Search This Blog

MENU SEMPENA MINYAK NAIK


Hari nie harga minyak naik... Minyak petrol,  minyak diesel & minyak masak semua pun naik... Paling terkesan kat aku kompem ler kenaikan harga minyak masak... Tetiba ada plak yang hantar menu-menu tanpa menggunakan minyak... Maka harus lah aku abadikan kat blog supaya tak hilang... Senang nak rujuk... Huhuhu... 


Ahad
Ayam Panggang + Kangkong 
            Celur + Sambal Belacan

Isnin
Ikan Kembung Masak Asam 
            Rebus + Kubis Rebus + Sambal 
            Belacan Mangga

Selasa
Ikan Cencaru Bakar + Kacang 
               Panjang Celur + Air Asam
Rabu
Ikan Kembung Masak Pindang +
Kangkung Celur + Sambal Belacan

Khamis
Ayam Panggang/Ayam Kukus + Bendi Celur + Sambal Kicap
Jumaat
Ikan Kembung Bakar/Kukus + Pecal + Air Asam

Sabtu
Sotong/Udang Bakar + Terung Bakar + Sambal Belacan

*Jenis ikan tu boleh ditukar ikut selera korang...

Huhuhu... Tahan ker korang makan tanpa minyak... Semakin slim ler nanti ... Semoga betmanfaat untuk kengkawan semua...

BELANJAWAN SELANGOR 2017

Hari tu kita dah sibuk memperkatakan pasal Bajet 2017 yang telah dibentangkan oleh PM yang korang sayang tu...

Hari nie aku nak korang tengok plak Belanjawan Selangor 2017 ... Aku bagi carta jer eak ... Kalau nak Ucapan Pembentangan Belanjawan 2017 Negeri Selangor. Membangun Bangsa, Memakmur Negeri ...






















































Kenaikan Elaun Ketua-Ketua Kampung & Komuniti di Negeri Selangor.

Kenaikan peruntukan Ahli Dewan Negeri & bantuan khas kewangan sebanyak 2 bulan gaji untuk penjawat awam.

Ada banyak lagi sebenar nyer...  Korang leh skodeng kat Mohamed Azmin Ali (@AzminAli)

#SmartSelangor 
#SelangorKu

HOT POT KING, PRIMA SRI GOMBAK, BATU CAVES


Alhamdulillah... Semalam telah berjaya menyelesaikan misi makan-makan group SMBK...

Misi utama adalah meraikan kepulangan sepupu Farrah Azwanee Amin yang dah setahun belajar di perantauan ... Juga meraikan pokcik Norzam Ujud yang kembali bertugas di Semenanjung Malaysia setelah bertahun-tahun bertugas di Sabah/Sarawak ...






Kami memilih untuk menjamu selera di Hot Pot King,  Steamboat & Grill ... Sebenarnya ada 3 cawangan iaitu di Seksyen 16, Shah Alam, Prima Sri Gombak,  Batu Caves dan yang terbaru kat Jalan Kuching ... Hasil undian ahli group kami memilih Cawangan Batu Caves... 

Kalau korang nak menikmati steamboat dan grill tanpa had (unlimited) dengan kadar bayaran yang berpatutan boleh ler ke HOT POT KING ... Banyak hidangan disediakan secara buffet ... Seafoods/veges/meatballzzz/marinated ayam ikan lembu kambing/fruit/ice cream/drinks/noddles/sauces ... Macam-macam ado... Makan sampai lebam... Bontuih kata orang nogori... 





Rata-rata ahli group berpuas hati ... Proses memenuhkan perut masing-masing memakan masa hampir 2jam... 

Cuma yang aku ralat skit masa kami sampai tu tak de pun meja yang telah disediakan untuk kami ... Sedangkan kakak aku dah buat booking hari sebelum nyer ... Kira buang masa jer lah dan membazir duit telefon kot...  Dah ler kami ramai dalam 25 orang... Mana plak kami nak tuju... Bertebaran dalam kedai... Sebaik Tuan Kedai cepat mengambil tindakan... Tu jer lah yang tak puas hati...  Tapi aku relax jer,  bersangka baik sebab masa tu hujan tengah lebat... 



Harga :
Dewasa : RM28. 90
Kanak2 (5-11 tahun) : RM14.45
Kanak2 (4 tahun ke bawah) : Free

So, kalau berminat, jom ler ...

HOT POT KING,  STEAMBOAT & GRILL

 ☎️For reservation: 
012-5583440 | 0125696325 🍴
No 1: Alam Aveneu 2, Shah Alam 
No 2 : Prima Sri Gombak, Batu Caves
No 3 : Boulevard Business Park, Jalan Kuching
Facebook 
Instagram 

COCONUT CANDY



BAHAN-BAHAN :

- 2 cawan kelapa parut 
- ½ cawan gula 
- ½ cawan susu pekat 
- 2 sudu besar mentega 
- Esen vanilla 
- Pewarna 

CARA-CARA :

1. Cairkan mentega. 
2. Masukkan kelapa, gula, dan susu pekat. 
3. Gaul sehingga kelapa mula menjadi melekit, lebih kurang 10 minit. 
4. Masukkan esen vanilla dan pewarna; gaul. 
5. Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit. 
7. Potong adunan menjadi bentuk kiub. 
8. Simpan di dalam peti sejuk semalaman. 
9. Hidang!