Search This Blog

CRAWLER CRANE TUMBANG DI MRR2

Gambar contoh pak google

Pagi tadi, sebuah 'crawler crane' yg sedang mengangkat 'casing pile' bagi kerja CBP wall di kawasan tinggi bersebelahan dengan MRR2 (Arah Ampang) telah hilang imbangan dan jatuh ke dalam MRR2. Ini menyebabkan 'crane boom' telah merentangi laluan utama MRR2 (Arah ke Ampang) dan menutupi 2 dari 3 lorong MRR2 (lorong perlahan dan  tengah). Keadaan ini menyebabkan gangguan trafik yang teruk kepada lalulintas MRR2.

Makluman dan bantuan daripada pihak PDRM & Bomba telah diperolehi bagi mengawal lalulintas di tapak. Pusat Kawalan Trafik LLM dan ITIS DBKL juga telah dimaklumkan bagi membuat hebahan kepada pengguna dan melencongkan trafik dari melalui kawasan ini. 

Pihak konsultan & kontraktor dalam proses mendapatkan kren bagi membuat pengalihan terhadap halangan di tapak.

So,  sekarang dah tengahari, aku pun tak pasti kren tumbang dah dapat dialihkan atau belum... Kalau korang nak lalu kawasan tu dapatkan info terkini,  kang kena harung kesesakan plak... Kalau aku dapat apa2 info aku update... 

Sekian, untuk makluman korang semua... Berhati-hati di mana jua anda berada... 

A SFRNFZL Giveaway


Jom kengkawan ... Sape-sape yang belom join, meh ler meramaikan dan memeriahkan suasana ... Klik banner kat atas jika berminat untuk turut serta ...

Tarikh Tamat :
21 Mac  2018

Saya suka berblogging kerana dengan menulis blog saya dapat menghilangkan tekanan... Sebagai seorang surirumah, saya juga boleh menambah pendapatan... 

Jangan lupa singgah jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest ... 

Untuk daftar SUSTAGEN SUPERMOM MONTHLY GIVEAWAY

Yang nie plak untuk ulat2 buku... Banyak buku2 menarik + murah kat sini... Sila skodeng... 






CPUV JANUARY 2018

CPUV NUFFNANG #137 | ST IVES OIL SCRUB 

Hahaha... Seketul jer dapat bulan lepas. . Oittt #nuffnang awat kedekut sangat? Cam ner sekalipun aku tetap setia sebab aku malas nak bagi komitmen pada yang lain-lain tu...

Kengkawan kalau ada terserempak iklan  menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku dan Jom Bercontest boleh ler klik... Untuk mereka yang berminat jer tau... Tiada paksaan, tak mo pun xpe lah... Sob... Sob... Sob... 

Terima kasih #nuffnang
#stives #stivesoilscrub
#kisahhidupku #jombercontest
#reviewproduct #paidreview 

Terima kasih kengkawan ...
Alhamdulillah ... Jangan lupa singgah jalan-jalan kat Kisah Hidup Ku & Join segmen kat Jom Bercontest ... 

Untuk daftar SUSTAGEN SUPERMOM MONTHLY GIVEAWAY

Yang nie plak untuk ulat2 buku... Banyak buku2 menarik + murah kat sini... Sila skodeng... 

Hussien Melarikan Diri



Hussien bukan peliharaan aku... Asal kejadian nyer hanya lah kucing jalanan, seperti yang lain-lain juga... Menjengok di tingkap dapur mencari sesuap nasi... Aku campak-campak jer mana-mana lebihan lauk yang ada...

Putra bagi makan kat luar... 

Lama-lama dah menjadi penduduk tetap kat rumah aku nie... Selalu lepak kat rumah aku nie... Menjadi hero menjaga kawasan rumah aku nie... Masa memuda dulu, menjadi taiko... Dengan tubuh badan yang sado, maka bercakaran aje lah dia... Ada jer nampak yang lain, habis diligannyer...


Hussien dan Yaasin...
Dua-dua dah takde...

Tapi ada jer kucing lain yang dia boleh terima... Aku pun tak pasti ape kriteria yang dia tetapkan untuk menjadi sahabat... Hussien jugak selalu lepak dalam rumah aku, walaupun aku tak berapa suka...

Lepak atas sejadah... 
Tak pasti lah dia solat ker apa... 

Sekarang,  Hussien dah hilang ntah ke mana... Hussien dah tua,  dah kurus,  tak sesado yang dulu... Ntah mana lah Hussien melarikan diri... Tapi kan dalam minggu lepas aku ada nampak dia kat luar, masa aku sudai kain... Aku tegur dia "Hussien gie mana?"😢😢😢 Cepat cepat aku masuk dalam nak ambil ikan goreng lebihan lauk semalam... Aku keluar balik tengok tengok dah tak de... Jenuh aku panggil... Fatiha saksi kejadian... 😭😭😭 BigBoss cakap jelmaan kot datang melawat... 

Huwaaaa... Ke manakah Hussien melarikan diri?  Atau adakah Hussien dah xde... 





WORDLESS WEDNESDAY - 150 | IKHLAS


PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan

[Siapa Nak Join Contest Ini Sila Tekan Banner Diatas]

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan | PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan perkhidmatan insurans untuk sesiapa sahaja yang berkemampuan. Mereka memberikan nama syarikat mereka sebagai PolicyStreet kerana mereka mahu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup anda ketika anda melalui waktu – waktu yang kritikal seperti mendapatkan telefon pintar pertama anda, percutian ke luar negara, gadaian yang pertama, perkahwinan anda dan juga menjadi ibu bapa.

