Search This Blog

PANGGILAN MENCURIGAKAN

Aku nak cerita kisah petang semalam agar menjadi peringatan buat aku dan sahabat-sahabat. Kisah nyer bermula masa aku tengah lepak-lepak, rehat, maklum ler baru lepas makan tengahari. Sambil tu skrol sana, skrol sini. 


Tiba-tiba ada panggilan masuk. Aku tengok panggilan dari nombor yang tidak dikenali. Pemanggil bukan lah dalam senarai contact aku. Aku pelik jugak, tapi still angkat lah. 

Pesanan penaja. Langkah yang sepatutnya diambil jika ada panggilan mencurigakan. 

Apa yang aku dengar lepas aku angkat tu membuatkan aku bertambah pelik. Pesanan ditinggalkan oleh mesin. Kata nyer aku tak ambil barang dah dua kali depa hantar. Maksud nyer aku tak de lah masa depa hantar barang. So, depa suh ler aku tekan nombor 9 untuk cakap dengan operator. 

Aku yang tengah kepelikan tu tekan jugak nombor 9. Maka adalah seorang mamat nih jawab, konon nyer nak membantu. Mamat nih mintak no tracking. Mana lah aku tahu, aku mana ada order barang. Tak de plak sape-sape family member yang beritahu nak hantar barang or hadiah kat aku. Huhuhu.  

Aku tanya lah operator tu mintak tolong tengokkan apa mende dan sape yang hantar barang kat aku. Sebab aku memang tak de order ape-ape buat masa nie lah. Mamat nih dengan gembira nyer "Boleh, bagi no. ic puan." Ehhh,  aku cam pelik plak apesal nak cek barang mintak no. ic aku kan. Masa nih cuak dah, aku macam agak keberatan nak bagi. "Tak boleh ker trace guna no. phone nie? " aku sesaje tanya. "Oh, bolehhh." Dan tiba-tiba line putus. Ehhh, boleh plak. 

Nie ler nombor yang call aku tu. Panggilan aku terima pukul 3.14 petang. Lepas 2 minit 1 saat bercakap, line putus. Aku try contact no tu balik sebanyak 3 kali, memang tak berjawab, sunyi sepi tanpa sebarang bunyi. Masa tu "Sah, Penipu nih" Selamat aku. 

So, kengkawan dan family member semua hati-hati apabila mendapat panggilan yang mencurigakan. Tak payah bagi yang detail-detail sangat kat orang. Errmmm,  patut ker aku report polis? Cam malas plak. 

Putra Ke Pra Sekolah


Alhamdulillah, tahun nie Putra dah ke sekolah. Aku masukkan dia ke Pra Sekolah atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan. Abang2 dan kakak semua nya produk tadika swasta dan bersekolah tadika selama 2 tahun. Kita tengok hasilnya nanti.

Putra sangat-sangat teruja. Daripada tahun lepas lagi, hari-hari dia akan tanya, hari nie hari apa dan bila dia akan ke sekolah.

Aku pun terperanjat jugak sebab before this Putra tak pernah ke sekolah atau pun ke nurseri, tapi hari pertama ke sekolah dengan semangat dan penuh yakin dia melangkah masuk kelas. Tak nangis pun. Nak dibandingkan dengan abang2 dan kakak dia dulu meraung, menangis dan cebek dalam seminggu dua jugak.

Minggu pertama, tiga hari sekolah berjalan dengan lancar. Balik sekolah jer, pot pet pot pet bercerita. Macam-macam diceritakan. Cuma hari pertama tu jer tertidor awal, sambil tunggu abang2 & kakak balik sekolah, sambil tengok tv, Putra terlelap sampai ler esok pagi nyer. Hehehe.

Makan bersama kawan-kawan. 

Belajar menyanyi dan menari. 

Main tanah liat

Aktiviti memasukkan benang ke dalam lubang. 

