Showing posts with label Resepi. Show all posts
Showing posts with label Resepi. Show all posts

NASI GORENG KAMPUNG

Hi kengkawan buat ape petang2 nie? Tak lama lagi dah nak masuk bulan puasa... Maka ramai ler yang akan selongkar segala macam resepi... Meh saya kongsi resepi nasi goreng paling senang... Memang ler cepat siap... Janji bahan dah ada... Yang bujang pun boleh cuba jugak...


Bahan-bahan:

- 2 sudu besar ikan bilis
- 6 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- Dada ayam
- ½ ikat kangkung
- 1 sudu garam
- Nasi
- 3 sudu besar ikan bilis goreng

Cara-cara:

1. Blend ikan bilis, cili padi, bawang putih dan bawang besar.
2. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan dada ayam dan kacau hingga masak.
4. Masukkan kangkung dan kacau hingga masak.
5. Masukkan garam dan kacau.
6. Masukkan nasi dan gaul hingga rata.
7. Masukkan ikan bilis goreng dan gaul.
8. Siap untuk dihidang.

Inilah Cara Paling Senang Untuk Masak Nasi Goreng Kampung Yang Tersangat Sedap... 10 minit dah siap!


SODA HERBS

Kengkawan ada yang tengah ganti puasa? Boleh lah try berbuka nanti dengan minuman soda herbs 'Refreshing' ni! Memang menyegarkan! Aku dah pernah cuba dulu, tapi kakak aku yang buat... 

So, hari nie aku tepek ler resepi nyer... Gabungan pelbagai bahan seperti daun pudina, serai, asam boi, dan laici menghasilkan perisa yang cukup unik dan menarik! Cara penyediaannya pun amat ringkas dan mudah, dan boleh juga dihidangkan di bulan Ramadan nanti! Buat satu jag besar terus senang... Boleh ramai-ramai merasa... 


Bahan-bahan:


- Daun pudina 

- Serai 

- Lemon 

- Asam boi 

- Laici 
- Ais krim soda 
- Ais 

Cara-cara:
1. Titikkan serai dan masukkan ke dalam bekas minuman. 
2. Hiris lemon dan masukkan ke dalam bekas minuman. 
3. Masukkan daun pudina, dan tumbuk sedikit. 
4. Masukkan asam boi, laici, ais, dan ais krim soda. Gaul. 
5. Siap untuk dihidang!

CHEESY MEATBALLS


Ehhh,  nak tanya nie, korang dah cuba resipi Oreo Cheesecake minggu lepas? 

Fokus kepada cheese diteruskan lagi minggu ini dengan resipi Cheesy Meatballs pula! 

Bebola daging yang juicy ini diisi Mozzarella dan ditabur Cheddar. Memang sedap! Ikuti langkah-langkah mudah ini: 

Bahan-bahan :

- 500g daging kisar 
- 1/2 cawan breadcrumbs 
- 1 sudu besar garam 

- 1 sudu besar lada hitam 
- 1 sudu besar mixed herbs 
- 1 sudu besar bawang putih kisar 
- 1 biji telur 
- 2 sudu besar susu segar 
- Kiub Mozzarella
- Minyak zaitun 
- Sos pasta 
- Cheddar parut 

Cara-cara :
1. Pre-heat ketuhar pada suhu 175°C.
Gaul daging kisar bersama breadcrumbs, garam, lada hitam, mixed herbs, bawang putih kisar, telur dan susu segar. 
2. Bentukkan lebih kurang 2 sudu besar campuran meatball menjadi bola. 
3. Masukkan kiub Mozarella di tengah bebola.
4. Sapukan setiap bebola dengan minyak zaitun dan bakar selama 30 minit. 
5. Sapukan sos pasta dan tabur Cheddar parut ke atas setiap bebola. Bakar selama 3 minit. 
6. Hidang!

Apalagi... Jom lah makannnn... 

Cheesy Wedges

Tengah mengidam makan Cheesy Wedges?

Bayangkan ubi kentang digoreng panas-panas, disalut pula dengan sos keju home-made dan mayonis.... Dah cuba sekali, pasti nak lagi!

Jangan klik jika anda sedang diet ;) Muahahaha  ...


