SELAMAT MENGUNDI

Kepada pengundi2 di TENANG, Selamat Mengundi, undilah dengan bijaksana demi kebaikan kita semua ... 
Undilah PAS ...

Doa Pendinding Dan Pengerak

Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu di bumi juga di langit dan DIA Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui

Keberuntungan Beramal Dengan Doa Ini:

1. Terhindar Daripada Bahaya

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Pengerak” kerana dengan membaca doa ini boleh menggerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak, bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya. Tuan Guru memberikan petua bagaimana untuk beramal dengan doa ini seperti berikut:-

• Bila hendak memulakan perjalanan samada perjalanan yang dekat ataupun jauh, mengembara ke tempat yang telah biasa ataupun yang belum pernah dikunjungi dan sebagainya atau untuk memulakan sesuatu pekerjaan yang mungkin biasa atau berisiko seperti masuk hutan untuk berburu, memancing, menyembelih binatang, bekerja di tempat pembinaan, dan seumpamanya, maka sebelum itu bacalah doa ini sebanyak tujuh kali. Insya’Allah, Allah SWT akan melindungi kita daripada segala bentuk kemudaratan, kejahatan dan bahaya yang mungkin ada di sekeliling kita.

• Jika bacaan tersekat-sekat atau terlupa atau ketika sedang membaca ada gangguan seperti gangguan telepon berdering, gangguan daripada anak-anak, gangguan daripada rakan-rakan yang menyapa dan sebagainya yang menyebabkan kosentrasi bacaan terganggu, maka berehatlah dahulu. Jangan diteruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Setelah berehat beberapa ketika, baca sekali lagi sehingga tujuh kali bacaan. Bila bacaan tujuh kali itu lancar, baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut.

Perlu diingatkan disini bahawa, Insya’Allah kita boleh terlepas daripada kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepada-Nya. Bagaimanapun jika ianya Qada’ Mubram iaitu ketentuan Allah yang tidak boleh berubah seperti mati, maka kalau ajal telah tiba, kita membaca doa ini seribu kali sekali pun pasti kita akan mati.

2. Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan

Makanan dan minuman yang masuk ke tubuh badan kita sebahagiannya mengandungi bahan kimia yang beracun. Racun tersebut tidak memberi kesan untuk jangkamasa pendek tetapi terbukti sebahagiannya memudaratkan tubuh badan untuk jangkamasa panjang. Penyakit yang begitu sinonim dewasa ini dalam masyarakat kita seperti kanser, diabetes, dan sebagainya adalah berpunca daripada makanan dan juga minuman.

Untuk mengelakkan makanan yang kita makan membawa mudarat kepada tubuh badan adalah disarankan agar mengamalkan doa ini sekurang-kurangnya tiga kali sebelum menjamah apa sahaja makanan dan minuman. Insya’Allah dengan keberkatan membaca doa ini semua makanan dan minuman yang halal, yang dimakan dan diminum tidak memudaratkan tubuh badan kita.

3. Terhindar Daripada Sihir

Perbuatan belajar dan mengamalkan ilmu sihir hukumnya adalah syirik dan mereka yang syirik akan mendapat balasan laknat Allah SWT dan mereka akan ditempatkan di dalam neraka selama-lamanya, melainkan jika sempat bertaubat sebelum mati. Kesan perbuatan sihir boleh terkena kepada sesiapa sahaja dengan izin Allah SWT.

Ada sihir untuk tujuan kecantikan seperti memakai susuk dan kebanyakan amalan sihir adalah untuk tujuan khianat yang boleh memudaratkan seseorang dan sesetengahnya boleh membawa maut. Ada perbuatan sihir yang sememangnya ditujukan kepada seseorang kerana dorongan hasad dengki, dan ada juga yang terkena sihir dengan tidak disengajakan seperti secara tidak sengaja termakan makanan dan minuman yang mengandungi santau.

