Merdeka!Merdeka! Blogger Contest



Sempena menyambut Hari Kemerdekaan tak lama lagi Lazada Malaysia mengadakan Contest untuk semua blogger ... Lazada dan Blogger berpisah tiada...  Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
31 Ogos 2017


a. What do you love about being Malaysian? 



Saya berasa bangga menjadi anak Malaysia kerana Malaysia mempunyai rakyat yang berbilang kaum dan agama... Walaupun berbilang kaum dan agama, rakyat Malaysia hidup dalam keadaan yang aman dan harmoni... Selain itu, Malaysia merupakan sebuah negara yang unik kerana rakyatnya mempunyai adat yang pelbagai dan menarik... Apabila tiba musim perayaan, rakyat Malaysia akan bersama-sama meraikannya tanpa mengenal kaum dan agama... Sebagai rakyat Malaysia, kita haruslah berbangga dan sentiasa menjaga nama baik Negara...

b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/local-brands/ 

Image result for Anakku

c. Select two product from that brand that you love. The Article must contain screenshots of the products mentioned. 




Dah join contest tu jangan lupa shopping plak... Save the date tau... 
Merdeka! Merdeka! Sale (http://www.lazada.com.my/merdeka-sale/)that will take place from 25 August to 31 August (where you can find special discounts up to 80%!). 

Banana Mango Smoothie Bowl

Yuhuuuu... Sunyi sepi jer hujung minggu nih... Buat ape tu? 

Kengkawan mesti ada yang mengalami peningkatan berat badan lepas raya nih kan... Maklum ler open house sana sini... Jamuan raya kat opis lagi... Baju dan seluar mula terasa ketat selepas raya? Huwaaa... Beria-ia kontrol makan masa bulan puasa, masa raya pulun habis semua... Nie tak lama lagi dah nak raya haji plak... 

Hati-hati kengkawan pelbagai penyakit datang menyinggah nanti... Sesuatu perlu dilakukan... Mulakan dengan segera healthy-eating plan korang... Boleh mulakan dengan resepi mudah seperti Banana Mango Smoothie Bowl ini... Hidangan berkhasiat yang amat enak dan sesuai dimakan semasa sarapan pagi...


Bahan-bahan:

- 3/4 cawan mangga beku 
- 2 biji pisang beku
- 1 cawan yoghurt
- 1 sudu besar extra virgin coconut oil
- Strawberi
- Granola
- Bijan hitam
- Kelapa

Cara-cara:
1. Kisar mangga beku, pisang beku, youghurt dan extra virgin coconut oil hingga sebati.
2. Hidangkan dengan topping: hirisan strawberi, bijan hitam, granola dan kelapa.

ISU RUU164


Antara artikel berkaitan isu RUU 164 yang dapat saya kumpulkan sehingga pagi ini untuk bacaan semua dari pelbagai pihak. 

[Jika ada yang masih tertinggal, post diruang komen. Terima kasih]

Yb Ust Idris Ahmad

Ust Dr Riduan Mohd Nor

Yb Hanipa Maidin

Ust Zolkharnain Abidin

Prof Dato' Dr Noor Aziah Awal

Faisal Abdul Aziz (ABIM) 

Dr Fathi Yusuf

Kengkawan kalau ada yang tahu isu nie boleh ler komen nanti... Saya pun x berapa nak hadam lagi pasal isu nie...

Sumber :
Group Wasap 

PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU (BAHAGIAN 1)

Image result for logo penyusuan susu ibu
Hasil pertapaan aku minggu lepas,  ada ilmu baru yang aku dapat... Malah aku dapat pulih kan balik ingatan aku pasal susu ibu... Jom lah baca... 

POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA

Semua ibu digalakkan menyusui anak mereka dengan susu ibu sahaja dari lahir hingga berumur enam bulan... Dan meneruskannya sehingga mencapai umur 2 tahun... Dalam tempoh ini, bayi diberi susu ibu sahaja, tidak perlu air atau susu selain susu ibu... Bayi juga tidak perlu makanan atau bijirin bayi... 

