Senarai Entry Bulan November 2015

Haaa  ... Nie lah senarai entry aku untuk bulan nie ... Adalah dalam 25 entry jer ... Tak leh lawan blogger yang hebat-hebat lagi ... Aku try buat entry tiap-tiap hari ... Dengan harapan satu entry setiap hari ... Kalau dapat lebih kira bonus lah bagi aku ... Kalau tak dapat buat entry tu, kira bukan rezeki aku lah tu ... Jom skodeng kawan-kawan ...




Sudi lah kira nyer kengkawan skodeng entry-entry di atas ...

Sedap nyer buah-buahan

Sedap nyer buah ... Haisshhh, terliur dah tengok nih ... Nie lah hasil nyer merayau-rayau di alam maya ... Macam-macam design ada ... Geram pplak tengok ... Errkkk, ada ker orang tak makan buah ? Rase nyer mesti semua orang suka makan buah ...

Pergghhh, sedap kan ... Tengok jer pun dah rase sedap nyer ...

Untuk pencinta Apple ...

Boleh buah gubahan ...

Sesuai untuk majlis kecil-kecilan ...
Yang nie pun sesuai untuk gubahan pengantin ...

Leh letak kat meja pengantin ...

Boleh jugak buat untuk birthday party ... Gantikan aiskrim dengan buah-buahan, mesti budak-budak suka ...

Stail macam nie pun senang orang nak amek ...

Sesuai letak atas meja tetamu ...

Makan kat rumah pun sedap cam nie ... Geram tengok tembikai tu ... Boleh jugak buat bentuk lain kan ... Mungkin boleh guna acuan kuih kot ... Huhuhu ...

Errkkk ... Tapikan bila dah gubah cecantik cam nie ... Cam sayang plak nak makan ...
Korang kalau nak tengok gambar-gambar lain yang menarik leh ler datang FB Architecture & Design ... Banyak lagi idea-idea menarik ...


Danial Dah Khatan

Setelah lama menanti, akhir nyer, pagi tadi dengan bersemangat aku bangun pagi , ibu nyer yang terlebih excited ... Buat ape2 yang patut , kejutkan BigBoss, Danial dan yang lain2 ... Kali nie aku n BigBoss memilih Masjid As Syakirin sebagai tempat berkhatan ... Kebetulan masjid mengadakan majlis berkhatan beramai-ramai ... Danial pun cam berminat, tu yang terus register ... 

Pukul 7.10pagi kami dah gerak dari rumah ... Awal jugak kami sampai tak de lagi bebudak lain ... Kuliah subuh pun masih berjalan ... Alhamdulillah sarapan pagi disediakan ... Sarapan ler kami lagi sekali ... Selesai sarapan majlis pun bermula ...

Teruja tengok bomba sampai ...


Berkumpul beramai-ramai depan masjid ...

Didahului dengan ucapan dan bacaan doa ...

Semburan air oleh pihak bomba ...
Gembira bebudak nih ...
Danial dah menggil sejuk ...




Salin pakaian dah ... Tunggu giliran jer ..

Kesemua peserta adalah 16 orang ... Danial no.10 ... Memula nampak ok jer semua ... Bila majlis dah start, ada jugak la yang buat drama kat dalam bilik rawatan tu ... Alhamdulillah, Danial ok ... Sengeh jer dia ... Terima kasih pada atok dan mak long kerana datang memberi sokongan moral ...

 
Tengok tu punyer lah bosan, berguling-guling dah Putra ... Sebaik kawasan masjid nie bersih dan luas senang ler skit ...

Alhamdulillah semua nyer selamat ... Selesai jer kami terus balik ... Gambar dah selesai lupa plak nak snap ...

Cerita Abang Long nyer dulu kat SiNi ...

 






Bangun Pagi

Rase-rase nyer semua mak mak yang ada anak tau lagu nie ... Samada yang bahasa melayu ataupun yang bahasa inggeris ... Tapi kalau aku nyanyi untuk anak2 aku tukar skit ... Aku akan tambah "Terus Mandi ..." Moh nyanyi same-same ...


Bangun pagi, gosok gigi,
cuci muka, pakai baju,
makan roti, minum susu,
pergi sekolah, senang hati.



Wake up, brush your teeth,
Wash your face, put on clothes,
Eat bread, drink milk,
Go to school, be happy.



Jenuh aku mengajar bebudak nie ... Bangun pagi jer kena mandi dulu baru boleh makan ... Memang jadi singa ler aku musim cuti sekolah nie nak nyuruh deme nie mandi ... Tak makan saman betul budak-budak nie ...


   


Tengok budak kechik nih ... Bangun pagi dengan tak pakai baju nyer ... Basuh muka pun tak ... Terus "Ibu, nak mee hoon" ... Adoiii laaa ...

TAZKIRAH JUMAAT #42 | TIGA BELAS AURAT WANITA

Info pasal aurat wanita nie dah banyak kali dengar ... Banyak kali baca jugak ... Saja aku repeat untuk peringatan aku sendiri dan juga buat peringatan kawan-kawan yang aku sayang ... Jom baca lagi ...