No automatic alt text available.

Teknologi telah membantu mereka untuk menjalani komitmen ini tetapi apa yang lebih penting adalah semangat mereka untuk membantu masayarakat telah membuatkan mereka untuk menubuhkan syarikat PolicyStreet ini. Insurans ini ditubuhkan oleh sekumpulan orang dan mereka mahu meneruskan legasi ini. Mereka juga komited dalam menawarkan insurans untuk orang yang tersayang, untuk benda yang anda hargai serta masyarakat dengan cara yang mudah dan berkemampuan.

Image may contain: text

Pakej – Pakej Yang Ditawarkan di PolicyStreet Yang Anda Perlu Miliki
  1. Manulife ManuProtect Term Life Insurance 


Ia merupakan pakej insurans yang digelar sebagai insurans yang paling berpatutan di dalam insurance kehidupan di Malaysia. ManuProtect memberikan bayaran penuh pada waktu kematian atau kecacatan yang disebabkan oleh sebab semulajadi ataupun kemalangan, dengan beberapa pilihan untuk liputan untuk sakit yang kritikal. 

Antara ciri – ciri dan tawaran yang diberikan oleh Manulife ManuProtect adalah;

  • Insurans Premium yang bermula dari RM5/ Sebulan
  • Amaun keseluruhan yang bermula dari RM 50K – RM 600K
  • Amaun kematian dari kemalangan yang berjumlah 2X ganda dari amaun keseluruhan
  • Penyakit kritikal akan menerima 30% dari amaun keseluruhan
  • Umur kemasukan yang terakhir adalah 60 tahun manakala umur yang ditamatkan adalah 80 tahun
  • Tiada kontrak untuk jangka masa yang panjang dan anda boleh membatalkan pada bila – bila masa

Kelebihan yang disediakan oleh ManuLife ManuProtect adalah;
  • Kematian disebabkan oleh faktor semulajadi 
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada penama
  • Kecatatan yang disebabkan oleh faktor semulajadi atau kemalangan
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans
  • Kematian disebabkan oleh kemalangan 
          - 2X ganda daripada amaun keseluruhan
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans ataupun penama
  • Penyakit kritikal 
          - 30% daripada amaun keseluruhan (RM15K – 180K)
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans

Dapatkan ManuLife ManuProtect SEKARANG di https://products.policystreet.com/manulife/manuprotect/overview 


2. AXA 200 Cancer Care 

Image result for axa 200 cancer care

Dengan jumlah pesakit kanser yang ramai pada hari ini, insurans ini ditawarkan untuk melindungi orang ramai daripada penyakit kanser, dengan memberikan bayaran penuh apabila anda dikesan dengan kanser, dan juga bayaran tahunan untuk anda merawat kanser.

Antara ciri – ciri AXA 200 Cancer Care adalah;
  • Ia berada di bawah AXA Affin Life di mana bayaran adalah dijamin kepada pembayar insurans
  • Bayaran premium yang bermula dari RM45/bulan bergantung kepada umur
  • Bayaran Rawatan Terapi yang bermula dari RM30K
  • Bayaran Untuk Kesihatan yang bermula dari RM6K setahun
  • Pendapat Perubatan Kedua yang diberikan secara percuma 
  • Umur terakhir untuk menyertai insurans ini adalah 50 tahun dan perlindungan diberikan selama 20 tahun
  • Pemeriksaan kesihatan yang berjumlah RM 599 di Beacon Hospital
  • Anda tidak memerlukan pemeriksaan kesihatan untuk menyertai AXA 200 Cancer Care

Tujuan insurans ini diwujudkan adalah untuk menyediakan satu jumlah wang untuk rawatan kanser  sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit tersebut. Anda akan diberikan bayaran keseluruhan dan juga bayaran ‘bonus’ sehingga lima tahun untuk setiap tahun anda hidup. Insurans ini akan bertahan sehinga 20 tahun dan apabila tahun tersebut berakhir, anda boleh mendapatkan insurans yang baru sekiranya anda berumur di bawah 50 tahun.

Image may contain: text

Kelebihan – kelebihan yang ditawarkan oleh AXA 200 Cancer Care termasuklah;
  • Manfaat untuk Rawatan Terapi
        - Sekiranya orang yang membayar insurans tersebut didiagnos dengan kanser, mereka akan                   menerima bayaran insurans minimum RM30K.
  • Manfaat Untuk Sembuh
        - Orang yang membayar insurans juga akan menerima bayarann insurans secara tahunan yang                 berjumlah minimum RM6K setahun selama 5 tahun.
  • Pendapat Perubatan Kedua
        - Apbila anda mendapat pendapat untuk terapi atau pembedahan yang pertama daripada seorang             doktor, insurans ini menyediakan pendapat kedua dari doktor panel secara percuma.
  • Manfaat untuk Penama
       - Sekiranya orang yang membayar insurans meninggal sebelum didiagnos dengan kanser, penam            akan menerima bayaran insurans minimum RM1K.
  • Servis Penjaga
      - Orang yang membayar insurans boleh menghubungi AXA untuk mendapatkan penjagaan dari              jururawat, perubatan, ataupun pembuatan rambut palsu.
  • Baucer Pemeriksaan Kesihatan
      - Anda akan menerima baucer pemeriksaan kesihatan bernilai RM599 dengan setiap pembelian              pakej AXA 200 Cancer Care.


