Bahan-bahan:
- 1 sikat pisang
- ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu kecil garam
- 1 telur
- 400ml air
- Minyak masak
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar susu pekat
- Keju parut (cheddar)
- Kelapa parut
- 6 jenis pewarna (merah jambu, jingga, kuning, hijau, biru, ungu)
Cara-cara:
1. Campurkan tepung gandum, tepung beras, telur, kunyit, garam dan air
2. Gaul sehingga sebati
2. Pisang dipotong dua, tetapi jangan sehingga putus
3. Celupkan pisang dalam adunan tepung
4. Panaskan minyak dan goreng pisang
5. Asingkan kelapa parut menjadi 6 bahagian
6. Tambah satu pewarna untuk setiap bahagian kelapa
7. Dalam mangkuk lain, cairkan mentega dalam microwave
8. Campurkan dengan susu pekat
9. Salut pisang goreng dalam sos mentega-susu pekat
10. Tabur keju parut ke atas pisang
Nampak menyelerakan. Tak payah dah makan di kedai :p
ReplyDeleteAllahuakbar...subhanAllah :)
ReplyDeletetudiaaa haih dia punya kalerrr tu.. isk isk isk terang =D
ReplyDeleteAssalamualaikum....banyaknya warna....menarik juga resepi ni....pisang memang banyak kat rumah...bapa saya rajin tanam...boleh cuba nanti...
ReplyDelete