Search This Blog

Showing posts with label Kisah. Show all posts
Showing posts with label Kisah. Show all posts

PENGALAMAN 2 BULAN LALU

Nak tido tapi nak senyum...

Alhamdulillah... Janna dah masuk 2 bulan... Sihat walafiat tanpa banyak kerenah... Dah pandai senyum... Dah keluar bunyi skit-skit bila kita bercakap ngan dia... Masih meneruskan penyusuan susu ibu sepenuh nyer...

Rase nyer macam baru jer lagi berjuang di dewan bersalin... Masih terbayang-bayang lagi saat dan ketika Janna nak menjenguk dunia... Hmmm,  pada tarikh tu 25/5/2017, yaaa lagi dua hari nak puasa masa tu...

Dalam masa seminggu tuh,  aku memang dah rasa lain macam... Jalan dah macam penguin... Nak tidur pun dah tak selesa... Pusing kiri... Pusing kanan... Last last tido duduk kat sofa... Hehehe...

Pada hari kejadian, aku bangun pagi macam biasa jer... Settle kan apa yang patut, bebudak pun dah gie sekolah... Lepas tu rehat jer lah memang xlarat nak buat ape dah... Buat yang penting penting jer...

Masa nih perut memang dah rasa tak selesa... Penuh sendat... Sambil sambil tu buat jugak skit skit exercise untuk mudahkan bersalin... Kata nyer lah... Kalau korang google mesti jumpa... Tengahari tu aku tak masak pun,  bebudak lunch kat umah Mak...

Selesai bebudak ke sekolah, boleh ler aku mengemas skit skit... Lepas tu online ler ape lagi, sambil layan perut... Tiba-tiba rase sakit perut cam nak membuang... And akhir-akhir tu memang aku susah skit nak membuang... Maka kelam kabut ler aku ker tandas... Perut rase tak selesa sangat,  macam nak berak keras tu @ sembelit... Ralit mencangkung, sekali tengok ada menitis darah skit... Ehh,  takkan luka kot dalam hati aku, ehhh nie dah tiba saat dan ketika nyer nih... Tapi masa tu aku masih tak rasa sakit apa pun lagi...

Aku pun menenangkan diri sendiri,  sambil tu aku mengemas lah ape yang patut... Tak lah banyak mana pun nak mengemas sebab beg aku & beg baby memang aku dah ready sejak masuk 36 minggu lagi... Relax jap... Aku pun call BigBoss kat opis,  tak de plak pi test drive,  sebaik adik nyer ada, just tinggal pesan jer... Aku tak de lah panik masa tu sebab tak sakit lagi kan... Tak lama lepas tu BigBoss call, aku suruh dia balik jer, and dia pun dah dapat agak dah...

BigBoss sampai rumah,  dia mandi dulu,  solat Zuhur... Lepas tu lunch kat rumah Mak... Aku dah tak lalu nak makan tapi paksa jugak lah takut tak de kederat nak meneran plak... Dah selesai semua,  sesi memujuk Putra plak supaya dia tak nangis kena tinggal dengan atuk & uwan... Sebaik lah dalam sebulan jugak lah aku dah start ingatkan dia tak boleh ikut gie hospital... Tak de lah dia meragam sangat... "Ibu balik cepat tau"


Sebaik sampai kat hospital, parking penuh... Jauh nyer lah BigBoss memakir kereta... "Exercise,  senang nak bersalin" ... Aku ok jer sebab tak rasa sakit... Jalan ler aku macam penguin menuju ke dewan bedah... Serammm dah masa nie... Sampai tempat paling menyeramkan tu,  ramai nyer umat... Nak bersalin berjemaah ker ape dia orang nih... Misi bagi baju seragam warna pink... Terpaksa lah tukar... Tunggu lah kat situ dengan penuh keinsafan... Sambil tu sempat lagi update blog JENG... JENG... JENG... MASA DAH TIBA... Gigih ngko...

Biasa lah menunggu di hospital kerajaan... Lama korang... Daripada xsakit dah rasa sakit skit skit... Lepak ngan kengkawan seangkatan sambil menahan sakit... Daripada kenyang dah rase lapar balik,  tapi kita orang dah tak dibenarkan ke cafe... Maka tunggu lah kita orang makanan yang disediakan pihak hospital... Sambil sambil makan lewat petang tu,  sambil layan sakit yang semakin kuat... Nak kuar dewan nak lepak ngan BigBoss pun tak larat dah... Kedengaran sayup sayup azan maghrib...

Maka setelah berkurun menunggu maka sampai ler giliran aku naik atas katil untuk diperiksa... Check bp aku & denyut jantung baby... Jenuh jugak dengan tekanan darah aku yang bermasalah... Masa nih bukaan baru 3cm... Sakit macam nak mati dah... Relax lah aku di atas katil untuk menstabilkan tekanan darah... Waktu tu aku dah tak pasti pukul berapa... Aku ambil kesempatan tu untuk tidur... Alhamdulillah lepas tu tekanan darah dah ok... Bukaan pun dah 7cm... Huwaaa... Sakitttt...

Haaaa kat sini aku nak beritau kat kengkawan... Amalan nih aku dapat daripada bapak aku... Kalau dah rase sakit sakit nak bersalin tu,  kita orang Islam jangan ler meraung menangis masa tu... Bapak aku ajar baca ayat nih لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ ... Nih doa Nabi Nuh keluar dari perut ikan... Amalkan dengan harapan dipermudahkan segala urusan... Masa sakit yang amat tu tarik nafas sambil baca ayat kat atas tu... Insyaallah... 

