Kapal Karam


Adoiii laaa ...
Pening ... Pening ... Pening ...
Nie ler rupe rumah aku pada pukul 10.30 malam ... 27 November 2014 ...






Huwaaaa ...
Tolong ...
Nie lah dia ....
Selagi tak tido ...
Apekah ????
Grrrr ...

Nuffnangers Who Recently Viewed Your Blog #3

Sambil lepak2 tengok TV ngan anak2, aku tak tengok pun sebenar nyer, bebudak nie esok layan kartun jer maleh ler aku ... Maka berbekalkan lenovo aku nie dengan kekeringan idea, jom jengok blog kengkawan yang hebat nie ...

Alhamdulillah, ramai plak kali nie, biasa nyer dua baris jer ... Jom jalan-jalan blog dia orang nie :-
  1. http://notamengajarbelajar.blogspot.com/
  2. http://famf-tower.blogspot.com/
  3. http://nur-afiz.blogspot.com/
  4. http://letopkeypad.blogspot.com/
  5. http://myblogsantai.blogspot.com/
  6. http://sweetsouryaya.blogspot.com/
  7. http://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/
  8. http://cikannesweetyncool.blogspot.com/ 
  9. http://kapas-putih.blogspot.com/
  10. http://sebabakusabrina.blogspot.com/
  11. http://mamamursyid.blogspot.com/
  12. http://blogparihh.com/
  13. http://sallyadan.blogspot.com/
  14. http://yuhaadie.blogspot.com/
  15. http://adelinelah.blogspot.com/
  16. http://cikmanissweet.blogspot.com/
  17. http://anmashealthcare.blogspot.com/
  18. Nuffnang
  19. http://kerusiburok.blogspot.com/
  20. http://linchalo.com/

CPUV Nuffnang #10 | Mah Sing Avenue Street & Mi Sedaap Cup Noodles


Alhamdulillah ... Alhamdulillah ... Alhamdulillah ... Rupe2 nyer semalam ada dua lagi CPUV yang masuk; Mah Sing Avenue Street & Mi Sedaap Cup Noodles ... He he he ... Tak perasan plak aku semalam ... 

Kengkawan kalau ada jumpa iklan nie menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku Jom Bercontest boleh ler klik untuk yang berminat jer tau ... 

 Terima kasih #nuffnang ... 
Terima kasih kengkawan ... 
Alhamdulillah ...

CPUV Nuffnang #9 | Altel Digital Campaign

Alhamdulillah ... Pagi2 Isnin tengok ada CPUV yang masuk ... Takde lah excited sangat tapi saje buat entry suke2 ... Untung2 dapat CPUV dari nuffnang lagi nanti ... 

Kengkawan kalau ada jumpa iklan nie menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest boleh ler klik untuk yang berminat ...

Terima kasih #nuffnang ...
Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

Selamat Bercuti ...


Maka bermula lah cuti akhir tahun 2014 ... Agak lama tempoh cuti akhir tahun, hampir 6 minggu, pasti pelbagai perancangan telah diatur ...

Kami, biasa nyer akan merayau-rayau dalam Malaysia jer ... Tak tau ler kali nie macam mana ... Semua nyer atas budi bicara BigBoss ... Nampak nyer macam susah jer memandangkan B M Ward BigBoss akan mula beroperasi bulan Disember nih ... Insyaallah, doakan yang baik-baik ...


Yang pasti nyer mesti ramai yang balik kampung kan ... Budak-budak lelaki mesti ade yang berkhatan ... Yang bujang-bujang mesti ada yang mendirikan masjid ... Bagi yang terlibat dengan banjir, harap bersabar dengan ujian yang mendatang ... Ape pun yang korang plan pastikan keselamatan diutamakan tak kira di mana jua korang berada ...


Bagi anak-anak yang cuti sekolah ... Cuti, cuti juge ... Jangan lupa ulang kaji skit2 ... Baca buku skit2 ... Yang paling penting Jangan Tinggal Solat ...

Manusia merancang ... 
Allah juga merancang ... 
Sesungguh nyer perancangan DIA adalah yang terbaik ... 
Wallahua'lam ...


Last Day kat Tadika Sempurna

Kejadian Jumaat, 21 November 2014

Hari nie adalah hari terakhir persekolahan untuk tahun 2014 ... Hari nie jugak merupakan hari terakhir Fatiha kat Tadika Sempurna ... So, hari kat tadika adalah jamuan skit2 and persembahan skit2 ... Party omputeh kate ... Pakaian adalah pakaian biasa, bebas ... Punyer lah excited budak nie, sampai susah nak tido ... 