Bahan-bahan (wedges): 
- 3 biji ubi kentang 
- 1/4 cawan tepung gandum 
- 1 sudu kecil garam 
- 1 sudu kecil lada hitam 
- Minyak 

Bahan-bahan (sos cheesy):
- 3 sudu besar mentega 
- 250 ml susu segar 
- 2 sudu besar tepung gandum 
- 1 cawan keju Cheddar (diparut) 
- 1/2 sudu kecil garam 
- 1/2 sudu kecil lada hitam 
- Pewarna kuning (jika mahu) 

Cara-cara: 
1. Rebus ubi kentang selama 5 minit, kemudian potong menjadi bentuk wedges
2. Gaul tepung gandum dengan garam dan lada hitam, dan salut wedges
3. Goreng. 
4. Dalam kuali lain, cairkan mentega. 
5. Masukkan susu segar dan tepung gandum, kacau hingga tiada gumpalan. 
6. Masukkan keju parut dan gaul hingga sebati. 
7. Masukkan garam, lada hitam dan pewarna kuning. Gaul. 
8. Hidang wedges dengan sos cheesy dan mayonis.

😝😝😝
πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

RESEPI TAUHU SUMBAT

Korang suka ker tauhu sumbat?  Aku suka lah jugak... Tapi jarang aku buat...  Biasalah bebudak mana suka sayur... Hidangan nie simple jer...  Hidangan yang paling simple tu lah yang paling sedap! Kalau korang suka & minat Tauhu Sumbat ni, bolehlah cuba untuk minum petang nanti ...


  • Bahan-bahan:
    - Tauhu 
    - Timun (dihiris halus) 
    - Lobak merah (dihiris halus) 
    - Taugeh (dicelur)
    - Garam
    - Sos cili 
    - Minyak untuk menggoreng 

    Cara-cara: 
    1. Goreng tauhu hingga perang. 
    2. Tabur garam secukup rasa.
    3. Potong dua dan belah tengah supaya ada ruang untuk disumbatkan dengan sayuran. 
    4. Sumbat tauhu dengan timun, lobak merah, dan taugeh. 
    4. Hidang dengan sos cili.

ROTI JALA


Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 biji telur 
- ½ sudu kecil kunyit
- 1 cawan susu 
- ½ cawan air 
- Garam secukup rasa 

Cara-cara:

1. Gaul semua bahan sehingga sebati.
2. Gunakan acuan roti jala untuk masak adunan di dalam kuali panas. 
3. Biar masak selama 3 - 4 minit. 
4. Alih dan gulungkan.
5. Hidang!

TERUNG GORENG

Saya dah cuba  ... Memang sedap ... Sedap Lain Macam Terung Goreng Ni, Yang Tak Suka Terung Pun Terus 'Addicted'! Bayangkan hirisan terung nipis digoreng hingga keemasan, dengan isinya yang lembut dan keraknya yang rangup ... Sekali dah start makan memang tak boleh stop



Bahan-bahan:


- 1 biji terung 
- Telur 
- Lada hitam 
- Garam 
- Minyak 

Cara-cara: 

1. Hiris terung. 
2. Pukul telur dan gaul bersama lada hitam dan garam. 
3. Salut hirisan terung dengan telur dan goreng sehingga perang. 
4. Hidang panas-panas!


Nak lagi sedap? Cicah Sambal Kicap!
Senang jer kannn... Bahan-bahan pun memang dah sentiasa ada kat rumah... Sila lah cuba... 

MUSHROOM SOUP


Peminat Makanan Western Wajib Tahu Cara Membuat Mushroom Soup Versi 'Homemade' Ini ... Jom try... 

Bahan-bahan:
- 200g cendawan 
- 2 sudu besar mentega
- 1 biji bawang Holland
- 2 ulas bawang putih 
- 1 sudu besar tepung gandum 
- 1 sudu besar daun thyme 
- 2 cawan stok ayam 
- ½ cawan krim 
- Lada hitam 
- Garam 

Cara-cara:
1. Cairkan mentega. Masukkan cendawan dan garam (½ sudu kecil), masak lebih kurang 10 minit. 
2. Masukkan bawang Holland, bawang putih, 1 sudu kecil thyme, dan masak 5 minit. 
3. Masukkan tepung gandum dan kacau selama 2 minit. 
4. Masukkan stok ayam, biar masak lebih kurang 15 minit. 
5. Blend sup hingga halus. 
6. Masukkan sup kembali ke dalam periuk; masukkan krim. 
7. Masukkan garam (½ sudu kecil) dan lada hitam (½ sudu kecil).
8. Hidang!

