Search This Blog

PRAY FOR CHRISTCHURCH


اِنّا لِلّهِ وَاِنّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْن.

Al Fatihah.

ﺑِــــــــــﺴْﻢِ ﺍﻟَّﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـﻢ*
ﺃٌﻟﺤَﻤْﺪُﻟِﻠَّﻪِ ﺭَﺏِ ﺍٌﻟْﻌَﻠَﻤِﻴﻦَ *
ﺍٌﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍٌﻟﺮَّﺣِﻴْﻢِ *
ﻣَﻠِﻚِ ﻳَﻮْﻡِ ﺍٌﻟﺪِّﻳْﻦِ *
ﺇِﻳَّﺎﻙَ ﻧَﻌْﺒُﻮْﺩُ ﻭَﺇِﻳَّﺎﻙَ ﻧَﺴْﺘَﻌِﻴْﻦُ *
ﺇٌﻫْﺪِﻧَﺎ ﺍﻟﺼِّﺮَﻁَ ﺍٌﻟْﻤُﺴْﺘَﻘِﻴْﻢُ*
ﺻِﺮَﻁَ ﺍٌﻟَّﺬِﻳْﻦَ ﺃَﻧْﻌَﻤْﺖَ ﻋَﻠَﻴْﻬِّﻢْ*
ﻏَﻴْﺮِﺍٌﻟْﻤَﻐْﺾُﺏِ ﻋَﻠَﻴْﻬِﻢ*
ْ ﻭَﻻَ ﺍٌﻟﻀَّﺂﻟِّﻴﻦَ*
ﺁﻣِـــــــــﻴﻦ*

Hari ini umat Islam dikejutkan dengan tembakan rambang oleh military anti Islam. Seluruh Umat Islam bersedih atas peristiwa ini. Penjenayah perlu ditangkap dan dihukum segera. 

Moga peristiwa yang terjadi ini, isyarat dari Allah menegur umat Islam supaya membina kekuatan rohani dan jasmani, kembali kepada Al Quran dan Sunnah dalam kehidupan.

Semoga Allah tempatkan mereka di kalangan yang beriman dan beramal soleh. Salam Takziah. 

#prayforchristchurch
#prayfornz
#prayformuslim



SAFI EXPERT SOLUTION

Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan, bak irama dan lagu. Sejak sekian lama Safi banyak membantu wanita menjaga kecantikan kulit wajah. Banyak produk dikeluarkan sesuai dengan pelbagai peringkat umur.  



So hari nie nak cerita kat korang-korang yang merupakan pengguna setia produk Safi. Tak lama lagi Safi akan mengeluarkan produk baru mereka iaitu Safi Expert Solution.

Intensive Ampoules | Anti Hyper Pigmentation


- Renewal Hydra Complex
- Supreme Anti-Sports Complex

Dengan hanya 2 langkah mudah dapat mengurangkan kesan parut dan pigmentasi. Korang disarankan memakai produk nie pada waktu pagi dan malam. Sebelum tu kena pastikan kulit wajah adalah bersih. Macam saya lepas mandi pagi tu saya akan pakai sekali dan sebelum tidur malam saya akan pakai lagi sekali. Nak pakai pun senang sebab corong penitis tu disediakan sekali. Tak payah susah susah nak cari lain. 



Memula korang titis ler secukup nyer ampoule botol 1 tu ke atas tapak tangan. Seterusnyer korang tepek-tepak kan ke atas kulit wajah sehingga ia menyerap sepenuhnya dan langkah seterusnya boleh dilakukan. Titiskan secukupnya ampoule botol ke 2 ke telapak tangan. Seterusnya sapukan ke wajah secara urutan menaik ke atas. 

Produk nih telah dibuktikan secara klinikal dapat mengurangkan kesan bintik-bintik hitam dalam masa hanya 2 minggu. Ia dirumuskan dengan bahan aktif yang sangat berkhasiat menggunakan DN Age Technology. 

Kombinasi yang hebat ini akan menembusi dengan cepat ke lapisan kulit basal untuk memerangi bintik hitam, membekalkan kelembapan pada kulit wajah dan menggalakkan pembaharuan kulit.

Bio Skin Moisturiser | Anti Photo Ageing Lines

Bio Skin Moisturiser dirumuskan dengan peptida amino untuk meningkatkan ketumpatan serat kulit dan melicinkan kedutan. 

Asid Amino didalam pelembap adalah menggunakan Liquid Crystal Technology yang berfungsi untuk meningkatkan penghidratan, menguatkan kulit dan mengurangkan kehilangan air pada kulit. Hasilnya kulit akan lebih sihat dan berseri.



