BARANG BAIK, TUAN!


Alhamdulillah ... Selesai baca buku nie ... Actually nyer blook ... Haa, aku pun tak tau menatang ape blook nie ... Laa nie ler baru aku tau, blook adalah  buku terbitan yang mengandungi isi-isi atau bahan-bahan dari sebuah blog ... So, blook Barang Baik, Tuan adalah bersumberkan blog kingbinjai.blogspot.com ...


BLOOK

Tajuk: Barang Baik, Tuan!

Penulis: Muhd Iqbal

Penerbit: Penerbit kaukab

Penerbit bersama: Buku OK dan Tarekat Karang Mengarang

Harga: RM20

Bil. muka surat: 227 halaman

"Hero ini gagah menulis!"
- Tok Rimau

"Walaupun kisah-kisah yang diceritakan di dalam blog ini berkisar mengenai dirinya, sajak dan perkara yang berlaku di sekeliling masyarakat, pada pengamatan aku, tulisan di blog Kingbinjai tidak meniru-niru blog orang lain. kadang-kadang ia tersulam rasa marah, kadang-kadang sinis, paling kerap rasa lucu."
- OP Zaharin

"Kingbinjai bukanlah nama baru dalam penulisan, menulis, berehat, menulis dan berehat. Dan kini dia kembali. Dan setiap kali dia muncul semula, karyanya bertambah baik dan matang. Percayalah, walaupun pankal namanya 'king', karyanya tetap merakyat."
- Ghazali Ramli

Best jer baca ... Bacaan ringan ... Ada suka, ada duka, ada lawak ... Macam-macam ... Paling aku suka bab bonus ... Kat bab nie lah bergenang air mata ... Al-Fatihah ... 

Kalau nak order boleh ler contact beliau di blog nyer or FB nyer ...

Alhamdulillah, Selamat Sampai


Alhamdulillah ... Abah dan Mak dah selamat sampai ...
Dah settle #umrah2015 ... Depa sampai 28/12 ari Isnin ... Kami adik beradik menyambut ketibaan mereka kat KLIA ... Aku tunggu dalam kete jer ... Malas nak masuk parking ... Sihat jer semua nyer cuma Mak ada batuk-batuk skit ... Penat tu memang nyer lah ...

Budak tak sabar jumpa AtokUwan


Hahaha ... Tunggu tepi jalan dulu ...

Harap-harap aku n bigboss pun berpeluang menjadi tetamu Allah ...



Terima kasih wahai ibuku ... Terima kasih isteriku ...

Haaa ... Jom baca nie kejap ...
Sorry phone aku tak leh nak print screen plak ...



