CPUV NUFFNANG #68 | SHARP AIR PURIFIER


Yabedabedooo ... Alhamdulillah, dapat lagi kempen untuk sekian kali di penghujung bulan februari ini ... Kali nie dapat dari SHARP AIR PURIFIER ... Bagus mende nih ... Udara kat rumah jadi lebih bersih dan sihat ... Dengan produk yang terkini sekali ngan perangkap nyamuk ... Meh baca kat bawah tu ... Aku malas nak translate ... Ehehehe ...


SHARP AIR PURIFIER is the world's first air purifier with a built-in mosquito catcher. Sharp's Plasmacluster ion technology purifies the air by emitting positive and negative ions to eliminate harmful haze particles. In addition, this machine's ultraviolet light lures mosquitoes into its narrow air inlet, where a powerful suction sucks the mosquitoes onto a three-layer adhesive sheet. Each layer of the adhesive sheet is disposable and lasts a month.

Kengkawan kalau ada jumpa iklan cam nie menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest boleh ler klik untuk yang berminat jer tau ... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah ... Sob ... Sob ... Sob ... 


Terima kasih #nuffnang ... 
Terima kasih kengkawan ... 
Alhamdulillah ... 

MINI GIVEAWAY 2016 BY HANI RAHMAN

TAMAT


KLIK BANNER UNTUK JOIN ...

CPUV NUFFNANG #67 | PETRONAS - CNY COFEE BREAK


Ehhh, ada lagi rupe nyer ... Alhamdulillah kali nie dapat kempen daripada PETRONAS - CNY COFEE BREAK ... Walaupun CNY dah lama berlalu baru nak masuk kempen nyer ... Lantak ngko ler labu ... Ape-ape pun saya memang penggemar kopi ... Kebanyakkan orang minum kopi untuk menghilangkan mengantuk ... So, kira nyer PETRONAS menggalakkan rakyat minum kopi sebelum memandu untuk perjalanan jauh ... Semoga semua nyer selamat sampai ke destinasi masing-masing tak kira di mana korang berada ... Tak kira bila-bila masa ...

Kengkawan kalau ada jumpa iklan cam nie menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest boleh ler klik untuk yang berminat jer tau ... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah ... Sob ... Sob ... Sob ... 


Terima kasih #nuffnang ... 
Terima kasih kengkawan ... 
Alhamdulillah ... 

Sama Tak ?


Hai korang korang...  Buat ape tu cuti hujung minggu nih? 
Dah masak lunch? Saya kat hospital nih... Bosan menunggu sempat ler menulis sepatah dua kata...
Cer korang tengok gambar tu? Sama ker? 
Nie lah satu satu nyer princess dalam family kami... Hehehe...

Nampak cam princess tapi kadang-kadang garang jugak...  Saya agak rapat ngan dia... 
Selalu tolong kemas rumah... Dalam marah-marah pun dia kemas jugak...

Ok lah tu jer nak bebel... Bye korang...  
Jangan lupa klik iklan-iklan saya... Pleaseeee... Ehehehe...


Batu Caves Terbakar

Berita bergambar ...
Bukit di Kg. Wira Damai terbakar ...





Kebakara adalah di atas bukit ...
Bomba sedang mengawal keadaan agar kebakaran tidak merebak ke kawasan perumahan ...

Facebook Ada Fungsi Baru

FB dah ada fungsi baru ... Tapi korang kena update FB lah ... Kalau korang perasan sekarang ni bukan boleh LIKE je tapi ada untuk LOVE, HAHA, WOW, SAD & ANGRY ...
Kalau pakai phone kene tekan LIKE tu lama2 pastu baru keluar gambar yang lain2 tu ... Pastu klik je la mana yang kita nak ... Nampak hari FB meriah orang duk main button like ... Aku pun gatal tangan gak nak mencuba ... Rajin lak menglike status orang ari nie ...

Korang dah cuba ker ???

Permohonan Tahun 1 Ambilan 2017 & 2018, Negeri Selangor

Hai kengkawan buat ape tu ? Saje nak kongsi maklumat dengan kengkawan yang menetap di Selangor ... Korang korang yang ada anak nak masuk tahun satu please alert ... Jangan terlepas sudah ...

Permohonan ke Tahun Satu bagi negeri Selangor dan Putrajaya ambilan 2017 dan 2018 akan dibuka pada 1 Mac 2016.

