Bahan-bahan:
- 3 sudu besar ikan bilis
- 2 biji cili merah
- 10 biji cili padi
- 1 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
- 1 biji limau
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh gula
Cara-cara:
1. Tumbuk kasar ikan bilis, cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, dan belacan.
2. Goreng sehingga garing.
3. Masukkan garam dan gula, perahkan jus limau, dan gaul. 4. Hidang!
Bahan-bahan:
- 4 biji cili merah (dihiris)
- 8 biji cili padi (dihiris)
- 4 sudu besar tempoyak
Cara-cara:
1. Tumbuk cili merah dan cili padi sehingga lumat.
2. Masukkan tempoyak dan gaul.
3. Hidang!
Bahan-bahan:
- ½ cawan air asam jawa
- ½ inci belacan bakar
- 5 biji cili padi (dihiris)
- ½ biji bawang besar (dipotong)
- ¼ biji tomato (dipotong dadu)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh gula
- 1 biji limau
Cara-cara:
1. Gaul asam jawa dan belacan hingga sebati.
2. Masukkan cili padi, cili merah, bawang besar dan tomato, dan gaul.
3. Masukkan garam dan gula, perahkan jus limau, dan gaul.
4. Hidang!
air asam weihhh, melelelelehhhh :)
ReplyDeleteCicah plak ngan ikan @ayam bakar ... Memang marbeles ... Jangan mengidam eak Mek Yong ...
Deletesemua ni memang membuka selera kita.
ReplyDeletenyam nyam yummy !