Harap-harap kekal istiqamah rajin bersemangat je sekolah. Semoga Putra kelak menjadi pembela agama, bangsa dan negara. Semoga dia berjaya dunia akhirat. 

Agong Letak Jawatan


Beberapa hari lalu, media sosial kecoh dengan dakwaan kononnya mesyuarat khas Majlis Raja-Raja membincangkan kedudukan Sultan Muhammad V sebagai Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pun cakap desas-desus tu hanya sekadar khabar angin.

Tapi hari nie secara sah, Sultan Muhammad V telah meletakkan jawatan sebagai Yang Di-Pertuan Agong berkuasa 6 Januari 2019. Berbahagialah rakyat Kelantan dapat balik Sultan korang yang the best nih. 



Sape plak yang akan dilantik jadi Agong lepas nih? Adakah Sultan Pahang? Ataupun Sultan Johor? Jeng jeng jeng. 

HARI ITU HAMPIR TIBA

*PERINGATAN UNTUK SEMUA*

Sumber Google, telah diedit. 

Lombok dah tiga kali gempa dalam tempoh yang dekat.

Sulawesi pun sama siap gunung berapi memuntahkan lahar.

Jepun kena typhoon kong-ray dan mangkhut sampai ke China.

Dengar pulak berita gunung berapi Krakatau dah batuk-batuk siap bagi amaran kepada penduduk Lampung dan Banten.

Dapat lagi berita daripada ramalan Jepun bahawa gempa di Indonesia boleh cecah lebih daripada 9 skala richter. Kalau 7 skala richter pun dah jadi padang jarak padang tekukur.

Puchong banjir kilat. Cyberjaya dan Puchong ada bunyi guruh panjang macam keretapi. Fenomena kat Sabah awan dah macam ombak gergasi. 

Ramalan gempa mungkin berlaku di Manjung, Janda Baik dan Kuala Lumpur keluar pun dah keluar dalam surat khabar.

Lingkaran Api Pasifik akan aktif semuanya. Gunung berapi dah lama tidur akan bangun balik. Kalau semua gunung berapi pasifik muntahkan lahar dan debu, adakah ini penyebab dukhon seluruh dunia?

Rasulullah S.A.W. pesan, kalau banyak terjadi gempa bersambung-sambung, tandanya dah semakin dekat.

Kalau tahun ini ada banjir besar, bermakna kemarau 3 tahun pun dah dekat.

Berdoalah moga dielakkan musibah walaupun musibah dah memang janji dan takdir Allah sebagai ujian dalam kehidupan yang menjadi peringatan. Selain berdoa usahalah atas iman dan amal.

* Saya hanya berkongsi dari group whatsapp saya. Tanda-tanda di atas adalah tanda-tanda yang diceritakan dalam kitab suci Al-Quran. Semoga menjadi peringatan buat kita semua. 

ALLAHU AKBAR 3X

2019 SEGMEN BLOG AZLINDA ALIN


Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
7 Januari 2019

Jangan lupa singgah jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest ... 

SUSTAGEN SUPERMOM MONTHLY GIVEAWAY - Jom cuba dapatkan susu percuma setiap bulan. Jimat banyak oiii. 



INCONE TAMBAHAN,  JOM JOIN

SENARAI PESERTA SEGMEN BLOGLIST 2019


Alhamdulillah, selesai sudah segmen yang saya anjurkan. Agak mengecewakan jugak kerana sambutan kurang memberangsangkan. Maklum ler blogger sendu. Walaubagaimanapun, terima kasih diucapkan kepada kengkawan yang sudi join Segmen saya yang tak seberapa nih.

Pada yang dah join, jom tengok ada tak link korang kat sini. Sambil-sambil tu boleh jalan-jalan blog kengkawan. Semua peserta akan saya masukkan ke Bloglist 2019 nanti yer. 





















Saya akan sekalikan semua untuk Bloglist 2019 kedua-dua blog saya. Terima kasih kengkawan. Jom jalan-jalan. 