Pengalaman penulis berhenti makan dengan seorang sahabat di sebuah gerai makan. Gerai tersebut terletak di tepi jalanraya. Ketika hendak menjamah makanan, tiba-tiba pinggan kaca yang berisi nasi terbelah dua. Dalam peristiwa yang lain, sahabat penulis itu menceritakan dia pernah minum di sebuah restoran dimana gelas ditangannya pecah sebelum sempat sampai ke mulutnya. Kedua-dua kejadian ini berlaku kerana makanan dan minuman tersebut ada mengandungi sihir santau. Dia terhindar daripada mudarat sihir dengan berkat beramal dengan doa ini setiap kali sebelum menjamah makanan dan minuman.

Dalam hal yang lain pula, ada juga sihir digunakan untuk tujuan melariskan jualan makanan. Unsur-unsur bahan sihir tertentu dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan sesiapa yang menjamah makanan tersebut akan merasakan masakan tersebut sungguh sedap. Dengan mengamalkan doa ini insyaAllah kita hanya akan merasa yg asal tanpa dipengaruhi faktor lain.


4. Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

Apabila kita pergi ke sesuatu tempat yang pada kebiasaannya tempat tersebut makhluk halus berkeliaran atau tinggal seperti di tepi tasek, di dalam hutan, di bangunan yang telah lama ditinggalkan dan sebagainya, maka kita terdedah kepada gangguan makhluk ini. Namun begitu jika kita beramal dengan doa ini, insya’Allah mereka tidak berjaya untuk mengusik, menakut-nakutkan dan memudaratkan kita.

Satu perkara yang penting juga, apabila kita pulang ke rumah dari tempat yang disebutkan di atas, kadang-kala makhluk itu akan mengekori kita dan masuk ke dalam rumah kita tanpa kita sedari. Jika kita mempunyai anak-anak kecil, mereka mudah diganggu oleh makhluk ini, akibatnya anak kecil kita menangis tidak henti-henti. Untuk mengelakkan mereka masuk ke rumah kita, bacalah doa ini tiga kali kemudian ludah ke sebelah kiri sebelum kita masuk ke dalam rumah.

Di dalam hadis, Rasulullah s.a.w. mengajarkan supaya membaca doa ini tiga kali.

Kenapa Kita Diuji ... ???

   "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
    - Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa Aku Tak Dapat Apa Yg Aku Idam-Idamkan ?

    "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
    - Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa Ujian Seberat Ini ?

    "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
    - Surah Al-Baqarah ayat 286

Rasa Frust ?

    "Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
    - Surah Al-Imran ayat 139

Bagaimana Harus Aku Menghadapinya ?

    "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
    - Surah Al-Imran ayat 200

    "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
    - Surah Al-Baqarah ayat 45

Apa Yang Aku Dapat Drpd Semua Ini ?

    "Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
    - Surah At-Taubah ayat 111

Kepada Siapa Aku Berharap ?

    "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
    - Surah At-Taubah ayat 129

Aku Tak Tahan !

    "... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
    -  Surah Yusuf ayat 87


Bukankah alQuran itu sesuai di semua zaman dan tempat, dalam apa jua keadaan?

Saya tak nangis dah ...

Alhamdulillah ... Dalam masa tiga minggu jer Danial wat hal kat tadika ...Akhir nya minggu lepas dah ok ... Tak nangis dah ... Masuk kul 8.00pagi, kita orang sampai awal 7.40pg dah tercongok kat depan tadika ... So, aku tunggu ler sampai loceng bunyi ... Salam ... Tengok Danial masuk kelas n cepat2 balik ...Waktu balik aku datang awal skit nak tengok kelakuan dia ... Boleh jer pakai kasut sendiri ... Alhamdulillah sesangat kejadian Meraung berlaku tidak lah lame mana ...

Hujung tu lah Danial ... Baru keluar kelas ...
 Berkerut muka menahan cuaca yang panas terik ...

