Showing posts with label Luqman. Show all posts
Showing posts with label Luqman. Show all posts

SELAMAT HARI LAHIR ABANG LONG


SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-13 DIUCAPKAN KEPADA PUTERA SULONG KAMI MUHAMMAD LUQMAN ALIFF B. SHAHDAN


Selamat Hari Lahir Abang Long ... Semoga sentiasa sihat n ceria selalu. Abang Long dah besar, kena jadi budak baik, dengar cakap ibubapa, jangan cepat marah, hormat orang tua, jangan degil .... Belajar rajin-rajin biar jadi orang pandai ... Yang paling penting Jangan Lupa Solat ...


Ya Allah, Kau terangilah hati anak-anakku dalam mendalami ilmu dunia & akhirat ... Kau jadikanlah mereka anak-anak yang soleh & solehah ... Yang menjaga solat dan agamanya ... Yang menjaga kebajikan kedua ibu bapanya ... Yang menjaga kebajikan mereka yang memerlukan ... Yang tidak sombong dan pandai menjaga diri ... Ameen ...

KEM SILANG BUDAYA KELAB RUKUN NEGARA, KEM BUMI JATI


Alhamdulillah ... Anak aku Luqman telah dipilih untuk menghadiri Kem Silang Budaya Kelab Rukun Negara, 2 Ogos 2016 hingga 5 Ogos 2016 ... Kem telah diadakan di  Kem Bumi Jati, Shah Alam ... Aku difahamkan oleh Cikgu nyer ... Untung sape yang terpilih sebab hanya lima negeri yang terlibat dan penyertaan bebudak nie dikira peringkat kebangsaan ...

Dibawah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Jabatan Perdana Menteri ...


Hari last tu Luqman cakap ada Menteri datang ... Aku belek-belek buku program ... Jumpa lah ... YB Tan Sri Panglima Joseph Kurup, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri hadir untuk Perasmian Penutup ... Hahaha ... Padan lah beria-ia ... Ada menteri datang ...


Aku terpaksa kacau Cikgu pengiring ... Biasalah Mak-Mak kan ... Risau jer ... Nie gambar masa depa baru sampai ... Kalau ikutkan senarai peserta yang aku tengok, peserta terdiri dari berbilang bangsa ... Melayu, Cina, India dan Sabahan or Sarawakian pun ada jugak ...

Nie depa tengah belajar masak makanan tradisional orang Sarawak ...

Jadi ker tak tu ???

Dah penat-penat mesti lah makan ... Hai ... Guna chopstik nampak ... Luqman memang pandai guna chopstik ... Tapi dia cakap sebenar nyer cara dia pegang dan guna salah skit lah ...

Alhamdulillah ... Semua nyer berjalan lancar ... Aku harap ada sesuatu yang dia dapat dari Kem Silang Budaya nih ...

SESI PERSEKOLAHAN 2016

Image result for selamat kembali ke sekolah

Maka bermula lah sesi persekolahan 2016 ... Alhamdulillah masih diberi kesempatan bersama orang yang disayangi melihat anak-anak membesar ... Alhamdulillah juga masih diberi ruang waktu untuk melunaskan ape yang belum selesai ...

Tahun nie penuh cabaran ... Kira nyer anak aku masuk satu fasa baru tahun nie ... Abang yang sulung dah masuk ke tingkatan satu ... Kira-kira nyer dah masukperingkat awal remaja ... Mencabar peringkat nih ... Kena penuh kesabaran ... Kena buat macam kengkawan ... Abang Ngah plak dah naik darjah 4 ... Dilantik sebagai PRS tahun nie ... Diharap dengan memikul tanggung jawab tu akan menjadikan Danial lebih bertanggung jawab ... Dah besar ler kata kan ... Kena ler lagak macam orang besar skit ... Hehehe ... Danial niah manja ngan kita orang ... Kakak pulak masuk darjah dua ... Ok jer dia ... Anak-anak macam-macam perangai ... Abang Long nak baju sekolah lengan panjang ... Abang Ngah kena pakai kasut hitam ... Kakak pulak nak pakai tudung dua lapis, takmo pakai kain lycra tu ... Tak pe ... Selagi mampu aku ikut kan ajer ...

