Search This Blog

TAZKIRAH JUMAAT #6 : KELEBIHAN SURAH AL-BAQARAH


Tahu tak kengkawan, di antara keutamaan membaca surah Al-Baqarah dari ayat pertama hingga lah yang terakhir adalah orang yang membaca nyer tidak akan dapat ditakluk oleh para tukang sihir dan jin @ syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan surah Al-Baqarah nie ...
Dari Abu Umamah, dia berkata, aku memdengar Rasullullah s.a.w bersabda : "Bacalah surah Al-Baqarah kerana kerana sesungguhnya mengambilnya (untuk dibaca dan diamalkan) adalah mengandungi keberkatan dan meninggalkannya adalah penyesalan, sedangkan para penyihir tak mampu melawannya ." (HR. Muslim).


BACALAH AL-QUR'AN SETIAP HARI

Salah satu fungsi Al-qur'an adalah sebagai ubat atau penawar dan penangkal segala macam jenis penyakit, baik rohani mahupun jasmani. Termasuk penangkal gangguan jin, syaitan atau sihir.

Allah s.w.t berfirman : "Dan Kami turunkan dari Al-qur'an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang2 yang beriman dan Al-qur'an itu tidaklah menambah kepada orang2 yang zalim selain kerugian." (QS Al-Baqarah : 82)
Dalam sebuah hadis, dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasullullah s.a.w bersabda : "Janganlah menjadikan rumah2 kalian layaknya kuburan. Sesungguhnya syaitan lari dari rumah yang dibaca di dalamnya surah Al-Baqarah."

Kengkawan, jom baca Al-qur'an, kita mulakan dengan sehari satu halaman (disertai pemahaman dan makna) ... Istiqamah selama 40hari, ... Insyaallah akan terasa dekat dengan Allah s.w.t ...
Sumber : Hidayah, Oktober 2013

Published with Blogger-droid v2.0.10

2 comments:

  1. terima kasih di atas perkongsian ini dear... dan setiap surah memang ada kelebihannya yang tersendiri kan?

    ReplyDelete