Princess Fatiha ...
Siap bersolek bagai haa ...


Tengah tunggu kengkawan bersiap ...
Sengeh jer dia bila ada dialog "Fatiha, cantik nyer awak ..."


Haaa ... Tu semua kengkawan ...
Dah pakai mahkota ready to party ...


Ready nak buat persembahan ...


Tengah menari cheeewaahhh ...
Gambar kurang jelas, Cikgu dia yang Whatsapp ...


Menari berdua plak ...
"Adik, tak suka budak nie, gedikkk"
Hahaha ... Kecik lagi dah pandai ...


Tengok kamera lah ...


Isshhh, sebelah mata plak ...


Nak balik dah ...
Party dah habis ...
Bye2 kengkawan ...
Bye2 teachers ...
Bye2 Tadika Sempurna ...

2015 ... Sek. Keb. Gombak Setia, Mu tunggu aku datang ... Isshhh, tak baik cakap aku lah ...

TAZKIRAH JUMAAT #24 : SEBELUM TIDUR

♭♫♪ Assalamualaikum ♭♫♪
Salam Jumaat semua ...
Rase cam nak kongsi ngan kengkawan ...
Jom tambah ilmu ...

EMPAT PERKARA SEBELUM TIDUR WALAU SESIBUK MANAPUN DENGAN TUGAS HARIAN


Rasulullah berpesan kepada Siti Aisyah ra.
“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara iaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran.

2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.

3. Sebelum para muslimin meredhai engkau.

4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah.

Sumber

Bertanya Siti Aisyah :
“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? “
Rasulullah tersenyum dan bersabda :

1. “Jika engkau akan tidur, bacalah surah al –Ikhlas tiga kali
Seakan-akan engkau telah meng-khatamkan Al-Quran

"Bismillaahirrahmaa nirrahiim,
‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’
lam yalid walam yuulad’
walam yakul lahuu kufuwan ahad’" (3x )
2. "Bacalah selawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku" maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat
“Bismillaahirrahmaa nirrrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad" ( 3x )

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau

“Astaghfirullaah hal 'adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih" ( 3x )

4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah

“Bismillaahirrahmaa nirrrahiim
Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar"
( 3x )

Wallahua'lam ...
Saye x pasti akan kesahihan nyer ...
Kalau salah tolong beritahu yer ...
 آمِيّنْ

Opah Dah Takde ...

Kisah bermula pada Sabtu malam, apabila mendapat perkhabaran Opah aku dimasukkan ke Hospital Batu Gajah kerana mendapat serangan stroke ... Before this pun dah pernah kena, so keadaan kritikal jika mendapat serangan berulang ... Yes kritikal seperti yang telah dijangkakan, akhir nyer malam tu jugak dipindahkan ke Hospital Ipoh ... Keputusan diambil untuk ke Ipoh keesokkan hari nyer ... Suasana hiba malam tu, hingga menyebabkan tak lena tido ... 

Alhamdulillah, selamat tiba di hospital lebih kurang pukul 1 tengahari ... Terus masuk ziarah Opah ... Memang dah tak sedar dan memerlukan mesin bantuan pernafasan ... Keadaan kritikal tapi stabil ... Aku pun tak berapa paham dengan beberapa istilah perubatan nie ... Di paham kan oleh Dr. stroke menyerang terlalu banyak tempat ... Ubat pun tak bleh nak bagi ... Tindakbalas memang sangat teruk; mata & motor 1/9 ... 

Habis waktu melawat pukul 2 petang, kami sekeluarga singgah makan sebelum bertolak pulang ker Gombak ... Sampai agak lewat atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan ... Tambahan hujan mengiringi sepanjang perjalanan ... Elok jer sampai rumah, on WiFi, dapat perkhabaran duka ... Opah dah takde ...


Innalillahiwainnailaihirajiun ... Al-Fatihah ... Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman ... Semoga keluarga tabah menghadapi ujian ... Manusia merancang, Allah juga merancang ... Sesungguh nyer perancangan DIA adalah yang terbaik ... Wallahua'lam ...

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهاُ وَارْحَمْهُا وَعَافِهاِ وَاعْفُ عَنْهاُ وَأَكْرِمْ نُزُلَهاُ وَوَسِّعْ مُدْخَلَهاُ وَاغْسِلْهاُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ وَنَقِّهاِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ وَأَبْدِلْهاُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهاِ وَأَهْلاً خَيْرًا مِنْ أَهْلِهاِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهاِ وَأَدْخِلْهاُ الْجَنَّةَ وَأَعِذْهاُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ أَوْ مِنْ عَذَابِ النَّارِ .