Sedar dari lena,  Dr check bukaan dah 9cm... Maka kelam kabut ler depa tolak aku ke bilik bersalin... BigBoss pun tak sempat nak panggil... Push... Push... 


Lahir lah seorang lagi puteri dalam keluarga kami... Nur Janna Iman, 25/5/2017, 10:56mlm dengan berat 2.95kg... Alhamdulillah... BigBoss x sempat pun nak bagi semangat... Elok jer BigBoss masuk, baby dah keluar pun,  Dr tengah nak potong tali pusat... 

Haaa ada satu lagi petua... Masa korang dah sampai masa nak beranak tu kan... Alaaa, masa Dr dah suruh teran tu, kalau salah teknik,  penat jer dapat baby tak keluar pun... Kalau nak tau masa yang sesuai nak teran,  adalah masa korang rasa sakit yang teramat tu... Rase macam nak terberak tu tapi keras@susah ... Masa tu jangan layan kan sakit tu tapi teran macam nak berak keras... Hahaha... INGAT!!! Jangan angkat punggung... 

Alhamdulillah... Segalanya dipermudahkan... Dah 2 bulan pun baby... Sebulan jugak lah aku tak dapat berpuasa... Sehari pun xdapat... Huwaaa 😭😭😭... Jenuh ler aku nak mengganti puasa... 

Jom skodeng sini jugak... Kisah sepanjang perjalanan mengandung kali nie... ⬇⬇⬇
30 MINGGU YANG MACAM2...




JENG... JENG... JENG... MASA DAH TIBA...

Alhamdulillah... Akhirnya aku diberikan kekuatan nak menulis kisah nie... Maaf sekira nyer ada yang tak suka... Sorry kalau ada yang tersinggung... 









PESAN SEORANG WANITA


Nak pesan, kalau perempuan terima time awak zero, nothing. Siap support dari segi ekonomi dan emosi. HARGAILAH. Jangan lupa diri bila dah senang. Berikanlah apa2 yg dulu anda tak mampu beri ketika sama2 susah. Senangkanlah hati dia.

Isteri, dia korbankan kehendaknya nak itu ini. Sebab dia fikir, suami x mampu. Dia korbankan bentuk badannya yg cantik kerana suami nak zuriat sebagai penyeri keluarga. Dia korbankan wajah yg cantik, kerana sibuk jaga uruskan keluarga dan anak2. Dia korbankan beli kehendaknya demi memunuhi tuntutan kos keluarga. Dia korbankan macam2 sebab dia cinta, sebab dia sayang. Sebab keluarga ibarat nyawa baginya.


Pesan lagi, kalau dia penah kuat saat susah bersama anda. Bila anda lupakan dia, abaikan dia. Dia akan 10x lebih kuat sesudah tak bersama anda.

#copypaste
#pesanseorangwanita
#bukansaya

HARI KARNIVAL SKGS 2017

Cerita hujung minggu lepas ... Sekolah bebudak nie ada kan Hari Karnival SKGS 2017 ... Senang cite zaman aku dulu panggil hari kantin jer, sama cam aku sekolah dulu-dulu ... Best lah untuk bebudak nie ... Bagi aku agak bosan sebab lebih kurang jer aktiviti nyer seperti tahun tahun lepas ... Tapi tu lah kan tak leh nak salah kan sape-sape ... Tugas sebagai guru tu dah jenuh dah,  nie nak kena fikir plak pasal aktiviti-aktiviti lain... 

Seperti biasa banyak booth dibuka ... Ade roller blade, rumah hantu, main belon, mini zoo dan beberapa gerai jual barang- barang permainan ... Cikgu-cikgu pula menjual makanan dan minuman di kantin ... Sistem kupon digunakan sepenuh nyer ...

Bebudak nie bersemangat sungguh nak gie ... Tido malam pun awal ... Bangun pun senang ... Mandi pun cepat ... Maklum ler  ler nak perabihhh duit ... Abang Ngah terlibat dengan permainan gendang bagi mengiringi persembahan silat...  BigBoss tak de plak, lagi naik hantu lah depa ... Aku plak menguatkan semangat dan kudrat dengan perut yang semakin maju ke depan... Huhuhu ...

Jom skodeng gambar nyer ... 



Menunggu giliran nak masuk rumah belon... 


Fatiha ngan Putra masuk rumah belon lagi tahun nie... RM5 seorang...


Suka lah budak nie...


Tu dia... Kakak sampai bawah dulu... Dah tak takut dah Si Putra tu...


Naik lagi berulang kali... Sampai lah diarahkan keluar...


Gembira sangat lah tu... Sudah semakin berani...


Masuk mini zoo plak...  Pada pemerhatian aku macam jenis binatang yang sama seperti tahun lepas burung, ular,  kambing,  arnab dan lain-lain ... Tapi tak perasan plak memang binatang yang sama atau yang lain...


Ada penyanyi jemputan... 


Tapi aku tak pasti sape... Kate nyer nyanyi lagu nasyid... 

Dah selesai menggembirakan hati masing-masing...  Maka masuk lah waktu mengisi perut masing-masing... Macam-macam jenis ada,  nak ngan tak nak jer... Tapi ada makanan yang agak mahal bagi bebudak, mungkin target nyer adalah mak bapak budak... 

Lepas selesai semua,  aku suruh ler Putra ngan Fatiha balik ngan Abang Long... Ok jer dia orang sebab masing-masing dah dapat habuan...  Aku stay kat sekolah, ingatkan nak tengok Abang Ngah main gendang... Tunggu punya tunggu sekali cancel... Memang hampeh,  kesian kat bebudak tu panas, maklum ler berbaju melayu hitam... 

Sekian, wassalam... 

