Search This Blog

SENYUMLAH !!

 

­čî╗Setitik KASIH membuat kita SAYANG..

­čî╗Seucap JANJI membuat kita PERCAYA..

­čî╗Sekecil LUKA membuat kita KECEWA..

­čî╗1001 GURAUAN belum tentu menghadirkan SENYUMAN..

­čî╗Tapi seberkas SENYUMAN yang tulus dari hati akan menjadikan kita lebih CERIA...

­čî╗Dan keceriaan itulah yang membuat kita lebih BERBAHAGIA..

­čî╗Sungguh..hari ini terasa lebih indah daripada kemarin jika kita mengawalinya dengan do’a dan senyuman..

­čî╗Satu senyuman mewakili perasaan..

­čî╗Satu tawa ceria mengurangi duka..

­čî╗Satu do’a memberi kekuatan untuk sebuah pengharapan..

­čî╗Senyuman itu ibarat perhiasan batin yang menjadikan apa yang nampak secara lahir lebih menawan..

­čî╗Dengan senyuman kemanapun kita pergi serasa bersinar penuh cahaya keceriaan..

­čî╗Dengan senyuman tiada urusan berat serasa lebih ringan dan mudah diatasi..

­čî╗Tatkala kita renungkan,hidup ini seperti sebuah cermin.

­čî╗Dia akan tersenyum menyapa hari-harimu jika dirimu juga tersenyum tulus tanda syukur.

­čî╗Maka tersenyumlah dari hati agar hari-harimu berseri..

Aamiin..

Semoga bermanfaat..

SULTAN PAHANG DIPILIH AGONG KE-16


Merafak Sembah setinggi-tinggi ucapan Tahniah dan Ucap Selamat kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah diatas perlantikan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-16.

AllahuAkbar AllahuAkbar Allahuakbar AllahuAkbar! Daulat Tuanku Daulat Tuanku Daulat Tuanku!

Semoga Tuanku dapat meninggikan kembali taraf Islam di bumi Malaysia.

PANGGILAN MENCURIGAKAN

Aku nak cerita kisah petang semalam agar menjadi peringatan buat aku dan sahabat-sahabat. Kisah nyer bermula masa aku tengah lepak-lepak, rehat, maklum ler baru lepas makan tengahari. Sambil tu skrol sana, skrol sini. 


Tiba-tiba ada panggilan masuk. Aku tengok panggilan dari nombor yang tidak dikenali. Pemanggil bukan lah dalam senarai contact aku. Aku pelik jugak, tapi still angkat lah. 

Pesanan penaja. Langkah yang sepatutnya diambil jika ada panggilan mencurigakan. 

Apa yang aku dengar lepas aku angkat tu membuatkan aku bertambah pelik. Pesanan ditinggalkan oleh mesin. Kata nyer aku tak ambil barang dah dua kali depa hantar. Maksud nyer aku tak de lah masa depa hantar barang. So, depa suh ler aku tekan nombor 9 untuk cakap dengan operator. 

Aku yang tengah kepelikan tu tekan jugak nombor 9. Maka adalah seorang mamat nih jawab, konon nyer nak membantu. Mamat nih mintak no tracking. Mana lah aku tahu, aku mana ada order barang. Tak de plak sape-sape family member yang beritahu nak hantar barang or hadiah kat aku. Huhuhu.  

Aku tanya lah operator tu mintak tolong tengokkan apa mende dan sape yang hantar barang kat aku. Sebab aku memang tak de order ape-ape buat masa nie lah. Mamat nih dengan gembira nyer "Boleh, bagi no. ic puan." Ehhh,  aku cam pelik plak apesal nak cek barang mintak no. ic aku kan. Masa nih cuak dah, aku macam agak keberatan nak bagi. "Tak boleh ker trace guna no. phone nie? " aku sesaje tanya. "Oh, bolehhh." Dan tiba-tiba line putus. Ehhh, boleh plak. 

Nie ler nombor yang call aku tu. Panggilan aku terima pukul 3.14 petang. Lepas 2 minit 1 saat bercakap, line putus. Aku try contact no tu balik sebanyak 3 kali, memang tak berjawab, sunyi sepi tanpa sebarang bunyi. Masa tu "Sah, Penipu nih" Selamat aku. 

So, kengkawan dan family member semua hati-hati apabila mendapat panggilan yang mencurigakan. Tak payah bagi yang detail-detail sangat kat orang. Errmmm,  patut ker aku report polis? Cam malas plak.