Search This Blog

[BOOKCAFE] PERFECT 11.11

Sempena kedatangan 11 November 2017 nanti Bookcafe akan membuat tawaran diskaun untuk buku yang tidak pernah ditawarkan sebelum ini.




Banyak lagi sebenar nyer diskaun-diskaun yang ditawarkan... Cepat kengkawan ulat buku... Ambik kesempatan yang ada nih... Borong banyak-banyak terus hantar ke rumah uolls... 



APLIKASI BAS SMART SELANGOR SEDIA DIMUAT TURUN


Aplikasi Bas Smart Selangor, iaitu Selangor Intelligent Transport System (SITS), sudah boleh dimuat turun pengguna perkhidmatan itu bermula pada hari ini di Google App Store dan akan menemui pengguna di Apple Play Store tidak lama lagi.


Antara manfaat utama aplikasi tersebut bagi pengguna adalah ia memberi informasi kesemua lokasi 34 laluan Bas Smart Selangor kepada pengguna termasuk PJ City Bus.

SITS juga membolehkan para pengguna mengenalpasti perhentian terdekat di samping menyemak jangkaan waktu ketibaan bas seterusnya. Jadual bas juga akan dipaparkan untuk memudahkan pengguna.

Bas percuma Smart Selangor telah dilancarkan oleh YAB Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali sejak tahun 2015, dan sehingga kini 100 buah Bas Smart Selangor sudah beroperasi dengan mencapai lebih 10 juta pengguna bas.

YM Raja Shahreen Raja Othman, Pengarah Smart Selangor Delivery Unit, berkata, aplikasi yang dilancarkan tersebut bertepatan dengan aspirasi Smart Selangor untuk memberi kemudahan serta menaiktaraf hidup rakyat dengan menggunakan teknologi sebagai asas sokongan.

“Salah satu isu utama yang dibangkitkan ketika kami mengkaji keperluan rakyat untuk Blueprint Smart Selangor adalah isu pengangkutan dan mobiliti, oleh itu selain melengkapkan Bas Smart Selangor dengan WiFi percuma serta kamera CCTV, kemudahan seperti aplikasi SITS ini diusahakan agar kami boleh membantu masyarakat dengan melengkapkan kemudahan yang disediakan oleh Kerajaan Negeri Selangor”.   

Menurut Timbalan Pengarah Smart Selangor Delivery Unit, Dr Fahmi Ngah, “Aplikasi SITS yang sudah boleh dimuat turun ini berniat memudahkan para pengguna Bas Smart Selangor dengan mendapatkan maklumat terperinci perjalanan dan masa ketibaan bas,” 

“Jadi, pengguna boleh mengurus masa dan merancang perjalanan mereka dengan lebih bijak dan efektif serta tidak perlu menunggu lama di mana-mana perhentian bas seperti sebelum ini,” ujarnya lagi.

Pada pengumuman Belanjawan Selangor 2018 oleh YAB Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali pada 3 November yang lalu, beliau turut mengumumkan RM11 juta sebagai sebahagian projek Smart Selangor termasuklah pelaksanaan Projek Perhentian Bas Pintar.

#smartselangor #bassmartselangor #wargaselangorperlutahu #SITS

Sumber :
Group Wasap 

Sistem SAPS Ibu Bapa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pembaca semua ... Tahun 2017 sudah sampai ke penghujung ... Maka ibu bapa pasti sedang sibuk dengan persiapan anak-anak untuk sesi 2018 pula ... Selain itu ibu bapa pasti tertunggu-tunggu untuk melihat prestasi anak-anak sepanjang tahun 2017... Anak-anak pula baru jer selesai peperiksaan akhir tahun ... Aku pun sama lah macam korang jugak ... Asyik tanya anak-anak jer... Anak-anak nie plak kalau keputusan yang bagus-bagus tu cepat jer dia orang bagitahu... Kalau yang nyawa-nyawa ikan tu tak tau lagi jer jawapan nyer...

Kalau dulu kita ibu bapa kena tunggu buku rekod untuk mengetahui maklumat lengkap prestasi anak-anak ... Sekarang tak lagi, ibu bapa boleh semak secara online dengan menggunakan Sistem SAPS ... Anak-anak dah tak boleh dah nak rahsia dengan ibu bapa ... Semua nyer di hujung jari sekarang nih ... Ibu bapa disaran menggunakan sistem nie untuk memantau prestasi anak-anak ... Kita sebagai ibu bapa kena ambil tahu jugak pembelajaran anak-anak bukan mengharapkan guru-guru sahaja ... 