Kalau  korang teringin makan Mushroom Soup, lupakan versi instant di dalam tin itu dan rasakan perbezaannya dengan resipi yang menggunakan cendawan segar ini ... Memang terasa keenakan cendawan yang ditumis bersama mentega dikisar pula menjadi sup lemak berkrim. Dah cuba?

BY JULIE MOKHTAR 

MURTABAK NUTELLA CHEESE

BY JULIE MOKHTAR — 01 NOV 2016

Bahan-bahan :

- 150g tepung halus 
- 3 sudu besar gula 
- ½ sudu kecil garam 
- 1 biji telur 
- ½ sudu kecil ragi 
- ½ sudu kecil esen vanilla 
- 150ml air 
- 1 sudu kecil baking powder 

Topping :

- Mentega 
- Nutella 
- Cheddar parut 
- Susu pekat 

Cara-cara : 

1. Gaul tepung, gula, garam dan ragi. 
2. Masukkan telur dan esen vanilla; gaul. 
3. Masukkan air; gaul hingga tiada gumpalan. 
4. Biarkan adunan selama 1 jam. 
5. Masukkan baking powder; gaul. 
6. Panaskan kuali dan tuang adunan. Tutup kuali dan masak selama lebih kurang 5 minit. 
7. Potong dua; sapu mentega dan tambahkan kesemua topping: Nutella, cheddar dan susu pekat. 
8. Telangkupkan dan hidang!

COCONUT CANDY



BAHAN-BAHAN :

- 2 cawan kelapa parut 
- ½ cawan gula 
- ½ cawan susu pekat 
- 2 sudu besar mentega 
- Esen vanilla 
- Pewarna 

CARA-CARA :

1. Cairkan mentega. 
2. Masukkan kelapa, gula, dan susu pekat. 
3. Gaul sehingga kelapa mula menjadi melekit, lebih kurang 10 minit. 
4. Masukkan esen vanilla dan pewarna; gaul. 
5. Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit. 
7. Potong adunan menjadi bentuk kiub. 
8. Simpan di dalam peti sejuk semalaman. 
9. Hidang!

RESEPI SAMBAL

  • 3 Lagi Resipi Sambal Yang Semua Peminat Makan Pedas Wajib Tahu ... Kena Cuba Ni! Memang tak sah makan nasi kalau tak ada sambal-sambal ni ... Nak tahu bagaimana caranya untuk sediakan Sambal Tempoyak, Sambal Gesek dan Air Asam? Senang saja, tonton video ini:

  • SAMBAL GESEK
  • Bahan-bahan: 
    - 3 sudu besar ikan bilis 
    - 2 biji cili merah
    - 10 biji cili padi 
    - 1 biji bawang merah 
    - 2 ulas bawang putih
    - 1 inci belacan 
    - 1 biji limau 
    - ½ sudu teh garam 
    - ½ sudu teh gula

    Cara-cara:
    1. Tumbuk kasar ikan bilis, cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, dan belacan.
    2. Goreng sehingga garing.
    3. Masukkan garam dan gula, perahkan jus limau, dan gaul. 4. Hidang!

  • SAMBAL TEMPOYAK
  • Bahan-bahan: 
    - 4 biji cili merah (dihiris)
    - 8 biji cili padi (dihiris) 
    - 4 sudu besar tempoyak 

    Cara-cara: 
    1. Tumbuk cili merah dan cili padi sehingga lumat.
    2. Masukkan tempoyak dan gaul.
    3. Hidang!

  • AIR ASAM
  • Bahan-bahan: 
    - ½ cawan air asam jawa
    - ½ inci belacan bakar 
    - 5 biji cili padi (dihiris)
    - ½ biji bawang besar (dipotong)
    - ¼ biji tomato (dipotong dadu) 
    - 1 biji cili merah (dihiris)
    - ½ sudu teh garam 
    - ½ sudu teh gula 
    - 1 biji limau

    Cara-cara: 
    1. Gaul asam jawa dan belacan hingga sebati.
    2. Masukkan cili padi, cili merah, bawang besar dan tomato, dan gaul. 
    3. Masukkan garam dan gula, perahkan jus limau, dan gaul.
    4. Hidang!

