URI BAWAH, TEKANAN DARAH TINGGI

Sumber Google

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kengkawan semua... Mesti ramai yang berjalan-jalan hujung minggu nih,  maklum ler cuti lama skit... 

Aku tak ke mana kot... Penat dah nak jalan jauh... Takut pun yer jugak... Mak pun bising dah... 

Kali nie aku nak cite pasal hasil check up di Hospital Selayang lanjutan dari kes uri bawah ari tu... Boleh baca kisah nyer kat 30 MINGGU YANG MACAM2...

Selesai anak2 ke sekolah pagi Rabu ari tu, aku & BigBoss bergegas ke Hospital... Tak ketinggalan jugak Putra,  nak ikot jer ke mana aku pergi... Sampai kat hospital memang susah ler nak cari parking... Sebaik baik naik "katak hijau" tu boleh ler naik tepi mana2 yg boleh parking... Selesai masalah... Tapi aku ler hongeh nak jalan jauh... 

Kalau dah kat luar penuh, kat dalam lagi ker sebu... Huwaaa... Sabar menunggu giliran sehinggalah nama aku dipanggil untuk ujian biasa ibu mengandung; Ambik berat,  ujian air kencing & tekanan darah... Dalam hati nih berdebar-debar dah... Takut kes uri bawah nyer pasal lah... Semua nyer ok,  kecuali bp plak tinggi... Maka bising lah misi,  bahaya tau kalau bp tinggi nih... Aku kena rehat jap dan tenang-tenang jer... Bacaan kedua bp aku diambil dan bacaan aku masih tinggi... So,  misi2 baik hati nih suh aku masuk dalam rehat kat dalam,  tak lama lepas tu terus Dr panggil... Kalau ikutkan rase nyer blom sampai giliran aku lagi rase nyer... 

Mak lagi berdebar-debar lah aku... Peksa sana... Peksa sini... Tanya itu ini... Lepas tu kena baring nak scan perut... Huwaaa,  takut nyer,  macam-macam dah aku baca... Scan punye scan... Atas bawah kiri dan kanan... "Alhamdulillah, uri awak dah bergerak ke atas... Kepala baby kat bawah... Tapi belum turun lagi... Air ketuban pun cukup... Berat baby ngan usia selaras..." kata Dr... Ya Allah,  perasaan aku masa tu,  tak terkata... Allah Maha Berkuasa... Syukur sangat... 

Tapi Dr nak suh aku masuk wad jugak sebab bp aku masih tinggi... Bahaya untuk aku dan kandungan... Huwaaa... Tak mo aku cakap,  gelak jer Dr tu... Maka aku kena ke Dewan Bersalin untuk monitor bp aku... Aku ingatkan kejap, rupa nyer berzaman... Dari pagi sampai ke petang aku kat spital... Macam2 kes aku tengok kat Dewan Bersalin tu... Serammmm plak... 


Dah selesai monitor bp tu... Yang mana dah ok... Berzaman plak nak menunggu report Dr... Nak tunggu dulu result darah dan air kencing dulu... Kesian kat BigBoss & Putra... Jenuh depa menunggu... Sampai tido-tido kat surau... 

Akhirnya... Laporan Dr pun keluar,  aku tak perlu masuk wad... Tapi seharian lah aku bersepau kat spital tu... Bp dah ok, cuma aku kena amik tekanan bp selang sehari untuk monitor... Oklah kan... Tapiiii Dr detect kencing pulak berkuman... Adoiii laa... Dr cakap memang biasa cam tu... Just ambik antibiotik jer... Dun worry kengkawan...
Sediakan jer hadiah nyer... πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Sekarang kandungan dah 34w ++ ... Dah dekat dah kan... Harap akan ok lah lepas-lepas nie... Haisshhh, macam-macam kannn... Kengkawan semua tolong doakan saya eak... Semoga dipermudahkan segala urusan... Sihat ibu dan baby...

Ppsssttt... Baby laki ker pompuan? 
Korang rase? 
Teka lah... Teka lah... 