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan satu sistem online yang diwujudkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menyimpan data-data peperiksaan sekolah di seluruh Malaysia. Sistem ini boleh memudahkan ibu bapa dan pelajar membuat semakan tentang keputusan peperiksaan, serta guru untuk memasukkan markah peperiksaan secara online. Sistem SAPS juga boleh diakses dan digunapakai oleh pihak sekolah, KPM, JPN, PPD.


Semakan keputusan peperiksaan online hanya melibatkan pelajar sekolah rendah dari darjah 1 hingga darjah 6 serta pelajar sekolah menengah dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5... Segala keputusan peperiksaan sekolah seperti Ujian 1 dan 2, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun dan Peperiksaan Percubaan boleh disemak melalui laman SAPS kecuali peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM.

Langkah-langkah membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar.

1. Melayari ke laman Sistem SAPS Ibu Bapa

2. Mengisi maklumat lengkap pelajar seperti No IC/Sijil lahir, Negeri, Nama sekolah dan tahun.

3. Tekan semak.

4. Tekan Papar Slip Keputusan atau Papar Markah Keputusan.





Sistem seterusnya akan memaparkan slip keputusan peperiksaan pelajar dengan terperinci termasuk markah setiap subjek, kedudukan dalam kelas dan tingkatan. Dengan adanya sistem online SAPS, ibu bapa dapat memantau keputusan pelajar dengan lebih senang dan efektif.

Papar Slip Keputusan 

Papar Markah Peperiksaan

Sistem nie amat memudahkan kedua-dua belah pihak  guru-guru dan ibu bapa ... Aku memang dah lama menggunakan sistem nie...  Sejak anak sulung aku darjah 2 (2011) sampai lah sekarang dia dah tingkatan 2  (2017).  Sistem nie memang amat memudahkan kita sebagai ibu bapa untuk menyusun aktiviti pembelajaran anak-anak di rumah... Tak de lah asyik main aje kan...  Cuma yang agak menyesakkan aku, bila nak akses laman web nih tambahan time-time akhir tahun nie, time-time result exam  baru keluar tu, memang ler agak grrr... Lambat giler dan kadang-kadang keluar lah macam-macam error... Kedengaran jugak rungutan para guru pasal masalah nie... So, aku rasa pihak yang berkenaan perlu memandang serius perkara nih, tindakan segera perlu diambil... Sistem nih bagus tapi perlu penambahbaikan...

Kengkawan yang dah ada anak bersekolah tu harus bookmark laman web Sistem SAPS Ibu Bapa... Sebagai ibu bapa yang prihatin adalah menjadi tanggungjawab kita mengambil tahu pendidikan anak-anak kita... Semoga bermanfaat buat semua...

SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN SPM 2017



Hai kengkawan ... Esok akan bermula lah Peperiksaan SPM di seluruh negara ... So "MakCik" (tua nyer aku) mengambil kesempatan ini mengucapkan Semoga Berjaya Dengan Cemerlang  kepada semua pelajar-pelajar ... Bagi mereka2 yg terlibat ngan banjir tu,  jangan hilang mood periksa plak... Sentiasa alert dengan situasi semasa dan update dengan pengumuman yang dibuat oleh pihak berkuasa... 
Sebelum korang nak gie peksa tu kenalah ...

1. Semak jadual 
2. Siapkan peralatan alat tulis
3. Tidur rehat secukupnya
4. Sebelum nak gie amek peksa tu jangan lupa minta restu ibubapa ....
5. Berdoa dan bertawakal



Kepada para Ibu atau Bapa pula lakukan amalan ini:-

1. Ambil Wudhuk.

2. Mengadap kiblat

3. Baca Syahadah - 3x

4. Al- Fatihah - 1x

5. 3 Qul - 1x

6. Surah Insyirah - 1x

7. Selawat Atas Nabi - 10x

8. Baca Surah Yassin - 1x

9. Baca Surah Insyirah - 100x.



Semoga calon SPM 2017 yang akan menduduki peperiksaan pada esok hari dapat menjawab soalan dengan tenang dan didoakan semoga beroleh kejayaan dengan cemerlang... Insyaallah ... Allah tu kan Maha Mengasihani ...

DOA-DOA UNTUK MEMUSNAHKAN SEL-SEL KANSER.


Kanser adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan yang tidak terkawal sel-sel yang tidak normal atau abnormal di dalam badan. Ia berpunca daripada kegagalan sistem imun berfungsi dengan baik. Kanser yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit serius dan kematian.