RESEPI ONDE ONDE



Bahan-bahan:



- 1/2 cawan tepung pulut 

- 1 sudu besar tepung beras 
- 80ml ekstrak daun pandan 
- Gula melaka (dipotong kiub) 
- Kelapa parut 
- Garam

Cara-cara: 

1. Gaul kelapa parut dengan garam. 
2. Dalam mangkuk yang lain, gaul tepung pulut, tepung beras dan ekstrak daun pandan hingga boleh digentel. 
3. Ambil secubit adunan, leperkan dan letakkan kiub gula melaka di tengah. 
4. Bentukkan adunan menjadi bola. 
5. Dalam air yang mendidih, rebus bebola.
6. Apabila bebola mula timbul ke permukaan, angkat dan gaul bersama kelapa parut. 

7. Hidang!

RESEPI AISKRIM DURIAN


Ingredients:

250ml whipping cream

240g durian flesh
240g condensed milk
1 teaspoon vanilla essence 
1 to 2 pinches of salt

Directions :

1. In a bowl, add whipping cream, vanilla essence, and salt. 
2. Whip the mixture until stiff peaks form.
3. Add durian and condensed milk. 
4. Whip for 1 minute or until the durian is well mixed in. 
5. Pour mixture into an ice cream tub. 
6. Freeze for at least 4 hours before serving.

RESEPI MANGGA SUSU


Bahan-bahan:
- 1 biji mangga 
- 1 cawan ais 
- 3 sudu besar susu pekat 

Topping: 
- Mangga (dipotong dadu) 

Cara-cara: 
1. Blend mangga, ais, dan susu pekat sehingga sebati. 
2. Tuang ke dalam gelas dan tambahkan topping kiub mangga. 
3. Hidang!


KETUPAT GORENG


Bahan-bahan: 

- Ketupat nasi (dipotong)
- 2 sudu besar cili kisar 
- 1 bawang besar (dikisar) 
- 3 ulas bawang putih (dikisar) 
- 8 - 10 ekor udang 
- 1 keping tauhu 
- 1 sudu besar sos tiram 
- 1 sudu besar sos cili 
- 1 sudu besar kicap manis 
- 1 biji telur 
- Daun bawang 
- Garam 
- Minyak 

Cara-cara:

1. Goreng tauhu sehingga garing dan angkat.
2. Goreng udang dan angkat. 
3. Panaskan minyak dan tumis pes bawang. 
4. Masukkan cili kisar dan teruskan tumis.
5. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap, dan garam. Kacau. 
6, Masukkan telur dan setelah hampir masak, hancur-hancurkan. 
7. Masukkan ketupat dan gaul sehingga rata. 
8. Masukkan udang dan tauhu yang telah digoreng, dan daun bawang. Gaul. 
9. Tutup api dan hidang!

Rendang Ayam



Bahan-bahan:

- 1 ekor ayam
- 750ml santan 
- 2 sudu besar kerisik
- 2 helai daun kunyit - dihiris halus
- 4 helai daun limau purut
- 1 sudu besar gula 
- 1 asam keping
- Garam 
- Minyak untuk menumis

Bahan-bahan pes rendang:

- 2 sudu besar cili giling
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 1 biji buah keras

Cara-cara:

1. Blend kesemua bahan pes rendang. 
2. Tumis pes sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daun limau purut.
4. Masukkan ayam dan masak lebih kurang 10 minit. 
5. Masukkan santan dan masak hingga pekat. 
6. Masukkan kerisik, garam, gula, dan asam keping. 
7. Masukkan hirisan daun kunyit dan padamkan api. 
8. Hidang bersama lemang atau ketupat.

UDANG MASAK LEMAK CILI API


KLIK BANNER UNTUK TENGOK VIDEO ...