Dapatkan AXA 200 Cancer Care SEKARANG di https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

3. MSIG Take It Easy Pet Insurance

Image result for pet insurance

Insurans ini dijamin oleh MSIG, di mana ia adalah satu – satunya insurans untuk haiwan peliharaan anda yang berada di pasaran. Bermula dari hanya RM18/bulan, insurans haiwan peliharaan ini memberikan perlindungan untuk veterinar, bil ER, ubat – ubatan & suntikan dan juga kos untuk pengebumian sekiranya haiwan peliharaan anda sakit, cedera ataupun meninggal. 

Ciri – ciri MSIG Take It Easy Pet Insurance adalah;

Related image
  • Dijamin oleh MSIG
  • Bayaran Premium bermula RM18/sebulan
  • Manfaat Perubatan Haiwan Peliharaan sehingga RM5K
  • Manfaat kematian disebabkan oleh sakit dan juga kemalangan sehingga RM5K
  • Manfaat pengebumian dan pembakaran sehingga RM1K
  • Pengiklanan dan juga kos penembuhan untuk haiwan peliharaan yang hilang sehingga RM1K
  • Boleh didapati untuk anjung dan kucing yang mempunyai mikrocip yang berumur 12 minggu sehingga 9 tahun
  • Insurans ini tidak disediakan untuk haiwan yang larangan ataupun spesis yang diharamkan oleh keraajaan, orang awam, ataupun pihak berkuasa.


Kelebihan – kelebihan yang boleh didapati sekiranya anda mengambil MSIG Take It Easy Pet Insurance termasuklah;
  • Manfaat Veterinar dan juga Pembedahan
Sekiranya haiwan peliharaan anda cedera ataupun sakit, insurans ini akan memberikan perlindungan kepada bil veterinar sehingga RM5K. Sekiranya terdapat pembedahan, ia akan melindungi kos selepas pembedahan sehingga 60 hari.
  • Manfaat Kematian 
Tuan kepada haiwan peliharaan yang mati akan menerima sehingga RM5K untuk mendapatkan haiwan peliharaan yang baru.
  • Manfaat Untuk Pengebumian 
Anda akan menerima sehingga RM1K untuk kos pengebumian ataupun pembakaran.
  • Pengiklanan Untuk Haiwan Peliharaan Yang Hilang 
Anda akan menerima bayaran sehingga RM1K untuk mengiklankan haiwan peliharaan anda yang hilang dan juga untuk membayar ganjaran kepada orang yang menemui haiwan anda.
  • Asrama Untuk Haiwan Peliharaan Anda
Apabila tuan haiwan peliharaan tersebut dimasukkan ke hospital lebih dari tiga hari, haiwan peliharaan anda akan dimasukkan ke asrama dan dibayar sehingga RM 2.5K.
  • Liabiliti Pihak Ketiga
Apabila haian peliharaan anda melakukan kecederaan kepada orang lain ataupun merosakkan harta benda mereka, insurans ini akan memberikan perlindungan sehingga RM100K.

Dapatkan MSIG Pet Insurance SEKARANG di : https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

Kelebihan Mendaftar Insurans Dengan PolicyStreet 

Image may contain: text

Mudah Digunakan

Policy Street tidak memerlukan anda untuk pening kepala kerana ia menawarkan pakej – pakej yang sesuai untuk anda. Setiap pakej telah diberitahu akan fungsi dan kelebihan masing – masing, jadi anda hanya perlu memilih pakej yang anda perlu gunakan dan mula mengambil insurans tersebut untuk kehidupan, harta dan juga kesihatan anda. 

Pelbagai Pakej Yang Ditawarkan

Image may contain: text

Anda boleh memilih pakej – pakej yang diberikan berdasarkan keperluan dan juga kepentingan anda. Contohnya, jika anda mempunyai penyakit kanser, anda boleh memilih AXA 200 Cancer Care kerana Policy Street akan memberikan perlindungan insuran untuk anda yang mendapat penyakit ini dan juga duit tahunan untuk anda gunakan bagi mengubati penyakit ini. Anda juga boleh memilih pakej untuk melindungi kehidupan, harta dan juga perniagaan anda.

Harga Yang Berpatutan

No automatic alt text available.

Setiap pakej Policy Street akan memberikan anda komitmen bulanan yang amat rendah dan mampu milik di mana anda tidak akan terkesan dengan potongan insurans pada setiap bulan. Anda boleh membayar serendah RM5 / sebulan untuk insurans perlindungan kehidupan anda dan anda akan dilindungi oleh insurans Policy Street.

Dapatkan Insurans Daripada PolicyStreet Sekarang!

PolicyStreet sedang mengadakan promosi sempena Tahun Baru Cina jadi anda perlu mendapatkannya sekarang. Anda boleh menerima Ang Paw bayaran balik sehingga RM 50 dengan menggunakan kod rujukan yang anda akan terima apabila anda melakukan pembelian melalui Policy Street. Caranya adalah dengan menekan link seperti berikut;

Promosi Tahun Baru Cina PolicyStreet: http://campaign.policystreet.com/web/cny/index.html


Nikmati Penerbangan Kuala Lumpur Ke Bangkok Dengan Harga Yang Luar Biasa


Korang tengah cari tiket penerbangan ke Bangkok dengan harga yang terendah ke? Aku ada dengar Traveloka menawarkan harga penerbangan ke Bangkok yang bermula dari RM3++ dari Kuala Lumpur. Tapi korang kena cepat taw sebab harga tiket ni berubah dari masa ke semasa. Kalau korang nak book hari ni better korang book hari ni jugak sebab kalau korang book esoknya mungkin harga akan berubah. 