#harikarnival
#skgs

TERBANG LINTAS (FLYPAST) PESAWAT PEJUANG BLACK EAGLES T-50 MILIK REPUBLIK KOREA

TERBANG LINTAS (FLYPAST) PESAWAT PEJUANG BLACK EAGLES T-50  MILIK REPUBLIK KOREA DI SEKITAR RUANG KUALA LUMPUR DAN KLCC

Pagi tadi lebih kurang pukul 10.30pagi pesawat pejuang Black Eagles milik Tentera Udara Republik Korea (The Republic of Korea Air Force) telah membuat terbang lintas (flypast) di sekitar ruang udara Kuala Lumpur dan KLCC...


Kat rumah aku nih nampak sipi sipi jer... Teruja sungguh Putra... Kejap kejap berlari keluar... Kejap lagi berlari lagi keluar...  Nak tengok jet pejuang... Seronok dengar Putra cite... "Jet pejuang tu tak lawan lawan ibu" ... "Jet tu terbang kawan kawan jer ibu" ... Teruja sungguh dia tadi... Jangan malam karang dia suh aku lukis jet pejuang dah ler... 

Kumpulan pesawat aerobatik Black Eagles ini telah membuat pertunjukan udara di Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA) 2017 baru-baru ini...

Sumber kengkawan wasap

Sumber kengkawan wasap

Sumber kengkawan wasap

Aku nak masukkan video tapi tak reti... Tak jadi jadi... 

30 MINGGU YANG MACAM2...


Alhamdulillah... Minggu nie genap lah 30 minggu usia kandungan aku yang ke-5 nie... Macam2 jadi sepanjang 30 minggu nih... 

Semasa mengandung kali nie macam banyak plak masalah nyer... Seperti biasa seperti yang dulu2 aku pasti akan mengalami anemia... Kengkawan tau ker apekemende nyer anemia tu? Haaa meh aku nak cite...

Anemia semasa hamil berlaku apabila sel darah merah atau hemoglobin berada pada tahap kurang daripada 11gm%... Paras paling rendah aku pernah dapat 9.8% ... Sel darah merah penting semasa hamil sebab ia akan membekalkan oksigen kepada seluruh tubuh ibu dan janin... Ia juga membantu pembentukkan dan pertumbuhan organ-organ penting dan tisu-tisu badan janin...

Makan buah delima antara yang aku amalkan untuk meningkatkan hb aku... 

Ibu-ibu yang ada anemia nih akan kelihatan pucat, letih, mungkin mengalami pitam dan akan kerap mengalami sakit kepala @ pening... Kalau dah tau ada anemia kena lah pastikan makanan yang diambil mengandungi tinggi zat besi,  vitamin B12 dan asid folik... Korang digalakkan mengambil buah-buahan yang tinggi vitamin C untuk meningkatkan kadar penyerapan zat besi... Yang paling penting adalah elakkan pengambilan minuman kopi dan teh serta jarakkan pengambilan hasil tenusu,  susu soya,  minuman bercoklat, oat,  gandum dan kuning telur 2 jam sebelum dan selepas waktu makan dan pengambilan pil suplemen... Nie semua korang boleh tau setelah berjumpa dengan pakar pemakanan... Kalau nak tau detail boleh ler google jenis-jenis makanan yang tinggi kandungan zat besi...

Penting tau untuk jaga pemakanan sebab kalau hb terlalu rendah akan membahayakan ibu mengandung dan bayi dalam kandungan...  Kemungkinan boleh berlaku keguguran,  bersalin awal,  kematian janin atau tumpah darah semasa bersalin... Bayi pula mungkin kurang berat,  lahir tak cukup bulan,  lemas semasa lahir dan pertumbuhan yang terbantut...


Korang kena ambil pil tambah darah (hematinik) yang terdiri daripada zat besi,  asid folik,  vitamin c dan vitamin b kompleks... Bila korang dah ambil pil nie nanti korang akan rasa mual,  loya atau sembelit... Najis korang akan bertukar kehitaman... Ini menandakan proses penyerapan zat besi berlaku dengan baik... Alhamdulillah aku tak de rasa mual dan loya... Cuma sembelit skit dan najis kehitaman... Tapi HB aku masih belum capai tahap yang memuaskan... Huwaaa... 


Mengandung kali nie jugak aku dikesan ada GDM @ kencing manis... Sampaikan aku kena jumpa Pakar Pemakanan... Aku juga kena lakukan BSP tiap2 bulan... Huwaaa... Kena lah kontrol makan... Bila dah kontrol makan opkos lah berat tak naik... Dah jadi hal plak... Nanti aku cite ape sakit kencing manis dan kesan pada kandungan...

Ibu-ibu yang hamil selalu nyer tapi tak lah semua akan mengalami peningkatan aras gula dalam darah...

Komplikasi GDM

Terhadap Bayi
👉Bayi bersaiz besar
👉Kurang gula dalam darah
👉Menghidap DM dimasa akan datang
👉Kematian
👉Kecacatan

Terhadap Ibu
👉Preclampsia (tekanan darah tinggi, berlebihan protein dalam iron dan pembengkakkan kaki)
👉Kemungkinan GDM pada kehamilan seterusnyer
👉DM dimasa akan datang

So bila aku jumpa Pakar Pemakanan, matlamat utama adalah untuk mengekalkan paras gula pada julat normal...

Strategi Pengawalan yang disarankan adalah waktu makan yang tetap setiap hari,  waktu makan utama tu memang tak leh tinggal lah... Kena elakkan gula ringkas... Ibu-ibu dikehendaki makan sedikit tapi kerap... Senaman yang sesuai juga perlu dilakukan setiap hari... Yang nie aku memang kena ikut lah... Ada juga Dr bagi jadual pemakanan yang disarankan... Yang nie aku rasa korang leh google...