Alhamdulillah... Anak2 aku kecuali Abang Long, yang lain Abang Ngah,  Kakak dan Putra berjaya aku beri susu ibu sepenuhnya sehingga 6 bulan dan meneruskannya sehingga 2 tahun... Syukur sangat sangat dengan rezeki yang satu ini... 

KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU

Kepada Bayi
  • mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi
  • mudah dihadam dan sentiasa pada suhu yang tetap
  • menggalakkan tumbesaran yang sihat dan mengurangkan risiko kurang berat badan
  • memberi perlindungan kepada bayi daripada jangkitan kuman dan alahan
  • tidak perlu dibancuh dan sedia diminum
  • mengurangkan risiko cirit-birit dan sembelit, kematian mengejut,  jangkitan telinga dan pneumonia, penyakit saluran pernafasan,  diabetes dan obesiti
Kepada Ibu

  • mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak
  • membantu mengecutkan rahim dan mengurangkan risiko tumpah darah
  • mengurangkan risiko mendapat kanser payudara & ovarimempercepatkan proses penurunan berat badan jika disertai dengan senaman
  • boleh menjarakkan kehamilan sehingga 6 bulan pertama selepas bersalin
  • mengurangkan tekanan selepas bersalin
  • mengurangkan risiko kerapuhan tulang di kemudian hari
  • susu ibu sedia diminum, tidak perlu dibancuh
  • menjimatkan, tidak perlu dibeli
Image result for PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU (BAHAGIAN 1)
Masih ada antara kita yang mak mak nie tak pasti mengapa bayi mereka menangis ... Aku pun kadang-kadang confuse jugak ... ehh... Bayi nih nangis sebab apa ? Ngantuk ? Lapar ? Sakit ? Masalah nie agak mencabar terutama bagi mereka yang baru nak menjadi ibu ... Korang kena bersedia mental dan fizikal tau bila dah nak jadi mak ... Korang boleh mengenal pasti tanda-tanda awal bayi tu nak menyusu... bila dah nampak tanda-tanda tu cepat-cepat lah susukan baby korang sebelum dia orang menangis ... Nanti dengan korang-korang sekali nangis plak ... Memula memang agak kelam kabut ... Tapi dah lama-lama nanti, Insyaallah akan ok ...

Tanda-Tanda Bayi Ingin Menyusu

  1. Pergerakkan mata yang kerap semasa mata bayi masih tertutup
  2. Mulut dibuka, lidah dijelir dan kepala menoleh-noleh mencari payudara
  3. Bunyi merengek
  4. Menghisap dan menggigit tangan, jari, selimut, kain, atau objek yang dekat dengan bibir
  5. Bayi menangis dengan kuat, menggeliatkan badannya
Kalau bayi dah kenyang nanti bayi akan melepaskan puting payudara ... Mak mak mesti perasan masa sebelum menyusu tu badan bayi agak tegang, tapi bila bayi dah kenyang badan bayi akan lebih relaks ... Sesetengah bayi akan berterusan menghisap sehingga tertidur ... Biasa nyer aku akan bagi bayi tidur agak nyenyak dulu, baru lah aku lepaskan puting payudara dari mulut bayi ... Selamat mencuba lah mak mak semua, semoga berjaya dan jangan mudah putus asa ...

Kebetulan masa aku tengah bertapa ari tu ada plak yang tengah jalan kan audit pasal susu ibu kat klinik tu ... Banyak jugak lah maklumat aku berjaya korek-korek daripada dia orang... Nanti aku kongsi kan lagi next entry eak ...



Sumber :
Unit Pemakanan
Pejabat Kesihatan Daerah Gombak











BERTAPA DI KLINIK


Aku hari nie terpaksa bertapa kat klinik... Aku rasa aku dah habis awal datang klinik... Rupa nyer ada manusia yang lagi awal daripada aku... 