Kalau korang nak lagi mudah la kan, korang masuk jer website Taveloka. Once korang dah masuk korang akan nampak satu calendar di mana setiap tarikh dalam calendar tu dah ada harga bagi setiap penerbangan ke Bangkok dari Kuala Lumpur. So tak perlu la korang bersusah payah nak cari satu demi satu kan. Korang just tekan jer tarikh yang mana korang nak pergi then nanti sistem tu akan navigate korang ke screen seterusnya iaitu screen untuk book tiket. Harga lain lain yer korang bagi setiap tarikh yang berbeza.  Korang boleh pilih yer sama ada nak tiket untuk sehala mahupun tiket untuk pergi balik. Senang jer u olls, just tekan tarikh jer, yang penting korang plan dulu nak pergi bila then lepas dah decide boleh la korang terus book onlne..hehhee
        

Bila korang dah pilih tarikh yang korang nak tu, kan aku mention tadi dia akan bawakan korang ke next screen yang mana di screen tersebut korang boleh pilih flight dan masa untuk ke destinasi yang korang pilih tu. Antara penerbangan yang ada ialah Malaysia Airlines, Air Asia, Bangkok Airways dan banyak lagi. Then bila korang dah decide yang mana korang nak, korang just klik jer butang pilih so next screen akan terpapar. 



Screen yang seterusnya, korang hanya perlu memasukan detail korang, tiket untuk berapa orang and proceed untuk bayar online. Korang boleh membuat pembayaran secara online banking mahupun menggunakan kad kredit.
     

   
Untuk pengetahuan korang la yer, tempoh penerbangan ialah selama 2jam 5 minit. Korang dikehendaki daftar masuk ke pintu pelepasan Sembilan puluh minit sebelum berlepas. Jangan lewat yer takot nanti korang jadi kelam kabut and then terlepas flight. 

Selain daripada itu, korang juga boleh survey jenis penerbangan yang ada di KLIA dan KLIA2. Tak silap aku lebih 20 jenis penerbangan terdapat di KLIA dan sebanyak tujuh penerbangan di KLIA2. So korang boleh la decide nak naik penerbangan yang mana mengikut keselesaan korang.
        
Korang juga boleh survey jadual penerbangan untuk setiap hari di website Traveloka. Selain daripada book tiket flight, di screen yang sama juga di sebelah bawah, terdapat satu bahagian yang memaparkan promosi hotel yang terdapat di Bangkok. Haa dah nak bercuti ke Bangkok tu mesti la korang memerlukan tempat penginapan betol tak. So boleh la korang terus survey hotel di situ. Korang nak hotel berapa bintang?? Tiga bintang ke lima bintang ke semua ada..just klik jer hotel mana yang korang nak yang penting selari dengan bajet korang.

Yang bestnya korang tentang Traveloka ni, ia adalah satu transaksi dalam talian yang selamat di mana setiap maklumat yang anda masukan semasa menempah akan dilindungi oleh teknologi RapidSSL yang sah. Korang juga akan terima e-tiket atau baucar hotel secara terus dalam emel yang korang daftarkan semasa proses menempah. So korang kena masukan email yang sah korang yang aktif okay nanti tak dapat pulak tiket or voucher hotel. Bukan itu sahaja, Traveloka juga merupakan sebuah website carian yang paling meluas dimana korang boleh membuat perbandingan tiket penerbangan dan hotel-hotel idaman anda pada harga yang murah dalam satu website.

        

Banyak kan faedah dan benefit kalau korang book tiket flight korang dengan menggunakan Traveloka ni. So jom la kita book flight for Kuala lumpur to Bangkok sekarang di website Traveloka untuk dapatkan tiket anda pada harga yang terendah!


BALM BAYI TOK SYED - HALAL LAGI SUCI

Balm Bayi Tok Syed - Membantu Melegakan Batuk, Selsema dan Hidung Tersumbat
Hai kengkawan. Hari nie aku nak cerita pasal satu produk bayi yang aku tengah gunakan. Tengah trending jugaklan sekarang nih. Sebelum aku ceritakan pengalaman aku menggunakan produk ni, jom kita berkenalan dulu. Kata orang tak kenal maka tak cinta.


Didatangkan dalam bekas yang menarik, Balm Bayi Tok Syed adalah persediaan kecil yang perlu ada bagi setiap rumah yang mana ia dapat membantu menenangkan bayi di kala mereka kegelisahan. Balm serbaguna yang diproses di kilang bertaraf GMP ini, diadun dari bahan-bahan semulajadi dan bukan hanya dikhususkan bagi bayi sahaja, malah ianya juga selamat bagi semua peringkat pengguna tidak kira lelaki mahupun wanita. 

Didatangkan dalam bekas yang menarik dengan tema putih hijau; halal lagi suci


Setelah melalui beberapa peringkat R&D, didapati bahan-bahan yang terkandung dalam balm serbaguna ini dapat memberikan kesan yang sangat baik kepada mereka yang menggunakannya. Sebahagian besar kandungannya diperkaya dari bahan-bahan yang halal lagi suci merupakan warisan herba sepanjang zaman.


 Bahan-bahan Utama :
👉👉BEESWAX - Dikenali juga sebagai lilin lebah yang merupakan pekatan bahan asli yang dihasilkan dari lebah serta dapat membantu masalah radang kulit.

👉MINYAK KELAPA DARA - Mampu membantu meningkatkan tahap kecergasan seisi keluarga, terbukti kebaikkannya dan telah diiktiraf seluruh dunia.

