Showing posts with label Makan2. Show all posts
Showing posts with label Makan2. Show all posts

Hogoh De Coco

Kejadian dah lama berlaku... Beberapa minggu yang lepas... Kami sekeluarga balik kampung BigBoss... Dah jauh jalan nyer mesti ler lapar dan dahaga... Walaupun bekalan dibawa, tak puas kate nyer ... Maka mengagau ler kami mencari kedai makan... Ternampak ler akan aku perkataan sup kambing... Kedai nyer kecik jer tepi jalan... Oleh kerana BigBoss dah kelaparan dan memang dia obses ngan kambing,  maka uturn lah kami anak beranak... Ikutkan ajer... 

Sebenarnya ada dua kedai kat situ,  satu kedai makan dan satu kedai minum nih... Wahhh, aku memang terliuq dah nengok berjenis air yang disediakan... Sorry kat bawah nie gambar kedai minum jer... 

Hogoh De Coco nama diberi,  bersesuaian dengan letak nyer di negeri Pahang... 

Kami semua order nie... Choclate orea rase nyer... Sedapppp gilerrrr... 

BigBoss order air kelapa nangka... Sedapppp jugak... 

Mi hoon sup,  nie order kedai sebelah... BigBoss order nasi putih + sup kambing... 

Nie antara menu kedai sebelah... Harga boleh tahan... Harap dapat tingkat kualiti servis... 

Gendang gendut tali kecapi ...
Kenyang perut suka hati ...

Dah selesai maka kami pun meneruskan perjalanan menuju destinasi... 

#HogohDeCoco 
Instagram : hogohdecoco 



HOT POT KING, PRIMA SRI GOMBAK, BATU CAVES


Alhamdulillah... Semalam telah berjaya menyelesaikan misi makan-makan group SMBK...

Misi utama adalah meraikan kepulangan sepupu Farrah Azwanee Amin yang dah setahun belajar di perantauan ... Juga meraikan pokcik Norzam Ujud yang kembali bertugas di Semenanjung Malaysia setelah bertahun-tahun bertugas di Sabah/Sarawak ...






Kami memilih untuk menjamu selera di Hot Pot King,  Steamboat & Grill ... Sebenarnya ada 3 cawangan iaitu di Seksyen 16, Shah Alam, Prima Sri Gombak,  Batu Caves dan yang terbaru kat Jalan Kuching ... Hasil undian ahli group kami memilih Cawangan Batu Caves... 

Kalau korang nak menikmati steamboat dan grill tanpa had (unlimited) dengan kadar bayaran yang berpatutan boleh ler ke HOT POT KING ... Banyak hidangan disediakan secara buffet ... Seafoods/veges/meatballzzz/marinated ayam ikan lembu kambing/fruit/ice cream/drinks/noddles/sauces ... Macam-macam ado... Makan sampai lebam... Bontuih kata orang nogori... 





Rata-rata ahli group berpuas hati ... Proses memenuhkan perut masing-masing memakan masa hampir 2jam... 

Cuma yang aku ralat skit masa kami sampai tu tak de pun meja yang telah disediakan untuk kami ... Sedangkan kakak aku dah buat booking hari sebelum nyer ... Kira buang masa jer lah dan membazir duit telefon kot...  Dah ler kami ramai dalam 25 orang... Mana plak kami nak tuju... Bertebaran dalam kedai... Sebaik Tuan Kedai cepat mengambil tindakan... Tu jer lah yang tak puas hati...  Tapi aku relax jer,  bersangka baik sebab masa tu hujan tengah lebat... 



Harga :
Dewasa : RM28. 90
Kanak2 (5-11 tahun) : RM14.45
Kanak2 (4 tahun ke bawah) : Free

So, kalau berminat, jom ler ...

HOT POT KING,  STEAMBOAT & GRILL

 ☎️For reservation: 
012-5583440 | 0125696325 🍴
No 1: Alam Aveneu 2, Shah Alam 
No 2 : Prima Sri Gombak, Batu Caves
No 3 : Boulevard Business Park, Jalan Kuching
Facebook 
Instagram 

PROGRAM KUKUH ANJURAN FAMA

Kisah Jumaat lepas ... Tak menyempat-nyempat nak cerita ... Kebetulan kalau hari Jumaat BigBoss tak kerja pagi ... Lepas Solat Jumaat baru bengkel bukak ... Maka ke sini lah kami Jumaat lepas bersama Putra sape lagi ... 

FAMA Selayang 


FAMA dengan kerjasama beberapa agensi lain telah menjalankan Program Kukuh ... Kalau ikut poster tu, segala buah-buahan adalah terus dari ladang ... So, kira nyer buah-buahan segar lah kan ... Kalau ikutkan kata nyer harga pun murah skit ler ...