Aduhhh... Letih, lesu & lapar dibuat nyer... Kesian Putra... Kelaparan... Ntah apa kena nyer nak mengikut plak... Jenuh pujuk tinggal ngan atuk & uwan... 


Menjelang tengahari,  Putra dah mula meragam, sedangkan urusan masih belum selesai... Alhamdulillah, Janna memberikan kerjasama yang baik... Hari nie baby kena cucuk... Kejap jer nangis... So far,  ok tak demam...

Walaupun rumah hanya sejengkal jer ngan klinik,  Putra ajak makan kat kedai... Aku sebenar nyer malas, tapi mengenangkan Putra, layankan aje lah... Janna syok jer layan tido masa aku ngan Putra lunch... 

Sampai rumah dah nak dekat zohor... Abang Long & Kakak dah pun ke sekolah... Bebudak sekolah pagi pun dah keluar... Sebaik cuaca tak begitu panas... 


Janna sampai sekarang masih lagi layan letih bertapa tadi... Bila lapar jaga lah dia... Kenyang sambung tido balik... Alhamdulillah sihat walafiat... Breastfeeding on demand... Chaiyok... Chaiyok... 

Pencarian Bloglist OGOS 2017



Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
7 Ogos 2017

Jangan lupa jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest

PENGALAMAN 2 BULAN LALU

Nak tido tapi nak senyum...

Alhamdulillah... Janna dah masuk 2 bulan... Sihat walafiat tanpa banyak kerenah... Dah pandai senyum... Dah keluar bunyi skit-skit bila kita bercakap ngan dia... Masih meneruskan penyusuan susu ibu sepenuh nyer...

Rase nyer macam baru jer lagi berjuang di dewan bersalin... Masih terbayang-bayang lagi saat dan ketika Janna nak menjenguk dunia... Hmmm,  pada tarikh tu 25/5/2017, yaaa lagi dua hari nak puasa masa tu...

Dalam masa seminggu tuh,  aku memang dah rasa lain macam... Jalan dah macam penguin... Nak tidur pun dah tak selesa... Pusing kiri... Pusing kanan... Last last tido duduk kat sofa... Hehehe...

Pada hari kejadian, aku bangun pagi macam biasa jer... Settle kan apa yang patut, bebudak pun dah gie sekolah... Lepas tu rehat jer lah memang xlarat nak buat ape dah... Buat yang penting penting jer...

Masa nih perut memang dah rasa tak selesa... Penuh sendat... Sambil sambil tu buat jugak skit skit exercise untuk mudahkan bersalin... Kata nyer lah... Kalau korang google mesti jumpa... Tengahari tu aku tak masak pun,  bebudak lunch kat umah Mak...

Selesai bebudak ke sekolah, boleh ler aku mengemas skit skit... Lepas tu online ler ape lagi, sambil layan perut... Tiba-tiba rase sakit perut cam nak membuang... And akhir-akhir tu memang aku susah skit nak membuang... Maka kelam kabut ler aku ker tandas... Perut rase tak selesa sangat,  macam nak berak keras tu @ sembelit... Ralit mencangkung, sekali tengok ada menitis darah skit... Ehh,  takkan luka kot dalam hati aku, ehhh nie dah tiba saat dan ketika nyer nih... Tapi masa tu aku masih tak rasa sakit apa pun lagi...

Aku pun menenangkan diri sendiri,  sambil tu aku mengemas lah ape yang patut... Tak lah banyak mana pun nak mengemas sebab beg aku & beg baby memang aku dah ready sejak masuk 36 minggu lagi... Relax jap... Aku pun call BigBoss kat opis,  tak de plak pi test drive,  sebaik adik nyer ada, just tinggal pesan jer... Aku tak de lah panik masa tu sebab tak sakit lagi kan... Tak lama lepas tu BigBoss call, aku suruh dia balik jer, and dia pun dah dapat agak dah...