👉MINYAK BUNGA MATAHARI - Minyak yang telah diekstrak dari bijinya kaya dengan nutrien yang seimbang komposisinya. Kandungan vitamin E dan asid lemak Omega 6 yang tinggi menjadikannya sangat efektif untuk urutan luaran.

👉PATI MINYAK LAVENDER - Merupakan agen utama yang berfungsi mengurangkan  tekanan. Dengan bau wangi yang amat menenangkan, Pati ini bukan sekadar bahan aromaterapi, kebaikkannya di dalam demam dan selsema jugasangat terbukti.

Cara Penggunaan :

1. Sapukan balm dan urut perlahan-lahan pada tapak kaki.

2. Urutan perlahan di belakang badan.

3. Urutan perlahan di bahagian dada.

4. Boleh juga disapi sedikit di bahagian "T" muka.


Nie testimoni dari aku sendiri ... Bila sesi persekolahan bermula maka bermula lah juga sakit-sakit seperti demam, batuk dan selsema. Minggu lepas habis anak-anak aku kena demam, batuk dan selsema. Penyakit nih kan memang mudah berjangkit. Anak aku yang kecik sekali tu, Baby Janna pun turut terkena tempias nya. Habis semua aku sapukan Balm Bayi Tok Syed nih. Alhamdulillah anak-anak aku suka. Abang Ngah hampir setiap pagi akan sapukan balm pada dada dan belakang sebelum ke sekolah. Semua suka pakai balm nih. Bau nya sangat wangi dan yang penting tidak melekit. Baby Janna pun dapat tidur lena.

Kalau kengkawan berminat boleh ler skodeng-skodeng untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan produk.




No. Telefon HQ : 016 826 2990

PERCUTIAN KE LANGKAWI (2017)

Alhamdulillah... Pada hujung tahun lalu berpeluang bercuti di Langkawi... Kisahnyer bermula awal tahun lagi,  BigBoss saje berjanji ngan bebudak kalau berjaya simpan duit nanti nak bawak jalan-jalan @ bercuti di Langkawi... Hahaha... Sampai waktunya janji dituntut walaupun simpanan x dibuat pun... 

Maka gigih ler Ibu nyer survey apa yang patut dan bersesuaian ngan family kami... Disebabkan bilangan kami agak ramai dan ada Si Janna maka keputusan perjalanan adalah menaiki kenderaan sendiri dan menetap di homestay...

Foto Shahdan Aiyub.

Persiapan dua tiga hari sebelum gerak... Banyak yang perlu disediakan... Sorang satu beg nampaknya, sape nak angkat nie weiii... Kami memilih tarikh 12-14 Disember 2017... Bebudak dah over excited... Putra siap mimpi kena makan jerung lagi... Hehehe... 

Alhamdulillah selamat sampai di Kuala Perlis awal pagi... Sebaik kawan aku dah belikan tiket feri... Just singgah tempat dia untuk menyucikan diri dan sarapan... Keta kami pun parking kat tempat kawan aku nih... 


Kami semua menaiki feri kat Kuala Perlis lebih kurang pukul 9.30pagi... Perjalanan lebih kurang 45minit...

Foto Shahdan Aiyub.

Risau jugak dengan bebudak nih... Sebaik Janna tak meragam dalam feri... 

Foto Shahdan Aiyub.

Yang paling suspen Danial lah, sebab dia suka muntah... Dah ler lupa nak sediakan bag plastik... Masuk-masuk jer feri aku dah siap keluarkan minyak cap kapak dan kain bagi kat dia... Peh tu suh dia tido... 


Budak Putra tak reti duk diam plak dia... Biasa lah over excited... 

Sampai kat Pekan Kuah, Langkawi terus jer amek kereta sewa dan terus ke homestay yang telah disewa... Lupa plak nak ambik gambar keta Almira tu ...Homestay ngan kereta tu aku dapat sewa RM700 untuk 3 hari 2 malam... 
😭😭😭

Foto Shahdan Aiyub.

Homestay yang kami duduk nih biasa-biasa jer... Maklum ler nak jimat kos... Sampai jer terus punggah barang bawak masuk... Lepas tu merebahkan diri masing-masing... Penat weiii duk dalam keta... 

Bila perut dah berkeroncong mula lah tak tentu arah semua ...Maka bersiap-siap lah kami nak mencari bersuap-suap nasi ... Petang tu plan nak pi jalan Under Water World... Berpusing-pusing kami mencari lokasi nyer...Harga tiket masa tuh adalah RM36.00 untuk dewasa dan RM26.00 kanak-kanak... Itu kalau warga negara tuh ... Kalau orang luar mahal skit lagi ... Huwaaaa 😭😭😭... Bagi aku harga tiket banyak tu pun dah mahal ... Berpinar-pinar nak membayar nyer ... 








Dolphin ... Ada persembahan patut nyer... Tapi dah terlepas waktu nyer ... Takpelah nak wat cam ner ...

Foto Shahdan Aiyub.

Foto Shahdan Aiyub.


Foto Shahdan Aiyub.

Otai penguin ... Macam berborak jer deme nih...


Ya Allah ... Banyak nyer ... Melilau-lilau mata Janna nih tengok penguin ...







Gambar depa je lah ... Aku jadi tukang snap...



Ehhh... Ada salji lah ... Sebaik BigBoss bermurah hati nak ambikkan gambar ...



Foto Shahdan Aiyub.

Besar nyer kerang tuh... 


Pelbagai jenis cengkerang... 