Makanan Yang Perlu Dielakkan
🙅Gula Ringkas : Gula pasir, gula perang,  madu dan gula-gula

🙅Makanan Manis & Bergula : Jem,  kaya,  susu pekat manis,  roti manis,  kuih manis, kek,  aiskrim,  coklat

🙅Minuman Manis & Bergula : Cendol,  ABC,  minuman 3 in 1, air kotak,  alkohol,  jus buah,  air kordial,  sirap,  air gas

🙅Makanan yang ditin/dibotol/dikotakkan yang ditambah gula : Jeruk & Buah-buahan dalam tin

Aku pula bebas untuk minum air kosong, air mineral, jus sayur dan minuman tanpa gula... Amat digalakkan makan ulam-ulaman dan sayur-sayuran berdaun...  Adoiiilaaa... Nak nangis rase...

Dan yang terbaru setelah melakukan scan pada minggu ke-30,  Dr cakap uri aku kat bawah... Sebelum nih tak pernah lagi jadi macam nih... So,  aku dinasihatkan segera ke hospital... Berdebar-debar jugak lah aku... Kecoh bebudak nih kot kot aku kena warded plak...

Alhamdulillah... Selagi tak berlaku pendarahan,  baby gerak ok, air ketuban ok aku tak perlu masuk wad... Tapi aku dah kena bukak rekod kat spital,  senang nanti kalau ape-ape hal aku kena ke hospital segera... Aku juga dah kena buat pemeriksaan kat spital plak... Kat klinik tu pun kena teruskan jugak...


Uri bawah nie mengikut pembacaan aku ada 4 tahap...  Tahap A dan B masih boleh bersalin normal... Kalau Tahap C dan D memang kena operate lah jawab nyer... Tapi aku tak sure plak aku tahap yang mana...  Risau jugak aku bertanya sana sini... Adalah beberapa ilmu aku dapat dari sahabat alam maya...

Untuk uri bawah usahakan... Sy tak pernah tapi anak pertama dulu pernah la suspek uri bawah... Tapi bila besar dok tepi pintu...
Antara usahanya... Amalkan surah Al-Insyirah setiap kali lepas solat... Sambil gosok pada kandungan ikut arah lawan jam...Didahulukan dgn Al-Fatihah dan selawat...
Amalkan juga solat dgn sujud lama2 sambil niat dan doa moga permudahkan segalanya...

Terima kasih kengkawan...
Haisshhh, macam-macam kannn...
Kengkawan semua tolong doakan saya eak... Semoga dipermudahkan segala urusan... Sihat ibu dan baby...

Ppsssttt... Baby laki ker pompuan?
Korang rase? Teka lah... Teka lah... 

TAZKIRAH JUMAAT #68 | LEWAT MENITI TITIAN SIRAT

Kali nie saya nak kongsikan kisah yang diceritakan oleh seorang  ustaz... Aku dapat nih dari group wasap... 

Ustaz, apa jadi kalau kita TAK REDHA atas kesalahan orang lain yang orang tu buat pada kita?"



Jawapan ustaz ringkas ja, 

tapi agak menyentap jiwa :

"Jika dua ekor kambing bergaduh sekalipun, di Akhirat kelak akan ditanya oleh Allah."


Jika kita tak redha, 
Tak maafkan orang lain, 
Kita akan LEWAT 
MENITI TITIAN SIRAT.

Ia akan MELEWATKAN 
AMALAN KITA DIHISAB. 
Mahu ke? 

SEBAB Allah nak kita selesaikan dulu kes kita ni dengan orang-orang yang kita tak redha tu. Sorang-sorang akan datang menghadap kita minta maaf. Nak ke? 

Sedangkan, semua orang sepatutnya berlumba-lumba mahu segera ke SYURGA. Kita asyik berfikir lagi nak meredhai ke tak, mengampunkan ke tak.


Sekarang, tanya balik pada diri sendiri, berbangga ke kita dengan prinsip "Merangkak la korang cari aku di Padang Mahsyar nanti..!"

Sebab, bukan dia yang tertangguh masuk ke Syurga, malahan kita juga.

Urusan kesalahan dia tu biarlah Allah selayaknya membalas.

Biarlah Allah menghakimi.

Biarlah dia ditanya dihadapan Allah kelak.

Memaafkan orang lain takkan dapat membaiki masa silam, tapi akan memperbaiki masa hadapan kita.

Kita akan lebih tenang.
Inshaa Allah.

*Maaf ... Kebanyakan entry ilmiah agama saya perolehi dari pelbagai sumber ... Rasa nak simpan dan nak kongsi dengan kawan-kawan ... Kebanyakkan nyer dari group wasap ... Saya jarang menulis entry ilmiah agama kerana saya rasa saya tak layak menulis dalam bidang tu ... Saya tak mahir dalam bidang tu nanti orang cakap ajaran sesat plak ... Hadis palsu ... Huhuhu ... Maaf ...

Semoga bermanfaat buat kita semua ...

*HIDUP INI TERLALU SINGKAT UTK MEMBENCI SESAMA SENDIRI. SAYA MEMOHON MAAF KEPADA ANDA SEMUA ANDAI BERLAKU SALAH SILAP YANG SENGAJA @ TAK DISENGAJAKAN. SAYA JUGA MAAFKAN SEGALA KESILAPAN  ANDA SEMUA DENGAN SAYA. 😉😉😉*

Kisah Seorang Pemandu Lori


Assalamualaikum dan Selamat Pagi kengkawan semua ... Kali nie saya nak kongsikan Kisah Seorang Pemandu Lori yang sering meninggalkan Solat Zohor ...

