Search This Blog

Showing posts with label Petua. Show all posts
Showing posts with label Petua. Show all posts

Petua Rawatan Untuk Sakit Kepala


Sakit kepala adalah penyakit umum yang biasa terjadi pada setiap orang ... Bukan hanya orang tua dan dewasa saja, kanak-kanak pun ada mengalami penyakit sakit kepala nih... Kebanyakan orang akan mengalami sakit kepala lebih daripada satu kali dalam hidupnya ... Aku pun selalu kena sakit kepala nih... Selalu nya aku akan ambil ubat-ubat biasa di pasaran... 

Ada sehari tu makcik aku ada wasap aku kat group lah pasal sakit kepala... Jom hadam kan... Mana tau boleh cuba nanti... 

1. Baca Surah Al-Fatihah (1kali)
2. Baca Ayatul Kursi (3 kali)
3. Baca Surah Al-Ikhlas (3 kali)
4. Baca Surah Al-Falaq (1kali)
5. Baca Surah An-Nas (1kali)
6. Baca Surah Yaasin ayat ke-58 (3 kali)
7. Baca Selawat atas Nabi SAW (3 kali)

NOTA: Sepanjang membacanya letakkan kedua-dua tapak tangan di kepala, terutamanya pada bahagian yang sakit... Insyaallah... 

MAKLUMAT TAMBAHAN :
Beberapa jenis sakit kepala... 

Amalan Untuk Kelihatan Cantik Jelita


Perempuan dan Kecantikan tak dapat dipisahkan ... Rase nyer semua perempuan nak kelihatan cantik ... Paling koman sekali mesti nak buh bedak ... Tak pun secalit gincu ... Ada jugak yang sanggup habiskan puluhan ringgit untuk kelihatan cantik ... Dengan lambakan produk kecantikan di pasaran ... Ada yang untuk putih ... Ada yang untuk glowing lah ... Ada yang untuk kurus lah ... Tak kisah lah ape pun ... Kalau mampu ape salah nyer ... Asal tidak berhutang ... Asal tidak menyusahkan orang ... Asal tidak merosakkan diri dan membahayakan kesihatan .... Selain daripada itu korang jugak boleh mengamalkan amalan-amalan berikut untuk kelihatan lebih cantik jelita ...


Amalan 1 :

Dilakukan setelah Solat Isya

• Ambil air segelas

• Baca al - Fatihah sekali

• Baca ayat Kursi sekali

• Baca surat Al - Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali .

• Tiupkan dalam air dan minum ... Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri & untuk kebahagiaan rumah tangga ...


Amalan 2 :

Zikir di bawah dibaca untuk kita selalu terlihat berseri , awet muda luar dan dalam , amalkan membaca zikir dengan cara seperti berikut :

Baca " Ya Badiyah " 1 x

Baca " Ya Nur " 1x

Baca " Ya Hadi " 1 x

Baca " Ya Allah " 3x

Baca zikir di atas dan tiup ke telapak tangan , kemudian sapu ke muka kita ... Lakukan setiap hari ...


Amalan 3 :

Amalkan membaca ayat-ayat seperti berikut :

Baca ayat ke 35 , 36 , 37 dan 38 dari surah al - Waqiah pada tiap setelah Solat Subuh ...

Setelah membaca ayat-ayat ini, hembuskan pada air dan kemudian minum air tersebut ...

Amalan ini dilakukan supaya terlihat cantik, muda dan bertenaga luar dan dalam ...

Sumber :
Group Wasap ...

9 NASIHAT TUN DR MAHATHIR UNTUK RAKYAT MALAYSIA

Saya kongsikan sebahagian nasihat dari negarawan tercinta ramai yakni bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kengkawan semua. Walaupun saya bukan peminat setia beliau, tapi tak salah rase nyer berkongsi nasihat-nasihat berguna nih ... Harap bermanfaat ...