BigBoss sampai rumah,  dia mandi dulu,  solat Zuhur... Lepas tu lunch kat rumah Mak... Aku dah tak lalu nak makan tapi paksa jugak lah takut tak de kederat nak meneran plak... Dah selesai semua,  sesi memujuk Putra plak supaya dia tak nangis kena tinggal dengan atuk & uwan... Sebaik lah dalam sebulan jugak lah aku dah start ingatkan dia tak boleh ikut gie hospital... Tak de lah dia meragam sangat... "Ibu balik cepat tau"


Sebaik sampai kat hospital, parking penuh... Jauh nyer lah BigBoss memakir kereta... "Exercise,  senang nak bersalin" ... Aku ok jer sebab tak rasa sakit... Jalan ler aku macam penguin menuju ke dewan bedah... Serammm dah masa nie... Sampai tempat paling menyeramkan tu,  ramai nyer umat... Nak bersalin berjemaah ker ape dia orang nih... Misi bagi baju seragam warna pink... Terpaksa lah tukar... Tunggu lah kat situ dengan penuh keinsafan... Sambil tu sempat lagi update blog JENG... JENG... JENG... MASA DAH TIBA... Gigih ngko...

Biasa lah menunggu di hospital kerajaan... Lama korang... Daripada xsakit dah rasa sakit skit skit... Lepak ngan kengkawan seangkatan sambil menahan sakit... Daripada kenyang dah rase lapar balik,  tapi kita orang dah tak dibenarkan ke cafe... Maka tunggu lah kita orang makanan yang disediakan pihak hospital... Sambil sambil makan lewat petang tu,  sambil layan sakit yang semakin kuat... Nak kuar dewan nak lepak ngan BigBoss pun tak larat dah... Kedengaran sayup sayup azan maghrib...

Maka setelah berkurun menunggu maka sampai ler giliran aku naik atas katil untuk diperiksa... Check bp aku & denyut jantung baby... Jenuh jugak dengan tekanan darah aku yang bermasalah... Masa nih bukaan baru 3cm... Sakit macam nak mati dah... Relax lah aku di atas katil untuk menstabilkan tekanan darah... Waktu tu aku dah tak pasti pukul berapa... Aku ambil kesempatan tu untuk tidur... Alhamdulillah lepas tu tekanan darah dah ok... Bukaan pun dah 7cm... Huwaaa... Sakitttt...

Haaaa kat sini aku nak beritau kat kengkawan... Amalan nih aku dapat daripada bapak aku... Kalau dah rase sakit sakit nak bersalin tu,  kita orang Islam jangan ler meraung menangis masa tu... Bapak aku ajar baca ayat nih لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ ... Nih doa Nabi Nuh keluar dari perut ikan... Amalkan dengan harapan dipermudahkan segala urusan... Masa sakit yang amat tu tarik nafas sambil baca ayat kat atas tu... Insyaallah... 

Sedar dari lena,  Dr check bukaan dah 9cm... Maka kelam kabut ler depa tolak aku ke bilik bersalin... BigBoss pun tak sempat nak panggil... Push... Push... 


Lahir lah seorang lagi puteri dalam keluarga kami... Nur Janna Iman, 25/5/2017, 10:56mlm dengan berat 2.95kg... Alhamdulillah... BigBoss x sempat pun nak bagi semangat... Elok jer BigBoss masuk, baby dah keluar pun,  Dr tengah nak potong tali pusat... 

Haaa ada satu lagi petua... Masa korang dah sampai masa nak beranak tu kan... Alaaa, masa Dr dah suruh teran tu, kalau salah teknik,  penat jer dapat baby tak keluar pun... Kalau nak tau masa yang sesuai nak teran,  adalah masa korang rasa sakit yang teramat tu... Rase macam nak terberak tu tapi keras@susah ... Masa tu jangan layan kan sakit tu tapi teran macam nak berak keras... Hahaha... INGAT!!! Jangan angkat punggung... 