1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening ... Terlalu ramai yang buat sekarang nie ... Mari lah kita sama-sama bertaubat ...

- Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.


2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan)

menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka
sembunyikan - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki
dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada
mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman
jahiliyah.

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati
suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap
melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang
berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang ...
 - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi
bahagian hadapan dada-dada mereka ...
- Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya
dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan
yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah ...
- Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah
kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan :
Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang
menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan
memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang
gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali
pergelangan tangan dan wajah saja ...
- Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada
menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya ...
- Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan
sebahagian dari pemandangannya ...
- Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan
lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan
seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram ...
- Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam
berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya,
tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik 
- Petikan dari Surah Al AhzabAyat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan
dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan
penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi ...
- Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah
mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka 
- Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga
kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada
pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya,
melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari
Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang
menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat
nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah
kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin,
hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu
supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha
pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian
tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk
melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya
- Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang
berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian
tertentu.

13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan
digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di
dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan
mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Kengkawan yang aku dikasihi sekelian ... Tunggu apa lagi, tutuplah auratmu, kerana
ianya perintah dari Allah, Allah yang menciptakan kamu, Rabb yang memberikan
kita kehidupan kekal abadi diakhirat kelak, baik atau buruk diatas rahmat Dia
dan bagaimana buku amal kita diterima kelak ... Jangan tunggu apa lagi, kita tidak
pasti bila ajal maut kita atau bila Allah pilih kita untuk diberi hidayah ... Para
isteri, tidak sayangkah korang pada suami korang? Suami2 korang nanti akan ditanya,
dipersoalkan kelak dihadapan Allah ... Kengkawan yang belum bersuami, korang tak kesian ker kat bapak2 korang ... Kasihan pada mereka? Tidak
cintakah lagi pada isteri? Isteri korang akan menerima azab yang berat di
akhirat ... Na' uzubillahhimin zaliq ... Bersama- samalah kita berpesan untuk kebaikan
bersama dan berdoa ke hadrat Allah atas kesilapan-kesilapan dan dosa-dosa yang
telah kita lakukan, sentiasa bermuhasabah dan menginsafi diri sendiri serta
tidak putus asa daripada meminta rahmat Allah s.w.t kerana ia adalah sifat
kaum-kaum yang beriman ...

Rabbana aatina fiddunya hasanah wafil aakhirati hasanah waqina 'azabannar. Amin.

Wallahua'lam..

Misi Ke Port Dickson

Bangun jer pagi hujung minggu lepas BigBoss ajak jalan-jalan ... Habis kecoh satu rumah nie ... Berebut-rebut plak bebudak nie mandi ... Sambil tu bising mulut masing-masing tanya Nak gie mana ? Nak gie mana ? Saje jer kita orang rahsiakan ke mana arah tujuan ... Hehehe ... 

Jom tengok mana kita orang gie ...

Sabar menunggu giliran nak masuk 3D Alive Art Gallery

Merasa ler aku jadik kecik jap ... Tinggi nyer Abang Long ...

Menikmati keindahan permandangan ... Santai sungguh Putra ...

Anak-anak panda ...

Bapak panda pun nak join ...

Kuat nyer kami ...

Sejukkkk nyer ...

Yeehaaa ...

Baru nak romantik berdua-dua naik sampan, ade jer yang kacau ...

Aku suke gambar nie ...

Bersungguh-sungguh nak menyelamatkan Putra ...

Habis jer round-round dalam tu ... Posing-posing dalam tu ... 
Memang ler lapar ... Jom makan ...


Kami makan nasi ayam jer ... Itu yang cepat kan ... Sedap nasi ayam nyer ... Kami siap bungkus bawak balik lagi ... "Highly rekomen dia punya nasi ayam ngan ayam golek ... Marbeles bak hang ... Lokasi kat Port Dickson dekat ngan Nissan Tan Chong Showroom ..." Haaa, nie testimoni daripada BigBoss ...

Lepas kenyang perut suka hati ... Kami meneruskan jalan-jalan kami ke Upside Down Art Gallery ... Dalam bahasa mudah nyer Rumah Terbalik ... Oklah jugak ... Tapi aku tak rekomen sangat, coz aku rase tiket nyer mahal nak dibandingkan ngan apa yang ada kat dalam tu ... Dah ler ruang kecik, orang plak ramai, nak posing pun susah ... Kurang selesa ...

Putra cuba nak ambik ulat atas katil tu ...

Dah melekat kat dinding plak ...

Dah melekat kat syiling plak budak nie ...

Wachaaaa ...
Hahaha ... Gambar paling win ...
Korang boleh buat ...

Habis jalan-jalan PD kami terus balik ... Tak singgah pantai pun ... Memang tak plan nak ke pantai pun ... Bising bebudak nie ... 

