Kenduri Kulit Lembu


Ahad lepas, 7/10 Kami sekeluarga balik ke Jengka17, sambil melawat Mak Mertua, kebetulan ada jemputan kenduri kahwin di Jengka15, adik kepada wife adik ipar aku ...
Sambil lepak2 menunggu waktu kenduri, berborak ler Kami semua ... "Kak Teh, pernah makan lauk kulit lembu ?" tanya adik ipar aku ... Aku dengan selamba jawab "Mana ada orang makan kulit lembu, orang buat kompang jer ..." sambil gelak2 ... "Try ah nanti, sedap ..." Aku pun agak teruja nak ker kenduri tu, nak jugak tengok n rasa cam ner ... Dia orang buat masak lemak putih cili api ... Bagi aku sedap jugak lah ... Lebih kurang cam perut tu ... kenyal2 gitu ...
Dengar2 cite, susah jugak nak buat masak lemak kulit lembu nih ... Kulit lembu tu perlu dibakar dan direndam semalaman bagi memudahkan proses membuang@mengikis bulu2 lembu tu ... Kalau nak terus masak leh ler gunting kecik2 sebelum direbus sampai empuk supaya lembut sebelum dimasak ... Kalau nak masak lain kali, kulit lembu tu kena lah jemur sampai kering lepas dah kikis bulu2 tu, tak perlu rebus ... Emmm, susah jugak ...
Hahaha, nie ler first time aku makan lauk kulit lembu ... Rase nyer ok, sedap, boleh diterima oleh tekak aku ...
Published with Blogger-droid v2.0.9

2 comments:

  1. Tak terbayang ke kulit tu diambil di bahagian mana?

    ReplyDelete
  2. Huhuhu ... Tak sempat nak pikir, ngap jer, ... Sodappp ...

    ReplyDelete