Alhamdulillah... Segalanya dipermudahkan... Dah 2 bulan pun baby... Sebulan jugak lah aku tak dapat berpuasa... Sehari pun xdapat... Huwaaa 😭😭😭... Jenuh ler aku nak mengganti puasa... 

Jom skodeng sini jugak... Kisah sepanjang perjalanan mengandung kali nie... ⬇⬇⬇
30 MINGGU YANG MACAM2...




JENG... JENG... JENG... MASA DAH TIBA...

Alhamdulillah... Akhirnya aku diberikan kekuatan nak menulis kisah nie... Maaf sekira nyer ada yang tak suka... Sorry kalau ada yang tersinggung... 









PESAN SEORANG WANITA


Nak pesan, kalau perempuan terima time awak zero, nothing. Siap support dari segi ekonomi dan emosi. HARGAILAH. Jangan lupa diri bila dah senang. Berikanlah apa2 yg dulu anda tak mampu beri ketika sama2 susah. Senangkanlah hati dia.

Isteri, dia korbankan kehendaknya nak itu ini. Sebab dia fikir, suami x mampu. Dia korbankan bentuk badannya yg cantik kerana suami nak zuriat sebagai penyeri keluarga. Dia korbankan wajah yg cantik, kerana sibuk jaga uruskan keluarga dan anak2. Dia korbankan beli kehendaknya demi memunuhi tuntutan kos keluarga. Dia korbankan macam2 sebab dia cinta, sebab dia sayang. Sebab keluarga ibarat nyawa baginya.


Pesan lagi, kalau dia penah kuat saat susah bersama anda. Bila anda lupakan dia, abaikan dia. Dia akan 10x lebih kuat sesudah tak bersama anda.

#copypaste
#pesanseorangwanita
#bukansaya

CPUV NUFFNANG #128 | SERI PAJAM DEVELOPMENT

Alhamdulillah... Lagi cpuv daripada #nuffnang... Kali nie kempen daripada SERI PAJAM DEVELOPMENT... 


Korang tau ker apekemende nyer nie? Alaaa, pemaju yang buat rumah... Rasa nyer opis kat belah-belah Nilai sana... 

Kalau berminat boleh skodeng website dia orang... Klik jer logo kat atas tu... Macam-macam ada... Boleh tengok perumahan-perempuan terkini yang dimajukan... 

Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#SeriPajamDevelopment
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct #kolaborasi

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

CPUV NUFFNANG #127 | CALTEX

Awal bulan lepas masih ada lagi cpuv dari #nuffnang... Kali nie dapat kempen daripada Caltex... 

Disebabkan aku terkena jangkitan, maka baru lah la nie aku dapat menulis pasal #nuffnang nie... Walaupun kebanyakan kengkawan dah memutuskan hubungan... Aku jer yg stay,  sebab aku malas nak pikir yang lain-lain tu... 
Aku pun tak tau ape yang nak dikempenkan oleh Caltex... Nak skodeng pun susah kot,  dah lama... So kalau kengkawan nak tau maklumat terkini sila lah layari laman web Caltex (klik logo kat atas tu)... 
Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#Caltex #CaltexMalaysia 
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct #kolaborasi

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ...

Penyakit Anjing Gila | Rabies

Gambar Hiasan


Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kekecohan penyakit anjing gila @ rabies ... Aku pun terkesan jugak sebab kawasan aku duduk nie ada jugak anjing-anjing liar berkeliaran ... Malah aku sendiri pernah kena kejar anjing ... Memang takut giler masa tu ... So, aku terpanggil nak mencari ape sebenar nyer penyakit nih ...

Penyakit rabies nie sebenar nyer disebabkan oleh virus bernama Lyssa ... Sedap plak nama virus nih ... Virus nie istimewa sebab ia tidak pilih host untuk hidup dan boleh berjangkit kepada semua mamalia ... 

