Peminat Makanan Western Wajib Tahu Cara Membuat Mushroom Soup Versi 'Homemade' Ini ... Jom try...
Bahan-bahan:
- 200g cendawan
- 2 sudu besar mentega
- 1 biji bawang Holland
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar daun thyme
- 2 cawan stok ayam
- ½ cawan krim
- Lada hitam
- Garam
Cara-cara:
1. Cairkan mentega. Masukkan cendawan dan garam (½ sudu kecil), masak lebih kurang 10 minit.
2. Masukkan bawang Holland, bawang putih, 1 sudu kecil thyme, dan masak 5 minit.
3. Masukkan tepung gandum dan kacau selama 2 minit.
4. Masukkan stok ayam, biar masak lebih kurang 15 minit.
5. Blend sup hingga halus.
6. Masukkan sup kembali ke dalam periuk; masukkan krim.
7. Masukkan garam (½ sudu kecil) dan lada hitam (½ sudu kecil).
8. Hidang!
Kalau korang teringin makan Mushroom Soup, lupakan versi instant di dalam tin itu dan rasakan perbezaannya dengan resipi yang menggunakan cendawan segar ini ... Memang terasa keenakan cendawan yang ditumis bersama mentega dikisar pula menjadi sup lemak berkrim. Dah cuba?
BY JULIE MOKHTAR
Kalau korang teringin makan Mushroom Soup, lupakan versi instant di dalam tin itu dan rasakan perbezaannya dengan resipi yang menggunakan cendawan segar ini ... Memang terasa keenakan cendawan yang ditumis bersama mentega dikisar pula menjadi sup lemak berkrim. Dah cuba?
BY JULIE MOKHTAR
Uihhh. Mggugat imann. Kt try buat, tgk boleh lawan cambels tk :)
ReplyDeletesedap
ReplyDeleteSekarang mushroom soup ni diaorg masak pekat...buat inti pau cendawan pulak.
ReplyDeleteBestnya.. Teringin nak buat juga tapi x berkesempatan lagi..
ReplyDelete