RESEPI SAMBAL

  • 3 Lagi Resipi Sambal Yang Semua Peminat Makan Pedas Wajib Tahu ... Kena Cuba Ni! Memang tak sah makan nasi kalau tak ada sambal-sambal ni ... Nak tahu bagaimana caranya untuk sediakan Sambal Tempoyak, Sambal Gesek dan Air Asam? Senang saja, tonton video ini:

  • SAMBAL GESEK
  • Bahan-bahan: 
    - 3 sudu besar ikan bilis 
    - 2 biji cili merah
    - 10 biji cili padi 
    - 1 biji bawang merah 
    - 2 ulas bawang putih
    - 1 inci belacan 
    - 1 biji limau 
    - ½ sudu teh garam 
    - ½ sudu teh gula

    Cara-cara:
    1. Tumbuk kasar ikan bilis, cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, dan belacan.
    2. Goreng sehingga garing.
    3. Masukkan garam dan gula, perahkan jus limau, dan gaul. 4. Hidang!

  • SAMBAL TEMPOYAK
  • Bahan-bahan: 
    - 4 biji cili merah (dihiris)
    - 8 biji cili padi (dihiris) 
    - 4 sudu besar tempoyak 

    Cara-cara: 
    1. Tumbuk cili merah dan cili padi sehingga lumat.
    2. Masukkan tempoyak dan gaul.
    3. Hidang!

  • AIR ASAM
  • Bahan-bahan: 
    - ½ cawan air asam jawa
    - ½ inci belacan bakar 
    - 5 biji cili padi (dihiris)
    - ½ biji bawang besar (dipotong)
    - ¼ biji tomato (dipotong dadu) 
    - 1 biji cili merah (dihiris)
    - ½ sudu teh garam 
    - ½ sudu teh gula 
    - 1 biji limau

    Cara-cara: 
    1. Gaul asam jawa dan belacan hingga sebati.
    2. Masukkan cili padi, cili merah, bawang besar dan tomato, dan gaul. 
    3. Masukkan garam dan gula, perahkan jus limau, dan gaul.
    4. Hidang!

3 comments:

  1. air asam weihhh, melelelelehhhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cicah plak ngan ikan @ayam bakar ... Memang marbeles ... Jangan mengidam eak Mek Yong ...

      Delete
  2. semua ni memang membuka selera kita.
    nyam nyam yummy !

    ReplyDelete