Search This Blog

BAHAYA SEMUT CHARLIE

Beberapa minggu lepas ada terbaca orang tu kena serangan semut nih ... Kalau tengok kepada kesan tu teruk sangat ... So, kengkawan hati-hati tau ... Pesan kat anak-anak ...


Perkongsian info mengenai Semut Charlie ... Anak-anak yang tinggal di asrama selalu jadi mangsa semut charlie ni ... Ada jugak yang panggil Tomcat ...

Ikuti tulisan daripada Dr. Abdul Rahim mengenai bahaya dan cara nak elak dari semut ni ... Semoga bermanafaat ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Mai doc bagi info sapa Cassanova ni supaya anda tak jadi mangsa durjananya.

A. Mr. Charlie (nama glamournya)….. handsome kacak. Tpi sapa tergoda… mangsanya akan dpt habuan Racun dr Mr Charlie bersamaan 12 kali ganda racun Cobra / Ular Tedung. Rove Beetle atau Charlie ni kita panggil SEMUT SEMAI / SEMUT KAYAP.

B. Charlie ni duk di sawah padi, padang & hutan. Nak tau dak….. dlm badan Mr. Chalie ni ada sejenis TOKSIN terbisa" di dunia, dipanggil ‘pederin’ (C24 H43 O9 N) . Jika racun tu kena kulit kita…kulit kita merah kehitaman macam terkena api..ia pedis, sakit & gatal.. dipanggil “whiplash atau lineris dermatitis”.


Doc nak bagi tau apa yg Mr. Charlie suka:

1.Tertarik pada cahaya lampu waktu malam. Elok tutup lampu & tutup semua pintu & tingkap supaya geng2 Mr. Chalie tak mai serbu pd cahaya.

2. Gunakan jaringan nyamuk untuk elak Mr Charlie masuk rumah.

3. Jangan guna semburan aerosol serangga sebab Mr Charlie kebal dgn Aerosol.

4. Kalau le Mr. Charlie merayap atas badan anda, kuis je, jangan menjerit / jangan pukul sampai perutnya TERBURAI pecah … Ni le kesilapan kita pi hentam cassanova tu sampai terburai isi perut !! Tau tak BISA/RACUN dalam perut dia tu ada HAEMOLIF tu yg 12 X bisa ular senduk akan lekat pd kulit anta lalu TERBAKAR KULIT ANDA. KULIT JADI KEMERAHAN atau GELEMBUNG. Lalu Kulit jadi PEDIH,SAKIT dan KEHITAMAN. Kadang GATAL ... Aduui emak sakiiitnya.


Apa patut anda buat bila kena Racun Mr. Charlie.

1. PI MANDI TERUS….Buang bekas racun tu secepat mungkin. Jangan tangan kita menggatal  pi garu di kulit tu.

2. Ada yg kena ALAHAN kulit yg teruk mesti dapat rawatan perubatan.

Senjata yang dapat JAUHKAN Cassanova ni bukan PERFUME HIGH CLASS YG WANGI SEMERBAK …tapi…hihihi …UBAT GEGAT je… dia lari lintang pukang.

Hihihi… Nasihat doc
Lebih baik mencegah daripada mengubati kan !

Bawa lah UBAT GEGAT selalu dalam poket anda….doc melawak je.

Ada soalan, doc jawapkan.
Drp Dr. Abdul Rahim
Klinik Abdul Rahim
2-D Pangsapuri Garuda.
Bayan Lepas. Penang.
Tel: 04-6444181

Copy&Paste

Adoiii laa ... Ngeri tengok gambar mereka-mereka yang kena serangan Semut Charlie ... Semoga bermanfaat buat kengkawan semua ... Ingat, kalau jumpa jangan picit ... Kuis jer ... Lagi selamat hembus atau tiup jer ...

Kredit: Dr. Abdul Rahim

9 comments:

  1. dulu masa dok kuarters, izzat selalu kena.. tapi kalau budak ada G6PD, ubat gegat tu tak sesuai untuk diaorang..

    ReplyDelete
  2. kan.. time skolah dlu memang famous abam charlie ni

    ReplyDelete
  3. dl masa belajaq dkt matrik sll kena. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya x pernah kena ... Jumpa pun x pernah ... Takmo lah ... Mengerikan ...

      Delete
  4. kebetulan tau hani, few weeks ago adik aida yg kat uitm penang tu kena gigit dek charlie ni.
    melelas jugak ler leher dia.
    but ok da skang.

    ReplyDelete