SENI DARIPADA GARAM

Sedang aku melayan Mentor Milenia 2017... Sambil sambil tu dok skroll sana skroll sini... Maka terjumpa sesuatu yang menarik... 

Memang menakjubkan hasil seni nya... Selama nie yang aku biasa tengok depa nie guna pasir jer... Tapi kali nie artis nie guna garam plak... Hebat... Memang menakjubkan kannn... 

Jom skodeng... 





So,  apa kata korang??? 

URI BAWAH, TEKANAN DARAH TINGGI

Sumber Google

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kengkawan semua... Mesti ramai yang berjalan-jalan hujung minggu nih,  maklum ler cuti lama skit... 

Aku tak ke mana kot... Penat dah nak jalan jauh... Takut pun yer jugak... Mak pun bising dah... 

Kali nie aku nak cite pasal hasil check up di Hospital Selayang lanjutan dari kes uri bawah ari tu... Boleh baca kisah nyer kat 30 MINGGU YANG MACAM2...

Selesai anak2 ke sekolah pagi Rabu ari tu, aku & BigBoss bergegas ke Hospital... Tak ketinggalan jugak Putra,  nak ikot jer ke mana aku pergi... Sampai kat hospital memang susah ler nak cari parking... Sebaik baik naik "katak hijau" tu boleh ler naik tepi mana2 yg boleh parking... Selesai masalah... Tapi aku ler hongeh nak jalan jauh... 

Kalau dah kat luar penuh, kat dalam lagi ker sebu... Huwaaa... Sabar menunggu giliran sehinggalah nama aku dipanggil untuk ujian biasa ibu mengandung; Ambik berat,  ujian air kencing & tekanan darah... Dalam hati nih berdebar-debar dah... Takut kes uri bawah nyer pasal lah... Semua nyer ok,  kecuali bp plak tinggi... Maka bising lah misi,  bahaya tau kalau bp tinggi nih... Aku kena rehat jap dan tenang-tenang jer... Bacaan kedua bp aku diambil dan bacaan aku masih tinggi... So,  misi2 baik hati nih suh aku masuk dalam rehat kat dalam,  tak lama lepas tu terus Dr panggil... Kalau ikutkan rase nyer blom sampai giliran aku lagi rase nyer... 

Mak lagi berdebar-debar lah aku... Peksa sana... Peksa sini... Tanya itu ini... Lepas tu kena baring nak scan perut... Huwaaa,  takut nyer,  macam-macam dah aku baca... Scan punye scan... Atas bawah kiri dan kanan... "Alhamdulillah, uri awak dah bergerak ke atas... Kepala baby kat bawah... Tapi belum turun lagi... Air ketuban pun cukup... Berat baby ngan usia selaras..." kata Dr... Ya Allah,  perasaan aku masa tu,  tak terkata... Allah Maha Berkuasa... Syukur sangat... 

Tapi Dr nak suh aku masuk wad jugak sebab bp aku masih tinggi... Bahaya untuk aku dan kandungan... Huwaaa... Tak mo aku cakap,  gelak jer Dr tu... Maka aku kena ke Dewan Bersalin untuk monitor bp aku... Aku ingatkan kejap, rupa nyer berzaman... Dari pagi sampai ke petang aku kat spital... Macam2 kes aku tengok kat Dewan Bersalin tu... Serammmm plak... 


Dah selesai monitor bp tu... Yang mana dah ok... Berzaman plak nak menunggu report Dr... Nak tunggu dulu result darah dan air kencing dulu... Kesian kat BigBoss & Putra... Jenuh depa menunggu... Sampai tido-tido kat surau... 

Akhirnya... Laporan Dr pun keluar,  aku tak perlu masuk wad... Tapi seharian lah aku bersepau kat spital tu... Bp dah ok, cuma aku kena amik tekanan bp selang sehari untuk monitor... Oklah kan... Tapiiii Dr detect kencing pulak berkuman... Adoiii laa... Dr cakap memang biasa cam tu... Just ambik antibiotik jer... Dun worry kengkawan...
Sediakan jer hadiah nyer... 😉😉😉

Sekarang kandungan dah 34w ++ ... Dah dekat dah kan... Harap akan ok lah lepas-lepas nie... Haisshhh, macam-macam kannn... Kengkawan semua tolong doakan saya eak... Semoga dipermudahkan segala urusan... Sihat ibu dan baby...

Ppsssttt... Baby laki ker pompuan? 
Korang rase? 
Teka lah... Teka lah... 

SODA HERBS

Kengkawan ada yang tengah ganti puasa? Boleh lah try berbuka nanti dengan minuman soda herbs 'Refreshing' ni! Memang menyegarkan! Aku dah pernah cuba dulu, tapi kakak aku yang buat... 

So, hari nie aku tepek ler resepi nyer... Gabungan pelbagai bahan seperti daun pudina, serai, asam boi, dan laici menghasilkan perisa yang cukup unik dan menarik! Cara penyediaannya pun amat ringkas dan mudah, dan boleh juga dihidangkan di bulan Ramadan nanti! Buat satu jag besar terus senang... Boleh ramai-ramai merasa... 


Bahan-bahan:


- Daun pudina 

- Serai 

- Lemon 

- Asam boi 

- Laici 
- Ais krim soda 
- Ais 

Cara-cara:
1. Titikkan serai dan masukkan ke dalam bekas minuman. 
2. Hiris lemon dan masukkan ke dalam bekas minuman. 
3. Masukkan daun pudina, dan tumbuk sedikit. 
4. Masukkan asam boi, laici, ais, dan ais krim soda. Gaul. 
5. Siap untuk dihidang!