Terima kasih Majalah Niaga
www.majalahniaga.com #majalahniaga

TIP HINDARI KONFLIK RUMAHTANGGA

Dalam zaman serba mencabar nie ... Banyak kegagalan rumahtangga berlaku ... "Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri" ... Tak kira lah bagi pasangan muda ataupun tidak ... Kebanyakkan nyer stress dan mencari penyelesaian di luar ... Meh saya konsi beberapa tip yang diberi pihak Bahagian Dakwah, JAKIM ... 









Semoga bermanfaat ...

PETUA KURANGKAN BAU PETAI

Assalamualaikum dan Selamat Pagi kengkawan ... Korang suka makan ulam tak ? Ulam bagus kan untuk awet muda ... Kengkawan suka makan petai ? Aku nie makan ler petai tapi xde ler sampai sepapan habis ... Disebabkan penghuni rumah nie suka makan petai, maka gigih ler aku menggoogle petua-petua nak mengurangkan bau petai tu ... Maklum ler harummmm sangat, kang ada yang tak puas hati plak ...
PETUA KURANGKAN BAU PETAI DAN BAU LEPAS MAKAN

Cara sebelum masak @ petai mentah ...

1. Korang rendamkan petai yang telah dipotong dengan air basuhan beras selama sejam ... Kemudian bilas dengan air bersih dan bolehlah dimasak ... Kena prepare awal-awal lah sebelum masak ...

2. Korang boleh masukkan terung dalam masakan yang menggunakan petai ... Cam pelik jer petua nie ...

Dua nie jer petua yang aku jumpa untuk mengurangkan bau petai sebelum dimakan ... Kalau dah makan tu tak dapat nak kata ape dah ... Tapi korang leh cuba petua kat bawah nie plak ...

Cara menghilangkan bau mulut setelah makan petai ... Yang nie penting untuk penggemar petai ... Kalau kat rumah tu tahan ler skit kan, kalau korang makan kat luar, lepas tu nak continue keje ker, nak jumpa customer ker, nak jumpa @#£%&* ker ... Haaa boleh ler try yang nie plak ... At least kurang ler bau harummm tu ...

1. Untuk menghilangkan bau mulut setelah makan petai, kunyahlah timun mentah ... So, kalau korang makan kat gerai leh ler ambik dua-dua ulam tu sekali ... Dah habis petai, makan timun plak ...

2. Pilihan lainnya adalah kunyah beras yang belum dicuci sampai hancur di mulut ... Tak payah telan berasnya ... Aku tak pernah try petua nih, tapi kata nyer  cara paling berkesan ... 

3. Minum dalam tiga empat teguk susu segar sebelum dan selepas makan petai, susu segar yang dalam kotak atau dalam botol boleh saja ... Petua yang nie macam best jer ...

4. Ambil segengam beras masuk kan ke dalam mulut kita ... Dan kumur dgn beras tadi ... Insyaallah bau mulut hilang ... Petua yang nie macam lebih kurang no.2 tu jer ...

He he he ... Macam-macam petua adakan ... Kengkawan boleh ler try mana yang sesuai ... Satu pun aku tak pernah try lagi ... Biasa aku akan gosok gigi lepas makan petai ... Itupun kalau kat rumah ler ... Kalau makan kat luar aku akan makan gula-gula mint ataupun kunyah bubble gum yang mint ... Kalau korang nak gie jumpa customer ker, jumps bos ker, jumpa @#£%&* ker or nak hadiri interview ker ... Kalau boleh elakkan lah ...

Wallahua'lam ...

Di Ambang Peperiksaan 2015


Apa Tindakan Mak-Ayah ?

Hari ini 18 Ogos 2015

Bermulanya:
UPSR : 8 Sep ---- lagi 22 Hari
PT3 : 12 Okt ---- lagi 56 Hari
SPM : 2 Nov ---- lagi 77 Hari

Nak anak berjaya biasa-biasa
Atau tak kisah anak berjaya atau tidak
Maka ... stop baca tulisan ini dan biarkan anak dengan cara dia.