Air Cooler & Hasil Seni

Panas sungguh cuaca sekarang nih ... Kipas terpasang 24jam dengan full speed ... Rumah aku tak de aircond, maka aku menggunakan khidmat air cooler ... Tapi korang tengok lah apa dah jadi ...


korang rase sape kah yang berbakat menunjukkan hasil seni nyer kat air cooler aku nih ? Hahaha ... Memang berbakat sungguh ... Grrrrr ... Takpe takpe sel-sel otak nyer sedang berhubung ... Alhamdulillah ... Berapa bintang dapat nih ??

TAZKIRAH JUMAAT #50 | PUKUL KEPALA IBLIS

JOM PUKUL KEPALA IBLIS

Sumber Pak Google

Ustaz Azhar Idrus Berkata:
Kita relax and bace ni.. 

Perbualan antara Rasulullah & iblis...

 
Rasulullah bertanya : 
“Apa yg kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku hendak solat?”

Iblis menjawab : “Aku merasa panas dinding dan gementar”

Rasulullah : “Kenapa?”
Iblis : “Sebab setiap seorang hamba bersujud 1X kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat”

Rasulullah : “Jika seorang umatku berpuasa?”
Iblis : “Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka”
Rasulullah : “Jika ia berhaji?”
Iblis : “Aku seperti orang gila”
Rasulullah : “Jika ia membaca Al-Quran?”
Iblis : “Aku merasa meleleh laksana timah di atas api”
Rasulullah : “Jika ia bersedekah?”
Iblis : “Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji”
Rasulullah : “Mengapa boleh begitu?“
Iblis: ”Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya, iaitu :


1. Keberkatan dalam hartanya, 
2. Hidupnya disukai,
3. Sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka,
4. Terhindar dari segala macam musibah,


Rasulullah : “Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?"
Iblis : “Suara kuda perang di jalan Allah.”
Rasulullah : “Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?”
Iblis : “Taubat orang yang bertaubat”
Rasulullah : “Apa yang dapat membakar hatimu?”
Iblis : “Istighfar di waktu siang & malam”
Rasulullah : “Apa yang dapat mencoreng wajahmu?”
Iblis : “Sedekah yang diam2”
Rasulullah : “Apa yang dapat menusuk matamu?”
Iblis : “Solat fajar”
Rasulullah : “Apa yang dapat memukul kepalamu?”
Iblis : “Solat berjemaah
Rasulullah : “Apa yang paling mengganggumu”
Iblis : “Majlis para ulama”
Rasulullah : “Bagaimana cara makanmu?”
Iblis : “Dengan tangan kiri dan jariku”
Rasulullah : “Dimanakah kau menaungi anak2mu di musim panas?”

Iblis : “Dibawah kuku manusia”
Rasulullah : “Siapa temanmu wahai iblis?”
Iblis : “Penzina”
Rasulullah : “Siapa teman tidurmu?”
Iblis : “Pemabuk”
Rasulullah : “Siapa tamumu?”
Iblis : “Pencuri”
Rasulullah : “Siapa utusanmu?”
Iblis : “Tukang sihir (dukun)”
Rasulullah : “Apa yang membuatmu gembira?”
Iblis : “Bersumpah dengan cerai”
Rasulullah : “Siapa kekasihmu?”
Iblis : “Org yang meninggalkan Solat Jumaat”
Rasulullah : “Siapa manusia yang paling membahagiakanmu?"

Iblis : “Org yang meninggalkan solatnya dengan sengaja”

AllahuRabbi... 
Jom Kongsi...

*sebarkannya biar bagi 1 dunia tahu apa kelemahan Iblis.

CPUV NUFFNANG #65 | SHOPPING KAKI (IMSOLD!) & CPUV NUFFNANG #66 | HUAWEI MATE S & WATCH CAM ...


Oh ... Lama nyer tak bersiaran ngan #nuffnang ... Maaf yer kengkawan ... Ada masalah skit ngan smartphone, tak leh nak screenshot so memang agak payah ler nak review #nuffnang nyer iklan ... Alhamdulillah untuk bulan Februari nie, semalan dapat 2 kempen; Shopping Kaki dan Huawei Mate S & Watch Cam ... Yang sebelum-sebelum nie dah terlepas banyak sangat, tak leh nak review ... Huhuhu ...

Kengkawan kalau ada jumpa iklan cam nie menari-nari tergedik-gedik kat blog Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest boleh ler klik untuk yang berminat jer tau ... Tiada paksaan, tak mo pun tak pe lah ... Sob ... Sob ... Sob ... 