Ebit Lew
Malam-malam ini ingin saya berkongsi kepada semua orang lelaki baik pun wanita...
Saat kita lihat isteri bersalin biasa atau pembedahan, tiada ungkapan yang terkeluar dan datang dalam fikiran saya ialah berlemah lembutlah dengan wanita dan teramat-amat zalim seseorang yang mengkasari ibu, isteri, atau wanita yang lepas bersalin.....
Sayangilah mereka. Hanya tuhan yang tahu bila saya melihat isteri saya pernah bersalin biasa dan juga pembedahan. Hari ini secara pembedahan..Hanya syurga balasan buat wanita. Ulang-ulang saya bisik ditelinganya. Saya cemburu dengan sayang..Sayang macam bayi yang baru lahir.
Allah sayang dan ampunkan semua dosa.
Dengan pening kepala dosa diampunkan. Bagaimana bila urat uratnya yang putus. Sakitnya teramat, walaupun dengan melihat tak ramai orang boleh tahan sakitnya. Bagaimana diri yang menanggung.
Melihat lapisan perut yang dibuka dan dijahit..ya Allah sayangnya Allah pada wanita ini. Teramat besar pengorbananmu..
Hati saya gembira bila lihat doktor dan semua nurse melayan dengan sangat baik dan cemerlang. Tugas doktor dan nurse ini tugas yang sangat besar dan berat tetapi menarik rahmat ALLAH dan asbab masuk syurga Allah. Tapi bila ada seorang sahaja nurse melayan dengan kasar, sangat memilukan hati saya. Bukanlah inginkan layanan seperti raja. Cuma cukuplah jangan jadikan ibu baru lepas bersalin tempat melepaskan marah atau penat kamu. Berlemah lembutlah ....biarlah...saya maafkan kamu kerana Allah dan semoga Allah beri kamu hidayat dan jadikan kepiluan dan kesedihan hati saya ini sebagai asbab hidayah seluruh alam. Allah hantar kamu supaya saya lebih sayang isteri saya dan jatuh cinta lagi diwaktu malam ini.
Cuma wahai ayah sekalian, orang luar biarkanlah mereka. Tapi kita jaga ibu dan isteri kita dengan baik yer kerana Allah..Ibu syurga kita.Manakala tidak akan masuk syurga kita, jika hak isteri kita tidak ditunaikan.
Allah pasti sayang kita bila kita memberi khidmat pada mereka..
Airmata saya bercucuran masa tulis ini kerana masih teringat lapisan perut yang dibuka dan dijahit...
Saya tidak tahu betapa besarnya pahala orang yang melayan orang bersalin. Saidina Umar ra khalifah yang besar bawa isterinya ditengah malam untuk membantu seorang wanita bersalin yang jauh dari bandar. Umar ra sendiri memberi khidmat pada mereka..
Doa wanita yang lepas bersalin makbul kerana mereka telah melalui kesusahan dengan sabar. Mereka sangat lemah. Doa orang yang sakit, lemah, orang yang lepas buat kebaikan sangat makbul doanya. Mengandung dan bersalin satu kebaikan yang teramat besar.
Bagi semua suami, lihatlah isteri bersalin biasa atau pembedahan supaya kita belajar syukur dan bila hilang rasa tanggungjawab pergilah pegang atau lihatlah perut itu...ingatlah saat dan bagaimana di dalam perut itu mengeluarkan anak-anak kita. Terima kasih Allah.. terima kasih Wahai Nabi serta pesuruh Allah..Terima kasih wahai ibuku. Terima kasih isteriku.
Ya Allah jadikan kami anak soleh dan solehah. Ampunkan dosa ibubapa kami dan isteri kami ya Allah-ebit lew-keluargasunnah.com...

GST Untuk Prabayar Bagi 2016

Image result for Prabayar dan GST

Prabayar dan GST tak dapat dipisahkan ... Isu HOT GST ... Sape yang kena ??? Sape yang untung ??? Sape yang dapat manfaat ... Betul lah rakyat didahulukan ... Letih dah nak layan isu GST nie sebenar nyer ... Rase semua mende nak dikaut ... Disuruh nyer buat dua tiga kerje ... Kuar plak isu tak leh niaga kat FB ... Kebangangan apekah ini ??? Jom bace ape depa kate ... Layannzzz ...


1. Apakah mekanisme baharu bagi pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) untuk perkhidmatan prabayar yang akan bermula pada 1 Januari 2016?

Di bawah mekanisme baharu untuk pelaksanaan GST untuk perkhidmatan prabayar, pengguna akan menerima rebat untuk perkhidmatan prabayar yang dikenakan GST, ini bermaksud pengguna akan menerima nilai kredit yang bersamaan dengan harga baucar prabayar. Sebagai contoh, pengguna akan menerima RM10 nilai kredit untuk baucar yang dibeli dengan harga RM10.

2. Siapa yang layak untuk menerima rebat GST untuk perkhidmatan prabayar?
Hanya pengguna warganegara Malaysia yang mendaftar menggunakan Mykad atau kad askar/polis yang akan menerima rebat GST untuk tempoh setahun (1) ini.


3. Bagaimana GST dikenakan pada pengguna menggunakan mekanisme baharu ini ?
GST hanya akan dikenakan pada pengguna sebaik sahaja pengguna menambah nilai. Dalam tempoh 24 jam, jumlah GST yang dikenakan akan dibayar balik kepada akaun prabayar pengguna sebagai rebat GST. Sebagai contoh, apabila pengguna menambah nilai sebanyak RM10, pengguna tersebut akan menerima kredit bernilai RM9.43 dan RM0.57 (6%) akan dipotong sebagai GST. Kemudian, pengguna akan menerima kembali RM0.57 sebagai rebat dalam tempoh 24jam.


4. Bilakah mekanisme baharu ini akan berkuatkuasa?
Mekanisme baharu ini akan berkuatkuasa bermula 1 Januari 2016 sehingga 31 Disember 2016.


