CHEESY MEATBALLS


Ehhh,  nak tanya nie, korang dah cuba resipi Oreo Cheesecake minggu lepas? 

Fokus kepada cheese diteruskan lagi minggu ini dengan resipi Cheesy Meatballs pula! 

Bebola daging yang juicy ini diisi Mozzarella dan ditabur Cheddar. Memang sedap! Ikuti langkah-langkah mudah ini: 

Bahan-bahan :

- 500g daging kisar 
- 1/2 cawan breadcrumbs 
- 1 sudu besar garam 

- 1 sudu besar lada hitam 
- 1 sudu besar mixed herbs 
- 1 sudu besar bawang putih kisar 
- 1 biji telur 
- 2 sudu besar susu segar 
- Kiub Mozzarella
- Minyak zaitun 
- Sos pasta 
- Cheddar parut 

Cara-cara :
1. Pre-heat ketuhar pada suhu 175°C.
Gaul daging kisar bersama breadcrumbs, garam, lada hitam, mixed herbs, bawang putih kisar, telur dan susu segar. 
2. Bentukkan lebih kurang 2 sudu besar campuran meatball menjadi bola. 
3. Masukkan kiub Mozarella di tengah bebola.
4. Sapukan setiap bebola dengan minyak zaitun dan bakar selama 30 minit. 
5. Sapukan sos pasta dan tabur Cheddar parut ke atas setiap bebola. Bakar selama 3 minit. 
6. Hidang!

Apalagi... Jom lah makannnn... 

7 comments:

  1. dah lama tengok ni tapi tak buat buat jugak :D

    ReplyDelete
  2. Adoi.. sedapnya.. Makan pula sambil menonton wayang.. pergh!!

    ReplyDelete
  3. kat melaka ni ada satu tempat yg viral dgn cheesy meatballs ni.
    sg putat, batu berendam.
    lom pernah gi lagi ni. ramai tiap kali gi tau.
    asben aida malas nak tunggu...
    memang boleh buat sendiri.
    but kalau dpt makan yg viral tu mesti lagi best :)

    ReplyDelete