Search This Blog

CARA BERSANGKA BAIK

   
Perasaan hasad,dengki, ujub dan riyak adalah perasaan kotor yang ada di dalam hati manusia kecuali Rasulullah SAW yang telah dicuci hatinya semasa peristiwa Israk dan Mikraj ... Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan ...

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu ... Ucapkan dalam hatimu :"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku" 

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : "Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya ... Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."


Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Orang  ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

7 comments:

 1. terima kasih atas perkongsian =)

  ReplyDelete
 2. betul2. jangan rase diri kita ni perfect, kita tak tahu untung rugi diri kita cam mane kat akhirat kelak.. subhanallah :)

  ReplyDelete
 3. terima kasih utk perkongsian :)

  ReplyDelete
 4. good sharing...semoga kita sentiasa husnuzon...barulah hati rasa tenang :)

  ReplyDelete
 5. terima kasih di atas perkongsian.. Insyaallah dijadikan panduan dan peringatan..

  ReplyDelete
 6. Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
  1. REZEKI dan KEJAYAAN

  ReplyDelete