5. Adakah rebat GST untuk pengguna prabayar diberi setiap tahun?
Seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri semasa pembentangan bajet 2016, rebat GST hanya diberikan untuk tahun 2016. Sebarang keputusan untuk melanjutkan tempoh rebat GST akan diberitahu kelak.


6. Mengapa hanya pengguna prabayar yang layak menerima rebat GST dan tidak termasuk pengguna pascabayar?
Sebab utama hanya pengguna prabayar yang menerima rebat GST adalah kerana keperihatinan kerajaan ingin membantu rakyat yang memerlukan seperti pelajar dan kumpulan B40 yang telah disenaraikan bawah “Rancangan Malaysia Kesebelas” (RMK11).
Kumpulan B40 merupakan kumpulan warganegara Malaysia yang berpendapatan purata di bawah RM2,537 dan terdapat seramai 2.7 juta warganegara Malaysia yang dikategorikan dalam kumpulan ini.

Berdasarkan Kaji Selidik Pengguna Telefon Bimbit 2014 yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), pengguna yang terdiri daripada golongan tanggungan seperti surirumah, pesara, pelajar dan penganggur mencatatkan jumlah tertinggi iaitu sebanyak 30.7% diikuti dengan mereka yang berpendapatan bawah RM1,000 iaitu sebanyak 17.4% dan mereka yang berpendapatan antara RM1,000-RM3,000 sebanyak 36.6%.


7. Perlukah saya mendaftar untuk menerima rebat GST untuk isian semula prabayar?
Pengguna tidak perlu mendaftar kerana rebat ini akan dikreditkan secara automatik kepada pengguna yang layak berdasarkan data senarai pendaftaran pengguna yang telah diberi semasa pembelian pakej prabayar.

Namun, pengguna dinasihatkan supaya mengesahkan ketepatan butiran pendaftaran dengan pembekal perkhidmatan mereka menjelang 1 Januari 2016 untuk memastikan mereka layak untuk menerima rebat tersebut.
Ianya juga penting untuk pengguna baharu mendaftar menggunakan Mykad atau kad askar/polis yang sah semasa pendaftaran prabayar.

8. Apabila saya mendaftar untuk pek SIM prabayar baharu, adakah saya akan dikenakan GST dan berapakah caj yang akan dikenakan?
Anda tidak akan dikenakan GST apabila anda mendaftar untuk nombor prabayar yang baharu kerana tiada yuran pendaftaran akan dikenakan. Bagaimanapun, sebanyak 6% caj GST akan dikenakan atas pembelian pek SIM prabayar di mana caj tersebut termasuk dalam harga pek SIM (termasuk cukai).


9. Berapakah harga pek SIM prabayar sekarang, setelah saya dikenakan GST?
Terdapat pelbagai pek SIM yang boleh didapati di pasaran, dan harganya berbeza mengikuti operator. Bagaimanapun, semua pek SIM prabayar akan dijual termasuk GST.


10. Apakah jenis produk dan perkhidmatan prabayar yang akan dikenakan GST?
Kesemua caj telekomunikasi adalah dikenakan GST kecuali caj perayauan yang merupakan perkhidmatan berkadar sifar (zero-rated services). Untuk pengguna warganegara Malaysia, GST akan dibayar balik semasa pengaktifan rebat GST. Bagi bukan warganegara Malaysia, mereka akan menerima pembayaran balik bagi penggunaan servis perayauan antarabangsa sahaja.


11. Bagaimana pula dengan perkhidmatan nilai tambah (VAS); adakah GST akan dikenakan jika saya melanggan perkhidmatan VAS?
Semua caj telekomunikasi termasuk VAS akan dikenakan GST kecuali caj perayauan yang merupakan perkhidmatan berkadar sifar.


12. Bermula 1 April hingga 31 Disember 2015, isian semula prabayar yang dijual adalah tidak termasuk GST (RM10.60 bagi nilai kredit RM10). Bagaimanakah isian semula prabayar dikendalikan bermula pada 1 Januari 2016? Adakah stok isian semula prabayar boleh dijual dengan harga tidak termasuk GST (RM10.60)?
Bermula 1 Januari 2016, baucar isian semula prabayar akan dijual pada harga asal (Contoh: RM10). Ini bermaksud pengguna akan menerima nilai kredit berharga RM10 semasa pembelian baucar isian semula RM10. GST akan dikenakan kepada pengguna sebaik sahaja pengguna menambah nilai kredit.