Buah Nenas ... Sape plak pie tinggal buah cempedak kat bawah tu ... Huhuhu ... Sebaik aku masih kuat iman nyer ...

HUisshhh ... MakCik baju merah tu sibuk membeli nampak ... Hati2 beg tu nanti kena seluk plak ... Buah ape tu eak ... Bukan buah tembikai susu ... Seakan-akan ...

Membeli buah kegemaran masing-masing ... Duit ... Duit ... Ehhh, aku ker yang baju merah tu ...

Tujuan utama ke sini nak rasa buah nie lah ... Buah dari negeri di bawah bayu ... Sabah ... Buah Tarap kata nyer ... Sob ... Sob ... Sob ... Tapi sayang nyer buah nie dah habis dulu ... Usahkan nak beli ... Nak rasa pun tak mandang dah ... Laku keras ...

Dalam banyak-banyak gerai tu ... Gerai Buah Durian ler paling ramai peminat ... Tapi harga boleh tahan jugak ... Harga jual dalam timbangan ... Takde jual longgok longgok lagi ...

Macam-macam ada ... Tengok BigBoss tu menonong jer ... Tak tau cari ape ...

Mak aiii besar nyer buah nagka ...

Jagung ... Jagung ... Nie pun ramai jugak yang membeli ... Ada makcik-makcik yang terlebih rajin memilih buah kat bawah tu ... Aku sauk jer yang dah siap dibungkuskan tu ...

Alhamdulillah ... Putra dapat merasa buah durian ... Nampak gaya nyer penggemar buah durian jugak nih ...

Sekian ... Jom balik makan buah ...



Lawatan Ke Muzium Negara

Awal minggu percutian hari tu BigBoss ada aktiviti lasak masuk hutan di Ulu Yam ... Kami nak ikut tak dibagi nyer ... Huwaaa ... Nak buat ape nih ... Sebaik ler adik aku dari Penang ada balik sini ... Anak nyer plak sibuk nak ker Muzium Negara ... Minat sejarah budak nie, kata Mak nyer lah ... Memula tu depa tak ajak pun ... Anak aku ler nak ngikut ... Maka aku pun dengan tak malu nyer ngikut ler sama ... Ehehehe ... Muzium pun muzium lah ...

Muzium Negara merupakan peneraju aktiviti permuziuman di Malaysia dan pendokong terhadap pemuliharaan dan pengekalan warisan koleksi khazanah negara ... Bangunan Muzium Negara yang ada sekarang dibina di atas tapak Muzium Selangor yang dibuka pada 1906 ... Bahagian kanan Muzium Selangor musnah terkena sasaran bom yang dilepaskan pesawat B29 milik Tentera Berikat semasa Perang Dunia Kedua pada bulan Mac 1945 ... Tulah dia serba sedikit penerangan yang aku dapat ...

Bangunan Muzium sekarang terdiri daripada empat balai pameran tetap ... Balai pertama yang dikenali sebagai Balai ‘A’ mempamerkan bahan-bahan kebudayaan rakyat Malaysia, manakala balai kedua yang dikenali sebagai Balai ‘B’ pula mempamerkan artifak-artifak sejarah Tanah Melayu, penemuan-penemuan arkeologi, kraftangan tradisional, koleksi Numesmatik, senjata-senjata Melayu dan Orang Asli ... Pada tingkat keduanya pula terdapat Balai Pameran ‘C’ yang mempamerkan pelbagai koleksi alam semula jadi negara seperti mamalia, reptilia, serangga, burung, ikan, geologi dan lain-lain lagi ... Balai ‘D’ pula mempamerkan bahan-bahan yang berkaitan dengan kegiatan ekonomi negara seperti tanaman komersial, industri perlombongan bijih timah, perikanan dan pengangkutan awam ... Dewan Tengah Muzium Negara digunakan sebagai tempat mengadakan pameran-pameran sementara ...

Jom skodeng gambar ...


Kereta bomba zaman dahulukala ...


Jom ... Jom masuk dalam plak ...

Ruang tengah muzium ... Kawasan pameran sementara ...

Gelap plak gambar nyer ...

Kulit kayu aku rasa ... Mungkin digunakan sebagai kertas zaman dahulu kala ...

Adik aku, adik ipar aku dan Putra ... 
"Putra dah tak takut ngan PakLang"

Bunga Mas ...

Setelah selesai melawat seluruh Muzium Negara ... Bebudak adalah yang paling gembira ... Anak-anak gembira, mak bapak suka hati ... Mana tak suka dapat berlari sana sini ... Dah penat-penat tu memang ler lapor ... Tak mo makan kat situ sebab coz nyer tinggi dan tak de banyak pilihan ... Untuk memujuk hati yang lara, PakLang belanja makan aiskrim dulu ... Suka PokCik jual aiskrim tu ... Murah rezeki depa ...