Ya Allah, ampunlah dosanya, limpahkan rahmat kepadanya, selamatkan dia dan ampunkan kesalahannya. Muliakan kedudukannya, luaskan tempat tinggalnya, mandikan dia dengan air, salji dan air sejuk. Brsihkannya daripada kekotoran dosanya sebagaimana dibersihkan pakaian yang putih dari segala kekotoran. Dan gantikan rumahnya dengan rumah yang lebih baik dan pasangan yang lebih baik. Masukkan dia ke dalam syurga dan lindungilah dia daripada azab kubur dan ujiannya serta jauhkan dia dari azab neraka ... Aminnn ...


CPUV Nuffnang #7 | INTI 2015 Cycle 1 Degree


Alhamdulillah, dalam kalut2 semalam, rupe nyer ada CPUV yang masuk, aku pun redha dah dapat sikit or banyak, beranak pinak or mandul ... Semua nyer dah tertulis ...

Kengkawan kalau ada jumpa iklan nie menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup KuJom Bercontest boleh ler klik untuk yang berminat ...

Terima kasih #nuffnang ...

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

Princess Elsa dan Olaf





Meh tengok lukisan nie ...
Cantik tak ?
Sama tak ?
Jangan gelak eak ...
Nie bukan aku lukis ...
Tapi Princess Fatiha yang lukis ...


Haaa ... Nie ler tuan punyer lukisan ...
Cam ner ? Ade yang nak beli ker lukisan tu ?

Nuffnangers Who Recently Viewed Your Blog #2

Dalam suasana sejuk, hujan pun masih belum berhenti sejak dari tengahari tadi ... Tugas update blog perlu diteruskan ... 
Jom jalan-jalan blog dia orang ...
1. http://edrina-dafinites94.blogspot.com/
2. http://dianarashid.com/
3. http://diarijejakahangat.com/
4. http://khudri2337.blogspot.com/
5. http://ourmemoria.blogspot.com/
6. http://kathyrbain.blogspot.com/
7. http://kapas-putih.blogspot.com/
8. http://blogparihh.blogspot.com/
Terima kasih kengkawan

TAZKIRAH JUMAAT #23 : RENUNGAN MASA TUA

"RENUNGAN MASA TUA"

1. Sisα hίdυρ semakin pendek:
» yg boleh kita makan, makanlah;
» yg boleh kita pakai, pakailah;
» yg ingin kita beli, belilah;
» kalau masih mampu memberi, berilah;
» masih mampu berbagi, berbagilah.
Kerana semua yg ada tidak boleh kita bawa ke kubur. Jangan risau dengan ahli waris, Allah yang akan mengatur rezeki selagi mereka berusaha. Nikmatilah hίdυρ ini dengan pasangan kita selagi masih ada.

2. Sehari berlalu, umur berkurang sehari. Bila kita lewati hari ini dengan berbahagia, kita sangat beruntung, berbuat baiklah; selalu mengucap syukur, kerana kita tidak tahu bila kita akan dipanggil 'pergi'.

3. Waktu cepat berlalu, hidup itu sangat singkat dan susah. Dalam sekejap kita memasuki masa tua, itu PASTI ! 

4. Bila membandingkan ke atas, kita akan selalu merasa kurang; membandingkan ke bawah, kita merasa lebih; bila kita mampu merasa cukup dan mensyukuri apa yang kita punya, kita pasti bahagia. 
Bersyukurlah dengan apa yg kita ada. Manfaatkan ia sebaiknya. 

5. Harta, kekayaan, pangkat, kedudukan, kehormatan - semua itu hanyalah sementara, hanya pinjaman. 
Yang terbaik dan terpenting adalah Perilaku Yg Baik, sentiasa membantu orang, tidak berbuat hal2 tercela, mengawal  diri. 
Jangan menyakiti hati orang lain kerana karma itu ada ... dan yang terpenting melatih diri agar selalu sihat zahir dan batin. Ini kerana KESIHATAN adalah KEKAYAAN kita dan modal utama menikmati kebahagiaan hίdυρ ini.

6. Kasih ibubapa  kepada anak2 tidak ada batasnya !!!.
Kasih anak2 terhadap ibubapa jelas batasnya. 
Sedarlah! tatkala  anak sakit, hati ibubapa  terhiris; 
tapi tatkala ibubapa sakit, anak cuma menengok dan bertanya2 ala kadar ...
Anak2 memakai wang orang tua sudah seperti keharusan, tetapi orang tua memakai wang anak semacam pasti tidak berlaku!!! 
Oleh itu CUKUPILAH diri sendiri dan berikanlah pada anak seBIJAKSANA mungkin.