Dalam tempoh 24 jam, jumlah GST yang dikenakan akan dimasukkan kembali ke dalam akaun pengguna sebagai rebat GST. Selepas 1 Januari 2016, stok isian semula prabayar yang lama akan dijual pada harga asal (Contoh: RM10). Pembekal perkhidmatan diberi masa selama 15 hari untuk memastikan pengedar dan ejen mematuhi arahan.

Hafiz Hamidun - Kasih Padamu


Rasulullah dalam sirahMu
Ku temu tulusnya cinta

Demi umatMu berkorban jiwa
Sehingga hujung nyawa
Kau di utus atas nama Kebenaran
Dengan fasih lidah beri penjelasan
Sabar dalam apa jua keadaan
Tak goyah dengan ranjau tekanan
Walau diri bisa menakluki tahta
Tetap rendah hati penuh sederhana
Segalanya demi LillahiTaala
Azimat yang berharga
Rasulullah dengan hikmahMu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap Menjadi terang
Menghapus jahiliyah
Rasulullah Engkau tinggalkan
Semangat juang tertinggi
Membina satu aqidah
Membangun Iman dan dilapangan Mujahadah
Dari hadith dan AlQuran
Menjadi sumber cahaya pedoman
Hanya itu yang Kau wariskan
Akan selamat di dunia akhirat
Rasulullah Terlalu Rindu
Padamu Junjungan Jiwa
Didalam senda yang utama
Menyambungkan kasih denganMu
Rasulullah dalam sirahMu
Ku temu tulusnya cinta
Demi umatMu berkorban jiwa
Sehingga hujung nyawa
Rasulullah dengan hikmahMu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap Menjadi terang
Menghapus jahiliyah
Ya Rasulullah Ya HabibAllah
Pabila terkenangMu mengalir air mataku


TAZKIRAH JUMAAT #46 | Kesalahan Wanita Bertudung


Alhamdulillah ... Ramai yang dah sedar sekarang ... Ramai yang dah bertudung ... Tapi tu lah ... Dalam Islam bukan kita disuruh bertudung ... Kita semua disuruh menutup aurat ... Jom semak kesalahan-kesalahan yang kerap dilakukan oleh kita semua ... Kaum lelaki pun boleh baca ...

1. Aurat itu adalah memakai tudung sahaja

2. Bertudung tetapi dengan T-Shirt berlengan pendek

3. Bertudung apabila dalam keadaan tertentu sahaja seperti memasuki kawasan masjid atau ke kenduri

4. Bertudung tetapi bajunya sendat, singkat dan nipis

5. Bertudung tetapi menayangkan gambar tidak bertudung di alam maya

6. Bertudung tetapi tidak menutup kaki (tidak memakai stokin)

7. Bertudung tetapi tidak menjaga adab pergaulan

8. Bertudung tetapi memakai minyak wangi berlebihan

9. Bertudung tetapi memakai kasut tumit tinggi hingga menghasilkan bunyi yang kuat ketika berjalan

10. Bertudung apabila keluar rumah sahaja, apabila berada dirumah ada tetamu bukan mahram datang ia tidak bertudung.



*Jagalah auratmu dengan betul ...
*Peringatan untuk semua terutama diri sendiri ...


Sumber : Bahagian Dakwah, JAKIM

SALAM MAULIDUR RASUL


Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Salam Maulidur Rasul kepada semua pembaca blog ini yang beragama Islam, dan kepada seluruh umat Islam ... Semoga kita dapat menghayati perjuangan Rasulullah s.a.w dan lebih menyayangi Rasulullah s.a.w dengan cara menzahirkan melalui tindakan kita selepas ini ... Marilah kita beramai-ramai menghidupkan sunnah Rasulullah S.A.W. dan mencontohi baginda ... InsyaAllah ...


Ya Nabi Salam ’Alaika Ya Rasul Salam ’Alaika Ya Habib Salam ’Alaika Sholawatullah ’Alaika Anta Syamsun Anta Badrun Anta Nurun Fauqo Nuuri Anta Iksiru Wagholi Anta Misbahush Shuduri Ya Habibi Ya Muhammad Ya ’Arusal Khofiqoini Ya Muayyad Ya Mumajjad Ya Imamal Qiblataini Ya Habibi Ya Muhammad Sholawatullahi ’Alaika

Atok Uwan

Alhamdulillah ...
Sihat nampak nyer Mak dan Abah ...