Terima kasih #nuffnang ... 
Terima kasih kengkawan ... 
Alhamdulillah ... 

Kisah Sebiji Tembikai

Sumber : Google

Seorang lelaki soleh pulang ke rumah dengan membawa sebiji tembikai (ada orang panggil timun Cina ) ... Dia membeli buah itu dari sebuah pasar ... Isterinya membelah tembikai itu dan merasanya: “tawar” ... Lalu isterinya terus-terusan merungut ... Melihat isterinya yg merungut itu, suami berkata: “Saya membeli tembikai itu dari pasar” Isteri: “Saya tau” Suami: “Pada pendapat awak, semasa saya membeli tembikai tadi, saya nak yang manis atau yang tawar?” Isteri: ”Tentulah yang manis” Suami:” Ketika penjual sedang menjual tadi, agaknya mereka nak menjual yang manis atau yang tawar?” Isteri: “Tentulah mereka ingin menjual yg manis” Suami terus lagi bertanya: ”Ketika peraih (aka org tengah) ingin menjual kepada penjual di pasar, mereka agaknya ingin menjual yang manis atau yang tawar?” Isteri: “Mesti yang manis” Si suami diam sejenak ...
Kemudian dia menyambung ”Ketika pekebun menanam tembikainya, adakah dia mahu tembikai yang tumbuh nanti manis atau tawar?” Isteri: ” Tentu yang manis, pastinya.” Suami:” Ketika awak membelah buah ini tadi, awak inginkan yang manis atau yang tawar?” Isteri: “Mesti saya ingin yang manis. Kenapa dengan semua soalan ini?” soal isteri. Orang soleh itu tersenyum pada isterinya.
Lalu dia berkata: “Ketika semua orang inginkan buah yang manis, sebaliknya lain pula yang berlaku ... Buah tembikai itu tawar rasanya!” Isteri orang soleh itu terdiam.

Marahkan siapa?
‘Jadi ketika awak marah tentang rasa tembikai yang tawar, awak sebenarnya marahkan siapa ?Bukankah semua orang inginkan buah yang manis ... Tetapi kuasa Allah memutuskan buah itu tawar rasanya, Jadi awak marahkan siapa? Marahkan saya yg membeli, atau penjual yang menjual atau awak yang membelah atau pekebun yg menanam? Atau Allah yang menentukan rasa tawar?”

Janganlah kita mengecam, mengutuk makanan walaupun makanan itu tidak sedap ... Kalau kita tak suka, kita tinggalkan sahaja atau makan sedikit sahaja ...

Pengajarannya : 
Kita perlu faham bahawa rezeki kita dapat yang manis atau tawar, sedap atau tidak, semuanya ditentukan Allah ... Jika kita mengecamnya, ramai orang di sekeliling akan terasa hati ... Mungkin emak atau isteri yang memasak terasa hati atau mungkin ayah yang membeli terasa hati ... Dan lebih-lebih lagi tanpa kita sedar, kita seolah-olah “mengecam” Allah yg mengurniakan rezeki itu kepada kita ... Jika kita tidak bersyukur dengan yang sedikit, mana mungkin kita akan bersyukur dengan yang banyak ...

Beberapa ayat petikan dalam al-quran semoga dapat memberi panduan kepada kita semua insyaAllah. 

Allah swt berfirman ...
“Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”(An-Nahl: 18) ...

Cuba bayangkan berapa banyak nikmat Allah yang Allah bagi kepada kita. tak terhitung nilainya kan ... Contoh nikmat yang paling dekat dengan kita ialah nikmat sihat ... Cuba kalau Allah bagi kita sakit gigi ... macam mana rasa? SubhanAllah tak tahan rasanya ... Allah uji dengan satu nikmat jangan cepat mengeluh ye, fikirkan nikmat lain yang Allah bagi tidak terhitung banyaknya ...

Allah swt berfirman lagi ...
“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, ” Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat”(Ibrahim:7) ...

Allah kata, siapa yang bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi, Allah akan tambahkan lagi nikmat kepada kita ... Dan kalau kita ingkar dengan nikmat yang Allah bagi akan pasti menanggung azab Allah yang sangat berat ... Contoh di sini ialah kisah tembikai tadi, Isteri lelaki soleh tidak bersyukur dengan buah tembikai yang dibeli oleh suaminya kerana tawar, tetapi isterinya tidak sedar dia sedang mengingkari nikmat yang Allah berikan ...