So,  kat bawah ada beberapa amalan yang aku dapat daripada group wasap... Sure korang ada yang dah tahu... Aku letak kat blog supaya senang aku nak rujuk nanti... Penyakit kanser nih dah makin popular kan sekarang... Selain daripada rawatan di hospital,  boleh jugak diamalkan rawatan Islam ini... Semoga bermanfaat untuk semua... 


Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser... Jika pesakit dapat membacanya lagi baik... Kalau tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain bacakan... 

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

1. Istighfar 10x. 
2. Salawat Nabi 10x. 
3. Al-Fatihah 1x.


Sediakan sebotol @ secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air.

Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser... InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.


1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91). 
2. Surah Al Araf (Ayat 70-81). 
3. Surah Ar Ra'd (Ayat 16-28). 
4. Surah Al Anbiyaa' (Ayat 38-50). 
5. Surah Asy Syu'ara (Ayat185-227)
6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52). 
7. Surah Ghafir (Ayat 67-77). 
8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).


Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser...

Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya...

Amin.  Semoga bermanfaat buat semua kengkawan dan sedara-mara...

HARGA MINYAK 2 NOVEMBER 2017 - 8 NOVEMBER 2017

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Mulai 2 NOVEMBER 2017 - 8 NOVEMBER 2017, harga runcit Petrol dan Diesel adalah seperti yang berikut :

RON95 : ⬆ naik 4 sen (RM2.24 seliter)
RON97 : ⬆ naik 4 sen (RM2.54 seliter)
DIESEL :  ⬆ naik 4 sen (RM2.17 seliter)

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

Yehaaa... Menaik nampak nyer minggu nih...  Jangan stress tau,  layan kan aje... Nak wat cam ner, minyak kena isi jugak... 

Amboiii... Amboiii... Amboiii...

Haaa... Marah... Marah...
Rilex... Senyum jer...
Jangan marah2, nanti cepat tua...
Muahahaha...
πŸ€”πŸ€”πŸ€”

⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽⛽

KAKI KOMEN OKTOBER 2017 #KISAHHIDUPKU ...


Alhamdulillah  ... Sedar tak sedar kita dah pun memasuki bulan ke sebelas tahun 2017 ... Nampak nyer dah masuk fasa terakhir untuk tahun nie ... Dah nak habis dah 2017 nie... Bersyukur sangat kerana masih diberi peluang bersama-sama dengan orang yang aku sayang... Bersyukur juga kerana masih diberi kesempatan untuk memperbaiki segala kelemahan diri...
Dah tu... Dah tu... Jom kita tengok plak kaki komen blog nie bagi bulan Oktober 2017 ... Meriah sangat uolls... Ada yang lama, kekal maintain gituuu... Ada juga yang baru, selamat berkenalan... Apa lagi jom skodeng blog hebat depa plak sambil-sambil tinggal jejak ...

2.  Nieyl
4.  Nora Karim
6.  Noor Azlan
7.  sis gee
8.  aizamia 3
10.  anak denesor

Tak lupa jugak buat silent readers (perasan cam ramai orang datang sini) ... Terima kasih bebanyak korang-korang ... Jom blogwalking blog-blog hebat di atas ...


Yang tak tersenarai jangan kecik hati plak ... Nie saje suke-suke ... Yang nak masuk senarai rajin-rajin berbicara ... Jangan ler sepi tanpa berita ...


Kepada kengkawan yang nak buat duit tambahan... Nak cuba dapatkan kerja-kerja review produk... Korang boleh daftar kat sini... Jom try, tak rugi apa pun ...

>>KLIK BANNER DI BAWAH<<

Yang nie plak untuk ulat2 buku... 

[ABU LAHAB] MUSUH UTAMA NABI MUHAMMAD SAW



Abu Lahab adalah musuh utama Nabi saw semasa baginda mula menyampaikan ajaran Islam. Pelbagai aniaya dan kejahatan telah dilakukan oleh Abu Lahab keatas Nabi saw dan sesiapa yang mengikuti ajaran Islam. Abu Lahab sungguh-sungguh bermusuhan dengan Nabi saw sehingga berusaha agar Nabi saw dibunuh.

Firman Allah, “Binasalah kedua tangan Abu Lahab dan benar-benar binasa dia! Tidaklah berguna baginya hartanya dan apa yang dia usahakan. Kelak dia akan masuk ke dalam api yang bergejolak (neraka). Dan (begitu pula isterinya, pembawa kayu bakar (penyebar fitnah). Di lehernya ada tali dari sabut yang dipintal.” (Al-Lahab: 1 – 5).

Abu Lahab adalah bapa saudara Nabi saw. Nama sebenar Abu Lahab ialah Abdul Uzza bin Abdul Mutalib. Abu Lahab adalah abang kepada ayahanda Nabi saw, Abdullah bin Abdul Mutalib.