Ya Allah, Kau terangilah hati anak-anakku dalam mendalami ilmu dunia & akhirat ... Kau jadikanlah mereka anak-anak yang soleh & solehah, yang menjaga solat dan agamanya ... Yang menjaga kebajikan kedua ibu bapanya ... Yang menjaga kebajikan mereka yang memerlukan ...  Tidak sombong dan pandai menjaga diri ... Amin ... 

"Ya Allah Ya Rabbi, jadikanlah aku, keluargaku serta anak keturunanku termasuk hamba2 yang melaksanakan kewajipan-Mu serta sunnah Nabi-Mu."


Selamat Menghadapi Peperiksaan UPSR


Hai kengkawan ... Esok bermula lah Peperiksaan UPSR di seluruh negara ... Abang Long adalah salah seorang calon nyer ... So "MakCik" (tua nyer aku) mengambil kesempatan ini mengucapkan Semoga Berjaya Dengan Cemerlang  kepada semua pelajar-pelajar terutama nyer Abang Long ...
Sebelum korang nak gie peksa tu kenalah ...

1. Semak jadual 
2. Siapkan peralatan alat tulis
3. Tidur rehat secukupnya
4. Sebelum nak gie amek peksa tu jangan lupa minta restu ibubapa ....
5. Berdoa dan bertawakal
Kepada para Ibu atau bapa pula lakukan amalan ini:-
1. Ambil Wudhuk.


2. Mengadap kiblat.

3. Baca Syahadah - 3x


4. Al- Fatihah - 1x


5. 3 Qul- 1x


6. Surah Insyirah - 1x


7. Selawat Atas Nabi - 10x


8. Baca Surah Yassin - 1x


9. Baca Surah Insyirah 100x.




Insyaallah ... 
Allah tu kan Maha Mengasihani ...

Semoga dilapangkan dada dan diterangkan hati untuk menjawab peperiksaan nanti ...

Selamat Hari Lahir Abang Long

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-12 DIUCAPKAN KEPADA PUTERA SULONG KAMI MUHAMMAD LUQMAN ALIFF B. SHAHDAN



Selamat Hari Lahir Abang Long ... Semoga sentiasa sihat n ceria selalu. Abang Long dah besar, kena jadi budak baik, dengar cakap ibubapa, jangan cepat marah, hormat orang tua, jangan degil .... Belajar rajin-rajin biar jadi orang pandai. Yang paling penting Jangan Lupa Solat ...


Esok Abang Long akan menduduki peperiksaan UPSR ... Harap Allah s.w.t terangkan hati dan lapang kan dada Abang Long untuk menjawab peperiksaan nanti ... Doakan eak kengkawan ...

Ya Allah, Kau terangilah hati anak ini dalam mendalami ilmu dunia & akhirat.. Kau jadikanlah dia anak yang soleh, yang menjaga solat dan agamanya ... menjaga kebajikan kedua ibu bapanya ... menjaga kebajikan mereka yang memerlukan ... tidak sombong dan pandai menjaga diri.. Ameen ...

 *pssttt :- Sepatut nyer nie entry semalam tapi tak sempat nak post  ....

Welcome September

Kejap jer dah September ... Harap bulan nie lebih baik ... Dan semakin baik ...

Bulan nie hari lahir Abang Long ... Bulan nie jugak lah Abang Long peksa besar ... Lagi seminggu jer lagi nak peksa UPSR ... Aku tengok dia relax jer ... Aku yang debor nyer ... Aku jenuh membebel ... Pot pet pot pet ... Abang Long jangan marah tau ... IBU nak Abang Long berjaya ... Cuba sehabis baik ...