Allah swt berfirman lagi …
Maka apabila manusia ditimpa bencana dia menyeru Kami, kemudian apabila Kami berikan nikmat Kami kepadanya, dia berkata, “Sesungguhnya aku diberi nikmat ini hanyalah kerana kepintaranku”. Sebenarnya, itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahuinya.
( Az-Zumar:49)

Sebagai manusia biasa, memang lumrah kita sentiasa tidak berpuas hati dengan apa yang kita ada ... Semoga kisah ini dapat kita renungi serta tanamkan rasa bersyukur dengan apa yang kita miliki  .... Wallahualam.. Semoga memberi pengajaran kepada semua ... InsyaAllah ...

Jom Makan Buah !

Aku suka makan buah ... Korang pun mesti suka ... Buah-buahan penting dalam menu pemakanan harian untuk menjaga keseimbangan sistem tubuh kita ... Disebalik rase nyer yang teramat sedap, buah-buahan sebenar nyer mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan kita ... Jadi jom kita teruskan amalan memakan buah-buahan untuk sihat ... Meh aku terang kan skit kelebihan buah-buahan nih ...

KIWI

Buah yang sangat kecil tapi gagah ... Mengandungi dua kali ganda jumlah vitamin c berbanding oren serta mempunyai dua kali ganda vitamin e berbanding avokado ... Kalori plak hanya separuh berbanding ngan buah-buahan lain ...

STRAWBERI

Warna merah pada buah strawberi yang sudah masak ada sebab nyer ... Buah ini juga mempunyai khasiat yang sangat banyak dan menyimpan nutrisi yang luar biasa ... Buah nie kaya dengan serat, rendah kalori dan mengandungivitamin c ... Dikatakan strawberi juga mampu menurunkan kadar kolestrol dalam badan kita ...

EPAL

memakan sebiji epal atau meminum jus nyer setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan ... Aku biasa nyer memang ada stok buat epal dalam peti ais ... Kalau terasa lapar tengah malam tu memang akan ngap buah epal sebiji ... Kalau kanak-kanak yang suka makan makanan segera seelok nyer memakan buah epal coz buah nie dapat menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku nyer pembentukan lemak dalam badan ...


OREN

Mengambil dua atau empat biji oren sehari boleh menjauhkan selsema ... Mengurangkan kolestrol, mencegah dan melarutkan batu di dalam buah pinggang ... Buah oren memang terkenal dengan vitamin c nyer ... Juga mengandungi karbohidrat, kalsium dan mineral ... buah oren juga mengandungi serat yang sangat diperlukan oleh tubuh bagi pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan yang normal ... Aku lagi suka air nyer nak dibandingkan dengan buah nyer ... Nyaman nyer lah tekak kalau panas-panas dapat minum fresh orange ...

TEMBIKAI

Buah yang popular pada musim panas dan bulan puasa ... Makan buah nie dapat menghilangkan dahaga ... Buah tembikai terdiri daripada 92% air ... Buah nie jugak mengandungi vitamin a, kukurbisitrin yang berkesan mengubati masalah ginjal dan salur kencing ... Ia mengandungi sejenis gula dan garam yang berkesan melawaskan proses pembuangan air kecil dan merawat masalah ginjal ... Buah nie memang wajib ada kalau bulan puasa ... Rase tak lengkap jer kalau buah nie takde waktu nak berbuka tu ...

BUAH NAGA 

Buah naga mengandungi 80% air dan kandungan vitamin c yang tinggi berbanding tembikai dan epal ... Buah nie ada dua jenis; merah dan putih ... Buah naga merah sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoid nyer yang tinggi ... ia juga baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah ... Buah ini juga menggalakkan tindak balas yang memberansangkan untuk mengurangkan tekanan emosi ... Putra suka sangat buah naga merah ... Dia boleh habis kan sebiji tu sorang jer ... Tapi kena pandai pilih jugak, kalau kena yang tak manis aku tak suka ... 


Ada banyak lagi buah-buahan yang berkhasiat ... Masing-masing ada khasiat tersendiri ... Tak larat plak aku nak ulas ... Panjang benar plak entri nie nanti ... Nantilah, kalau aku rajin, aku sambung lagi entry nie lain kali ...

JOM MAKAN BUAH !!!
Pssttt ... Aku suka buah mangga sebenar nyer ...

