Search This Blog

Faedah Susu Ibu ...

Islam menggalakkan supaya setiap bayi diberikan susu ibu  sejak bayi dilahirkan lagi. Allah menjelaskan dalam surah al-Baqarah  ayat 233 yang bermaksud;

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan  anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."

Banyak kajian membuktikan kelebihan susu ibu berbanding  susu sintetik/ susu buatan daripada susu lembu. Walaupun kajian demi kajian  dilakukan untuk menyamakan khasiat dengan susu ibu sendiri, tetapi susu  sintetik masih belum dapat menandingi kehebatan dan manfaat yang terdapat dalam susu ibu.

Susu ibu adalah makanan yang terbaik bagi pembesaran bayi  semenjak dilahirkan lagi. Begitu agungnya Allah, sebaik bayi dilahirkan, proses pengeluaran susu  ibu juga bermula.

SubhanAllah, susu ibu mengandungi khasiat yang tepat mengikut perkembangan bayi. Sebaik sahaja bayi dilahirkan, susu pertama berwarna kekuningan, ia dikenali  sebagai Kolostrum dan mengandungi tiga kali lebih khasiat dan antibodi serta  sel darah putih yang tinggi.
Kolostrum mampu melawan penyakit dan amatlah rugi bagi ibu-ibu yang  tidak menyusukan anak-anak mereka di awal waktu kelahiran.

Susu ibu bersih dan bebas daripada bakteria, tambahan pula susu ibu  mengandungi DHA dan AA (yang seperti kita biasa dengar dalam iklan  tin-tin susu). Kandungan DHA dan AA dalam susu ibu adalah yang terbaik  berbanding susu buatan.

Faedah Penyusuan Bayi

01.Kita sering melihat bayi kecil  menangis tanpa henti. Hal ini kerana besar kemungkinan pada masa itu perutnya  telah kembung. Sekiranya bayi disusui dengan susu ibu selama tiga bulan  masalah ini dapat diatasi, Insya-Allah. Selain itu, susu ibu dapat  menentang penyakit biasa seperti sembelit, lelah dan ekzema.

02.Susu ibu tersedia bila-bila masa dan telah disteril  secara neutral dan bebas dari sebarang bakteria pembawa penyakit. Walaupun  diperam berapa lama dalam badan si ibu, susu ini tidak akan basi.

03.Mampu meningkatkan kecerdasan bayi dan penumbuhan  sel-sel otak sehingga 10-15 kali lebih cepat berbanding mereka yang  meminum susu lembu.

04.Mencegah dari penyakit rabun malam.

05.Mencegah bayi daripada mendapat alahan.

06.Menggelakkan penyakit taun.

07.Menggelakkan jangkitan telinga.

08.Susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid  Arachidonic yang berguna bagi perkembangan sistem otak dan saraf. Ia tidak terdapat dalam susu tiruan.

Sekian sahaja ilmu yang dapat saya kongsikan untuk anda  semua, mudah-mudahan ilmu yang sikit ini mendapat berkat dan sebarkan  demi kebaikan bayi-bayi kita.

Sumber

Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments:

Post a Comment