Selera nyer makan ...

Atokkkk Uwannn bila nak balik ???
Cucu dah rindu nie ...
Asal bukak Facebook jer suh tengok gambar Atok Uwan ...
"Ibu, Atok ngan Uwan dah sampai blom ?"
"Ibu, Atok ngan Uwan bila nak balik ?"

Ehehehe ...

Semoga dipermudahkan urusan mereka di sana ...
Diberikan kesihatan yang baik ...

#MakAbah
#Umrah2015
#HaniRahman
#GMBM




WORDLESS WEDNESDAY - 92 | BUAT YANG BETUL

TLC The Last Corner, Wangsa Maju


Alhamdulillah ... Sempena meraikan kami ... Semalam BigBoss ajak makan-makan kat luar ... Kedai member kate nyer ... Member dah lama ajak tapi makan tahun jugak nak gie ... Huhuhu ... Aku ok jer, anak-anak yang terlebih gembira ...


Kami menuju ke TLC The Last Corner bertempat di Wangsa Maju ... Kali nie kami memilih Western Food sebagai sajian dinner ... Kecuali anak aku yang sorang nie yang memang hantu nasi goreng ... Danial @ Abang Ngah memilih Nasi Goreng Pattaya ... Huhuhu ... Alhamdulillah, habis dia makan ... Aku memilih menu Chicken Chop + Fried Rice .. BigBoss biasa lah dengan Lamb Chop nyer ... Luqman yang memang hantu western food dalam family kami memilih Chicken Chop ... Nampak macam aku banyak makan kan ... Aku kongsi ngan Fatiha dan Putra ... Tu pasal ambik portion yang banyak skit ... Ehehehe ... Alhamdulillah kenyang semua nyer ... Tauke Kedai, En. Aznor bagi kami rase Green Tea ... Aku memang tak pernah rase lagi green tea nih ... Ketinggalan zaman jugak aku nie ... Tapi memang sedapppp Greaan Tea TLC nih ... Makanan nyer pun sedap-sedp semua nyer ... Insyaallah kami akan repeat kan BigBoss kan kan ... Ehehehe ...

Ahaaa ... Untuk pengetahuan korang jugak ... TLC nih ada buat servis car wash jugak ... Kira nyer sambil makan malam ngan family korang leh ler suh dia orang cuci kan kereta ... Kan senang 2 in 1 orang kate ...


No 22, Jalan Metro Wangsa , 
Syeksen 2,Wangsa Maju, 
53300 Kuala Lumpur, Malaysia

Asian Fusion, Chinese, Food Stands, 
Seafood, Steakhouses, Thai and Vegetarian

Takes Reservations, Walk-Ins Welcome, Take Out, 
Delivery, Catering, Waiter Service and Outdoor Seating

Terima kasih En. Aznor belanja kami makan ...
Nah saya bagi review free ...
Kawan-kawan sedara-mara semua jemput datang eak ...
Makanan sedap ... Air pun sedap ...
Tempat pun selesa ...
Yang penting TV banyak ...
Ehehehe ...

*Maaf TLC cilok gambar kat FB ... 
Semalam tak sempat snap, lapar ... Leka berborak ...

ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE-13 ...


Kadang-kadang aku rasa akulah
Isteri yang terlalu banyak menerima
Sedangkan engkau tak pernah meminta
Kadang-kadang aku rasa
Akulah isteri yang baru terjaga
Sedangkan engkau tak pernah terlena
Kadang-kadang ku bersuara tanpa berfikir
Semua perkataan ku menjadi salah
Datanglah ke sini dan pegang tangan ku
Sementara ku cerita kehidupan isteri
Harap dimengerti
Kadang-kadang ku sakiti hati mu
Bila ku tolak sentuhan mu
Bukan bermaksud aku kurang menyayangi mu...
Namun cabaran terlalu banyak ...
Kadang-kadang aku berubah pada pandangan mu ...
Tapi sayang, itu tidak benar ...
Tiada apa yang paling ku hargai ...
Daripada kehidupan manis bersama mu ...
Kadang-kadang ku fikir sejuta tahun ...
Adalah terlalu singkat ...
Hanya ku beritahu mu betapa sayangnya aku ...
Betapa syukurnya aku ...
Kau lah pelindung ku ...
Kadang-kadang berjauhan dengan mu ...
Akulah isteri yang terlalu tinggi bercita-cita ...
Mencipta kerukunan keluarga ...
Namun aku tetap aku yang ini ...
Maafkan aku wahai suami!