 Pakai kasut sendiri ...Ehhh mana pi stoking nyer .... Mesti dia bukak dalam kelas coz Danial nih tak tahan panas ...
 Dah siap, pakai beg lak ...
Tengok gelagat kawan2 ...
Salam ngan teacher ...

Menang Contest ,,,

Aku dah banyak join contest, tapi dalam tahun 2011 nih nie ler first time aku menang contest, tetiba rajin lak nak wat entry ... Nak tengok entry contest klik ler sini
FUN N CRAZY CONTEST ... Dan pengumuman kemenangan aku lak kat entri nih ...YAAHHH AKHIRNYA SAAT DINANTIKAN PEMENANGNYAAAAAA IALAH......... Dan hadiah yang aku dapat adalah ...

  So chomell n so cute ...

Kena sorok nih, kang kena rembat lak dek bebudak nih ...

Terima Kasih ...

Kuiz Spontan ....

Ari tu ada ler sorang member FB nih tanya soalan spontan, aku pun tak ingat dah ape soalan nyer ... Aku nih saje2 jer jawab, sambil santai2 ... sekali betul ... So, dapat ler sedikit hadiah daripada member nih, acctually nyer aku pun tak ingat / tak tahu cam ner member nih leh jadi member aku kat FB ... Hehehe ... Ooohhh, keje INTAN rhope nyer ...

Cenderahati 1

Baru2 nie ada member bercuti jalan2 cari makan, baca entri die kat sini Hatyai Trip..Rest & Rilex.. ... So, dapat lah cendera hati nih ... Aku suka jer kalau dapat mende2 free nih ... Terima Kasih yerrr ...

Key chain tu dah kena rembat ngan Luqman, siap gantung kat beg sekolah lagi ...

Perkembangan Si Kecik ...

Macam kepandaian dah sekarang nih ... Satu persatu dikeluarkan nya ... Hehehe ... Best tengok gelagat nyer ... Paling pandai menyakat Abang Ngah ... Asyik nak gadoh jer keje nyer ...Kepandaian yang terbaru pandai membina ayat-ayat mudah .... Alhamdulillah ... Nyanyi pun pandai ... "Insyaallah ... Insyaallah ..." ... Maher Zain ghitu, khelasss ...

 Nak ikut Abang Ngah gie sekolah ...
"Nak gie olah ..."

 
Nak main sama2 ngan abang2 nyer ...
"Jom ... Jom ..."

 
Makan nak suap sendiri ... 
Sikit masuk banyak yang bersepah-sepah ...

 
Pandai nak pakai tudung dah ... 
Tapi kejap je lah ...

 
Pandai nak melawa ...
Kadang2 mintak pakai gincu ...

Alhamdulillah atas kurnian yang tidak terhingga ini ...
Permata berharga ...

PERBINCANGAN TENTANG HALANGAN IBU UNTUK MENJAYAKAN PENYUSUAN

 
Pengumuman penting bagi kengkawan yang menetap di Pantai Timur ... 
Terutamanya di Terengganu Darul Iman ... 
Sebarang pertanyaan sila hubungi org kat bawah tu eak ...
Saya tolong kengkawan jer ...

________________________________________________________________

HARI: SABTU

TARIKH: 19 FEBRUARY 2011
 
TEMPAT: TEPI LAGOON, MASJID TENGKU TENGAH ZAHARAH, KUALA IBAI, KUALA TERENGGANU (MASJID TERAPUNG)

MASA: 0900-1200
 
TAJUK: PERBINCANGAN TENTANG HALANGAN IBU UNTUK MENJAYAKAN PENYUSUAN

Minta tolong edarkan poster ni ye...


Regards,
Sharifah Nurul Ain Engku Mokhtar
QasehBonda Trading,
HP: 0179000395

Perompak Kereta ....