Dengan cuaca yang melampau panas sekarang nih penggunaan pelembap amat penting bagi saya. Walaupun saya adalah seorang surirumah, saya juga terlibat dengan aktiviti luar seperti menyapu sampah, menyudai kain, buang sampah, ambil dan hantar anak ke sekolah, ke kedai dan macam-macam lagi lah. 

Pendedahan kepada cahaya matahari untuk tempoh masa yang panjang akan merosakkan kulit. So, dengan memakai Bio Skin Moisturiser akan memberikan perlindungan kepada kulit wajah saya. Pelembap ini dapat  menapis lebih daripada 90% sinar uv, radikal bebas dan bahan cemar.

Cara nak pakai pun senang jer. Sapukan secara merata ke kulit wajah dan leher yang baru dibersihkan. Urut perlahan-lahan dalam gerakan membulat sehingga pelembap menyerap sepenuhnya ke dalam kulit. Tadaaa, sedia untuk beraktiviti tanpa risau akan kerosakan kulit wajah.

Best pakai produk SAFI EXPERT SOLUTION. Ampoule tu wangi jer. Pasti pigmentasi pada wajah korang akan berkurangan. Pelembap nya plak tak berminyak. Sangat selesa dan mudah untuk dipakai bagi melembapkan kulit wajah dan menghilangkan nada kulit yang tidak sekata. Setakat nie kedutan masih blom hilang, hahaha susah kot maklum ler kulit dah 40an 😢😢😢. Insyaallah dengan pemakaian yang berterusan kulit wajah akan lebih sihat, lembap, anjal dan berseri. 

Info selanjutnya : http://www.safi.com.my

#safiexpertsolution
#safimalaysia

HAPPY BIRTHDAY TO ME

Gold Glitter 42nd Birthday GIF

Pejam celik pejam celik dah 42 tahun aku bernafas di atas bumi milik Allah swt ... Alhamdulillah kerana masih bernafas untuk bersama orang-orang yang aku sayang terutama keluarga aku ... Syukur masih diberikan kesihatan yang baik untuk menjalani kehidupan ini ... 

Alhamdulilah masih dipanjangkan usia untuk memperbaiki apa yg lemah pada aku ... Doakan agar aku sentiasa meletakkan peraturan Allah dalam kehidupan ini ... 

Semoga Allah memberkati kehidupan aku di dunia dan akhirat ... Semoga dapat menjadi isteri yang solehah :-p dan ibu yang baik untuk anak-anak ... Juga anak yang baik buat kedua ibubapa... Pada semua terima kasih kerana sudi menjadi kawan ...

Ahahaha ...

Duhai diri ... Ingatlah saban waktu kematian semakin rapat menjengah ... Tingkatkan amal seiring bertingkatnya umur ... Insyaallah ...

😝😱😱😱😝
Woiiittt... 
Dah tua lah... 
😅😭😭😭😅

Semoga Allah memberkati kehidupan aku di dunia dan akhirat ... Happy Birthday To Me ... "Thank you, Mom for giving birth to this wonderful child" 😘😘😘 


SENYUMLAH !!

 

🌻Setitik KASIH membuat kita SAYANG..

🌻Seucap JANJI membuat kita PERCAYA..

🌻Sekecil LUKA membuat kita KECEWA..

🌻1001 GURAUAN belum tentu menghadirkan SENYUMAN..

🌻Tapi seberkas SENYUMAN yang tulus dari hati akan menjadikan kita lebih CERIA...

🌻Dan keceriaan itulah yang membuat kita lebih BERBAHAGIA..

🌻Sungguh..hari ini terasa lebih indah daripada kemarin jika kita mengawalinya dengan do’a dan senyuman..

🌻Satu senyuman mewakili perasaan..

🌻Satu tawa ceria mengurangi duka..

🌻Satu do’a memberi kekuatan untuk sebuah pengharapan..

🌻Senyuman itu ibarat perhiasan batin yang menjadikan apa yang nampak secara lahir lebih menawan..

🌻Dengan senyuman kemanapun kita pergi serasa bersinar penuh cahaya keceriaan..

🌻Dengan senyuman tiada urusan berat serasa lebih ringan dan mudah diatasi..

🌻Tatkala kita renungkan,hidup ini seperti sebuah cermin.

🌻Dia akan tersenyum menyapa hari-harimu jika dirimu juga tersenyum tulus tanda syukur.

🌻Maka tersenyumlah dari hati agar hari-harimu berseri..

Aamiin..

Semoga bermanfaat..

SULTAN PAHANG DIPILIH AGONG KE-16


Merafak Sembah setinggi-tinggi ucapan Tahniah dan Ucap Selamat kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah diatas perlantikan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-16.

AllahuAkbar AllahuAkbar Allahuakbar AllahuAkbar! Daulat Tuanku Daulat Tuanku Daulat Tuanku!