LORONG TAMBAH NILAI DITUTUP


Kengkawan yang bergerak menggunakan lebuhraya di seluruh negara mulai dari 21hb Disember 2018 sehingga 2 Januari 2019 sila top up kad tambah nilai  di luar. Semua lorong tambah nilai akan di tutup.

INGAT TU SEMUA
Harap Maklum

SEGMEN BLOGLIST 2019


Hai kengkawan ... Sempena nak masuk tahun yang baru tak lama lagi, saya rasa cam nak tukar bloglist. Maka terhasil lah SEGMEN BLOGLIST 2019. Sape-sape yang berminat boleh ler join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... 

Tempoh :
24/11/2018 - 21/12/2018

Hadiah :
*Masuk Bloglist 2019*

Syarat :
Jom follow yang 👇👇👇👇
Jangan lupa singgah jalan-jalan kat 
Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest

Korang buat ler entri ringkas pasal segmen nie, letak banner kat atas tu , backlink balik ke entri nie. Nanti tinggal link kat komen eak. Pasti akan terima lawatan bersejarah dari saya nanti. Kengkawan juga digalakkan membuat lawatan ke blog peserta yang lain. Nanti saya akan update nama peserta beserta link mereka.

SUSTAGEN SUPERMOM MONTHLY GIVEAWAY - Jom cuba dapatkan susu percuma setiap bulan. Jimat banyak oiii. 



INCONE TAMBAHAN,  JOM JOIN

Pegawai Bomba Muhammad Adib telah pergi meninggalkan kita


Innalillahi wa inna ilaihi raji'un, allahummaghfirlahu warhamhu wa'afihi wa'fu'anhu.

Dukacita dimaklumkan bahawa Saudara Muhammad Adib Mohd Kassim, pegawai bomba yang telah dibelasah dalam peristiwa rusuhan kuil Seafield telah meninggalkan kita semua pada 9.41 malam tadi di IJN. Semoga arwah ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. 

Semoga pelaku akan mendapat balasan yang setimpal. Pihak berwajib perlu mengambil tindakan segera yang seadil-adilnya. 

#justice4adib
#alfatihah


Giveaway The Berkat Di Mialiana.com



The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.

Siapa itu golongan B40?
Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.

Kenapa bantu B40?
Cara terbaik untuk keluar dari kesusahan hidup dan kemiskinan ialah dengan ilmu. The Berkat ingin melihat golongan B40 berjaya dalam pendidikan supaya mendapat kerjaya yang bagus.

Contohnya dalam pendidikan, The Berkat berkongsi cara untuk fasih berbahasa Inggeris, tips menghadapi UPSR dan PT3, tips untuk berjaya dalam SPM, permohonan SBP, permohonan MRSM serta permohonan UPU.


Sekadar berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Tak apa duit tak banyak, janji rezeki berkat.




Giveaway ini dianjurkan oleh TheBerkat.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2018/12/giveaway-the-berkat-di-mialianacom.html#ixzz5ZuRUyzWU

HIMPUNAN UMMAH 812 | BANTAH ICERD


SYUKUR HIMPUNAN AMAN



1. Setinggi penghargaan diucapkan kepada para peserta, penganjur, NGO dan parti politik yang telah berhimpun secara aman pada hari yang penuh bersejarah ini di hadapan Dataran Merdeka.

2. Jutaan terima kasih diucapkan kepada pihak PDRM dan DBKL yang telah memberikan kerjasama yang sangat baik, dan menjadi penanda aras baharu demokrasi yang lebih matang dalam negara.

3. Semoga himpunan ini menjadi saksi kesedaran, keberanian dan kebangkitan rakyat yang cintakan perpaduan dan keamanan negara.





Sila beli kapur barus,
Sila jemput silalah kaut,
Jangan berani melawan arus,
Kelak tenggelam di dasar laut.

Dari Pelangai pergi ke Merapoh,
Kerana mahu beli buahnya,
Lampu merah jangan dirempuh,
Kalau dirempuh besar padahnya.