Aku dapat e-mail nie tadi ... Rase nyer bagus jugak kalau dapat kongsi ngan kawan2 semua ... Hati2 kawan2, macam2 boleh berlaku ... Nauzubillah ...
__________________________________________________________
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQTfw27UFMNVkBQ-GSzSTLk-MxLhwJnkzfLP25DbpPFKgqcCYEtDA

Perhatian geng2 semua:Cara baru perompak kereta

Baru minggu lepas malam Jumaat saya parking kereta diparking awam. Semasa nak balik kerumah saya terperasan ada pelekat kat cermin belakang kereta saya. Bila saya tanggalkan pelekat tu kat rumah, rupa2nya cuma resit pam minyak . Tak lama lepas itu saya terima email ini.
 
" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA"
 
-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar2kan... ... . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.
 
Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.
 
Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.
 
Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!
 
 
BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN
 
Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini.
 
Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.
 
Zaman la mcm2 boleh jadi. Kena banyak beringat 

Meraung ...

Haaisshhh ... Nape lak cenghini jadi nyer ... Minggu pertama elok jer ... Suka jer ... Tak nangis pun ... Tension lak aku ... Semalam dah masuk minggu kedua persekolahan, Danial wat hal lak. Minggu nih kira nyer mak bapak dah tak leh tunggu anak masing2, just hantar tgk2 kejap n balik ... Boleh dia meraung, rase nyer satu Gombak Setia dengar ... Teacher nyer suruh aku balik, coz kalau aku ada nnt lagi mengada-ngada ... Bila aku tipun skool nyer balik, teacher nyer kate ok ... Tapi tak tau lah kut teacher nyer just nak menyedapkan hati aku ... Bila time balik dah tak sabar2 dah, siap suruh dukung lagi ... Bila aku tanya "Nape Danial nangis ?" ... "Memang lah Danial nak ibu..." Hmmm ... Bila dah balik tu aku pun cakap ler pelan2 ngan dia, nasihat bagai ...n Danial pun dah janji tak mo nangis lagi ... Hmmm, janji palsu semata-mata ... Sampai sekolah hari nih tanggal kasut ... Dah mula skit2 dah ... Aku turun kan kusi die, suruh dia duduk dalam ... Dia pun ok lah ... Aku pun tunggu ler sementara org nak ramai skit ... Bila aku tengok dia dah leka, aku pun nyorok ler ... Aku intai ler, mula2 ok (dia tak perasan lg kut) ... Pehh tu ... Satu Gombak Setia dengar suara dia, sampaikan pembantu kat situ kena dokong dia pujuk2 ... Bila aku dah tak dengar sore dia, aku call teacher nyer, teacher nyer kata ok, baru aku berani balik ... Apolah Dany, janji jer lebih, ... tak hero lah cenghini ...
 
Ya Allah Ya Tuhan Ku, tabahkanlah hati anak kecil ini, kuatkan semangat nyer untuk menuntut ilmu. Amin."

p/s :- entry tak bergambar, tak sempat nak snap pun ...

Sape yang kena ...???

http://4.bp.blogspot.com/_jK0CG6yK9Cc/TEaUCFqf6jI/AAAAAAAAAXA/vYRb1cwZQjQ/s1600/Minyak+Naik.png 
Diberitakan harga minyak RON97 akan naik ...
Haisshhh ...
Betul2 hadiah tahun baru nih ...
Hampehhh ... 

Issshh ... Apelah ... Belum Kawin dah tinggal serumah ....

Aku memang menyampah dengan seorang artis nih ... Tak sedar diri ... Tak insaf2 ... Menyampah, sakit hati ... Walaupun tak de kena mengena ngan aku kan tapi .... Haisshhh  ... Kalau betul lah seperti cerita ex- wife mamat nih, kepada pihak2 yang berkenaan sila lah bertindak, jika tak aku minta ampun bebanyak ...