Ada seorang pemandu lori nie sering qada solat zohor di waktu asar kerana hendak mengejar waktu penghantaran supaya tidak lebih dari pukul 5 ...

Pemandu lori sering menghantar barang tapi apabila masuk waktu zohor, dia tidak berhenti sekejap untuk solat kerana dia takut terlambat sampai ke destinasi bagi mengejar masa yang ditetapkan ... Jika lambat akan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan sebagainya ... Dia juga berkata kadang-kadang dia terlambat juga sampai ke destinasi ... Kalau dia solat lagi lah dia lambat ... Dan dia bertemu dengan seorang Ustaz bagi mendapatkan kepastian bolehkah dia buat begitu ... Apakah tindakan dia betul ...

Ustaz menjawab, janganlah membuat begitu ... Takkanlah solat sekejap pun tak boleh ... Disebabkan anda nak kejar masa, saya bagi sedikit cadangan ... Waktu zohor nanti, awak berhenti untuk solat ... Tapi awak solat benda yang wajib je ... Yang sunat awak tak payah buat ... Wirid lepas solat tak payah buat ... Tapi jangan solat dalam keadaan gopoh ... Cuba buat dulu ...


Pemandu lori itu mengangguk lalu dia pun mula melakukan solat zohor apabila sampai waktunya ... Beliau mengambil masa dalam 4-5 minit untuk solat ... Hasil daripada beliau solat zohor itu, beliau tiba ke destinasi 15 minit lebih awal berbanding dengan sebelum ni yang beliau tidak solat zohor ... Langsung tak de jem ... Lancar je perjalanan beliau ... Subhanallah ... Inilah kuasa Allah ...

Kejadian ini memang kerap berlaku di dalam persekitaran kita ... Kita lebih mementingkan tentang perkara di dunia dan sanggup menepikan perkara yang benar-benar penting dan wajib iaitu solat ...

Ramai orang lebih mengejar masa tapi ramai yang terlupa bahawa Allah lah yang menciptakan masa ... Tiada satu pun zarah dalam dunia dapat bergerak melainkan dengan izin Allah tapi di mana kita meletakkan Allah di hati kita ?? Allah berkuasa atas segala-galanya ...

Contoh , jika kita ada 'appointment' dengan klien pukul 2 petang ... Pukul 1 kita dah sampai coffee house ... Tak nak terlambat sebab takut hilang projek ... Solat zohor lebur ... Habis waktu asar baru buat ...

Contoh lagi, Kita keluar rumah atas beberapa urusan, kemudian masuk waktu solat, tapi kita tangguhkan solat tersebut atas alasan pakaian tidak bersih, walhal islam mengutamakan kebersihan dan kita boleh juga bawak pakaian extra letak saja dalam kereta ... Kenapa perlu beralasan dengan Allah ...

Tapi bab solat, kadang nak habis waktu baru kita nak solat ... Langsung kita tak jaga sebab apa ? Sebab kita tak nampk hasil dia di dunia tapi kita lupa tentang akhirat yang kekal selama-lamanya ... Kita tak nampak pahala atau dosa datang bergolek-golek ... Dia yang memberikan kita rezeki, kesihatan malah segala-galanya tapi kita masih meletakkan Allah di tempat kedua berbanding urusan duniawi kita ... Layakkah kita dengan syurga Allah yang tiada tandingannya itu ??

Renungan dan peringatan untuk aku sendiri, suami yang tersayang, anak2 amanah ku, keluargaku serta kengkawan semua ... Semoga bermanfaat buat semua ...

SAPE PEROMPAK SEBENAR NYER ?


Dalam satu rompakan di sebuah bank, perompak menjerit ...

"Jangan bergerak, kami nak merompak ... Duit di sini semuanya kepunyaan kerajaan ... Nyawa kamu adalah kepunyaan kamu ... Jangan nak jadi bodoh ... Jaga diri kamu sahaja ..."

Semua orang meniarap dengan ketenangan ...

Ini dipanggil "Mind Changing Concept" ... Mengubah cara pemikiran yg konvensional ...

Tiba-tiba ada seorang perempuan yang mula menangis dan ketakutan, seorang perompak menjerit kepadanya : 
"Bawa bertenang, ini adalah rompakan bukannya percubaan untuk merogol!"

Ini di panggil "Being Professional" Hanya fokus perkara yg kita pakar dan terlatih ...



Apabila semua perompak balik ke rumah, seorang perompak yang lebih muda (lulusan universiti) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (yang hanya belajar sehingga darjah 6):

"Bos, jom kita kira berapa banyak kita dapat hari nie ..."

Perompak yg lebih tua itu menolak dan berkata:

"Kau memang bodoh ... Terlalu banyak duit yang kita rompak, nanti mengambil masa yang lama untuk mengira ... Malam ini berita akan beritahu berapa sebenarnya kita dah rompak dari bank itu!"

Ini di panggil "Experience" ... Zaman sekarang pengalaman adalah lebih penting dari sekeping kertas!

Sementara itu di bank, selepas perompak meninggalkan bank, pengurus bank memberitahu bank supervisor agar report polis dengan segera ... Tapi supervisor memberitahu kepada pengurus bank :

"Nanti! Apa kata kita ambil $10 juta dari bank untuk diri sendiri dan tambahkan lagi $70 juta yg kita songlap sebelum ini dari bank" Muahaha, idea jahat di situ ...

Ini di panggil "Swim with the tide" ... Menukar masalah yang dihadapi menjadi kepada kelebihan diri!

Supervisor itu menambah:

"Kan bagus kalau ada rompakan setiap bulan" ...