Untuk mencari makan yang ok ... Kami terpaksa mengharungi kesesakan jalanraya ... Biasalah Kuala Lumpur ... 

Semua nyer kelaparan ...
Bismillahirrahmannirrahimmm ...


Sempat lak makan pulut mangga yang sedap nie ...
Sampai lupa nak tengok & snap nama kedai ...

Alhamdulillah ...

Sumber Gambar :

Jemput Makan Durian

Ntah ape angin nyer BigBoss aku ajak pie makan durian plak ...
Aku ikutkan ajer ... Kalau ikutkan aku bukan lah penggemar durian tegar ...
Tapi, anak-anak aku dah terkinja-kinja nak gie ...
Dalam ramai-ramai tu Abang Ngah adalah juara ...
BigBoss, Aku dan lain-lain tu biasa-biasa jer ...

Kengkawan weiii ...
Musim durian dah kembali ...

Masing-masing tengah syok layannnn ...

Abang Long yang kontrol hensem ler tu ...

Danial dah tak sabar nak durian lagi ...
Putra syok menjilat jari ...

Hantu betul budak berdua nih ...

Burrppp ...
Alhamdulillah ....

TLC The Last Corner, Wangsa Maju


Alhamdulillah ... Sempena meraikan kami ... Semalam BigBoss ajak makan-makan kat luar ... Kedai member kate nyer ... Member dah lama ajak tapi makan tahun jugak nak gie ... Huhuhu ... Aku ok jer, anak-anak yang terlebih gembira ...


Kami menuju ke TLC The Last Corner bertempat di Wangsa Maju ... Kali nie kami memilih Western Food sebagai sajian dinner ... Kecuali anak aku yang sorang nie yang memang hantu nasi goreng ... Danial @ Abang Ngah memilih Nasi Goreng Pattaya ... Huhuhu ... Alhamdulillah, habis dia makan ... Aku memilih menu Chicken Chop + Fried Rice .. BigBoss biasa lah dengan Lamb Chop nyer ... Luqman yang memang hantu western food dalam family kami memilih Chicken Chop ... Nampak macam aku banyak makan kan ... Aku kongsi ngan Fatiha dan Putra ... Tu pasal ambik portion yang banyak skit ... Ehehehe ... Alhamdulillah kenyang semua nyer ... Tauke Kedai, En. Aznor bagi kami rase Green Tea ... Aku memang tak pernah rase lagi green tea nih ... Ketinggalan zaman jugak aku nie ... Tapi memang sedapppp Greaan Tea TLC nih ... Makanan nyer pun sedap-sedp semua nyer ... Insyaallah kami akan repeat kan BigBoss kan kan ... Ehehehe ...

Ahaaa ... Untuk pengetahuan korang jugak ... TLC nih ada buat servis car wash jugak ... Kira nyer sambil makan malam ngan family korang leh ler suh dia orang cuci kan kereta ... Kan senang 2 in 1 orang kate ...


No 22, Jalan Metro Wangsa , 
Syeksen 2,Wangsa Maju, 
53300 Kuala Lumpur, Malaysia

Asian Fusion, Chinese, Food Stands, 
Seafood, Steakhouses, Thai and Vegetarian

Takes Reservations, Walk-Ins Welcome, Take Out, 
Delivery, Catering, Waiter Service and Outdoor Seating

Terima kasih En. Aznor belanja kami makan ...
Nah saya bagi review free ...
Kawan-kawan sedara-mara semua jemput datang eak ...
Makanan sedap ... Air pun sedap ...
Tempat pun selesa ...
Yang penting TV banyak ...
Ehehehe ...

*Maaf TLC cilok gambar kat FB ... 
Semalam tak sempat snap, lapar ... Leka berborak ...

Mini Gathering

Alhamdulillah ... Semalam kami berjaya berkumpul adik-beradik serta sedara-mara ... Majlis bacaan yaasin, doa selamat dan sambutan birthday untuk bulan Oktober berjaya diadakan ... Masing-masing membawa makanan yang sedap-sedap ... Jom skodeng ...

Putra pun menyibuk ...

  
Majlis bacaan yasin ...

Sepupu-sepupu aku yang comel lote ...

Geng Orang Muda ...
Hahaha ... Aku pun masuk dalam geng nih ...

Geng-geng Otai ...
Ayahanda, Otai Danau Kota, Otai Tawau, Otai Jelebu ...

Antara juadah yang disediakan ...
Burrppp ... Alhamdulillah ...

Majlis potong kek untuk bulan Oktober ... Untung sape yang lahir bulan nie ... 
Kebetulan plak ramai, tu yang buat majlis tu