Alhamdulillah ... Genap 13 tahun ...
Syukur tak terhingga ... Mudah-mudahan Allah panjangkan usia perhubungan ini  dengan iman dan ehsan ... Sangat bersyukur pada Allah atas segala apa yang dialami dan sentiasa hargai peluang hidup dan masa yang Allah kurniakan dalam dunia yang sementara ini.

Aku bersyukur sangat-sangat ke hadrat Ilahi kerana dengan izin Nya memberi kebahagiaan kepada kami sekeluarga ... walau dalam serba kesederhanaan ... Aku juga bersyukur kerana dikurniakan anak-anak yg sempurna (comel, cantik, bijak, hensem, sihat n ceria ... ooppsss lupa lak nakal ...) "Ya Allah, aku berjanji kepadaMu, anak-anak ini akan ku didiknya menjadi seorang insan yang beriman dan bertakwa kepadaMu ya Allah. Insyaallah. Itu janjiku padaMu!!"

Semoga kebahagiaan ini akan terus kami kecapi ... Semoga kami sekeluarga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik  ... Moga perkahwinan ini akan terus dirahmati dan diberkati oleh Mu Ya Allah ...
Amiinn ...

Kuatkanlah Jiwa

Semua dah tau rase nyer dengan cerita ini ...
Aku sebak melihat riak wajah anak kecil tu ...


Innalillahiwainnailaihirojiun ...
اِنّا لِلّهِ وَاِنّا اِلَيْهِ رَجِعُوْنَ.
َ Sesungguhnya kita milik Allah dan kepada-Nya kita kembali.
اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ
Ya Allah, Ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, ampunilah kesalahannya, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kpd ahli klganya.
آمِيّنْ... آمِيّنْ... يَا رَ بَّ العَـــالَمِيْن


 Ya allah kuatkanlah semangat anak kecil ini ... Kembalikanlah semangatnya ... Cekalkanlah hatinya menghadapi kehidupan sendirian ... Ya Allah Yang Maha Mengasihani ... Kuatkanlah jiwa adik nie menghadapi hari-hari mendatang ... Sedih nyer tengok raup wajah budak nie ... Besar anak2 aku jer ... Ya Allah ...

Moga Allah meletakkan mereka sekeluarga dikalangan hamba yang soleh dan darjat yang tertinggi disisiNya ... 

Cam ner 2015 korang ?

Hai kengkawan ... Tahun 2015 dah nak habis kan ... So macam mana dengan tahun nie buat korang semua ??? Cer cite skit ... Suka ker ? Sedih ker ? Ape-ape jer lah ... Saya ... Oh! Tahun nie bagi saya sungguh tak best ... Tapi saya tetap bersyukur dengan apa yang saya dapat ... Cuma ada mende tak best yang spoil kan keadaan ... Hehehe ...

TAZKIRAH JUMAAT #45 | GURINDAM SIFAT 20


Wujud Allah wajib ada
Wujud kita harus sahaja
Wujud Allah dapatdirasa
Namun ia tak dapat diduga
Ada Allah tiada mula
Sejak azali dia sedia
Ada kita diciptakanNya
Dari tiada kepada ada
Ada Allah kekal sentiasa
Tiada yang mengubahnya
Ada kita binasa akhirnya
Datang dariNya pulang kepadaNya
Ada Allah tiada serupa
Tak berbentuk dan berupa
Tak bertempat dimana jua
Tak tertakluk pada masa
Ada Allah sendiri sahaja
Tak berhajat pada apa jua
Cukuplah dia dengan diriNya
Bahkan kita yg perlu padaNya
Ada Allah ESA sahaja
Tidak berbilang apa pun jua
Tidak bersusun dari apa apa
Anak tiada bapa pun tiada
Wujud Allah wajib ada
Wujud kita harus shj
Wujud Allah dpt dirasa
Namun ia tak dpt diduga....


Source:Unknown ....