Mahu anak cemerlang, ibubapa kena
TEGAS, BERANI, BERHIKMAH

Sama ada anak anda Tahun 6, Tingkatan 3 atau Tingkatan 5 lakukan tindakan berikut:

1. NO MORE TV .... hingga tamat exam. Usah risau, anak tak akan mati.

2. NO MORE GAME KOMPUTER ... hingga tamat exam. Usah takut anak tak akan jadi bodoh.

3. NO MORE LEPAK², JALAN² ... hingga tamat exam. Usah bimbang anak tak akan jadi biol...

4. NO MORE TIDUR, TIDUR, TIDUR ... hingga tamat exam. Usah kesian anak dah cukup rehat selama ini ...

5. NO MORE CINTA² ...
PACARAN .... hingga tamat SEKOLAH !!
Usah sedih anak anda (terutama anak dara) tak akan jadi apa² ... ada jodoh nanti, adalah orangnya. Doa banyak².

Dan tren ten ten ... jeng jeng jeng :

6. NO MORE HP : FB, WeChat, WApps, Instagram dsb, selfie².

Ya NO MORE memang NO MORE ... Usah risau, usah takut, usah bimbang, usah kesian ... Tak akan jadi apa-apa pada anak kesayangan intan payung anda tu !!

Mana lebih penting ... Pelaburan untuk masa depan anak yang terbilang ... Memastikan anak berjaya ke sekolah / kolej-univ terbaik ...

Atau ... 
Kesian biar anak buang masa ... 
Kesian anak tak dapat HP...
Kesian anak tak boleh berFB ...
Kesian anak tak boleh enjoy di alam maya ...
Kesian anak ditarik balik keseronokan ...

Kesian kena bertempat ...
Berani bertindak tegas tetapi berhikmah ...

Guna masa YANG BANYAK
Buat LATIHAN / LATIHTUBI
Buat ULANGKAJI
Buat HAFALAN
Buat SOALAN PEPERIKSAAN

Dimantapkan dengan
IBADAH, DOA dan RESTU MAK-AYAH

Sila Share untuk sebarkan ke sebanyak mungkin Mak-Ayah lain.
Agar sebanyak mungkin anak-anak dibantu.

**********
Tips nie saya dapat daripada group wasap saya ... Saya buatkan entry di sini supaya tak hilang ... Mudah untuk saya buat rujukan ... Semoga bermanfaat buat semua ...

Nasihat Kepada Mangsa Banjir

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua ... Aku dapat msg nie dari group Whatsapp ... Aku rase nak kongsi dengan rakan2 semua terutama mereka2 yang terlibat ngan banjir ...

**********
[29/12 8:07 PM] 
 Nasihat Kpd Mangsa Banjir

Ini juga adalah dari pengalaman saya menjadi mangsa banjir besar di Jitra Kedah pada tahun 2005.

Bila banjir surut , anda masuk rumah dan anda dapati TV ,  peti ais , mesin basuh , table fan , peralatan letrik dapor dan lain2 perkakas letrik termasuk PC atau laptop berselerak lintang pukang macam sampah ..... jangan ingat itu semua dah jadi sampah yang perlu dikutip buang. 

Ingat lah komponen barangan letrik itu bukanlah diperbuat daripada garam atau gula yang melarut bila kena air .... ia sebenarnya diperbuat dari plastik dan logam yang tidak terjejas sikit pun bila kena air jika tiada arus letrik mengalir pada saat ia tenggelam dlm air. So berkemungkinan besar tak ada apa yang rosak pada peralatan2 itu. Cuma ia nampak kotor kerana diselaputi lumpor.

Apa harus anda buat ......

1. JANGAN SEKALI2 CUBA MENGHIDUPKAN UNTUK TEST IA MASIH OK ATAU TIDAK.

2. Kumpul semua peralatan letrik , kmdn tembak air untuk membersihkan lumpur disetiap bahagian.

3. Buka back cover atau sebarang penutup yang boleh dibuka sehingga menampakan komponen dlm peralatan , kmdn tembak air untuk membersihkan lumpur.

JANGAN MEMBERUS , JIKA PERLU GUNA BERUS CAT UNTUK MENYENTAL LUMPOR YG DEGIL

3. Bila dah rasa cukup bersih , jemur tengah panas 2-3 hari sehingga puas hati tiada air atau kelembapan pada komponen dalamnya.