SODA HERBS

Kengkawan ada yang tengah ganti puasa? Boleh lah try berbuka nanti dengan minuman soda herbs 'Refreshing' ni! Memang menyegarkan! Aku dah pernah cuba dulu, tapi kakak aku yang buat... 

So, hari nie aku tepek ler resepi nyer... Gabungan pelbagai bahan seperti daun pudina, serai, asam boi, dan laici menghasilkan perisa yang cukup unik dan menarik! Cara penyediaannya pun amat ringkas dan mudah, dan boleh juga dihidangkan di bulan Ramadan nanti! Buat satu jag besar terus senang... Boleh ramai-ramai merasa... 


Bahan-bahan:


- Daun pudina 

- Serai 

- Lemon 

- Asam boi 

- Laici 
- Ais krim soda 
- Ais 

Cara-cara:
1. Titikkan serai dan masukkan ke dalam bekas minuman. 
2. Hiris lemon dan masukkan ke dalam bekas minuman. 
3. Masukkan daun pudina, dan tumbuk sedikit. 
4. Masukkan asam boi, laici, ais, dan ais krim soda. Gaul. 
5. Siap untuk dihidang!

NUJUM PAK BELALANG


Nujum Pak Belalang 

Nujum Masai: Jika tuan bijaksana, marilah jawab soalan hamba.

Pak Belalang: Silakan Nujum Masai.

Nujum Masai: Ada sebuah masalah, 1 banyak-banyak, 2 sikit-sikit, 3 kadang-kadang, 4 jarang-jarang? Apakah itu?

Pak Belalang: Minyak!!!! 

Nujum Masai: Sebab!!!! 

Pak Belalang: 
1. Banyakkk ... Ertinya bulan ni sahaja, banyak kali minyak naik ...
2. Sikit-sikit ... Ertinya sikit-sikit dia naik ...
3. Jarang-Jarang ... Ertinya jarang-jarang kita dengar minyak turun ...
4. Kadang-kadang ... Ertinya kadang-kadang kita dapat merasa minyak murah ...

πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

#CopyPaste 

HARGA MINYAK MULAI 20 APRIL 2017 - 26 APRIL 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai  20 April 2017 - 26 April 2017. Harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬆ naik 3 sen (RM2.27 seliter)
RON97 : ⬆ naik 2 sen (RM2.54 seliter)
DIESEL : ⬆ naik 5 sen (RM2.21 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Tu dia... Naik lagi minggu nih... Sabar no kengkawan... Teruskan senyum... Sampai masa yang sesuai nanti kita pilih lah yang lain plak...

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽


TUISYEN ONLINE PERCUMA


Kerajaan Selangor telah melancarkan tuisyen online percuma untuk pelajar-pelajar Tingkatan 5. Anda perlu log masuk ke laman web berkenaan untuk mendapatkan tuisyen percuma. 

PAKEJ YANG DITAWARKAN

TAZKIRAH JUMAAT #71 | KIAMAT PASTI DATANG


Peringatan Untuk Kita Semua
____________________________


Ψ¨ِΩŠΨ³Ω…ِ Ψ§Ω„Ω„َّΩ‡ِ Ψ§Ω„Ψ±َّΨ­Ω…َΩ†ِ Ψ§Ω„Ψ±َّΨ­ِΩŠΩ… 


Kepada kengkawan yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai link untuk panduan semua. 

Aku dapat link-link nie daripada group wasap... Aku pun tak sempat tengok semua lagi, tu yang aku tepek kat sini... Terima kasih pada kengkawan yang sudi berkongsi ilmu-ilmu yang bermanfaat... 













12. Ep 12 - Konspirasi pergolakan semenanjung Arab! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2202311013326842/






















Jangan lupa share !! :)

Jangan meremehkan amal sekecil apa pun kerana kita tidak tahu pahala mana yang akan memasukkan kita ke dalam  syurga... Wallahualam...