Riadah Di Petang Hari

Cuti sekolah dah bermula ... Walaupun cuma seminggu, excited nyer bukan main bebudak nih ... Angkara kesibukan BigBoss ngan kerja nyer dan aktiviti paranormal nyer, maka harus lah mencari ikhtiar lain mengisi kebosanan bebudak nie ... 

Antara aktiviti outdoor yang akan menjadi pilihan adalah berbasikal ... Bergumbira lah 3 hero bermain ke sana, ke sini ... Si anak dara agak berkecik hati kerana basikal rosak belum ada pengganti ... Pergi lah Sang Puteri membawa diri ...

3hero beraksi menunjuk berani ...

First time main basikal nie kat luar ... 
Biasa main kat dalam umah jer ...

Anak dara merajuk membawa diri ...
Tolong uwan sapu sampah ...

Hati ibu gundah gulana melihat Sang Puteri membawa diri ... Gagah ler ibu memujuk BigBoss ... Akhir nyer hasil pujukan ibu dan kerajinan Sang Puteri berbaloi ...

Dapat ler Sang Puteri basikal pink penawar hati lara ...

Alhamdulillah, akhir nyer dapat jugak habuan di malam hari ... Bawak masuk main dalam rumah dulu ... Biasa lah kannn ... Siap parking dalam bilik lagi ...

Keesokan hari nyer keje mengejut dan mandi pagi menjadi mudah ... Tak perlu ibu menggunakan khidmat Sang Rotan ... Tak perlu juga ibu menjadi Raja Rimba ... He he he ... 


Alhamdulillah ...






Offroad To Sangkar 3

Sempena cuti CNY tempoh hari my BigBoss ngan Abang Long dan Abang Ngah telah menjalankan satu projek ...
Dia orang masuk hutan tanpa kehadiran aku ... Ade ke patut ... Jom skodeng gambar-gambar yang membuatkan hidung aku berdarah ...

Persediaan untuk lari dari rumah ...

My katak on the road ...

Berhenti rehat sebentar ...

Offroad, kotor dah ...

Tersusun jer parking ... Bagus ... Bagus

Danial tak sabar dah ...

Abang Long pun terjun trus ...

Mandi ngan kengkawan ...

Tengok tu, bukan main lagi ...
Jealous Mak tau ...

Mandi lagi Abang Ngah nie, kat umah punye lah susah ...

Pakai pelampung plak ...

Mesyuarat ... Merancang perjalanan seterus nyer ...

Nak balik dah ...
Dah bersih dah katak hijau turn ...

Alhamdulillah ... Bebudak happy, BigBoss lagi ler happy ... Ibu jer yang risau tunggu kat rumah ... 



Jenjalan Cari Kambing ....

Alhamdulillah berkesempatan membawa bebudak nie jenjalan ...
Sambil-sambil tu kenal alam semula jadi ...






Saje-saje jer bawak dia orang melawat kandang kambing kawan BigBoss ...
Hehehe ... Putra & Fatiha agak takut ... Terutama nyer ngan yang besar-besar ...
Tapi alhamdulillah, hasil nyer Putra dah pandai sebut "Bing" ... Lepas tu dah pandai buat bunyi kambing ... Seronok ... Seperti biasa Danial mesti over excited ... Huhuhu ...

Lepas tu ... Dah memasing busuk bau kambing, kami pun mandi manda ....
Walaupun sungai tu kecik jer, tapi air nyer bersih ... Fresh lagi .... Tak de orang mandi lagi ... Kami kami jer ...


 Air nyer sejuk bebenar ....


Berani budak kecik tu ...
Sambil sambil mandi tu ade plak ikan ikan kecik gigit kaki ...
Ala ala spa gitu ...


  Tengok tu, Putra tak takut pun ... Siap suh lepas tangan lagi ....


Ok lah ... Lepas tu memasing lapo ...
Ke kedai makan ler kami ...