Alhamdulillah ... Ada rezeki bawak anak-anak jalan-jalan di awal cuti sekolah ... Ada rezeki lagi kita jalan-jalan lagi ... Janji korang belajar rajin-rajin ... Jangan tinggal solat ...


WORDLESS WEDNESDAY - 88 | SAPE ?


Fesyen Kasut Tinggi Terkini




High heels merupakan salah satu item terpenting bagi setiap wanita selain beg tangan dan aksesori. Ini kerana, pemakaian high heels bukan sahaja menjadikan si pemakai mencapai ketinggian yang ideal, malah berupaya meningkatkan lagi keyakinan diri. Tidak dinafikan bahawa pemakaian high heel atau kasut tinggi ini amat menyakitkan but, beauty is pain right? Entri kali ini adalah istimewa untuk semua wanita yang menggemari high heels dan mari kita berkongsi beberapa rekaan high heels atau fesyen kasut tinggi terkini yang boleh anda temui di pasaran;

Classic High Heels

Semua wanita wajib memiliki sekurang-kurangnya sepasang classic high heels seperti berikut untuk dipakai pada hari-hari istimewa seperti majlis konvokesyen atau sambutan ulang tahun perkahwinan. Ia memberikan gaya klasik yang tidak terdapat pada kasut-kasut yang lain.

Open-Toe Heels

Fesyen yang kedua juga dianggap sebagai klasik dengan bukaan kecil di bahagian jari kaki si pemakai. Heels jenis ini sesuai digayakan untuk menghadiri majlis resepsi perkahwinan atau ketika sambutan perayaan.

Wedge Heels

Jika anda inginkan lebih kestabilan ketika berjalan, koleksi wedge heels merupakan jenis kasut yang paling ideal! Ia amat sesuai digayakan dengan padanan jeans dan blouse.

Strappy Heels

Ingin kelihatan lebih daring? Gayakan koleksi strappy heels ini untuk dipadankan dengan jeans mahupun dress anda untuk penampilan yang glamour bak selebriti!


SIDANG KEMUNCAK ASEAN 77 | Jalan Utama Kuala Lumpur Di Tutup


Hari nie akan bermula SIDANG KEMUNCAK ASEAN 77 ... Mesti ler jalan-jalan kat KL akan ditutup dan kesesakan jalanraya pasti akan berlaku ... So, korang-korang yang akan melalui KL sila ambil perhatian ... Berikut adalah senarai Jalan Utama di KL yang akan ditutup bermula hari nie sempena Sidang tersebut ... Kongsikan maklumat ini kepada mereka yang tinggal atau bekerja di dalam bandaraya Kuala Lumpur ...

Dimaklumkan bahawa beberapa jalan utama di ibu kota akan ditutup mulai esok hingga Ahad (18-22 November) bagi memudahkan perjalanan pemimpin negara-negara Asean ke Sidang Kemuncak Asean ke-27 yang berlansung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Ketua Trafik KL Komisioner Mohd Nadzri Hussain berkata penutupan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat dan penutupan penuh adalah pada Sabtu ini. 

Jalan akan ditutup pada 7.40 pagi hingga 9.00 pagi dan 7.15 malam sehingga 8.50 malam pada hari yang sama. Antara jalan terlibat ialah: 

  • Jalan Binjai menghala Persiaran KLCC 
  • Jalan Imbi menghala 
  • Jalan Bukit Bintang 
  • Jalan Raja Chulan menghala Jalan Bukit Bintang, 
  • Jalan Kia Peng menghala Lorong Perak 
  • Jalan Raja Chulan menghala Lorong Perak. 
  • Nagasari ke Jalan Raja Chulan, 
  • Jalan Sultan Ismail ke Jalan Ampang, 
  • Jalan Ampang ke Jalan P.Ramlee, 
  • Jalan Ampang ke Jalan Binjai, 
  • Jalan Sultan Ismail ke Jalan P.Ramlee 
  • Jalan Raja Chulan ke Persiaran Raja Chulan 
Penutupan jalan bagi memastikan tahap keselamatan ketua negara yang menghadiri persidangan itu terjamin dan terbaik. Pengguna disaran menggunakan jalan alternatif : 


  • Jalan Kia Peng/Jalan Stonor, 
  • Jalan Tun Razak, 
  • Lorong Lumba Kuda, 
  • Jalan Yap Kwan Seng, 
  • Jalan Hang Tuah, 
  • Jalan Raja Chulan/Jalan Tun Perak 
  • Jalan Pudu. 
Korang-korang yang nak masuk@guna jalan raya di KL dinasihatkan supaya merancang perjalanan dan mematuhi peraturan lalu lintas serta arahan polis selain disaran mengelak menggunakan jalan yang dinyatakan ... Jangan plak pie parking tepi jalan ... Korang dilarang untuk meletakkan kenderaan di sisi jalan terlibat ... Nanti kena angkut plak ...


Harap maklum yer kengkawan ... Moga bermanfaat ...