4. Jika ada hair dryer tiupkan udara panas kebahagian yang sulit supaya betul2 kering.

5. Pasangkan balik back cover atau penutup.

6. Hidupkan untuk test OK atau TIDAK.

Percaya atau tidak sehingga hari ini saya masih menggunakan TV , peti sejuk , mesin basuh , kipas meja dan beberapa peralatan letrik yang tenggelam masa banjir tahun 2005. Kira2 90% barangan letrik yang tenggelam banjir dapat digunakan semula oleh saya dan keluarga.

YANG PENTING SABAR & TABAH MENGENDALI KERJA BAIK PULIH PERALATAN LETRIK YANG SEBENARNYA TIDAK ROSAK PUN KERANA BANJIR.

Untuk membantu mangsa2 banjir supaya mereka dapat mengurangkan belanja membeli peralatan letrik yang baru ... 

TOLONG C&P POSTING INI DAN FORWARD KEPADA RAKAN/KENALAN YANG JADI MANGSA BANJIR.

Mudah2an kita membantu ...
**********

Semoga maklumat INI berguna untuk kita semua ... 

Tips Anak Cemerlang ...

Aku dapat tips nih daripada seorang senior aku masa study dolu2 di UM ... Pernah jadi housemate aku sekejap ... Dah berjaya dengan cemerlang dah senior aku nih ... Semoga beliau terus berjaya dan tabah dalam menjalani kehidupan yang sementara ini ... Along ...

Meh kongsi bersama kengkawan sedikit tips yang diberi ... Semoga bermanfaat ...
_____________________________________________
Syukur kpd Allah!! Ramai yg tanyakan tips utk anak2 cemerlang. Sblm ni sy tak berani nak share sbb baru dua tahun anak2 kekal dgn keputusan cemerlang. Hari ni, sy kongsikan. Amalkan tiga perkara penting: 
1- Jaga pemakanan; pastikan makanan yg bersih, suci dan halal dan dimasak oleh orang yg solat. 
2- Pastikan anak2 kerjakan solat lima waktu. 
3- Pastikan anak2 mengaji al-Quran sekurang2nya 2 kali sehari. 
Ini disiplin tetap utk anak2. Sy tak paksa anak belajar tp sy paksa anak2 solat dan mengaji. Selebihnya, anak2 bebas bermain atau menonton tv tp anak2 akan tetap berikan perhatian pd pelajaran walaupun tak dipaksa. 
Cubalah! InsyaAllah!!
______________________________________
 Bila baca macam senang jer kan ... Hmmm ... Bila nak praktik kan dugaan sungguh ... Ya Allah, bantu lah hamba Mu ini ...

Sakit Kepala

http://1.bp.blogspot.com/_OIYDiSBRErw/S-DPVutENLI/AAAAAAAAAXA/iP4tfNMxGlY/s400/headache.png 
Anda sakit kepala? Sakit kepala memang tidak selesa. Entah dari manalah datangnya tetapi jika anda meneliti tabiat anda, anda boleh mencari dalangnya.
  • Kopi – sekiranya anda sakit kepala pada waktu pagi setelah tidur lewat malam, ia mungkin menandakan penarikan kafein.
  • Komputer – berhenti setiap 20 minit untuk meregangkan leher dan belakang anda.
  • Silau – keletihan mata boleh buat anda sakit kepala. Elak keletihan mata dengan meletakkan lapisan anti-reflektif pada cermin mata dan anti-silau pada monitor anda.
  • Makan dan minum – jarak yang panjang antara masa makan boleh menyebabkan sakit kepala. Juga pastikan anda minum air secukupnya.
  • Relaks – sakit kepala cenderung menjadi teruk dalam usia 30an dan 40an anda. Ini mungkin kerana stres, tekanan dan ini adalah masa yang sibuk dalam kehidupan.
  • Ubat – sesetengah sakit kepala adalah kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. Jangan berhenti makan ubat yang dinasihatkan oleh doctor tetapi anda sentiasa boleh bertanya andai ada pilihan lain.
http://2.bp.blogspot.com/_7Uu0OxscsQU/Sx3s-WsNqwI/AAAAAAAAAXc/DJ-OKlODijI/s320/doa_sakit_kepala.jpg

Tips .... Meh baca kawan-kawan ...