Ini di panggil "Killing Boredom" ... Kegembiraan diri sendiri adalah lebih penting dari kerja ...

Keesokan harinya, berita tv melaporkan bahawa $100 juta duit dari bank telah di rompak ... Perompak bank mengira berkali-kali sehingga terberak untuk memastikan jumlahnya tepat, tapi mereka hanya dapat sejumlah $20 juta bukannya #100 juta ... Hahaha ... Haru ... Haru ...

Perompak-pereompak berasa sangat marah dan berkata :

"Kita menanggung risiko kehilangan nyawa hanya mampu mengambil $20 juta ... Pengurus bank senang-senang boleh buat duit dengan mengambil $80juta ... Nampaknya lebih baik jadi orang terpelajar dari perompak!"

Ini dipanggil "Knowledge is worth as much as gold!"



Pengurus bank tersenyum gembira kerana aktiviti mereka ditutupi dengan kes rompakan ...

Ini dipanggil "Seizing the opportunity" ... Berani mengambil risiko!

Jadi siapa perompak yg sebenarnya ?

Kisah Buah Mangga

Hai ... Kengkawan semua buat ape tu ? Mood bercuti dah semua ... Ramai yang dah balik, ramai yang sedang dalam perjalanan ... Ramai yang tersekat dalam kesesakan lalulintas ... Cukup sinonim ... Cuti ... Jalan sesak ... Waktu nie lah semua berebut-rebut kan ... Aku dok cam nie jer lah ... Raya Gombak jer ...


Kisah nyer berlaku minggu lepas ... Kami sekeluarga balik ke kampung BigBoss ... Disebabkan BigBoss akan bertugas dalam acara korban nanti maka memang tak balik ler raya haji ... Bermalam lah kami semalam jer ... Bebudak lah yang paling gembira ...

On the way nak balik Gombak balik, kami singgah rumah Abang BigBoss di Taman Saga, Mentakab ... Dah gelap dah masa tu ... Hahaha ... Asal datang malam jer sesat padahal dah banyak kali datang ... Lepak2 jap ... Makan nasi dulu ... Burppp, terima kasih, kenyang kami anak beranak ... Selesai makan bermula lah acara memetik buah mangga ... Yang sado sado jer bertugas, yang ayu jelita sambung buat "ketupat" ... Huhuhu ... Alhamdulillah, murah sungguh rezeki kami hari tu ... Dapat makan ... Dapat buah mangga epal ...


Banyak jugak kami ambik ... Tapi di pokok banyak lagi ... Bagi orang lain merasa sama ... 

Sedappp weiii ... Dah ler aku, BigBoss & Abang Long memang pencinta buah mangga nih ...

Mendapat arahan BigBoss supaya yang muda belia tu dibuat mangga asam boi ... Aku main campak-campak jer ... Alhamdulillah menjadik ... Pedasss ...

Yang masak memang makan terus ... Tak tunggu apa dah ... Alhamdulillah kejadian buah nyer cukup baik ... Tak de pun makhluk asing menjadi penghuni kat dalam ... 

Ramai yang terliur ker ? Mohon jangan kecam saya ... 


KISAH RIO 2016

Alhamdulillah ... Olimpik Rio 2016 dah lama berlalu ... Atlet Malaysia berjaya dengan cemerlang ... Tahniah buat kontinjen Malaysia ke Rio, Brazil ...

Yang aku nak cerita kan adalah kisah-kisah yang berlaku dalam keluarga kami ...

Kisah 1
Meng Suping, China

Aku tengah layan Olimpik 2016 acara angkat berat ... Kagum aku tengok depa nih badan besar pun boleh masuk Olimpik lagi ... Kalau aku peratikan kat Malaysia nih ramai jer yang obesiti tapi kenapa acara nie tak popular kat Malaysia ... Kalau tengok jumlah beban yang dia orang angkat ... Gilerrr ... Sambil tu aku tukar jugak tengok acara lain ... 

Pemenang pingat acara angkat berat ...

Tengah syok-syok layan angkat berat tu ... Bebudak nih tanya "Apesal semua besar besar Ibu?" ... "Nak angkat mende berat kena lah besar, kalau kurus mana nak larat angkat" ... "Ooooo" panjang o depa ... Aku pun sambung ... "Tu pasal Ibu gemok, makan banyak, Ibu nak masuk Olimpik" ... Hehehe ...

Kisah 2
Kisah nyer masa tu aku tengah syok layan kemenangan LCW melawan Lin Dan ... Macam nak gugur jantung dibuat nyer layan game kali nie ... Rase-rase aku sepanjang aku nengok depa dua nih berlawan mesti LCW kalah ... Tapi kali nie menang gembira betul lah ... 

Lepas game nih ada game-game lain lagi ... Aku bagi can kat bebudak nie layan tv sementara menunggu final beregu ... Tengah syok2 relax tu BigBoss balik keje ... Sekali dia ajak pie makan luar ... Isshhh, memang dugaan sungguh ... Aku memang malas nak gie sebab nak tengok final kannn ... Tapi disebabkan nak masuk Olimpik Angkat Berat nanti, gigih jugak ikut cakap BigBoss ... Huhuhu ... 


So, game final tu aku layan kat kedai jer lah ... Nak gugur jantung dibuat nyer, tapi agak sopan skit lah sebab kat kedai ... Dah habis makan excited nak balik rumah sebab nak tengok game set ketiga, set penentuan ... Game set pertama Malaysia ... Game kedua China menang ... Details nyer korang tengok kat [RIO2016] LAGI PINGAT PERAK MENERUSI BEREGU LELAKI


Maka layan lah kita orang set penentuan tu dengan penuh penghayatan ... Yang lain dah terlelap dah kecuali Putra ... Putra leka buat kerja sendiri ... Melukis dah mewarna ... Perlawanan set penentuan memang mendebarkan ... Kedudukan mata tidak jauh berbeza ... Walaupun Malaysia kalah tapi bermaruah ... 