7. Rumah ibubapa  adalah rumah anak, tetapi rumah anak belum tentu jadi rumah ibubapanya. Ibubapa selalu memberikan anak2 tanpa batas ...  tetapi tidak semua anak akan berbakti kepada ibu bapa. SELAMAT MENITI HARI TUA


Aku berdoa.....  
 Muliakanlah yang membaca pesan ini
 Lapangkanlah hatinya
 Bahagiakanlah keluarganya, dan 
 Luaskan rezekinya seluas lautan yang Engkau ciptakan
 Mudahkan segala urusannya 
 Kabulkan cita-citanya 
 Jauhkan dari segala Penyakit, Fitnah, Prasangka 
    Keji, Berkata Kasar, dan Mungkar 
 Jauhkan dari segala Musibah 
 Serta terimalah semua amal ibadahnya, dan 
 Kelak jadikanlah dia sebagai penghuni Syurga-MU.
  

CABARAN NOVEMBER #1 - ARTIS YANG DIMINATI



Menyahut cabaran yang ke-5 iaitu Artis Yang Diminati ... Sebenar nyer aku nie takde artis yang aku suka ... Aku nie takde lah fanatik sangat cam sesetengah orang tu sampai tampal poster dalam bilik ... Jom tengok artis yang aku suka ... Hahaha, aku main letak jer nih ... Tak tau nak letak ape, 5 lelaki 5 perempuan ... Nak letak ape nie eak .... Hmmm ...

11 - Fahrain Ahmad
10 - Beto Khushairy

9 - Iszue Islam

8 - Mawi

7 - Maher Zain

6 - Zul Ariffin

5 - Julia Roberts

4 - Umie Aida

3 - Tizz Zaqyah

2 - Wardina Safiyyah

1 - Dato' Siti Nurhaliza

Haaaa, kan aku dah kata ... Aku tak tau nak letak ape ... Main taram jer ... Lulus tak nie @Kathy R'bain ??

Cabaran sebelum ini :-

CABARAN NOVEMBER #1 - TEMPAT YANG INGIN DILAWATI DI MALAYSIA

CABARAN NOVEMBER #1 - TEMPAT YANG INGIN DILAWATI DI DUNIA

CABARAN NOVEMBER #1 - NAMA YANG DISUKAI


CABARAN NOVEMBER #1 - FILEM YANG DIGEMARI

JANGAN SESEKALI BUKA PINTU GRILL



Aku dapat maklumat nie dari group Whatsapp ... Aku pun tak pasti akan kesahihan nyer ... Tapi tak salah rase nyer kalau aku nak kongsi ngan kengkawan ... Agar kita sama-sama lebih berhati-hati ... Ambil iktibar agar kita tak menjadi mangsa plak ... Perangai orang pelik2 skrang nie ... Nauzubillah ... Mintak dijauhkan ...

Mohon Doakan ...



Assalamualaikum & Selamat Malam kengkawan ...
Mohon jasa baik kengkawan doakan kesihatan anak sedara saya, dua adik beradik kena denggi serentak ... Terima kasih ...

JUS DAUN BETIK UNTUK PESAKIT DENGGI


Untuk perkongsian bersama ...
Semoga bermanfaat until semua ...
Memandangkan wabak denggi masih berterusan saya kongsi maklumat ...
Jus daun betik boleh digunakan sebagai rawatan sampingan ...



Ape-ape pastikan dapat nasihat Dr. terlebih dahulu ...
Wallahua'lam ...

CABARAN NOVEMBER #1 - FILEM YANG DIGEMARI



Mesti ramai yang suka menonton filem ... Aku pun suka jugak ... Kadang-kadang dapat release stress jugak ... Jom tengok filem-filem yang aku suka ...

11 - Pretty Woman


10 - Jurassic Park


9 - Child's Play


8 - Winter Sonata


7 - Notting Hill


6 - Nang Nak


5 - Forrest Gump


4 - Finding Nemo


3 - Titanic


2 - Kabhi Kushi Kabhi Gam


1 - My Best Friend Wedding


Banyak lagi sebenar nyer filem yang aku suka ... Tapi dah mintak nyer 11 jer ... Maka banyak tu jer lah yang ditulis ... He he he ... Sorry eak Kathy R'bain, tak de ulasan plak kali nie ...

Cabaran sebelum ini :-

CABARAN NOVEMBER #1 - TEMPAT YANG INGIN DILAWATI DI MALAYSIA

CABARAN NOVEMBER #1 - TEMPAT YANG INGIN DILAWATI DI DUNIA

CABARAN NOVEMBER #1 - NAMA YANG DISUKAI