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih” dan digalakkan doa 12 pintu.
2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur setiap hari, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
 
3) Solat taubat dan solat istikharah bila ada keperluan– Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
 
4) Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X.
 
5) Bermaaf-maafan sesama kawan dan pasangan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan. Kita mungkin tidak boleh mohon maaf kepada semua manusia tetapi kita berupaya untuk memaafkan semua orang. Cara ini mengurangkan beban emosi dan kita akan lebih ceria pada setiap hari.
 
6) Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka) dan ini boleh boleh dipraktikkan kepada anak-anak.
 
7) P rogram minda/cuci minda – P aling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.
 
8) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa).
 
9) Untuk mencuci hati antara aktiviti terbaik adalah dengan mencuci tandas. Mengikut sesetengah pendapat ianya dapat membasuh kesombongan pada hati.
 
10) P eluk pasangan setiap hari sekurang-kuranya 3 kali dalam tempoh 10 saat . Jangan lama sangat dikhuatiri kita tidak terpaksa ambil cuti kecemasan (ada faham).
 
11) Berkata-kata/menasihat anak kita pada waktu yang sesuai di dalam membentuk jiwa dan ruhaninya. Waktu yang digalakkan  (teachable moments) adalah seperti berikut:-;
·         Sebelum tidur
·         Semasa tidur
·         Selepas tidur
·         Selepas riadah
·         Selepas solat
·         Selepas mandi air suam

12) Memberi arahan yang jelas kepada anak-anak seperti “Nak, solat jangan ditinggalkan” dan bukannya “Nak, jadilah anak yang cemerlang” (umum).
13) Ibu bapa kena imbangkan emosi keluarga, sekiranya bapa memarahi anak, si ibu perlu memujuk anak dan beri rasional kenapa ayah marah.
14) Jangan galakkan anak menjadi artis/penyanyi walaupun berbakat (tidak dijelaskan kenapa rasanya kita dah faham).
15) Elakkan dan jangan sekali-kali menyebut perkataan yang negatif kepada anak kerana doa ibu bapa adalah makbul.
16) Jangan risau anak tidak mendengar kata kita, tapi risaulah kerana anak-anak melihat perbuatan kita dan mencontohinya.
17) Setiap kali balik ke rumah ucapkan Basmallah 3x dan beri salam serta senyum. P astikan suami dalam keadaan positif semasa pulang ke rumah walaupun penat bekerja. Kaum Bapa bantulah isteri membuat kerja-kerja rumah.
18) Makan dan minumlah serta buatlah sesuatu dengan tangan kanan kerana ada 18 enzim yang baik ada pada tangan kanan manakala pada tangan kiri ada 81 enzim yang menjadi anti bakteria dan sesuai untuk aktiviti mencuci qubul dan dubur. (sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kiri)
19) Amalkan membuang hadas besar dengan menyengetkan badan ke arah kiri dan memegang kepala dengan tangan kanan. Ini akan memudahkan lawas serta mengelakkan penyakit buasir.
20) Makan buah dahulu sebelum makan nasi supaya semua vitamin dalam buah tidak hilang.
21) Untuk lelaki jangan amalkan kencing berdiri (sesungguhnya syaitan itu kencing berdiri) kerana banyak keburukan seperti mendatangkan penyakit seperti ED dan sbgnya.
22) Hormatinya buku sebagai guru/ilmu jangan dicampak-campak atau tidak dijaga. Apatah lagi sekiranya kitab-kitab ilmu.
23) Amalkan bismillah lima banyak khasiatnya (lanjutan kena berguru dengan Hj Afandi).
24) Tarikh lahir boleh mencerminkan peribadi walaupun bukan 100% tepat. Anak-anak yang lahir pada 18 hb hingga 23 hb pada kebiasaanya lebih berupaya menjadi cemerlang atau boleh upaya juga menjadi sebaliknya terpulang kepada didikannya.
25) Anak kedua lebih berdikari dan biasanya agak tersisih dalam hiraki keluarga.
26) Amalkan tidur mengiring ke kanan.
27) Menyebutkan Hadis Qudsi “ Allah bertindak sepertimana yang difikirkan oleh hambanya”. Jadi kena sentiasa positif.
28) Ransang anak-anak dengan kata-kata positif sejak dalam kandungan lagi.
29) Ransang anak-anak semasa mereka bayi dan seterusnya sehingga dewasa. Apabila dewasa beri kebebasan kepada anak untuk memberi pendapat dan membuat pilihan.
30) Doa mempunyai kuasa yang hebat. “Doa itu senjata bagi orang mukmin”.
31) Ibubapa kena berubah terlebih dahulu baru boleh meransang perubahan pada keluarga.
32) Jangan mendera anak-anak, kerana anak-anak yang didera berkemungkinan besar akan mendera anaknya iaitu cucu kita.

