SANTAI MALAM MERDEKA


πŸ“’πŸ“’πŸ“’πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ“’πŸ“’πŸ“’
*SANTAI MALAM MERDEKA*  
πŸ“’πŸ“’πŸ“’πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ“’πŸ“’πŸ“’

Tarikh: *30 Ogos 2016 (Selasa)*
Masa: *9 malam - 12 tengah malam*
Tempat: *Dihadapan Restoren Abe Man Klate (Pusat Perdagangan Selaseh 2)*

Penampilkan: 
πŸŽ‰ Man Raja Lawak
πŸŽ‰ Halim Devotees
πŸŽ‰ Fazli Aziz (Selebriti TV Al-Hijrah)
πŸŽ‰ Ustaz Halim Hafiz
πŸŽ‰ Buskers VR2
πŸŽ‰ Buskers The Prism
πŸŽ‰ Revolusi

🎁🎁 Pelbagai hadiah cabutan bertuah menarik menanti anda. 

Jom jemput hadir beramai-ramai.

Anjuran: 
JKP Zon 5 MPS & Amal Youth Club (AYC) dengan kerjasama Pusat Khidmat Masyarakat Dun Gombak Setia dan PeBT Zon 5 MPS

*Mohon sebarkan.*

KISAH RIO 2016

Alhamdulillah ... Olimpik Rio 2016 dah lama berlalu ... Atlet Malaysia berjaya dengan cemerlang ... Tahniah buat kontinjen Malaysia ke Rio, Brazil ...

Yang aku nak cerita kan adalah kisah-kisah yang berlaku dalam keluarga kami ...

Kisah 1
Meng Suping, China

Aku tengah layan Olimpik 2016 acara angkat berat ... Kagum aku tengok depa nih badan besar pun boleh masuk Olimpik lagi ... Kalau aku peratikan kat Malaysia nih ramai jer yang obesiti tapi kenapa acara nie tak popular kat Malaysia ... Kalau tengok jumlah beban yang dia orang angkat ... Gilerrr ... Sambil tu aku tukar jugak tengok acara lain ... 

Pemenang pingat acara angkat berat ...

Tengah syok-syok layan angkat berat tu ... Bebudak nih tanya "Apesal semua besar besar Ibu?" ... "Nak angkat mende berat kena lah besar, kalau kurus mana nak larat angkat" ... "Ooooo" panjang o depa ... Aku pun sambung ... "Tu pasal Ibu gemok, makan banyak, Ibu nak masuk Olimpik" ... Hehehe ...

Kisah 2
Kisah nyer masa tu aku tengah syok layan kemenangan LCW melawan Lin Dan ... Macam nak gugur jantung dibuat nyer layan game kali nie ... Rase-rase aku sepanjang aku nengok depa dua nih berlawan mesti LCW kalah ... Tapi kali nie menang gembira betul lah ... 

Lepas game nih ada game-game lain lagi ... Aku bagi can kat bebudak nie layan tv sementara menunggu final beregu ... Tengah syok2 relax tu BigBoss balik keje ... Sekali dia ajak pie makan luar ... Isshhh, memang dugaan sungguh ... Aku memang malas nak gie sebab nak tengok final kannn ... Tapi disebabkan nak masuk Olimpik Angkat Berat nanti, gigih jugak ikut cakap BigBoss ... Huhuhu ... 


So, game final tu aku layan kat kedai jer lah ... Nak gugur jantung dibuat nyer, tapi agak sopan skit lah sebab kat kedai ... Dah habis makan excited nak balik rumah sebab nak tengok game set ketiga, set penentuan ... Game set pertama Malaysia ... Game kedua China menang ... Details nyer korang tengok kat [RIO2016] LAGI PINGAT PERAK MENERUSI BEREGU LELAKI


Maka layan lah kita orang set penentuan tu dengan penuh penghayatan ... Yang lain dah terlelap dah kecuali Putra ... Putra leka buat kerja sendiri ... Melukis dah mewarna ... Perlawanan set penentuan memang mendebarkan ... Kedudukan mata tidak jauh berbeza ... Walaupun Malaysia kalah tapi bermaruah ... 


Tapi korang tengok lah apa yang jadi kat Putra semasa keasyikan kami melayan game final tadi ... Huwaaa ... Ada kah Putra nie kreatif ? Atau dia terikut-ikut nak bertatoo ... Esok nyer dia bangun tanpa rasa bersalah pun ... 

Tu jer kisah nyer ... Tragedi sungguh ler ... Korang rase hilang tak dakwat pen marker tu ? Jenuh ler nak menyental ... Korang korang pernah jadi cam nie ? Ada petua nak hilangkan dakwat kat badan or baju ? Huhuhu ... Oklah tu jer ... Ehhh, lagi satu korang rase dapat tak aku masuk Olimpik ? Ehehehe ... Gurau jer ...

RESEPI ONDE ONDE



Bahan-bahan:



- 1/2 cawan tepung pulut 

- 1 sudu besar tepung beras 
- 80ml ekstrak daun pandan 
- Gula melaka (dipotong kiub) 
- Kelapa parut 
- Garam

Cara-cara: 

1. Gaul kelapa parut dengan garam. 
2. Dalam mangkuk yang lain, gaul tepung pulut, tepung beras dan ekstrak daun pandan hingga boleh digentel. 
3. Ambil secubit adunan, leperkan dan letakkan kiub gula melaka di tengah. 
4. Bentukkan adunan menjadi bola. 
5. Dalam air yang mendidih, rebus bebola.
6. Apabila bebola mula timbul ke permukaan, angkat dan gaul bersama kelapa parut. 

7. Hidang!