Virus ini boleh tersebar apabila haiwan yang terkena jangkitan ini menggigit atau mencakar haiwan lain atau manusiaAir liur yang terdapat dari haiwan yang dijangkiti juga merupakan ejen penyebar virus ini jika terkena pada mana-mana bahagian badan. Anjing merupakan haiwan yang paling banyak dijangkiti penyakit ini dengan 99% kes yang dilaporkan di seluruh dunia adalah berkaitan dengan gigitan anjing.

Aku pun terus teruja untuk meneruskan pencarian dan pembacaan mengenai tanda dan gejala penyakit rabies nie plak ... Jom kengkawan ambik tau skit ...

  • Radang pada otak dan korda spina
  • Rasa bimbang, sakit kepala, demam, lesu
  • Perubahan deria disekitar tempat gigitan
  • Mudah terangsang, berhalusinasi dan berasa takut pada tiupan angin
  • Takut dan benci akan air
  • Celaru, mengalami sawan sehingga membawa maut
  • Paralytic rabies - sawan lumpuh
  • Gejala di atas akan berlaku dengan cepat dan diikuti dengan tubuh menjadi kaku, kejang otot pernafasan
  • Boleh menyebabkan kematian.

Imunisasi pasif dengan memberi serum anti rabies. Imunisasi boleh diberikan kepada individu yang telah digigit untuk mencegah dari terkena penyakit ini ... Perlu bertindak segera ... Orang ramai plak perlu mengelakkan daripada memegang dan digigit haiwan liar dan haiwan perliharaan yang sesat ... Kalau korang dah terkena gigitan haiwan yang telah dijangkiti atau berhubung dengan orang yang telah dijangkiti, luka perlu segera dibersihkan dengan sabun dan air ... Peh tu cepat-cepat ler siap pie jumpa doktor ... Tindakan segera perlu diambil sebelum kes menjadi lebih serius - mati ...

Nauzubillah ... Moga dijauhi daripada kita semua ... Kalau korang jumpa anjing @ kucing yang ada tanda-tanda terkena jangkitan, lebih baik elakkan, jangan dekat atau pegang... Hubungi segera pihak berkuasa ... Nak lagi cepat,  kalau kawasan perumahan banyak anjing liar berkeliaran segeralah hubungi majlis bandaran... Itulah serba sedikit info basic yang dapat aku kongsi ngan korang nak lebih detail kena lah aku buat phd plak lepas nie ... Muahahaha ... Moga bermanfaat ...


#anjinggila
#rabies

PERATURAN HIDUP


Peraturan hidup ini mudah!

🌸🌻🌼Jika tak mampu menyayangi, jangan pula membenci🌸🌻🌼

🌸🌻🌼Jika tak mampu memuji, jangan sampai mengeji🌸🌻🌼

🌸🌻🌼Jika tak boleh nak hargai, jangan pula menyakiti🌸🌻🌼

🌸🌻🌼Jika tak mampu membahagiakan, jangan sampai menyusahkan🌸🌻🌼

 🌸🌻🌼Jika tak mampu membuatnya ketawa, jangan pula jadi sebab dia mengalirkan air mata...!🌸🌻🌼

🌸🌻🌼 Suzana Ghazali 🌸🌻🌼

Semoga kengkawan semua dipermudahkan segala urusan dan sentiasa dibawah rahmat Ilahi... 
🌸🌻🌼🌸🌻🌼🌸🌻🌼

[JAWATAN KOSONG] LEMBAGA PERINDUSTRIAN KAYU MALAYSIA (MTIB)


Permohonan adalah dipelawa kepala  warganegara Malaysia berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan dan berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan di Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) seperti berikut:


Tarikh Tutup :
8 Ogos 2017



Untuk kengkawan yang mencari peluang pekerjaan... 
Semoga bermanfaat... 