33) Didik anak mengikut personaliti masing-masing, tidak boleh samakan semua cara kepada semua anak.
34) Orang yang berjaya apabila hari ini lebih baik dari semalam, orang yang rugi apabila hari ini sama dengan semalam dan orang yang celaka apabila hari ini lebih teruk dari semalam (hadis Nabi)

Gigi pertama ...


Gigi pertama bayi anda biasanya tumbuh di antara usia 6 hingga 9 bulan. Di sini di selitkan beberapa tip tentang bagaimana untuk mengesan tanda-tanda awal pertumbuhan gigi, serta kaedah dalam memberikan keselesaan kepada bayi anda pada waktu sebegini.
 
 TANDA-TANDA AWAL PERTUMBUHAN GIGI.

Simptom-simptom yang berlaku adalah:-
 
  1. Gusi si manja terasa sakit atau bengkak
  2. Akan timbul kemerah-merahan di pipi si manja anda
  3. Tanpa anda sedari juga akan terdapat perubahan pada sistem pencernaan usus
  4. Ruam lampin akan sentiasa berlaku
  5. Si manja akan sentiasa terjaga dari tidur di waktu malam
  6. Terdapat ruam pada muka dan dagunya
  7. Sentiasa ingin menggigit alat permainan dan jarinya sendiri.
CARA MERAWAT SIMPTOM.
Terdapat pelbagai cara yang anda boleh lakukan bagi mengurangkan ketidakselesaan si manja anda:-
 
  • Buah-buahan
Berikan si manja anda dengan lobak merah, timun atau kepingan epal dalam bentuk jejari yang baru sahaja dikeluarkan dari peti sejuk utnuk dikunyah. Cara ini dibuat kerana eleman sejuk ini sebenarnya mampu untuk memberikan sedikit kelegaan kepada gusi si manja anda.
 
  • Gel
 Ada juga sejenis jel-jel yang tertentu yang dapat membantu merangsang pertumbuhan gigi si manja.
 
  • Perhatian
Dakaplah si manja dengan belaian yang menyenangkan agar si manja anda melalui hari-harinya dengan rasa bersemangat sekali.
 
  • Penjagaan gigi bayi.
Masih tidak terlalu awal untuk memulakan penjagaan gigi. Sebaik sahaja gigi si manja mula tumbuh, gosok gigi si manja setiap hari dengan menggunakan ubat gigi berfluorida yang dirumus khas untuk kegunaan bayi anda sahaja.
 
Picit sedikit ubat gigi tersebut ke atas sehelai kain kasa dan gosok secara putaran dengan lembut. Sentiasa pastikan hanya sedikit sahaja ubat gigi yang digunakan bagi si manja anda tertelan dalam kuantiti yang banyak.
 
Apabila gigi si manja telah tumbuh dengan banyak, maka anda gunakanlah berus khas untuk bayi yang bertekstur lembut dan gosok dua kali sehari. Jika si manja anda mahu, biarkan sahaja dia mengunyah berus gigi tersebut supaya dia terbiasa dengan sesuatu yang bukan berbentuk makanan di dalam mulutnya!
 
Sediakan segelas air untuk si manja anda berkumur (jika dia mahu).

Senggugut ...

