Search This Blog

Keliru ... Buntu ... Pening2 ...

Dalam hidup kita nih mesti kita pernah ditimpa masalah @ ujian @ dugaan ... Kadang-kadang ia akan menuntut kita membuat satu keputusan yang amat berat ... Keliru ... Buntu ... Pening2 ...

***********

Bila anda buntu, pernah tak minta nasihat dengan orang lain? Kalau anda mempunyai ramai kawan, mungkin anda akan bertanya dengan seorang, seorang. Lepas tu, apa yang akan terjadi? Si A kata macam ni, Si B pulak kata macam tu. C kata begini, D pula tak bersetuju dan kata begitu. Akhirnya apa yang akan terjadi? Anda jadi keliru dan bertambah buntu. Betul tak?

Tapi... kalau kita duduk diam-diam pun, mungkin kita runsing atau rimas kerana asyik fikirkan hal itu. Pun begitu, kita tahu yang kita perlu lakukan sesuatu, tak boleh biarkan begitu saja. Kepala otak semakin celaru. Pening, pening dan pening.

Sebenarnya, memang kita pening sebab kita yang serabutkan kepala otak kita tu. Sepatutnya, kita tak payah runsing sangat. Kita relakslah sekejap. Kalau ada peluang, kita cari bahan untuk membaca untuk dapatkan idea. Kadang-kadang tak perlu tanya siapa-siapa pun, kerana sebenarnya juga, kita yang akan buat keputusannya. Tanya pada hati dan ikut gerak hati, tapi fikiran mesti waras. Jangan pula main syok sendiri. Bila kita nak buat keputusan, fikirkan semua yang negatif dan positifnya. Jangan pulak kita tipu diri sendiri.

Kadang-kadang, memang tak perlu bertanya dengan orang lain, kecuali kalau orang lain itu adalah ibu bapa kita. Biasanya ibu bapa akan beri nasihat yang ikhlas dan biasanya juga ibu bapa mahu yang terbaik buat anak-anak.

Kalau jawapan yang kita perlu cari itu sangat besar dan berat, elok kita buat solat sunat istikharah, biar Allah SWT memberi jalannya. Sebaik-baiknya kita buat banyak kali, bukan sekadar sekali sahaja.

Apa pun, ingatlah... apa-apa keputusan yang kita nak buat, kita juga yang kena buat. Kitalah yang bertanggungjawab di atas diri kita itu.

Sumber : Aina Emir

**********

So, kalau hadapi masalah, yang penting sekali minta tolong ngan Allah ... Sebarang keputusan yang dibuat perlu difikir +re n -re nyer ... Jangan membelakangi keluarga terutama nyer kedua orang tua kita ...

Wallahhua'lam ...

Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments:

Post a Comment