TERKENA JANGKITAN

Sindrom yang korang semua takut dah jadi kat aku... Kengkawan mesti takut kalau dah terkena jangkitan sindrom nih... Bersawang lah jawab nyer... 

Aku pun tak tau cam ner aku leh terkena penyakit nih... Padahal banyak jer mende aku nak cite... Bahan dah ada sejak dari cuti hari pekerka hari tu lagi... Maksud nyer sebelum aku bersalin lagi dah ada banyak bahan... Tu blom cite saat-saat genting nak bersalin lagi... Dengan darah tinggi nyer... Dengan kencing manis nyer... Huwaaa... 


Ya Allah... Kembalikanlah semangat aku nak menulis... Chaiyok... Chaiyok... Emmm,  kengkawan buat cam ner eak kalau terkena jangkitan nie? 

Doa adalah senjata paling mujarab untuk mengubati semua jenis penyakit... So,  kalau dah rasa macam terkena jangkitan tu kerap lah berdoa... Muhasabah diri... Antara doa yang boleh diamalkan :

“Ya Allah, aku berlindung denganMu dari penyakit tua dan kesedihan, dari lemah dan malas, dari bakhil dan penakut, dan kalah dengan hutang dan kekuatan lelaki”. [al-Bukhari]

 “Ya Allah, aku memohon dariMu ketetapan dalam urusan kerja dan keazaman atas hidayat”.


[VIDEO] SALTED EGG CHIPS

Masih Belum Dapat Cuba Salted Egg Chips Yang Tengah 'Viral' Sekarang? Bersepah lalu kat newsfeed... Huwaaaa... Korang dah cuba ker blom? Jom tengok cam ner dia orang buat... 


Bahan- bahan:

- 2 biji ubi kentang (dihiris halus)
- Daun kari
- 120g mentega 
- 6 biji telur masin kuning (direbus)
- 4 biji cili padi



Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng daun kari hingga rangup. Angkat dan toskan.
2. Masukkan ubi kentang dan goreng hingga rangup. Angkat dan toskan.
3. Dalam kuali lain, cairkan mentega dan masukkan telur masin kuning. Gaul rata.
4. Masukkan cili padi dan tumis. 
5. Gaulkan sos telur masin dengan kentang goreng dan daun kari.
6. Siap untuk dihidang!

Nampak macam senang kan... Tapikan, banyak nyer guna telur asin... Dah tu guna yang kuning jer,  yang putih nyer nak buat apa? Hmmm... 🤔🤔🤔

Selamat Mencuba!
Saya tepek jer dulu supaya tak hilang..
😁😁😁

WORDLESS WEDNESDAY - 141 | TOLONG SAYA


KAKI KOMEN JUN 2017 #KISAHHIDUPKU ...


Alhamdulillah  ... Sedar tak sedar kita dah pun memasuki bulan ke tujuh tahun 2017 ... Bersyukur sangat kerana masih diberi peluang bersama-sama dengan orang yang aku sayang... Bersyukur juga kerana masih diberi kesempatan untuk memperbaiki segala kelemahan diri...Maaf lambat skit promote kaki komen bulan nie... Maklum ler sibuk beraya...
Dah tu... Dah tu... Jom kita tengok plak kaki komen blog nie bagi bulan Jun 2017 ... Meriah sangat uolls... Ada yang lama, kekal maintain gituuu... Ada juga yang baru... Apa lagi jom skodeng blog hebat depa plak sambil-sambil tinggal jejak ...

4.  Noor Azlan
10.  Farrah MF

Tak lupa jugak buat silent readers (perasan cam ramai orang datang sini) ... Terima kasih bebanyak korang-korang ... Jom blogwalking blog-blog hebat di atas ...

Yang tak tersenarai jangan kecik hati plak ... Nie saje suke-suke ... Yang nak masuk senarai rajin-rajin berbicara ... Jangan ler sepi tanpa berita ...