Mandi Manda Di Kristal Villa, Kajang

Haaa ... Memandangkan cuaca sekarang agak panas ... Bestkan kalau dapat mandi manda ... Hasil kerajinan anak-anak aku meracun BigBoss, maka bersetuju lah beliau untuk ke Kristal Villa, Kajang ... Isshhh, kat mana plak tu ? 

Sebenar nyer tu kondo adik aku duk ngan isteri dia ... Ofkos lah ada kolam ... Lama dah dia ajak ke sana, tapi memandangkan BigBoss sibuk, kami buat-buat tak dengar jer bebudak nih cakap ... Hehehe ... Gegak gempita kejap rumah bila BigBoss memberi persetujuan ... Aku pun wasap ler adik aku ... Sementara bebudak siap, BigBoss sempat masak talapia goreng sambal nak buat makan2 kat sana nanti ...

Putra saje menghisap jari, aku tarik dia pie letak balik ...

Abang Long & Fatiha ... Abang Ngah hilang mana ntah ...

Mak aku pun excited nak ikut ...

Sampai jer di Kajang, kami makan dulu ... Sebab kami tak lunch lagi kat rumah tadi ... Biasa lah hari Ahad memang selalu nyer late lunch ... Maklum ler sarapan pun agak tersasar waktu nyer ... Huhuhu ...

Kolam nyer agak besar ... Orang pun tak berapa ramai ...

Fatiha mandi kat area kanak-kanak jer ...

Abang Long & Abang Ngah seronok lumba berenang sape sampai dulu ...

Putra buat peace tapi mata tengok orang lain ...

Seronok dia dapat mandi kolam ...

Tengok tu dah menggigil kesejukan ... Apetah dia nak cakap kat aku tu ...

Dalam pada mengeletar tu nak jugak posing peace ...

Mak aku tengok jer ...

Berdokong ngan PakChu nyer plak ...

Pemandangan di sekitar kolam ...

Sebenar nyer kat sebelah kolam nih ada mini playground ... So. lepas mandi manda tu bebudak nih main ler kejap ... Yang tua plak melepak, sambil-sambil nak tunggu air kering ... Malas nak tukar baju kat bawah ... Hahaha ...

Esok nyer tidor keletihan tak mo bangun ...

Alhamdulillah dapat meluangkan masa ngan family dan adik-beradik ... Bebudak nih request nak datang lagi ... Nak tido sekali ... Aku walaupun tak mandi tapi tetap seronok sebab anak-anak seronok ...



Amaran Pesawat TUDM Terbang Rendah


Wahai warga Kuala Lumpur dan Selangor ... Meh aku nak kabor ... Nanti nanti korang jangan terkejut plak ... Kelmarin depa call aku suh beritau korang ... Depa nak terbang rendah ... Haaa, jom baca ...

>>>>>>>>>><<<<<<<<<<

Tentera Udara Diraja Malaysia meminta orang ramai di sekitar Lembah Klang supaya tidak panik apabila melihat pesawat terbang rendah pada 24, 25, 26 dan 29 Februari ini. TUDM dalam satu kenyataan berkata, beberapa pesawat pejuang, pengangkut dan helikopter akan membuat terbang lintas di ruang udara Lembah Klang sempena istiadat Penganugerahan Panji-panji Skuadron oleh Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.

''Istiadat akan melibatkan penganugerahan panji-panji kepada Skuadron Nombor 16, 17, 18 dan 20 bermula 24 hingga 26 Februari untuk raptai dan istiadat sebenar pada 29 Februari di Pangkalan Udara Subang,'' katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Pesawat-pesawat TUDM yang akan terlibat dalam penerbangan rendah antaranya Pesawat Su-30MKM, Hawk, F/A-18D, MiG-29N, C130H, Beechraft, Helicopter EC725 dan Nuri.
Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan agar tidak cemas dan risau sekiranya melihat pesawat-pesawat TUDM terbang rendah di sepanjang tempoh tersebut.

>>>>>>>>>><<<<<<<<<<

Korang nanti pada tarikh-tarikh tu jangan kalut plak ... Bila pesawat terbang rendah kompem bunyi bising ... Jangan korang ingat nak perang plak ... Hehehe ... Yang pasti nyer mesti anak aku sendiri yang kalut ... Putra mesti kalut nak tengok jet pejuang ... Haisshhh ... Hehehe ...

