Search This Blog

moment with newborn baby contest



Anjuran : Mrs. Simplicity

Tarikh Tutup : 12 tgh malam 31 Ogos 2010

Berminat ??? Sila KLIK

"MARILAH KITA MENGIMBAU KEMBALI SAAT- SAAT MEREKA KETIKA BAYI"

Gambar :-
 
Nama : MUHAMMAD DANIAL FATHULLAH B. SHAHDAN
 
Tarikh Lahir : 24/10/2006
 
Berat Semasa Lahir : 2.81kg
 
Umur ketika gambar diambil : sehari selepas lahir ...
 
 
email : hanifadhlinaabdulrahman@gmail.com

Cerita disebalik gambar : 
hari kedua di dunia ini .... lena di pangkuan abah terchenta ....

Mari beramai2 memeriahkan suasana ...

Gas Habis ...

Kejadian nih berlaku sahur tadi .... Aku kunci jam pukul 4.00pg ... Jam loceng bunyi aku lepak jap , peh tu start ler tugas, tapi insiden pagi tadi aku tertido balik. Aku tersedar balik pukul 4.45pg itu pun sebab Fatiha nangis nak nenen. Aku pun kelam kabut bangun, sebaik nasi dah masak semalam, masak air (Fatiha dah meraung2 ...). Aku plan nak masak telur kicap n goreng ikan bilis jer ... Dah basuh ikan bilis ... Dah pecah telur, nak panas kuali (minyak dah isi dalam kuali), sekali api tak kuar ... Aku pulas sekali lagi ... Tak kuar jugak ... Ishh, awat ler waktu2 nie ler gas nak habis ... Cam ner eak ... Aku tipon umah depan, nak tompang masak ... Sebaik sempat ... Alhamdulillah, sempat jugak aku sekeluarga bersahur ..

Hotel Halal




Ramai antara kita suka buka puasa di hotel. Kita sebagai umat Islam harus prihatin dalam soal halal / haram nie. Kat sebelah adalah senarai hotel di Selangor yang mendapat sijil halal. Alangkah bagus nyer jika dapat dikeluarkan senarai hotel di seluruh Malaysia yang mendapat sijil halal.

__________________________________________

SHAH ALAM 11 Ogos – Hanya 13 hotel di Selangor telah mendapat pengesahan halal dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
Sehubungan itu, Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata, umat Islam di Selangor diingatkan supaya sensitif dengan status halal hidangan berbuka puasa sepanjang bulan Ramadan ini terutama jika berbuka di hotel.
Beliau berkata, hanya hotel yang dapurnya telah disahkan halal oleh JAIS dan Jakim boleh diyakini bebas daripada penggunaan bahan-bahan mentah yang tidak halal dan meragukan serta jaminan kebersihan penyediaan dan pengendalian mengikut hukum syarak.
‘‘Sebahagian besar hotel-hotel memaparkan tag line Buffet Ramadan atau seumpamanya, seolah-olah menghalalkannya secara automatik kerana situasi Ramadan dan umat Islam.
‘‘Hakikatnya Buffet Ramadan atau seumpamanya ini tidak dapat memberi apa-apa jaminan terhadap status halal seperti dituntut oleh hukum syarak dan pematuhan kepada keperluan-keperluan lainnya,” kata beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.
Menurut Mohammed Khusrin, biar pun penyediaan makanan di hotel menggunakan bahan mentah yang disahkan halal, masih banyak potensi bagi berlakunya pelbagai bentuk pencemaran unsur-unsur tidak halal secara langsung mahupun tidak langsung khususnya dalam aspek pengendalian dan penyediaan makanan.
Lebih malang katanya, apabila ia turut melibatkan unsur-unsur yang menjadi penyebab kepada masalah kesihatan jangka pendek dan jangka panjang.
‘‘Peningkatan budaya umat Islam berbuka puasa di hotel semasa bulan Ramadan berbanding hari-hari biasa menyebabkan beberapa hotel yang tidak mempunyai sumber guna tenaga dan prasarana lengkap akan mencari jalan bagi meningkatkan persediaan dan permintaan dengan kos yang minimum.
‘‘Berdasarkan beberapa petunjuk yang wujud serta pengalaman lalu, dijangkakan ada pihak hotel bakal memanipulasi bulan mulia ini sepenuhnya untuk mengaut keuntungan tanpa ada rasa tanggungjawab kepada penunaian hak mendapatkan hidangan yang halal dan bersih kepada umat Islam,” ujarnya.
Oleh itu katanya, logo halal yang diguna pakai dan dipamer di hotel dan restoran harus diteliti agar umat Islam tidak tertipu dengan penggunaan logo palsu.