HARGA MINYAK MULAI 13 APRIL 2017 - 19 APRIL 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai  13 April 2017 - 19 April 2017. Harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬆ naik 8 sen (RM2.24 seliter)
RON97 : ⬆ naik 9 sen (RM2.52 seliter)
DIESEL : ⬆ naik 8 sen (RM2.16 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Tu dia... Semua naik minggu nih... Sabar no kengkawan... Teruskan senyum... Sampai masa yang sesuai nanti kita pilih lah yang lain plak...

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

WORDLESS WEDNESDAY - 140 | ENERGY CUBE MILO


Terobek Sesangat

Cerita bersiri... Semua orang suka tengok kan... Aku pun suka jugak... Sejak dulu lagi dah memang suka tengok... 

Haaa... Kat bawah nie antara yang aku layan dulu-dulu... Ada tak yang geng ngan aku... Nie cerita lama eak adik oiiii... Mesti ada yang tak tau... 


The A Team


The A-Team is an American action-adventure television series that ran on NBC from 1983 to 1987 about members of a fictitious former United States Army Special Forces unit. The members, after being court-martialed "for a crime they didn't commit", escaped from military prison and, while still on the run, worked as soldiers of fortune. The series was created by Stephen J. Cannell and Frank Lupo. A feature film based on the series was released by 20th Century Fox in June 2010.


I Dream Of Jeannie


I Dream of Jeannie is an American fantasy and comedy sitcom starring Barbara Eden as a 2,000-year-old genie and Larry Hagman as an astronaut who becomes her master, with whom she falls in love and whom she eventually marries. Produced by Screen Gems, the show originally aired from September 18, 1965 to May 26, 1970 with new episodes, and through September 1970 with season repeats, on NBC. The show ran for five seasons and produced 139 episodes.


Super Gran


Super Gran is a 1980s children's television programme, about a grandmother with super powers. The show was adapted by Jenny McDade from books written by Forrest Wilson and was produced by Tyne Tees Television for Children's ITV. The title character was played by Gudrun Ure, with Iain Cuthbertson as her nemesis, The Scunner Campbell.
Two series, each consisting of 13 episodes, were produced, alongside a Christmas special. All episodes have been released by Network DVD. The show inspired two computer games.


Mac Gyver 


MacGyver is an American action-adventure television series created by Lee David Zlotoff. The show ran for seven seasons on ABC in the United States and various other networks abroad from 1985 to 1992. The show follows secret agent Angus MacGyver, played by Richard Dean Anderson, who works as a troubleshooter for the fictional Phoenix Foundation in Los Angeles and as an agent for a fictional United States government agency, the Department of External Services (DXS). Educated as a scientist in Physics at Western Tech ("Hell Week"), MacGyver served in the U.S. Army as a Bomb Team Technician/EOD during the Vietnam War ("Countdown"). Resourceful and possessing an encyclopedic knowledge of the physical sciences, he solves complex problems by making things out of ordinary objects, along with his ever-present Swiss Army knife. He favors non-violent resolutions and prefers not to handle a gun.

Aku wikipedia kan ajer... Ada tak yang layan cite nih dulu...??? Banyak lagi kot sebenar nyer,  tapi tak ingat dah... 

HARI KARNIVAL SKGS 2017

Cerita hujung minggu lepas ... Sekolah bebudak nie ada kan Hari Karnival SKGS 2017 ... Senang cite zaman aku dulu panggil hari kantin jer, sama cam aku sekolah dulu-dulu ... Best lah untuk bebudak nie ... Bagi aku agak bosan sebab lebih kurang jer aktiviti nyer seperti tahun tahun lepas ... Tapi tu lah kan tak leh nak salah kan sape-sape ... Tugas sebagai guru tu dah jenuh dah,  nie nak kena fikir plak pasal aktiviti-aktiviti lain... 

Seperti biasa banyak booth dibuka ... Ade roller blade, rumah hantu, main belon, mini zoo dan beberapa gerai jual barang- barang permainan ... Cikgu-cikgu pula menjual makanan dan minuman di kantin ... Sistem kupon digunakan sepenuh nyer ...