Diriwayatkan bahwa Abbas bin Abdul Mutalib bermimpi bertemu Abu Lahab dan Abbas bertanya padanya, “bagaimana keadaan mu?”, Abu Lahab menjawab, “aku sedang disiksa, tetapi pada setiap hari isnin siksaan ke atas aku diringankan kerana pada hari kelahiran Muhammad saw., aku telah membebaskan hambaku Tsuwaibah kerana sangat gembira dengan kelahirannya”. (Sahih Bukhari no.4813)

Manusia yang zalim pun diberi keringanan siksaan kerana pernah gembira dengan kelahiran Nabi saw.


*Maaf ... Kebanyakan entry ilmiah agama saya perolehi dari pelbagai sumber ... Rasa nak simpan dan nak kongsi dengan kawan-kawan ... Kebanyakkan nyer dari group wasap ... Saya jarang menulis entry ilmiah agama kerana saya rasa saya tak layak menulis dalam bidang tu ... Saya tak mahir dalam bidang tu nanti orang cakap ajaran sesat plak ... Hadis palsu ... Huhuhu ... Maaf ... Semoga bermanfaat buat kita semua ...

*HIDUP INI TERLALU SINGKAT UTK MEMBENCI SESAMA SENDIRI. SAYA MEMOHON MAAF KEPADA ANDA SEMUA ANDAI BERLAKU SALAH SILAP YANG SENGAJA @ TAK DISENGAJAKAN. SAYA JUGA MAAFKAN SEGALA KESILAPAN  ANDA SEMUA DENGAN SAYA. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰*

Yeaayyy, Dah Boleh Padam


WhatsApp akhirnya telah menambah satu fungsi yang sangat dinanti-nantikan penggunanya, *padam mesej yang tersalah hantar*!

Menerusi fungsi berkenaan, kalau kita tersilap menghantar mesej, kita boleh memadamkan mesej tersebut sebelum sempat dibaca oleh penerima dan mesej yang dipadam itu akan digantikan dengan “Mesej Ini Telah Dipadam”.

Menurut WhatsApp, korang dibolehkan memadam mesej yang dihantar dalam masa tempoh *7 minit SAHAJA.* Sekiranya mesej itu melebihi masa berkenaan, ia TIDAK boleh dipadamkan lagi. 

Untuk memadam mesej yang tersalah hantar itu, sentuh lama pada mesej, tekan tong sampah(fungsi delete), tetingkap akan terpapar, beberapa  pilihan diberi... Pilihlah dengan bijak... !


Pilih *Delete For Everyone* ... Mesej yang korang tersalah hantar tu akan dipadam... 


Tapi korang kena make sure dah update whatsapp, tipon korang dan tipon penerima... 

Sekian, terima kasih... Harap maklum... 

WORDLESS WEDNESDAY - 148 | BUAH APA ???


Kisah Pengantin Perempuan Menemui Allah Ketika Sujud

Image result for Kisah Pengantin Perempuan Menemui Allah Ketika Sujud


Adakah ibu bimbang kerana saya tidak cantik di mata mereka? Bagaimana pula dengan Maha Pencipta saya? Saya bimbang kerana, jika saya terlepas solat saya, saya tidak lagi cantik di mata-Nya 

Ini merupakan sebuah kisah bagaimana seorang mujahadah yang meninggal dunia pada hari perkahwinannya dalam keadaan sujud dalam solat! Subhanallah! Sesungguhnya mendahulukan Allah dalam apa kerja lain yang sedang dilakukan adalah lebih afdhal. Semoga kita sentiasa berada dalam limpah rahmat Allah SWT. InsyaAllah. Mari kita susuri kisah yang hebat ini.

Selepas melaksanakan Solat Maghrib, dia mulakan make-up pada wajahnya, memakai pakaian pengantin putih yang cantik, mempersiapkan dirinya untuk majlis perkahwinannya sendiri, kemudian dia terdengar azan ‘Isyak dan menyedari bahawa wuduknya telah terbatal. Lalu dia berkata kepada ibunya: “Mak, saya perlu ambil wuduk dulu dan solat ‘Isyak “


Ibunya terkejut: “Apa kamu gila?!! Tetamu sedang menunggu, untuk melihat kamu! Bagaimana dengan make-up? ! Nanti habis dirosakkan oleh air.”

Tambah ibunya lagi: “Sebagai ibu, mak tak izinkan kamu solat sekarang! Wallahi… jika kamu ambil wuduk sekarang, mak akan tetap memarahi kamu.”