Dulu-dulu sebelum kawin selalu kena ... Biasa nyer kena masa first day period ... Sakit perut sesangat ... Tak tahan ... Kadang2 telan panadol ... Kadang2 telan pil tahan sakit .... Aku besa kena sehari jer, tapi kesian kan ada orang yang kena dua tiga hari, ada yang sakit pinggang lah ,... macam2 lah ... Semenjak dah kawin nih tak de lak aku kena ... Alhamdulillah ...
 
http://alkiram.net/salam/wp-content/uploads/2010/06/senggugut-haid.jpg
Kat bawah nih ada beberapa petua untuk aku kongsi bersama ...
Tak pasti keberkesanan nyer coz tak pernah cuba

Petua mengurangkan masalah senggugut.
 
Petua 1 :
Senggugut memang menyakitkan. Untuk mengatasinya, ambil sembilan biji pinang tua, dibakar hingga menjadi arang lalu ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.
 
Petua 2 :
Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat. Hasilnya senggugut akan hilang.
 
Petua 3 :
Ubati senggugut dengan minuman air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.
 
Petua 4 :
Ambil sembilan biji pinang tua , dibakar hingga menjadi arang dan ditumbuk halus. Campurkan dengan secawan air suam dan minum. Amalkan petua ini sembilan hari berturut-turut dari hati mula kedatangan haid. Insyaallah, mujarab
 
Petua 5 :
Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid . Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun . Tapi saya gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .
 
Petua 6 :
Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air teh pahit tanpa gula.

Cara untuk menghapuskan lipas di rumah

 
 
Bagaimana cara untuk menghapuskan lipas.
Harap ianya bermanfaat. ;)
 
  • Membunuh lipas dengan cara yang tidak bijak:
 Memijak atau memukul lipas dgn kasut atau suratkhabar atau penyapu. Lipas betina ada ribuan telur halus dalam perutnya. Telur ini tidak pecah kerana sangat kuat. Ia akan bertaburan merata-rata tempat. Jika dah terbuat jugak, pastikan tempat terbenyeknya lipas itu dibersihkan dan di-lap betul-betul dgn air dan sabun.
 
  • Membunuh lipas dgn cara natural tanpa insecticide dan tanpa racun:
 Sediakan bottle yang ada kepala spray. Masukkan air yang telah dicampurkan dengan sabun mandi. Bila nampak aje lipas, spray ke atasnya. Lipas akan mati cepat sebab tidak dapat bernafas kerana ia bernafas dari kulit kepala sehingga ke kulit badan. Air dan sabun akan menutup lubang nafas mereka. Dapatlah jimat duit sikit daripada dok memperkayakan pembuat Baygon dan Ridsect. Gunakan duit tu untuk bersedekah.
 
  • Memerangkap lipas dgn cara natural tanpa insecticide dan tanpa racun:
 Sediakan botol kaca yang terbuka mulutnya seperti botol jam dan madu. Letakkan sedikit serbok kopi atau koko dalam botol. Letak berhampiran dinding atau tempat yang biasa nampak lipas. Biasanya lipas boleh panjat masuk botol tapi tak dapat nak keluar. Bila dah terperangkap, spay dgn air sabun.
 
