Showing posts with label Crystal Ball. Show all posts
Showing posts with label Crystal Ball. Show all posts

Larangan Penjualan Colour Crystal Ball

Tengah aku berblogwalking tadi, aku terkejut baca satu laporan kat blog Lulu Caldina pasal Crystal Ball ... Kat bawah nih saya serta laporan dr blog tersebut ...

_______________________________________

Haram bekal dan jual


Kerajaan hari ini mengumumkan larangan penjualan Colour Crystal Ball yang digunakan secara meluas sebagai perhiasan pasu selepas mendapati produk tersebut mampu meragut nyawa kanak-kanak kecil jika tertelan. Kajian makmal mendapati produk menyerupai sagu dalam ais kacang itu mampu mengembang sehingga 55 peratus dalam tempoh dua jam di dalam perut manusia sehingga menyebabkan usus kanak-kanak pecah.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, setakat ini lapan pembedahan besar telah dijalankan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk menyelamatkan kanak-kanak yang tertelan Colour Crystal Ball.''Walaupun kandungan kimia dalam Colour Crystal Ball adalah pada tahap selamat namun masalahnya produk ini mampu mengembang 290 hingga 444 peratus selepas menyerap air selama dua jam.

''Ujian simulasi berdasarkan keadaan dan tahap asid perut pula mendapati ia boleh mengembang sebanyak 36 hingga 55 peratus dalam tempoh dua jam," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. Ismail Sabri berkata, rupa Colour Crystal Ball yang berwarna-warni dan menyerupai agar-agar sering mendorong kanak-kanak menelannya.

Menurutnya, kanak-kanak yang tertelan Colour Crystal Ball akan mengalami tanda-tanda seperti muntah, demam, sembelit, perut kembung, sakit perut, usus tersumbat dan yang paling serius usus pecah.

''Saya menasihatkan orang ramai yang mempunyai produk ini supaya segera membuangnya, ia adalah berbahaya terutama terhadap kanak-kanak di bawah lima tahun.''Bagi peniaga pula, mereka tidak lagi dibenarkan menjual produk ini atau berdepan risiko denda RM100,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama di bawah Akta Perlindungan Pengguna," katanya.

Beliau berkata, pemantauan kementeriannya mendapati kebanyakan Colour Crystal Ball direka di Korea Selatan tetapi dikeluarkan di Jepun dan China.''Malaysia bukan negara pertama yang melarang penjualan produk ini, Poland dan Itali telah mengenakan larangan sama pada tahun lalu.
''Filipina pula mengeluarkan amaran berjaga-jaga terhadap pembekalan dan penjualannya kerana produk ini mudah menyebabkan kanak-kanak tercekik," katanya.
___________________________________________________________
Yang menambahkan keterkejutan aku adalah kerana anak aku yg sulung ... Si Luqman lah baru jer beli mende nih dua tiga minggu lepas ... Dia sekarang nih tengah suka wat eksperimen, maklumlah kat sekolah dah belajar sains ... tu pasal nyer dia beli mende tu nak tengok apa yang jadi ... Aku pun tak de lah syak ape2 ... Tapi mak aku marah coz kata nyer bahaya ... So, aku pun pesan lah kat Luqman, "Simpan tak pe jangan bagi adik2 main ..." Huh ... Kalau mak aku baca laporan nih mesti kena bebel nyer ... Peh nie nak suruh Luqman baca n nak suruh dia buang mende tu ... 
Nauzubillah ...