Anak perempuannya menjawab: “Wallahi… saya tidak akan pergi dari sini sehingga saya melakukan solat! Ibu sepatutnya tahu bahawa tidak ada ketaatan kepada mana-mana makhluk agar menderhaka kepada Maha Pencipta.!!”

Ibunya berkata: “Apa kata tetamu nanti jika kamu muncul dalam majlis perkahwinan sendiri tanpa make-up?! Tentu nampak hodoh atau tidak cantik di mata mereka! Mereka pasti akan mentertawakan kamu! “

Sambil tersenyum, anak perempuan itu bertanya: “Adakah ibu bimbang kerana saya tidak cantik di mata mereka? Bagaimana pula dengan Maha Pencipta saya? Saya bimbang kerana, jika saya terlepas solat saya, saya tidak lagi cantik di mata-Nya “

Dia mula berwuduk, dan semua make-up pada wajah telah hilang, tetapi dia tidak peduli.

Kemudian dia, di waktu sedang dalam keadaan pengantin, memulakan solat itu dan pada masa dia turun untuk sujud, dia tidak sedar bahawa ia akan menjadi satu sujud yang terakhir!

Ya! Beliau meninggal dunia ketika dalam sujud! Pengakhiran yang besar bagi Muslimah yang berkeras untuk mentaati Tuhannya! Ramai antara mereka yang mendengar cerita ini begitu tersentuh!!

Beliau mengutamakan Allah dan ketaatan kepadaNya sebagai yang pertama dalam keutamaan hidup beliau, jadi pengakhiran terbaik yang dianugerahkan oleh Allah pada mana-mana umat Islam yang layak memilikinya!

Dia mahu menjadi lebih dekat kepada-Nya, maka Allah mengambil nyawanya pada saat di mana umat Islam berada paling dekat kepada-Nya! SubhanAllah!

Dia tidak peduli jika dia tidak indah di mata makhluk, asalkan dia cantik pada Maha Pencipta!

Wahai saudari Muslimah, bayangkan jika anda berada di tempat itu! Apa yang anda akan lakukan? Apa yang anda akan pilih: pujian manusia atau Maha Pencipta?

Wahai sekelian insan! Adakah kita ada jaminan bahawa kita akan hidup untuk minit seterusnya? Jam? Atau bulan?!! Tiada siapa tahu apabila saat mereka akan datang? Atau bila kita akan bertemu malaikat Maut? Jadi, adakah kita bersedia untuk saat itu?

Wahai muslimah! Apa yang anda pilih: bersantai tanpa hijab atau dirahmati Allah dengan memakai hijab?

Adakah kita bersedia untuk menemui Allah tanpa hijab?

[Diceritakan oleh Syeikh ‘Abdul Mohsen al Ahmad’, ia berlaku di Abha (Ibu Negeri Asir di Arab Saudi)]

*Maaf ... Kebanyakan entry ilmiah agama saya perolehi dari pelbagai sumber ... Rasa nak simpan dan nak kongsi dengan kawan-kawan ... Kebanyakkan nyer dari group wasap ... Saya jarang menulis entry ilmiah agama kerana saya rasa saya tak layak menulis dalam bidang tu ... Saya tak mahir dalam bidang tu nanti orang cakap ajaran sesat plak ... Hadis palsu ... Huhuhu ... Maaf ...

Semoga bermanfaat buat kita semua ...


*HIDUP INI TERLALU SINGKAT UTK MEMBENCI SESAMA SENDIRI. SAYA MEMOHON MAAF KEPADA ANDA SEMUA ANDAI BERLAKU SALAH SILAP YANG SENGAJA @ TAK DISENGAJAKAN. SAYA JUGA MAAFKAN SEGALA KESILAPAN  ANDA SEMUA DENGAN SAYA. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰*

TARIKH KEPUTUSAN UPSR & PT3 2017


Pengumuman:

*Keputusan UPSR*

23 November 2017
Hari Khamis
Jam 10.00 pagi

*Keputusan PT3*

14 Disember 2017
Hari Khamis
Jam 10.00 pagi


PERTANDINGAN PENULISAN KHUTBAH NEGERI SELANGOR 2017


Jabatan Agama Islam Selangor mempelawa orang awam untuk menyertai Pertandingan Penulisan Khutbah Jumaat 2017. 


Tarikh Tutup : 
10 November 2017

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS),
Bangunan Sultan Idris Shah,

Tingkat 1 Menara Selatan

No 2 Persiaran Masjid,
40676 Shah Alam Selangor
Tel: 03-5514 3600/3400 
Fax: 03-5510 3368