 
Memey Suhaiza anggap tindakan Abby tidak rasional

PETALING JAYA: Pelakon Memey Suhaiza atau nama sebenar Suhaiza Suhaimi kecewa dengan tindakan bekas isteri tunangnya, Abby Abadi yang menjadikan laman sosial Facebook untuk menyerangnya secara peribadi.
Dalam status Facebook milik Abby yang dihantar pada Isnin, Abby meluahkan perasaan marah apabila panggilan telefonnya kepada Norman Hakim untuk berurusan mengenai anak mereka yang hendak ke sekolah pada hari pertama persekolahan pada tahun ini dijawab oleh Memey.
Menerusi Facebook itu juga, Abby turut menyindir Memey sebagai perempuan gatal selain mendakwa Memey seolah-olah begitu berbangga kerana mahu menunjuk mereka tinggal serumah.
“Salahkah saya jawab panggilan telefon bagi pihak tunang saya? Saya bukan buat salah besar sehingga dia hendak marahkan saya sampai macam tu sekali? Saya terkejut dengan tindakan Abby selepas dimaklumkan oleh seseorang ketika tiba di lokasi penggambaran.
“Nak ikutkan secara logik, ia bukan isu besar dan Abby tergamak menulis sebegitu rupa dalam Facebook sehingga ia boleh ditatap oleh ramai orang,” katanya kepada mStar Online, Isnin.
Menurut Memey, ketika telefon tersebut berbunyi dia tidak menyedari ia panggilan daripada Abby kerana tidak tertera nama pemangil. Menurutnya, tindakan tersebut juga telah menimbulkan persepsi buruk segelintir masyarakat terhadapnya.
“Saya mahu buka buku baru untuk tahun ini, tapi dia mulakan dengan buat persepsi buruk terhadap saya. Perkara ini juga melibatkan maruah saya.
“Saya malas mahu besarkan keadaan dan saya hanya nasihatkan agar dia fikirkan dahulu sesuatu perkara secara rasional,” katanya.Tambah Memey, dia berharap untuk tahun baru 2011 ini tiada lagi sengketa antara dia dan pelakon tersebut.
“Saya tahu dia tidak suka saya, diantara kami memang tidak boleh berbaik tapi tolonglah jangan timbulkan sebarang sengketa,” katanya.
Dalam pada itu, Memey turut mengakui terpaksa menangguhkan perkahwinannya dengan Norman pada penghujung tahun ini.
“Sepatutnya kami merancang untuk berkahwin pada 8 Januari ini tetapi tidak sempat untuk buat persiapan. Selepas bertunang banyak rezeki yang datang terutama tawaran untuk berlakon bersama Norman.
“Insya-Allah beberapa tarikh telah dipilih pada penghujung tahun ini tapi mungkin juga ia akan dilakukan lebih awal iaitu pertengahan tahun ini jika kami berdua sudah bersedia,” katanya yang sedang membuat penggambaran drama Bola Cinta musim kedua.

Hari pertama ke sekolah ...

Hari nie Danial first time ke sekolah ... Masuk Tadika Sempurna ... Tak de masalah sangat berbanding ngan Abang Long dulu ... Dialog bangun pagi ... "Danial bangun... nak gie sekolah tak ...? "Belum lagi lah ibu ... Haa, tgk tu kan gelap lagi ..." Sebaik ada bunyi org lalu kat tepi rumah ... Senang jugak lah dia nak bangun ... Cuma masa kat sekolah tu cam blur jer ... tak berapa dengar arahan teacher sibuk tengok kengkawan ... Tak biasa lg kut ... Harap2 semua nyer ok ...

Tragedi 1 Januari 2011

Sian kat adik ... Bengkak dahi nyer ... Tengah excited lari2 sekali terjatuh n terantuk kat pintu ... Meraung-raung nangis ... "Akit ...Akit ...Akit ..." Bagi nenen terus nak masuk buai n tertido ... Harap2 takde ape2 ... Just tuam n bubuh minyak gamat jer ... Tidur pun tengah teresak-esak lagi tadi ...