Semoga Tuanku dapat meninggikan kembali taraf Islam di bumi Malaysia.

PANGGILAN MENCURIGAKAN

Aku nak cerita kisah petang semalam agar menjadi peringatan buat aku dan sahabat-sahabat. Kisah nyer bermula masa aku tengah lepak-lepak, rehat, maklum ler baru lepas makan tengahari. Sambil tu skrol sana, skrol sini. 


Tiba-tiba ada panggilan masuk. Aku tengok panggilan dari nombor yang tidak dikenali. Pemanggil bukan lah dalam senarai contact aku. Aku pelik jugak, tapi still angkat lah. 

Pesanan penaja. Langkah yang sepatutnya diambil jika ada panggilan mencurigakan. 

Apa yang aku dengar lepas aku angkat tu membuatkan aku bertambah pelik. Pesanan ditinggalkan oleh mesin. Kata nyer aku tak ambil barang dah dua kali depa hantar. Maksud nyer aku tak de lah masa depa hantar barang. So, depa suh ler aku tekan nombor 9 untuk cakap dengan operator. 

Aku yang tengah kepelikan tu tekan jugak nombor 9. Maka adalah seorang mamat nih jawab, konon nyer nak membantu. Mamat nih mintak no tracking. Mana lah aku tahu, aku mana ada order barang. Tak de plak sape-sape family member yang beritahu nak hantar barang or hadiah kat aku. Huhuhu.  

Aku tanya lah operator tu mintak tolong tengokkan apa mende dan sape yang hantar barang kat aku. Sebab aku memang tak de order ape-ape buat masa nie lah. Mamat nih dengan gembira nyer "Boleh, bagi no. ic puan." Ehhh,  aku cam pelik plak apesal nak cek barang mintak no. ic aku kan. Masa nih cuak dah, aku macam agak keberatan nak bagi. "Tak boleh ker trace guna no. phone nie? " aku sesaje tanya. "Oh, bolehhh." Dan tiba-tiba line putus. Ehhh, boleh plak. 

Nie ler nombor yang call aku tu. Panggilan aku terima pukul 3.14 petang. Lepas 2 minit 1 saat bercakap, line putus. Aku try contact no tu balik sebanyak 3 kali, memang tak berjawab, sunyi sepi tanpa sebarang bunyi. Masa tu "Sah, Penipu nih" Selamat aku. 

So, kengkawan dan family member semua hati-hati apabila mendapat panggilan yang mencurigakan. Tak payah bagi yang detail-detail sangat kat orang. Errmmm,  patut ker aku report polis? Cam malas plak. 

Putra Ke Pra Sekolah


Alhamdulillah, tahun nie Putra dah ke sekolah. Aku masukkan dia ke Pra Sekolah atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan. Abang2 dan kakak semua nya produk tadika swasta dan bersekolah tadika selama 2 tahun. Kita tengok hasilnya nanti.

Putra sangat-sangat teruja. Daripada tahun lepas lagi, hari-hari dia akan tanya, hari nie hari apa dan bila dia akan ke sekolah.

Aku pun terperanjat jugak sebab before this Putra tak pernah ke sekolah atau pun ke nurseri, tapi hari pertama ke sekolah dengan semangat dan penuh yakin dia melangkah masuk kelas. Tak nangis pun. Nak dibandingkan dengan abang2 dan kakak dia dulu meraung, menangis dan cebek dalam seminggu dua jugak.

Minggu pertama, tiga hari sekolah berjalan dengan lancar. Balik sekolah jer, pot pet pot pet bercerita. Macam-macam diceritakan. Cuma hari pertama tu jer tertidor awal, sambil tunggu abang2 & kakak balik sekolah, sambil tengok tv, Putra terlelap sampai ler esok pagi nyer. Hehehe.

Makan bersama kawan-kawan. 

Belajar menyanyi dan menari. 

Main tanah liat

Aktiviti memasukkan benang ke dalam lubang. 

Harap-harap kekal istiqamah rajin bersemangat je sekolah. Semoga Putra kelak menjadi pembela agama, bangsa dan negara. Semoga dia berjaya dunia akhirat. 

Agong Letak Jawatan


Beberapa hari lalu, media sosial kecoh dengan dakwaan kononnya mesyuarat khas Majlis Raja-Raja membincangkan kedudukan Sultan Muhammad V sebagai Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pun cakap desas-desus tu hanya sekadar khabar angin.

Tapi hari nie secara sah, Sultan Muhammad V telah meletakkan jawatan sebagai Yang Di-Pertuan Agong berkuasa 6 Januari 2019. Berbahagialah rakyat Kelantan dapat balik Sultan korang yang the best nih. 



Sape plak yang akan dilantik jadi Agong lepas nih? Adakah Sultan Pahang? Ataupun Sultan Johor? Jeng jeng jeng.