Dari Serdang ke Pasir Salak,
Datang menangguk udang galahnya,
Sarang tebuan jangan dijolok,
Kalau dijolok parah padahnya.

ABDUL HADI AWANG
Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.
81218

Semoga selepas nie takde lagi yang nak memperlekehkan agama dan bangsa aku.

#himpunanummah812
#BantahICERD #SelamatkanIslam
#SelamatkanMalaysia #IslamMemimpin #PertahankanPerlembagaan
#Turun812
___________
Himpunan Aman Rakyat Bantah ICERD
Tarikh : 8 Disember 2018
Masa : 2.00 petang - 6.00 petang
Tempat : Dataran Merdeka
Tema : Putih
FB : http://facebook.com/RakyatBantahICERD
FB : https://facebook.com/ummah.official


PELAKSANAAN DASAR-DASAR BAHARU PTPTN

Sempena pembentangan belanjawan 2019 beberapa perkara dasar berkenaan ptptn telah diubah. Terdapat 5 perkara penting telah diumumkan :

1. Potongan gaji secara progresif daripada 2 peratus hingga 15 peratus berdasarkan gaji bulanan peminjam;

2. Potongan cukai untuk majikan yang membayar hutang PTPTN pekerja;

3. Pengecualian bayaran balik pinjaman Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama untuk pelajar daripada keluarga B40 dan M40;

4. Baki hutang dilupuskan apabila peminjam berumur 60 tahun; dan

5. Pelepasan taksiran cukai SSPN dinaikkan daripada RM6,000 kepada RM8,000 mulai tahun taksiran 2019.

Mekanisme pelaksanaan adalah seperti di bawah:

1. MEKANISME BAHARU PEMBAYARAN - POTONGAN GAJI SECARA PROGRESIF (PGB)

PGB adalah bayaran balik mengikut peratus potongan daripada gaji peminjam apabila gaji mencecah RM2,000 sebulan.  Peratus potongan adalah di antara 2% hingga 15% seperti jadual di lampiran.


2. INSENTIF PELEPASAN CUKAI UNTUK MAJIKAN YANG MEMBANTU PEKERJA

Majikan layak menikmati potongan cukai ke atas apa-apa jumlah bayaran balik, baik yang dibayar secara ansuran setiap bulan atau melalui pembayaran sekaligus. Syaratnya ialah majikan tidak boleh mengenakan apa-apa syarat atau tuntutan kepada pekerja setelah pembayaran ini dibuat.

3. PENGECUALIAN BAYARAN BALIK PINJAMAN IJAZAH SARJANA MUDA KELAS PERTAMA

Kerajaan juga menghargai usaha para peminjam untuk menjadi pelajar cemerlang dalam pengajian.  Maka dengan itu, pelajar daripada golongan isirumah B40 dan M40 yang memperolehi Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian Kelas Pertama dan menamatkan pengajian dalam tahun 2019 layak mendapat pengecualian bayaran balik pinjaman dengan syarat-syarat berikut:
- Mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda secara Sepenuh Masa
- Memperolehi Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian Kelas Pertama
- Menamatkan pengajian dalam tempoh yang ditetapkan
- Dikategorikan daripada keluarga B40 dan M40 ketika menamatkan pengajian

4. MENGHAPUS KIRA HUTANG PEMINJAM WARGA EMAS

Kerajaan prihatin dengan golongan warga emas. Sebagai penghargaan kepada warga emas yang komited dan konsisten dalam membuat bayaran balik, kerajaan bersetuju untuk melupuskan baki hutang peminjam yang memasuki umur 60 tahun sekiranya peminjam berpendapatan RM2,000 hingga RM4,000 sebulan dan konsisten membayar balik dalam tempoh tiga (3) tahun terkini sebelum umur mencapai 60 tahun.