Bebudak nie bersemangat sungguh nak gie ... Tido malam pun awal ... Bangun pun senang ... Mandi pun cepat ... Maklum ler  ler nak perabihhh duit ... Abang Ngah terlibat dengan permainan gendang bagi mengiringi persembahan silat...  BigBoss tak de plak, lagi naik hantu lah depa ... Aku plak menguatkan semangat dan kudrat dengan perut yang semakin maju ke depan... Huhuhu ...

Jom skodeng gambar nyer ... 



Menunggu giliran nak masuk rumah belon... 


Fatiha ngan Putra masuk rumah belon lagi tahun nie... RM5 seorang...


Suka lah budak nie...


Tu dia... Kakak sampai bawah dulu... Dah tak takut dah Si Putra tu...


Naik lagi berulang kali... Sampai lah diarahkan keluar...


Gembira sangat lah tu... Sudah semakin berani...


Masuk mini zoo plak...  Pada pemerhatian aku macam jenis binatang yang sama seperti tahun lepas burung, ular,  kambing,  arnab dan lain-lain ... Tapi tak perasan plak memang binatang yang sama atau yang lain...


Ada penyanyi jemputan... 


Tapi aku tak pasti sape... Kate nyer nyanyi lagu nasyid... 

Dah selesai menggembirakan hati masing-masing...  Maka masuk lah waktu mengisi perut masing-masing... Macam-macam jenis ada,  nak ngan tak nak jer... Tapi ada makanan yang agak mahal bagi bebudak, mungkin target nyer adalah mak bapak budak... 

Lepas selesai semua,  aku suruh ler Putra ngan Fatiha balik ngan Abang Long... Ok jer dia orang sebab masing-masing dah dapat habuan...  Aku stay kat sekolah, ingatkan nak tengok Abang Ngah main gendang... Tunggu punya tunggu sekali cancel... Memang hampeh,  kesian kat bebudak tu panas, maklum ler berbaju melayu hitam... 

Sekian, wassalam... 

#harikarnival
#skgs

CHEESY MEATBALLS


Ehhh,  nak tanya nie, korang dah cuba resipi Oreo Cheesecake minggu lepas? 

Fokus kepada cheese diteruskan lagi minggu ini dengan resipi Cheesy Meatballs pula! 

Bebola daging yang juicy ini diisi Mozzarella dan ditabur Cheddar. Memang sedap! Ikuti langkah-langkah mudah ini: 

Bahan-bahan :

- 500g daging kisar 
- 1/2 cawan breadcrumbs 
- 1 sudu besar garam 

- 1 sudu besar lada hitam 
- 1 sudu besar mixed herbs 
- 1 sudu besar bawang putih kisar 
- 1 biji telur 
- 2 sudu besar susu segar 
- Kiub Mozzarella
- Minyak zaitun 
- Sos pasta 
- Cheddar parut 

Cara-cara :
1. Pre-heat ketuhar pada suhu 175°C.
Gaul daging kisar bersama breadcrumbs, garam, lada hitam, mixed herbs, bawang putih kisar, telur dan susu segar. 
2. Bentukkan lebih kurang 2 sudu besar campuran meatball menjadi bola. 
3. Masukkan kiub Mozarella di tengah bebola.
4. Sapukan setiap bebola dengan minyak zaitun dan bakar selama 30 minit. 
5. Sapukan sos pasta dan tabur Cheddar parut ke atas setiap bebola. Bakar selama 3 minit. 
6. Hidang!

Apalagi... Jom lah makannnn... 

Segmen Nak URL Blog #29 Mialiana.com


Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
7 April 2017

Jangan lupa jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest

TURUN NAIK PETROL MULAI 6 APRIL 2017 - 12 APRIL 2017


⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai  6 April 2017 - 12 April 2017. Harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬆ naik 3sen (RM2.16 seliter)
RON97 : ⬆ naik 3sen (RM2.44 seliter)
DIESEL : ⬇ turun 3sen (RM2.08 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Senyum jer... Tak perlu kata apa-apa...