Besar bapak ketam nih ...



Hasil gambar tipon cap ayam memang x berapa menarik... 


Jerung... Putra sungguh teruja...



Besar nyer ikannn...



Abang Long hensem menikmati suasana dalam akuarium terbesar nih ...


Ikan pari... Asam pedas sedap nih... 



Syok jer Janna duk dalam tu ... Patah pinggang Ibu nih nak oiii ... Sambil isap jari sambil tengok ikan ... Masa nih belom penat lagi, so masing-masing mood masih ok lagi ...



Kami Sekeluarga... Alhamdulillah... 


Sebelum balik kami singgah makan kat gerai tepi jalan ... Walaupun agak awal, makan ler kami sebagai dinner malam tu mengenangkan malas dah nak keluar malam tu... Penat dah weiii...Kebetulan tepi sawah, indah sungguh pemandangan... Lepas tu singgah kedai runcit sat beli bekalan untuk alas perut kot kot lapar malam kang... Maka tamat ler pengembaraan kami pada hari pertama ...

Hari kedua kami bangun dengan penuh semangat ... Awal beb bangun masing-masing... biasa nyer mana ada bangun awal kalau cuti ... Hari nih kami plan nak ker Sky Cab ... Memang kena awal kalau tak berjuta lah orang nyer nanti ...


Untuk ker Sky Cab nih kami akan melalui Oriental Village ... 


Pemandangan di Oriental Village sungguh cantik ... Nyaman jer rasa masa nih ...Jauh jugak dari tempat parking nak ke Sky Cab tu, tapi dek kerana melayan pemandangan tuh maka tak lah rasa sangat ...

Foto Shahdan Aiyub.

Ingatkan kami dah awal ... Hahaha ... Macam ulat taik dah orang nyer... Gigih ler korang ... Kami ambik pakej biasa ...

basic combo-01

Cam nie lah lebih kurang harga nyer dengan kad pengenalan ... Tapi pakej yang kami ambil tu sekali dengan Sky Dome, Sky Rex dan 3D Art Langkawi... Sky Bridge lain harga... Kena tambah RM5... Berani ngan tak jer... Disebabkan belum waktu untuk kami masuk so depa cadangkan kami gie Sky Dome dulu ... Tapi kalau korang kaya raya boleh ler tambah RM50 satu kepala untuk potong barisan ... Huh ... Memang tak ler... Sekejap jer kat Sky Dome nih... Sampai lupa nak ambik gambar...

SkyDome can accommodate maximum of 50 pax with approximately 10 minutes showcase.   Constructed in February 2014 and completed in July,  SkyDome which started operation on 20th July 2014 has obtained overwhelming responses. Entrance fee for SkyDome is inclusive with every purchase of SkyCab ticket. 
Equipped with 12 projectors, SkyDome offered 360 degrees of 3D image projections which easily covered your field of view. The sensation is lifted into next dimension and further enhanced with high definition (HD). It will definitely plunge you into an unforgettable experience.  Now, relax and let yourself drift along at the whim of your own imagination.

Foto Shahdan Aiyub.

Dah dekat dah setelah berhempas pulas beratur ... Sebaik ler aku bawak bekalan, air mineral + sedikit roti ... Buat alas perut Janna... Kalau tak kompem mengamuk budak baik nih ... Sebenar nyer naik atas tu tak leh bawak makanan dan minuman sendiri... Biasa lah depa nak suruh membeli kat atas tu yang harga nyer mahal weiii ... Pandai-pandai ler korang sorok ... Tapi jangan ler korang pi bawak mangkuk tingkat plak ...


Masing-masing teruja ... Takut sebenar nyer ... Masing-masing tak mo duk tepi ... Hahaha... Cuak jugak tapi sebaik ler cuaca ok tanpa angin kuat ...




Budak yang duk tengah nih paling takut...



Berhenti kat Middle Station... Ikot korang ler nak turun ker tak ... Kompem ler kami turun ... Nak bergambor ... Perasaan cuak tu ada jugak ... Aku pun x berapa berani nak ke tepi-tepi sangat tu ... 😏😏😏


Janna nampak nyer lebih berminat ngan rambut abah nyer berbanding dengan pemandangan yang menakjubkan ...


Begini lah pemandangan dari Middle Station nih ... Ya Allah ... Tinggi nyer dah aku naik ... Subhanallah... Hebat sungguh kuasa Mu...

Foto Shahdan Aiyub.

Dah dah tu bergambar,  jom naik tinggi lagi... Moh deraih... 

Foto Shahdan Aiyub.

Daripada Middle Station nak ker Top Station tu tak jauh sangat dah... 

Foto Shahdan Aiyub.

Huwaaa... Ngeri weiiii... 

Foto Shahdan Aiyub.

Berlatar belakang kan Gunung Mat Cincang@Machinchang...

Foto Shahdan Aiyub.

Muka-muka takut dan muka-muka teruja... 

Alhamdulillah, akhir nyer berjaya sampai Top Station... Tinggi doh... Seriau... Pemandangan memang tip top... Tapi orang Kalau dah sampai sini cam rugi plak kalau tak cuba Sky Bridge... Harga tiket adalah RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak... 

Measuring at 125m in length, the structure ranks among the world’s longest curve suspension bridge and constructing it was not an easy feat as the solutions had to factor the following critical elements; structural balancing from a single point (top of the pylon), optimal weight management and load distribution, pre-fabrication of bridge and on site installation. The entire bridge, in all its elements had to be lifted to the top of the mountain by helicopter and was later assembled to its current position.