5. MENINGKATKAN INSENTIF UNTUK MENABUNG
Selaras dengan itu, insentif pelepasan cukai pendapatan ke atas simpanan bersih tahun semasa dalam akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) akan dinaikkan daripada RM6,000 sebelum ini kepada RM8,000 bermula tahun 2019.

Kengkawan dah habis bayar? Ingat korang, hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut. Korang boleh ler ke website PTPTN untuk maklumat lebih lanjut. Tahniah diucapkan kepada mereka-meteka yang dah habis bayar. 

Tepokkk. 

ALHAMDULILLAH, KEPUTUSAN UPSR DAH KELUAR.


Ok semua dah tau result UPSR. Alhamdulillah walaupun Abang Ngah tak berapa sihat, tapi masih bersemangat nak ambil result kat sekolah. 


Tahniah! Dan syukur dengan apa jua result yang anak-anak kita dapat.

Masih jauh perjalanan dia orang. Kita masih boleh guide dan bantu naikkan semula semangat anak-anak. Walau apa pun result anak, kita kena terima. Bantu anak untuk dapat result lebih baik.

Tahniah dan terima kasih kepada semua guru2 SKGS. Tahniah juga buat semua pelajar yang berjaya menduduki UPSR. Gunakanlah peluang yang ada seterusnya untuk belajar bersungguh-sungguh. Semoga terus cemerlang di dunia dan akhirat. 

KEPUTUSAN UPSR 2018


Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) termasuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2018 bagi murid tahun enam akan diumumkan ESOK. Calon-calon boleh mengambil keputusan tersebut di sekolah masing-masing bermula 10 pagi atau menggunakan perkhidmatan SMS tertera.

Esok dah result. Abang Ngah nyer demam plak. Mak nyer risau dah nie. Doakan yang baik2 eak kengkawan. 

Sunnah Perjuangan

Assalamualaikum & Selamat Pagi. 

Agak resah dengan suasana Malaysia sekarang nih. Nauzubillah, jauhkan lah kami semua dari segala malapetaka. 

Nak buat kerja Islam je mesti ada yg lawan. Nabi SAW dah hadap dulu. Inilah dinamakan Sunnah perjuangan. Watak tu akan ada sampai kiamat.



قُلْ يَا قَوْمِ اعْمَلُوا عَلَىٰ مَكَانَتِكُمْ إِنِّي عَامِلٌ ۖ فَسَوْفَ تَعْلَمُونَ مَنْ تَكُونُ لَهُ عَاقِبَةُ الدَّارِ ۗ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai kaumku (yang masih kafir), buatlah sedaya upaya kamu (untuk menentang Islam), sesungguhnya aku juga tetap beramal (berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mempertahankan Islam); kemudian kamu akan ketahui siapakah yang akan beroleh kebaikan dan kejayaan di dunia ini. Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu tidak akan berjaya.

Surah Al-An'am, Ayat 135

#TaddaburAyatAlQuran

Janna Masak Apa Tu?

Alhamdulillah. Janna Iman dah masuk setahun setengah. Dah semakin meningkat umur nyer. Seperti yang sebelum-sebelum nih, semua nyer kecik comel jer, tak de yang gebu-gebu. 

Pompuan kann, kena lah ke dapo. 

Kacau ibu masak jer nih. 

Suka lah tu dapat ikan dan perkakas yang ori.

Sejenis yang tak takut & tak geli. 

Banyak lagi dah kepandaiannya. Sel-sel otak semakin berhubung. Semoga terus sihat, gembira dan ceria. 

Mampukah Aku Untuk Redha, Bersyukur dan Menghargai?


Tak tau nak update apa kat blog. Tapi tulah sebelum nak tido nih macam-macam fikir. Macam-macam rasa ada, yang pasti perasaan sedih menguasai. Sedih kenapa, adalah tak perlu @ tak boleh nak cite kat sini. 

Kita nie sebagai hamba takkan mungkin dapat miliki semua yang kita nak. Bukan nyer sebab Allah tak suka kat kita tapi Dia sedang menguji kita. Sebagai hamba, mampukah kita untuk redha, bersyukur dan menghargai? 