  • Mengurangkan peluang lipas cari makan dan bertelur:
  1. Jangan biarkan sampah sarap di rumah.
  2. Selalu cuci bilik air.
  3. Sinki rumah perlu sentiasa bersih, di dalam, di bawah dan sekelilingnya
  4. Buang baju buruk, kasut buruk, buku buruk dan kertas buruk. Lipas suka makan kertas
  5. Seperti nasihat Nabi, makan perlu alas supaya makanan tidak bertaburan ke atas lantai.
  6. Seperti nasihat Nabi, makan biar beradab, iaitu sedang duduk. Kalau biar anak-anak makan nasi atau biskut atau cokelat merata-rata rumah sambil berjalan atau berlari atau berpindah-pindah, memanglah nak jemput lipas, kuman, cacing dan macam-macam lagi.
  7. 2 atau 3 minggu sekali, angkat pakaian keluar dari almari dan bersihkan dgn vacuum. Juga buat yang sama di dalam laci-laci di rumah.
  8. Jangan biarkan pakaian kotor di belakang pintu atau sangkut di sana-sini. Terus masukkan dalam bakul standby utk basuh. Lipas seronok bau peluh.
  9. Jangan simpan pasu bunga palsu atau bunga betul dalam rumah. Hiasi rumah tanpa kedua-dua ini.
 *Ingat : MENJAGA KEBERSIHAN ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN
  • Mengurangkan lebuhraya lipas
Tutup retakan atau rekahan di dinding atau di lantai atau tingkap dgn silicon atau kapur. Pastikan lubang saluran air kumbahan tertutup dgn grill yang rapat. Begitu juga di ceiling.Jika lipas merangkak-rangkak dan berterbangan macam filem ngeri Omputih, maka terpaksalah menggunakan racun untuk mengurangkannya. Buat racun buatan sendiri yang tidak sebahaya spray insecticide baygon, ridsect dan sebagainya. Namun racun buatan sendiri ini tetap berbahaya, maka jauhkan daripada kanak-kanak.
 
  • Bahan-bahan untuk racun buatan sendiri:
  1. Satu bahagian serbuk borik acid ( ini yang pembuat mee kuning dok kasik kita makan tu walaupun dah diharamkan oleh kerajaan )
  2. Dua bahagian tepung gandum
  3. Satu bahagian koko
  4. Gaulkan dan letak di di dalam kotak kertas yang kecil. Jangan terhidu tau.
  5. Sebelum start process, ikat sapu tangan atau singlet kat muka supaya hidung tertutup.
  6. Letakkan di tempat-tempat gelap seperti bawah kabinet dapur dan belakang almari dan sebagainya.
BASUH TANGAN ANDA !!!!!!!!
Bahan-bahan ini menarik perhatian lipas. Lipas makan dan suapkan pula pada anak-anaknya yang dok lepak dalam telur warna cokelat. Anak-anaknya akan mati dan tak sempat membesar dan membiak.
 
Semoga info ini membawa manfaat pada yang mempunyai masalah lipas.
 
Sekian.

Nak Hilangkan Batuk ...

Apabila batuk kita pasti merasa kurang selesa lebih-lebih lagi jika ketika itu kita bersama seseorang atau berada di dalam bilik mesyuarat.

Orang lain sudah pasti akan meleretkan matanya melihat kita yang sedang batuk. Secara tradisionalnya terdapat beberapa cara untuk mengurangkan dan seterusnya menghilangkan batuk.

Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan batuk;

* Rendamkan sedikit kerak nasi dalam air suam. Apabila telah kembang, minum airnya pada setiap pagi

* Rebus beberapa biji pisang masak. Setelah lembik, campurkan santan secukupnya, sedikit garam dan perasa vanila. Kacau rata dan diminum airnya.

* Tumbuk segenggam daun pegaga hingga lumat dan tapis untuk mendapatkan airnya yang pekat. Campurkan dengan gula dan embunkan selama satu malam. Air itu hendaklah diminum dua kali dalam seminggu.

* Campurkan dua sudu teh madu lebah asli dengan air suam. Kacau sehingga sebati dan minum air tersebut tiga kali sehari.

* Ambil dua sudu nasi panas yang baru masak. Masukkan nasi itu ke dalam cawan dan campurkan sedikit air. Embunkan nasi tersebut selama semalaman dan minum airnya pada esok paginya.

* Ambil sebiji limau sunkist dan buatkan lubang berbentuk pangkah di bahagian tengahnya. Masukkan gula batu di lubang tersebut. Letakkan limau tersebut di dalam periuk di tengah-tengah nasi yang telah kering dan tutup periuk tersebut. Setelah nasi itu masak, ambil buah limau tadi dan makan sambil didahului dengan selawat. Ulang setiap kali memasak nasi sehingga sembuh. Selain melegakan batuk, nasi akan berbau harum.

* Perah 1/3 limau nipis dalam segelas kecil air suam dan campurkan dengan 3 sudu teh madu. Minum campuran ini setiap pagi sebelum sarapan. Amalkan sehingga batuk hilang.