Untuk ke Sky Bridge ada dua pilihan... Samada pakai kaki korang or naik trail... Kita orang pilih jungle tracking ler sebab kalau naik trail tu cam ngeri jer... Lagipun berbayar... 

Foto Shahdan Aiyub.

Nie ler jalan nak ke Sky Bridge... Masa nak gie kena turun gunung dulu, agak jauh jugak... Ngeri pun ada... Laluan sempit... Aku memang berpegang jer kat besi tepi tu... Huhuhu... Takut... Penat... Tapi enjoy... Sambil jalan tu ngeri membayangkan cam ner ler aku nak naik balik nanti... Pada pendapat aku, mereka yang ada sakit lutut sakit pinggang tak yah ler ikot laluan nih... Seksa weiii... Ibu mengandung  pun renti kan lah... 🙅🙅🙅

Foto Shahdan Aiyub.
Akhirnya sampai jugak... 

Foto Shahdan Aiyub.

Aku dah kepenatan dan sakit pinggang... Dah ler cuak duk atas jambatan tu... 

Foto Shahdan Aiyub.

Putra rilex jer... Tengok tu berlagak jer dia... Ada part part kat Sky Bridge nih depa guna kaca lut sinar... Pengunjung-pengunjung ada yang ok jer and ada juga yang takut... Aku lemah lutut weiiii... 

Foto Shahdan Aiyub.

Baru lah boleh senyum skit... Jambatan nih memang direka tak lurus, bengkok camtu... 

Foto Shahdan Aiyub.

Nak ambik gambar kat tepi pun takut... Terpaksa ler cangkung camtu... Hehehe... Tengok ler muka cuak Abang Ngah dan Kakak tu... 

Lepas nih memang xde dah gambar kat Sky Bridge... Cam tu jugak dengan Sky Cab... Sebab nyer aku dah penat sangat dan agak takut... Tak yah cite pun korang mesti dapat bayangkan aku ngan Janna nak daki balik kat laluan ngeri tadi tu... Mesti korang tertanya-tanya apesal BigBoss tak dukung Janna... 🤔🤔🤔 Memang ler kan BigBoss kena jaga Putra dan yang lain-lain tu... Ramai tu... 

Lepas turun jer dari Sky Cab tu,  memang ler dah penat giler... Lunch pun tak lagi walaupun dah lewat tengahari... Tapi memandangkan pakej yang kami ambik tu tak lengkap lagi... Maka gigih ler kami anak beranak ker tempat seterusnya...

There are nine different theme zones that you will truly enjoy. The different zones include Aquarium Zone, Safari Zone, Fantasy Zone, Optic Illusion Zone, Malaysia Zone, Classic Zone, Main Hall Zone, Interactive Zone 1 and Interactive Zone 2. We aim to leave our visitors with an amazing memory of their time spent at the largest 3D Interactive Art Museum in Malaysia.
Aku tak de ler minat sangat kat sini sebab dah banyak dah ada 3D Art nih... Lagipun kami dah gie yang kat PD ari tu... Tapi bebudak nih mengada plak nak ambik gambar bebanyak... Korang tengok jer lah eak... 



Foto Shahdan Aiyub.Foto Shahdan Aiyub.
Kakak nak merasa jadi mermaid... Putra pun sama gelenyar nyee... 

Foto Shahdan Aiyub.Foto Shahdan Aiyub.Foto Shahdan Aiyub.Foto Shahdan Aiyub.Foto Shahdan Aiyub.Foto Shahdan Aiyub.
Hadap ler korang gambar banyak... 

Foto Shahdan Aiyub.
Tengok tu BigBoss pun sibuk nak salam ngan Tun Mahathir... 

Naik bot... 

Foto Shahdan Aiyub.
Putra nak surfing... 

Foto Shahdan Aiyub.
Nak merasa kena makan jerung... 

Lepas habis melawat semua tempat kami ke tempat seterus nyer... Walaupun nampak semua macam dah nak lemau... Aku tetap bersemangat sebab aku tau Putra mesti suka... 

Equipped with five 3D version projectors, SkyRex immerses passengers in a simulated 3D environment produced on curved surround-screen. Each ‘tram’ unit of 30 seats sits upon a dynamic motion base and is surrounded by 3D projection which combined with a range of 4D effects, results in an unrivalled attraction to entertain and educate. You will experience the tense and excitement of the real life adventure with special 4D effect.

Merasa lah naik tram sambil kena kejar dengan dinosaur... Putra lah yang paling suka...  

Selesai sudah misi kami di situ,  maka wajib ler mengelupur mencari makanan... Kami makan kat Pak Ya Nasi Ayam,  Pekan Kuah... Lepas tu terus shopping ler apa lagi... Selagi ada duit itu ler yang paling best... Tapi aku mengenangkan sape lah yang nak mengangkat beg-beg itu nanti... Dah ler beranak pinak dah beg tu... Tamat ler hari kedua kami... Malam nyer semua tido awal sebab penat amat sangat tapi best... 

Pagi hari terakhir tu aku bangun paling awal... Biasalah risaukan barang-barang yang tak dikemas lagi... Puas ler aku menyumbat mana-mana yang boleh sumbat... Berat giler weii... 

Keluar awal pagi terus check-out homestay tuh untuk sarapan dan misi hari ketiga... 

Langkawi memang terkenal dengan kisah Mahsuri... So, kalau dah sampai Langkawi tapi tak gie Kota Mahsuri tu macam tak best lah plak... Lagipun nak jugak anak2 dapat sedikit input selain daripada berjimba jer... 