Kita sebagai hamba mesti macam-macam kita nak. Nak kerja, nak kahwin,  nak berjaya. Tapi tulah kehendak kita tak semestinya adalah yang terbaik buat kita kerana ketika kita merancang bersama impian dan cita-cita, sesungguhnya Allah merancang bersama kasih sayang dan cinta-Nya. So, kena lah pujuk hati untuk redha apa yang kita dapat. Sebab ada orang lain lagi teruk ujian nya. 

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."- surah Al-Baqarah ayat 216...(",)

Hmmm. Tapi tulah manusia tak pernah puas hati. Kadang-kadang terpikir jugak,  saya nie duk rumah jer, berjumpa dengan keluarga saya jer, selebihnya kenalan alam maya. Tu pun ada yang tak puas hati. 😢😢😢

Assalamualaikum dan Selamat Malam. 
Maafkan saya jika ada salah dan silap. 

Tahniahhhh Perak Juara Piala Malaysia 2018


Tahniah pasukan Perak kerana menjuarai Piala Malaysia 2018. Perlawanan yang lama jugak sampai ngantuk-ngantuk dah aku. Perlawanan separuh masa pertama seakan-akan menyebelahi Terengganu. Tapi tulah bola itu bulat, pasukan Perak berjaya menyamakan kedudukan hasil usaha. Bagi aku yang tak berapa hadam bab bola nih, perlawanan semalam nampak macam nak gaduh jer, agak tegang jugak. Pengadil tu sape ke nama nyer, Suresh tu, macam ramai yang tak puas hati. 

Apa yang penting moral yang perlu kita semua hadamkan hasil perlawanan semalam. 

Penjaring gol sendiri Terengganu last minit :
Bermain dengan baik sepanjang permainan tapi dipengakhiran lalai dan melakukan kesilapan, buruk kesannya.

Penjaga gol Perak : Melakukan kesilapan besar diawal permainan, tetapi dipengakhiran sempat melakukan sesuatu yang membanggakan pasukan.

Begitulah kehidupan, jangan kita ingat pendosa itu neraka tempatnya, tiada siapa tahu taubatnya diakhir hayat diterima Allah.

Dan jangan kita bangga dengan amalan kita, kerana kemungkinan dipenghujungnya nanti mungkin hanya dengan sedikit kelalaian, menjerumuskan diri kita ke neraka.

Wallahua'lam

Tahniah kedua-dua pasukan dengan semangat kesukanan yang ditunjukkan. 


SELAMAT HARI LAHIR ABANG NGAH

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-12 DIUCAPKAN KEPADA PUTERA KE-2 KAMI MUHAMMAD DANIAL FATHULLAH B. SHAHDAN


Selamat Hari Lahir Abang Ngah. Semoga sentiasa sihat n ceria selalu. Abang Ngah dah besar, kena jadi budak baik, dengar cakap ibubapa, jangan cepat marah, hormat orang tua, jangan degil. Belajar rajin-rajin biar jadi orang pandai. Yang paling penting Jangan Lupa Solat.

Sangat suka beriadah. Yeeaayyy UPSR & PSRA dah tamat. 

Semoga berjaya mencapai apa yang dihajati. Ibu sokong jer mana yang betul. 


Ya Allah, Kau terangilah hati anak-anakku dalam mendalami ilmu dunia dan akhirat.. Kau jadikanlah mereka anak-anak yang soleh dan solehah, yang menjaga solat dan agamanya.. menjaga kebajikan kedua ibu bapanya.. menjaga kebajikan mereka yang memerlukan.. tidak sombong dan pandai menjaga diri.. Amin ...

Hussien Tinggal Kenangan

Innalillahiwainnailaihirajiun. 
Pergi nya Hussien di Hari Jumaat yang mulia ini. Seteleh berbulan-bulan sakit. Akhirnya Hussien pergi jua, damai lah di sana. 
😢😢😢