Setiap orang yang beriman harus meyakini bahawa Allah ta`ala wajib memiliki semua sifat kesempurnaan yang layak bagi keagungan-Nya. Mereka harus meyakini bahawa mustahil Allah ta`ala memiliki sifat kekurangan yang tidak layak bagi keagungan-Nya. Mereka juga harus meyakini pula bahawa Allah berkuasa melakukan atau meninggalkan penciptaan segala sesuatu yang bersifat mumkin iaitu seperti menciptakan, mematikan, menghidupkan, memberi rezki, mengurniakan kebahagiaan , menimpakan kecelakaan dan lain-lain lagi. Kesemua ini adalah sekian bentuk keyakinan yang paling dasar yang perlu wujud di dalam hati setiap orang Islam. Aku rasa masa darjah satu lagi kita dah belajar sifat 20 nie ... Tapi masa tu just menghafal jer lah yang 20 tu ... So, sekarang nie sepatut nyer kita nie dah faham dah dengan Sifat 20 nie ... Sepatut nyer dah kenal dah Allah s.w.t ... Tapi ... Masih ramai yang tak betul-betul kenal ... Termasuklah aku ...

Ais Cair ...


Tadi saya letak ais atas meja ...

Saya perhati je ais tu ...

Ais tu cair ...

Persoalannya ...

Comel sangat ke saya ni sampai dia boleh cair?

Jawab eak kengkawan ...

Muzium Tentera Udara, Sungai Besi

Lepas selesai menghantar Mak Abah Adik Adik Ipar menunaikan Umrah Ziarah 2015 semalam, kami bercadang nak jalan-jalan sat sebelum balik ... Memula plan nak gie Muzium Automobil Nasional ... Pusing punyer pusing tak jumpa-jumpa ... Perut pun dah lapaq, maka kami makan ler dulu ... Peh tu terus Jalan tak tau nak ke mana ... Sekali nampak deretan kapal terbang dari highway ... Ehhh, jom gie sini nak ... JOMMM cepat jer dema jawab ...

Muzium Tentera Udara Diraja Malaysia dibuka dengan rasmi nyer pada 1 Jun 1985 ...

Besarrrrr

Semangat bebudak nie nak berposing ...

Helikopter ape nie ???

Penat berpanas kat luar ... Jom masuk dalam plak ...
Teringat plak scene dalam cite Top Gun ...

Panglima Tentera Udara ... Daripada dulu sampai ler sekarang ...

Lapangan terbang yang digunakan untuk penerbangan ketenteraan dan juga penerbangan awam pada 1958 ...

Nie helikopter ape ?


Antara pesawat yang digunakan untuk ketenteraan ...

Merasa masuk dalam pesawat tentera ... Bersiap sedia nak buat penerjunan ...

Ehhh ... Ada plak pengantin shooting ... Macam ensem jer ...

Berangan bawak jet pejuang ... Moga ada ler salah sorang nanti yang dapat bawak betul2 ... Insyaallah ... Amin ...

Deretan pesawat yang digunakan dulu-dulu ...

Salah sebuah helikopter yang digunakan dalam operasi ketenteraan ... Kecik comel jer ...

FM-1125

Best tempat bagi sape-sape yang minat lah ... Masuk percuma jer ... Tapi sayang kurang kasih sayang ... 

Dah ... Dah ... Jom balik ... Langit nak runtuh dah tu ...

Umrah Ziarah 2015

Alhamdulillah ... Mak dan Abah berpeluang menunaikan Umrah tahun nie ... Dia orang gie sekali ngan adik dan adik ipar aku ... Semalam dah berlepas pergi ... Semoga segala nyer dipermudahkan ... Semoga Mak Abah Faizal Rahman Mel A Az diberikan kesihatan yang baik untuk menunaikan umrah ... Semoga selamat pergi dan kembali hendak nyer ... 


Kami adik beradik

Cucu-cucu gembira menghantar Atok Uwan ...

Tengok lah tu, bukan main lagi Si Putra tu ...

Macam-macam kelaku dia ...

Ultramannnnn ...

  
Sekali jumpa kaler dalam beg doraemon ibu ... Dah macam kat rumah jer meniarap sakan ... Mujur takde buku nak melukis, kalau tak mesti lagi lama ...

Sebelum Umrah ... Sempat ziarah ke Turki ...
Sorry Mel ... Curi gambar ...

Semoga segala nyer dipermudahkan ... Semoga selamat pergi dan kembali hendak nyer ...