Tapi korang tengok lah apa yang jadi kat Putra semasa keasyikan kami melayan game final tadi ... Huwaaa ... Ada kah Putra nie kreatif ? Atau dia terikut-ikut nak bertatoo ... Esok nyer dia bangun tanpa rasa bersalah pun ... 

Tu jer kisah nyer ... Tragedi sungguh ler ... Korang rase hilang tak dakwat pen marker tu ? Jenuh ler nak menyental ... Korang korang pernah jadi cam nie ? Ada petua nak hilangkan dakwat kat badan or baju ? Huhuhu ... Oklah tu jer ... Ehhh, lagi satu korang rase dapat tak aku masuk Olimpik ? Ehehehe ... Gurau jer ...

Kisah Budak Paling Bodoh Dalam Dunia


Assalamualaikum & Salam sejahtera kengkawan semua ... Buat ape tu ... Meh baca kisah seorang budak yang bodoh ... Ehhh, betul ker dia bodoh ... Semoga bermanfaat buat saya dan rakan-rakan ... Kisah nyer bermula di sebuah kedai gunting rambut ...


Sambil menggunting rambut seorang pelanggan, Mamak tukang gunting menunjuk kepada Ajoi yang bermain di depan kedainya sambil berborak-borak dengan pelanggan nyer ...

Mamak : “Tgk budak yang pakai baju power ranger tu adalah budak yang paling bodoh di dunia”

PELANGGAN : “Naper awak cakap macam tu mamak?”

MAMAK : “Awak tgk ni ...” sambil memanggil Ajoi datang kepadanya ...

Kemudian Mamak tu menunjukkan 2 helai wang kertas kepada Ajoi ... Satu RM1 satu RM10 dan berkata pada Ajoi “Nah awak ambil la duit ni, awak pilih yang mana?”

Ajoi mengambil duit RM1 dan mengucapkan terima kasih dan terus berlari ...

MAMAK :” Hahaha kan saya dah kata! budak tu bodoh ... Saya dah berpuluh kali tak terkira suruh dia pilih duit, dia mesti pilih duit yang paling sikit ... hahaha!”

Pelanggan yang bernama Sumardi yang melihat kejadian tu berasa sangat pelik ... Lalu dia bertanya kepada Ajoi ...

SUMARDI : “Joi pasal ko tak ambik duit RM10 tu?”

AJOI : “Aku takkan dapat duit RM1 lagi setiap hari kalau aku ambil duit RM10 tu. Ini kerana Mamak tu selalu suka kalau aku amik duit RM1 ... Kalau aku ambil RM 10 tu, permainan akan tamat”

Sumardi: “haha ko budak paling bijak dalam dunia”


Moral Of the story :

1. Ramai yang merasakan lebih bijak dibandingkan orang lain, sehingga mereka selalu memandang rendah kepada orang lain ... Sebenarnya ukuran kepandaian seseorang hanya TUHAN yang mengetahuinya ... Alangkah bijaksananya kita jika tidak menganggap diri sendiri lebih bijak dari orang lain ...

2. Perbezaan orang yang berjaya dengan orang kurang berjaya adalah, orang yang berjaya berfikir untuk hari esok, orang kurang berjaya berfikir untuk hari ini ...

Renung-renungkan ...

Kisah Orang Tua dan Sebuku Roti


Pada satu masa dulu…
Ada sorang lelaki tua ni, di zaman Nabi Musa AS. Dia sentiasa sibuk berzikir kepada Allah tetapi mcm terganggu sikit sebab setiap hari dia asyik fikir risau pasal rezeki dia. Hari2 memang rezeki dia ada sebuku roti je. 

Then satu hari ni, Nabi Musa lalu tempat orang tua tu. Orang tua tu pun fikir ni lah peluang yang terbaik utk dia tanya Nabi Musa untuk tanya Allah SWT tentang rezeki dia. 

Dia pun tegur dan beri salam kepada Sayyidina Musa A.S, dan dgn teragak2 dia tanya. 

"Oh Nabi Musa, apabila tuan bercakap kepada Allah, bolehkah tuan memohon Allah meningkatkan Rizq saya (rezeki) .. Dari dulu sampai sekarang, saya dapat sebuku roti setiap hari. Saya berhajat untuk dapat lebih. Bolehkah saya dapat lebih daripada tu? Jika tuan bertanya kepada-Nya, sesungguhnya pasti Allah akan menjawab permintaan tuan dan memberikan saya lebih"

Nabi Musa pun setuju dan kemudian selepas bertanya, Nabi Musa mendapat jawapan bahawa rezeki yang telah ditetapkan dan ditakdirkan kepada org tua ni memang sebuku roti setiap hari sepanjang hayat dia. Nabi Musa pun sampaikan kepada orang tua tu apa yang dia diberitahu. 

Orang tua itu berasa sungguh gembira. Dia bertepuk tangan dengan gembira. Terkejut dengan tindak balas ini Sayyidina Musa A.S. bertanya kepadanya sebab kegembiraannya. Lelaki itu menjawab, "Jika dah ditakdirkan, maka saya tidak mempunyai apa-apa yang perlu dibimbangkan. Sekurang-kurangnya saya akan sentiasa menerima satu buku roti untuk sepanjang hidup saya!" dan dengan itu dia kembali untuk solat dan ibadat dia. 