Bahan-bahan:

- 500g udang
- 10 cili padi
- 2 inci kunyit hidup
- 1 cawan santan pekat
- 1 batang serai
- Garam
- Air
- Minyak masak
- Daun kunyit (dihiris)

Cara-cara:

1. Kisar cili padi dan kunyit hidup.
2. Panaskan minyak dan tumis pes cili padi dan kunyit hidup.
3. Masukkan santan dan serai, dan kacau sentiasa.
4. Tambah air jika perlu.
5. Masukkan udang dan biarkan sehingga masak.
6. Masukkan garam dan kacau.
7. Tabur dengan hirisan daun kunyit dan hidang.

Simpan jangan tak simpan segala macam resepi nih ... Nanti berguna di kala tak tau nak masak apa ... Tambahan nak masuk bulan puasa nie ... Semua lauk nak rasa di tekak ... Simpan ... Masak nyer tak tau lah bila ... Ekekekek ...

KARIPAP ROTI


Bahan-bahan: 
- 1 dada ayam (dipotong kiub) 
- 1 biji kentang (direbus dan dipotong dadu) 
- 1 biji bawang merah (dicincang) 
- 2 ulas bawang putih (dicincang) 
- 2 sudu besar serbuk kari 
- garam secukup rasa 
- 1 pek besar roti 
- 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan air)
- Minyak masak 

Alat-alat: 
- Acuan karipap 
- Rolling pin 

Cara-cara: 
1. Tumis bawang merah dan bawang putih. 
2. Masukkan daging ayam dan tumis sehingga masak. 
3. Masukkan kentang, serbuk kari dan garam. Gaul sebati dan tutup api. 
4. Gunakan rolling pin dan lenyekkan roti 
5. Letakkan roti di atas acuan karipap, dan sesudu inti ke atas roti 
6. Sapukan bancuhan tepung gandum di sekeliling inti 
7. Kelimkan karipap menggunakan acuan; koyakkan roti yang berlebihan 
8. Goreng sehingga keemasan 
9. Enjoy!

Kek Batik Oreo



Bahan-bahan:

- 2 cawan Milo 

- 3 sudu besar serbuk koko 
- 250g mentega
- ½ tin susu pekat 
- lebih kurang 30 keping biskut Marie (dipatah-patahkan) 
- 2 paket biskut Oreo (setiap biskut dipotong empat)



Cara-cara: 

1. Dengan api kecil, cairkan mentega 
2. Tambah susu pekat dan gaul sehingga sebati 
3. Tambah Milo dan serbuk koko, dan gaul sehingga tiada ketulan 
4. Tutup api; masukkan biskut Marie yang dipatah-patahkan dan gaul 
5. Masukkan separuh adunan ke dalam baking tin 
6. Tabur kepingan Oreo ke atas adunan 
7. Masukkan separuh lagi adunan dan ratakan 
8. Hias dengan kepingan Oreo 
9. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman 
10. Untuk hidang, celup pisau dalam air panas dan potong mengikut saiz yang diingini

* Hahaha ... Aku tak try pun lagi ... Saje simpan sini senang nak cari ...

Cara Buat Thai Green Tea Latte

Dalam keadaan cuaca panas yang teramat sekarang nie, memang syok ler kalau dapat minum segelas Thai Green Tea Latte ... Dengan tekstur nyer yang lemak berkrim ditambah pulak dengan warna yang menarik ... I like green ... Memang tak boleh tahan ler ... Setiap kali makan kat kedai Thai mesti kena order jugak segelas ... Kadang-kadang tu kena tambah plak order kannn ... Tapi sekarang nie dah banyak gerai-gerai minuman dah ada Green Tea Latte nie dalam menu ...


Tapi, korang tahu tak sebenarnya minuman ni sangat senang nak dibuat sendiri di rumah? Cuma antara rajin ngan tak jer ... Kalau bahan-bahan ada ape salah mencuba ...



Bahan-bahan:
- 2 sudu besar teh hijau Thai 
- 6 sudu besar susu pekat
- 4 sudu besar susu cair
- 500ml air panas
- Ais


Kalau nak lagi best:
- Serbuk teh hijau
- Whipped cream
- Extra susu cair


Cara-cara:
1. Bancuh teh hijau dan biarkan selama 5 minit
2. Tapis air teh dan blend bersama susu pekat dan susu cair
3. Hidang dalam jag / gelas berisi ais 
4. Kalau nak lagi berkrim: Tambah susu cair! 
5. Kalau tak berapa kisah pasal diet: Tambah whipped cream dan taburkan serbuk teh hijau!