Pintu masuk Kota Mahsuri...
Dewasa : RM12.00 Kanak2 : RM6.00

Masuk jer kawasan pameran kami dihiburkan dengan persembahan caklempong... Danial sangat teruja sebab dia kan main gendang untuk pasukan silat dan caklempong... Hahaha... Tak tau lah cam ner dia leh minat...

Foto Shahdan Aiyub.


Carta Salasilah Mahsuri
Gambar pompuan tu tak tau lah betul ker tak Mahsuri... 


Ringkasan Kisah Pembunuhan Mahsuri... 


Makam Mahsuri... 
اِنّا لِلّهِ وَاِنّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْن.

ALFATIHAH
ﺑِــــــــــﺴْﻢِ ﺍﻟَّﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـﻢ*
ﺃٌﻟﺤَﻤْﺪُﻟِﻠَّﻪِ ﺭَﺏِ ﺍٌﻟْﻌَﻠَﻤِﻴﻦَ *
ﺍٌﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍٌﻟﺮَّﺣِﻴْﻢِ *
ﻣَﻠِﻚِ ﻳَﻮْﻡِ ﺍٌﻟﺪِّﻳْﻦِ *
ﺇِﻳَّﺎﻙَ ﻧَﻌْﺒُﻮْﺩُ ﻭَﺇِﻳَّﺎﻙَ ﻧَﺴْﺘَﻌِﻴْﻦُ *
ﺇٌﻫْﺪِﻧَﺎ ﺍﻟﺼِّﺮَﻁَ ﺍٌﻟْﻤُﺴْﺘَﻘِﻴْﻢُ*
ﺻِﺮَﻁَ ﺍٌﻟَّﺬِﻳْﻦَ ﺃَﻧْﻌَﻤْﺖَ ﻋَﻠَﻴْﻬِّﻢْ*
ﻏَﻴْﺮِﺍٌﻟْﻤَﻐْﺾُﺏِ ﻋَﻠَﻴْﻬِﻢ*
ْ ﻭَﻻَ ﺍٌﻟﻀَّﺂﻟِّﻴﻦَ*
ﺁﻣِـــــــــﻴﻦ*


Banyak rumah contoh orang dulu-dulu... Suka lah bebudak nih... Semua rumah nak dinaik nyer... Bergambar bagai... 







Tengok tu,  kat semua rumah dia nak posing... 

Foto Shahdan Aiyub.


Foto Shahdan Aiyub.
Aku suka rumah nie sebab ada pangkin kat bawah rumah... Teringat rumah arwah nyang dulu... 

Foto Shahdan Aiyub.
Dalam pun cantik, tengok ler ukiran-ukiran kat atas tingkap tu... 

Foto Shahdan Aiyub.
Kami sekeluarga... 

Foto Shahdan Aiyub.
Nie rumah penghulu... Bapak besar... Kat rumah penghulu nih ada serba sedikit barang pameran... 

Foto Shahdan Aiyub.
Serba sedikit penerangan tentang Rumah Penghulu... 

Foto Shahdan Aiyub.
Iyer... Iyer jer Putra tu main gendang... Ape nama spesifik nyer ntah... 

Foto Shahdan Aiyub.
Congkak paling besar aku pernah jumpa, guli nyer xde... 

Hari dah nak tengahari... Dah hampir sampai masa nak memulangkan "Cik Almira" lebih masa kena tambah duit plak nanti... Kami pun bergegas ke destinasi seterusnya... 


Foto Shahdan Aiyub.
Beras Terbakar... 

Kawasan nih terletak dalam kawasan rumah orang... Dah siap dipagarkan... Masuk free jer... Nak datang pun jangan ler sesudah subuh or tengah malam buta... Datang selepas pukul 9.00pagi or sebelum 6.00petang lah... Jangan ler buat huru-hara sangat,  rumah orang kannn... 


Kisah peristiwa beras terbakar... 

Padang kawasan beras terbakar... Tak mandang dah beras nyer... 

Beras terbakar yang dah dikumpulkan...

Dah selesai misi yang jauh2 nie,  kami pulangkan kereta sewa... Penyewa turunkan kami berdekatan kawasan jeti... Disebabkan masih ada masa 2jam sebelum jeti berlepas, kami sepakat ke Dataran Lang... Destinasi wajib bagi mereka yang bercuti ke Langkawi... 


Foto Shahdan Aiyub.
Misi utama tak lain nak tangkap gambar helang nih... Tapi mood dah sedikit terganggu kerana cuaca panas... 

Foto Shahdan Aiyub.
Semua nyer dibuat dengan cepat dan pantas sebab si kecil dah nak bersuara... Nak berdondang sayang dah... 

Foto Shahdan Aiyub.
Pemandangan di sekitar Dataran Lang... 

Budak nih sempat rembat topi dan cermin mata tuh... 

Aku pendekkan cerita... Malas nak menulis dah... Ini situasi selepas beberapa minit masuk kereta kami... Seperti pengsan semua nyer... 
👇👇👇👇

On the way nak balik ke Kuala Lumpur tuh,  kami singgah rumah tok di Bagan Serai... Tido semalam merehatkan diri,  driver penat... 

Alhamdulillah... Tercapai juga hasrat kami nak bawa anak-anak berjalan ke Langkawi... Terima Kasih Ya Allah kerana permudahkan urusan kami sekeluarga...

*pssst,  kalau ada typo paham2 je lah eak... Harap Maaf...