Setelah beberapa bulan berlalu, ketenangan lelaki itu meningkat dengan pengetahuan bahawa dia tidak perlu risau bimbang tentang rezekinya. 

Ini membolehkan beliau memberi tumpuan lebih kepada ibadat dia terhadap Allah, yang menyebabkan dia mempunyai masa yang kurang tumpuan kepada makanan, dan juga kurang masa untuk makan.

Jadi, dari dia memakan satu buku roti sehari, dia hampir tidak berjaya makan separuh roti. 

Baki roti tu kemudian diletakkan di satu sudut. Tidak lama kemudian, longgokan di sudut tu mula meningkat, sehingga ia menjadi satu timbunan besar.

Pada satu pagi, ada penggembala yang berjalan melalui kampung tersebut dan berhenti untuk bercakap dengan lelaki tua itu. Dia sedang mencari rumput kering untuk ternakan beliau tetapi tidak berjaya menjumpai apa2 makanan. 

Orang tua itu berkata kepadanya: "apa kata kalau kamu bawak roti2 yang terletak dalam timbunan itu, lembutkan semuanya dengan air dan berilah makan kepada haiwan anda!" penggembala tu pun lakukan seperti apa yg dicadangkan orang tua tu dan haiwan ternakan dia pun makan semua roti tu sampai habis.

Untuk tanda berterima kasih kepada org tua tu, pengembala tu memberikan seekor kambing ternakan dan meneruskan perjalanan dia.

Masa berlalu setelah berbulan2 dan bertahun2, dan apabila Sayyidina Musa A.S. melalui lagi kawasan orang tua tu.

Dengan kagum beliau mendapati bahawa tempat orang tua itu tinggal, telah bertukar menjadi sebuah taman.

Ada pokok-pokok buah-buahan tumbuh berhampiran, dan haiwan2 ternakan meragut tidak jauh dari situ. 
Terdapat sebuah ladang gandum, dan suasana kesejahteraan. Sayyidina Musa A.S. mendapat tahu bahawa semua ini adalah milik orang tua yang sama.

Nabi Musa pun menjadi hairan, kerana dia tahu apa yang ditulis dalam takdir orang tua itu - sebuku roti sehari - Sayyidina Musa A.S. pergi untuk mengetahui apa yang terjadi. 

*"Bagaimana ini boleh berlaku? Sebuku roti sehari adalah apa yang tertulis .. namun dia memiliki begitu banyak lagi .."*

Jawapannya, sesuatu yang kita semua perlu mengambil iktibar:

Satu buku roti adalah Rizq (rezeki) yang telah ditulis untuk orang tua tu. Pokok-pokok buah-buahan, binatang ternakan  dan ladang tanaman adalah BARAKAH yang datang dari penerimaan apa yang telah tertulis untuk kehidupan dia.

Semua tu adalah ganjaran atas kepercayaan sempurna pada Allah SWT. 

Barakah adalah hasil daripada peralihan dalam tumpuan dari apa yang dia mahu, kepada mensyukuri dan menikmati apa yang dia ada sehinggakan walaupun selepas makan seberapa banyak yang dia mahu, dia tetap mempunyai baki. Keperluannya telah menjadi sangat kecil.

Kelimpahan barakah ini diberikan dalam kehidupan orang tua itu disebabkan kemurahan hati dan kesediaan untuk berkongsi apa yang dia ada.

Jadi Rezeki memang ditakdirkan...

Tetapi .. 

*BARAKAH datang apabila kita bertaqwa kepada Allah SWT, apabila kita bermurah hati dengan apa yang kita ada, apabila kita bersyukur dan apabila kita meletakkan Ibadah & Zikir Allah SWT di atas segala-galanya.*

Semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hambaNya yang bersyukur, taat dan murah & besar hati. AMEEN.

Sila kongsi kisah ini untuk manfaat bersama.

Sumber :
Group Wasap 

Balik Kampung ???

Assalamualaikum dan Selamat Pagi kengkawan ... Korang buat ape ? Ada yang cuti terus ker ? Hehehe ... Kali nie saya nak cerita kisah Hafiz dan teman nyer ... Bukan Hafiz Hamidun ... Bukan pelakon Hafidz Roshdi ... Bukan jugak Hafiz yang bawak awek naik limosin ... Tapi kali saya nak cerita kisah Si Hafiz Penjual Popcorn... Mungkin kisah nie macam lawak bodoh tapi ada sesuatu kat situ... 

Pak Hafiz seorang penjual popcorn bertanya kepada isterinye tentang anak-anak balik beraya ... Nak raya dah kan harus lah depa pun borak pasal raya jugak ... 

Pak Hafiz : Maknye dah call anak-anak balik x raya kali ni?

Isteri : Dah bang, diorang cakap balik rumah mertua ... Yelah kita ni miskin, mertua kaya-kaya ... (Sedih)

Pak Hafiz bangun lalu mencapai hand phonenya lalu call anak-anak nya ...

Isteri : Abg pujuk diorang ke? Apa dia orang kata?

Pak Hafiz : Aku tak pujuk, aku cakap kerajaan jadi beli kebun belakang rumah RM8 juta nak buat highway ... Jadi raya ni semua akan balik sini ... Alhamdulillah ...

Nampak tak ape yang nak disampaikan? Korang kalau nak balik raya saya rasa baik ler ikut giliran ... Jangan ler balik sebab MakPak kaya ... Jangan ler balik sebab nak berebut harta... Kalau ada kaedah lain pun boleh jugak ... Asalkan adil dan tak bergaduh ... Asalkan tak de pihak yang terasa dan berkecik hati menjeruk rasa... Takmo gaduh-gaduh...