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

PENUTUPAN JABATAN PESAKIT LUAR HOSPITAL KUALA LUMPUR


Jabatan Pesakit Luar HKL akan memberhentikan operasi pada 3 April 2017... Sehubungan dengan itu Klinik Kesihatan Kuala Lumpur di Jalan Fletcher akan mula beroperasi pada tarikh yang sama... Sebagai peringatan kepada para pelawat, kanak-kanak di bawah umur 12 tahun tidak dibenarkan memasuki wad-wad di Hospital Kuala Lumpur... So,  kalau nak ke HKL tak payah ler bawak bebudak, susah nak naik wad nanti,  takde orang nak jaga... 

Haaa,  kat bawah nie pengumuman dalam Bahasa Inggeris... Aku malas nak terjemah... Kot-kot ada pengunjung aku yang tak pandai Bahasa Melayu,  boleh ler layan pengumuman dalam BI kat bawah tu... 

*πŸ“£ANNOUNCEMENT* *

*HOSPITAL BESAR KL (GHKL), starting today 3rd April-* *No more outpatient treatment.*

It will still be handling emergency and admission but for outpatient treatment U will have to go to *NEW Klinik Kesihatan KL* which is located in Taman Tasik Titiwangsa area. 
It is located exactly at the back of *Shell* petrol station along J. Tun Razak (opposite GHKL)

*HOW TO GET THERE*

Coming from Bulatan J. Pahang, turn left in between National Visual Arts Gallery (Balai Seni Visual Negara) & National Blood Bank or if U miss this turn, turning into Shell station is still possible. 

πŸ“’ *_Share this message. Might be helpful to someone. Every minute might matter._* 
*_This is a public service announcement by RB_*πŸ“’

πŸ’š COFFEE TO ME (C2M) πŸ’š

Haaa... Nie aku nak cite skit... Bukan nak eksyen eak, saje nak update blog... Kang bersawang plak blog aku nih... 

Dua tiga minggu lepas aku gatal ler tangan join contest kat FB... Sebenarnya aku tak suka sangat join contest yang jenis cam nie... Komen last Stop... Letih nak komen banyak kali... Tapi aku tertarik dengan hadiah yang ditawarkan... Target sebenar aku nak menang hadiah lipmatte tu,  tapi dapat kopi scrub nih,  ok jugak lah,  free sape tak nak kannn... 

Haaa... Meh tengok sape yang kena... Aku ler tu hasil kegigihan jari jemari aku... 

Nie ler hadiah yang aku dapat... 
πŸ’š COFFEE TO ME (C2M) πŸ’š By NIQREES... Aku yang dapat, bebudak plak yang excited... Huhuhu,  depa ingat aku dapat kopi untuk minum tu... "Ibu kan mengandung, mana bleh minum kopi"...

Aku pun teruja lah nak cuba... Bila dah pakai dua tiga kali... Rase lar kulit muka makin halus mulus... 
😜😜😜
Nak dapat yang lain-lain tu kena istiqamah ler kengkawan... Meh baca serba sedikit pasal C2M nih... Kot-kot korang berkenan boleh ler cuba... 

πŸ’š COFFEE TO ME (C2M) πŸ’š
=====================
✅ Serbuk Kopi Paling Halus
✅ Bau Asli Kopi Yang Mengasyikan
❌ Tiada Merkuri
❌ Tidak Sakit
❌ Tiada Chemical Berbahaya

Berat : 80gram
=====================

Apa Yang Best C2M Ni? 

▶ Merangsang dan melancarkan aliran darah bawah kulit.
▶ Mengurangkan Stretch Marks dan Selulit.
▶ Mengurangkan Parut Jerawat
▶Menghilangkan Blackhead dan Whitehead 
▶ Melembut dan melembapkan kulit
▶ Dapat meredakan stress
▶ Mencerah dan memutihkan kulit
▶ Menghilangkan Bau Badan
▶ Menghilangkan kedutan dan garis halus pada kulit
▶ Menyingkirkan kulit mati
▶ Mengekalkan keanjalan kulit

Penggunaan : 
Scrub : 2-3 kali seminggu
Mask : Boleh digunakan setiap hari

Haaa... Amacam??? 
Tergugat tak? 
Meh cuba... 

FB : Norazwin Samsuddin(Wiwin) Wasap : 0163152198