Wordless Wednesday - 44

Loom Band ...

Aku pun dah terjebak sama ... Nie sume gara-gara Abang Long ... Dah dia buatkan untuk aku, kena lah pakai kannn ... Korang dah tau ker pasal loom band nie ? ... Aku baru jer tau ... Ketinggalan zaman tul aku nie ...

Nie ler rupe gelang Abang Long buat untuk aku dan Fatiha ...

Ada jugak aku tengok dia buat ... Kalau yang basic nyer cam kat atas tu agak senang ler ... Ohhh ... Rupe-rupe nyer ada macam macam design lagi ... Rajin plak Abang Long layan mende-mende cam nie ... Meh tengok cam ner nak buat ...

Selonggok getah warna-warni diperlukan ...

Nie antara tools yang digunakan ...

Tak reti plak aku nak menerangkan nyer ...

Korang tengok tu ... Main sangkut-sangkut jer ...

Bila dah siap nanti, antara hujung ngan hujung lagi satu akan disambungkan dengan menggunakan penyangkut berbentuk s ... 


Korang tau tak, sebenar nyer loom band nie dah dicipta tiga tahun lalu oleh Ng Cheong Choon, 45, yang dilahirkan di Malaysia yang kini menetap di Detroit, Amerika Syarikat. 
Malaysia Boleh!


Sejak itu, syarikatnya, Rainbow Loom, telah menjual lebih daripada empat juta unit di seluruh dunia. Wow ...

Ada banyak lagi design yang cantik-cantik ... Jom tengok ... Eeee, geram plak aku ...





10 perkara anda perlu tahu tentang Loom Band:
1. Pengasas: Cheong Choon Ng, rakyat Malaysia yang kini menetap di Detroit, Amerika Syarikat

2. Nama Syarikat: Rainbow Loom

3. Diasaskan pada tahun 2011

4. Kit Rainbow Loom mengandungi ‘pegboard’, cangkuk Rainbow Loom, klip berbetuk C dan 600 getah aneka warna

5. Lebih daripada 4 juta unit telah dijual sejak ia dilancarkan

6. Ng memulakan sebuah laman web dan menerbitkan video untuk mengajar cara untuk menggunakan kit Rainbow Loom yang menampilkan anak-anak perempuan dan anak saudara beliau.

7. Learning Express Toys, peruncit mainan yang berpangkalan di Massachusetts, adalah kedai pertama yang menjual Rainbow Loom

8. Setiap kit berharga $15 hingga $17 (kira-kira RM50-RM55)

9. Duchess of Cambridge dilihat memakai Rainbow Loom semasa lawatan beliau ke New Zealand pada tahun 2014. Selebriti lain yang pernah memakai Rainbow Loom: Harry Styles, Miley Cyrus, dan David Beckham.

10. Pada tahun 2013, ia menjadi mainan yang paling dicari menggunakan enjin carian Google.

Haaa ... Peringatan untuk semua ... Setiap yang terjadi tu mesti ada pro & kontra nyer yer dak ... Ada jugak aku dengar cite-cite negatif pasal loom band nie ... Kepada yang ada anak-anak yang terjebak sama harus berhati-hati juge ... Mende-mende nie kecik semua nyer, so kena lah pasti kan tak bersepah-sepah ... Kang ade yang kutip masuk mulut tercekik plak ... Lagi satu bila design kan tu jangan lah terlalu ketat, kang tak mengalir plak darah ... Kena hati-hati dengan getah nie, mana lah tau kot-kot terjentik ker mata ker ... Kena jugak pantau bebudak nie ... Yang terkini aku dengar dalam getah nie ada mengandungi racun, tapi aku tak pasti kesahihan nyer ... Apa-apa pun berhati-hati dalam apa jua tindakan yang kita lakukan ... 

Tengok jari budak tu ...

Sekian ... Wallahua'lam ...

Sumber :

Loom Love
Loom Band