Aplikasi Aduan Majlis Perbandaran Selayang

Aplikasi aduan Majlis Perbandaran Selayang dibangunkan untuk memudahkan penduduk Selayang membuat dan menyemak aduan. Melalui aplikasi ini, aduan boleh dihantar dalam bentuk gambar beserta lokasi GPS. Ini membolehkan MPS menerima aduan dengan lebih tepat cepat serta dapat memberi maklumbalas dengan lebih berkesan.

Pengguna aduan MPS boleh mengguna ID Pengguna dan Kata Laluan yang sama untuk aplikasi ini. Pengguna baru perlu membuat pendaftaran di link berikut http://goo.gl/DfZXSc

Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.mps.gov.my 
atau Hotline MPS 03 - 6138 9898 @ 1 800 222 677

Aplikasi Aduan MPS juga boleh diakses melalui telefon bimbit ... Pengguna boleh download aplikasi tersebut untuk menggunakannya ...

Pengguna perlu memasukkan ID Pengguna dan Kata Laluan ... 
Pengguna baru perlu mendaftar terlebih dahulu ...


Pengguna boleh membuat dan menyemak aduan yang telah dibuat ... 

Aduan yang boleh diterima oleh Majlis Perbandaran Selayang adalah mengenai Alam sekitar, Bangunan, Bencana Alam, Bonggol, Cukai Taksiran, Haiwan, Halangan, Jalan, Kakitangan Majlis, Kemudahan Awam, Kerja Tanah, Lampu Jalan, Landskap/ pokok, Longkang, Masalah Papan Tanda, Mesin Meletak Kenderaan, Padang Permainan, Pasar Malam, Penguatkuasaan, Penyelenggaraan, Permohonan Lesen, Pesuruhjaya Bangunan(COB), Pusat Siber MPS dan Sampah ...

Aku alert pasal mende-mende nih pasal aku tinggal dalam kawasan di bawah selenggaraan MPS ... So, kalau ape-ape jadi senang aku nak buat aduan ... Selalu nyer pasal sampah dan anjing liar ler ... Semoga dengan ada nyer kemudahan nie persekitaran akan menjadi lebih bersih ... Diharap MPS juga dapat menjalankan tugas dengan lebih efektif ... Cuma masalah sampah nie memerlukan anjakan minda pengguna-pengguna ... Aku tengok masih ramai yang tak kisah buang sampah merata-rata ... Penuh longkang ... Lagi teruk kalau lepas pasar malam @ pasar tani ...

Sekian bebelan aku kali nie ... Semoga bermanffat ...

Buku Rahsia

Hai kengkawan semua ... Korang buat ape hari nie ?? Hehehe, nak tanya nih ... Korang-korang masa kecik-kecik dulu ada simpan rahsia tak ? Mesti ada kan ... Mesti ada di antara korang yang ada buku rahsia@diari ... Segala macam mak nenek tulis dalam tu kan ... Sampaikan lirik lagu pun nak tulis dalam tu ... And yang paling banyak mesti lah pasal secret admire kan ... Pasal musuh ketat pun mesti banyak kan ... Bila dah besar skit siap reka bahasa rahsia ... Huhuhu ...

Tadi pagi ada masa terluang skit ... Lepas selesai sidai kain semua, aku masuk bilik Fatiha ... Lipat kain skit, lepas tu aku kemas meja study dia ... Tak sepah sangat coz Fatiha nie pandai kemas sendiri ... Sekalikan dalam pada aku susun sana sususn sini tu aku terjumpa RAHSIA ... Senyum jer aku teringat kita dulu-dulu ... Aci tak nak baca ...


Tu dia kecik-kecik dah ada buku rahsia ... Jeng jeng jeng ...


Ohhh, ini rupa nyer rahsia dia ... Terkesima kejap ... Syok sendiri kejap ... Huhuhu, sebaik tak de tulis nama pakwe ...


Yerrr ... Ibu pun sayang Fatiha@Adik@Kakak ... Huhuhu ... Belajar rajin-rajin biar jadi orang pandai ...  Yang paling penting Jangan Lupa Solat ... Semoga menjadi muslimah sejati bila dah besar nanti ...

Ya Allah, Kau terangilah hati anak-anakku dalam mendalami ilmu dunia & akhirat .... Kau jadikanlah mereka anak-anak yang soleh & solehah, yang menjaga solat dan agamanya ... Yang menjaga kebajikan kedua ibu bapanya ... Yang menjaga kebajikan mereka yang memerlukan ...  Tidak sombong dan pandai menjaga diri ... Amin ...